2010-02-01

για την αμοιβή μου στον ΟΠΑΠ

Στην συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΠΑΠ που έγινε σήμερα, καταγράφηκε οριστικά η παραίτησή μου (όπως και άλλων μελών του) από την αμοιβή μου για την συμμετοχή σε αυτό.

Η αμοιβή ήταν (πάνω-κάτω, δεν είμαι σίγουρος ακριβώς) 2.000 Ευρώ/μήνα, πλην όποιους φόρους αντιστοιχούν σε αυτό το ποσό (νομίζω 25%). Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, δεν θεωρώ αυτή την αμοιβή υπερβολική με δεδομένο τον φόρτο εργασίας και την ευθύνη. Και θεωρώ ότι είναι λάθος να καθιερωθεί αυτή η πρακτική και να θεωρείται δεδομένη. Θεωρώ επίσης ότι όταν τα δεδομένα αλλάξουν, οι δύο υπουργοί (Πολιτισμού, Οικονομικών) θα πρέπει να επανεξετάσουν την θέση τους στο θέμα.

Παρόλα αυτά, κατανοώ και στηρίζω την πρόταση των αρμόδιων υπουργείων, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τα οικονομικά της χώρας, καθώς και την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει ένα νέο ήθος για την συμμετοχή σε παρόμοιες θέσεις, ότι δηλαδή δεν είναι ένας τρόπος να βολέψουμε κάποιους "δικούς μας", αλλά θέσεις που συνεπάγονται δουλειά και ευθύνη -ίσως και χωρίς την αντίστοιχη οικονομική αμοιβή. [*]

Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινα η αμοιβή μου να υπολογίζεται, απλά να μην την λαμβάνω και να πηγαίνει για κάποιο σκοπό που θα όριζα εγώ (είχα στο μυαλό μου κάτι που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ανοικτό λογισμικό ή κάτι παρεμφερές). Όμως, όσο το έψαξε ο φοροτεχνικός (και χωρίς να είναι αυτή την στιγμή δεδομένος ο τρόπος φορολόγησης), δεν υπήρχε μία απλή φόρμουλα, ώστε να είμαι σίγουρος ότι δεν θα βρεθώ να πληρώνω και φόρο για κάποια χρήματα που δεν έλαβα.

Τελικά, η πιο απλή λύση ήταν και αυτή που προτάθηκε στην αρχή, να παραιτηθώ από την αμοιβή. Να προσθέσω, επειδή ρωτήθηκα στο παρελθόν, ότι η συμμετοχή σε επιτροπές της εταιρείας (με πρόταση που έγινε και από τους εργαζόμενους στην ΟΠΑΠ ΑΕ) είναι από φέτος χωρίς αμοιβή (τόσο για τους εργαζόμενους που συμμετέχουν σε αυτές, όσο και για τα μέλη του ΔΣ).

Δεν είναι και τόσο σημαντικά όλα αυτά -απλά, επειδή είχαμε ξεκινήσει μία σχετική συζήτηση πριν από μερικές εβδομάδες, τα αναφέρω και για χάρη της διαφάνειας. Και πάλι, αν αλλάξει κάτι στο μέλλον, θα ενημερώσω.

--
[*] Κάποια στιγμή, ένας φίλος μου είπε ότι θα πρέπει να αμειβόμαστε, αφού αλλιώς πολλοί θα πουν ότι "για να μην αμείβονται, από κάπου αλλού θα τα παίρνουν". Η λογική αυτή είναι εμετική. Αν έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρούμε δεδομένο ότι όλοι "από κάπου τα παίρνουν" και αν το "από που" δεν είναι προφανές, τότε είναι κρυφό, τί να πώ...

2 σχόλια:

pad είπε...

Κύριε ο προβληματισμός σας δεν έχει αντικείμενο. Οι σκέψεις σας δεν έχουν περιεχόμενο και εξυπηρετούν μια βιτρίνα. Ούτε εσείς ο ίδιος γνωρίζετε τον σκοπό της εταιρείας στην οποία είστε μέλος του ΔΣ. Νομίζετε ότι τρέχετε αλλά κάνετε κύκλους. Κατά τη γνώμη μου έχετε ήδη εγκλωβιστεί στην θεωρία και την πράξη ,ανάμεσα στο πρέπει και στο θέλω. Δικαιώνετε με αυτά που γράφετε το τίποτα και την εντύπωση και κλείνετε την πόρτα στην ικανότητα και στις αξίες. Αγοράζετε ένα ισχυρό άλλοθι σε περίπτωση αποτυχίας ενδεχομένως και χωρίς να το έχετε συνειδητοποιήσει. Αποδέχεστε συμμετοχή στα κοινά χωρίς υπευθυνότητα και λογοδοσία υποβαθμίζοντας αυτόματα και το κύρος της θέσης σας. Γιατί άραγε τα λάθη του παρελθόντος θα πρέπει υποχρεωτικά να διορθώνονται με μεγαλύτερα λάθη μόνο και μόνο για τις ανάγκες της βιτρίνας; Εκτιμώ ότι κινείστε μακριά από τις απαιτήσεις των καιρών και της θέσης σας επικαλούμενος τον όρο νέο ήθος σαν βάση ανάπτυξης του σκεπτικού σας. To ήθος σε μια διακυβέρνηση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το όραμα επειδή το ήθος είναι αυτονόητο. Αναγνωρίζω ότι βρίσκω ήθος στο κείμενος σας αλλά δεν διαπίστωσα την ύπαρξη οράματος.

dipietro είπε...

Ετσι για να ξερουμε και μερικά νουμερα απο το δημόσιο τομέα
100.000 Ευρω το χρονο ο μεσος υπαλληλος του ΟΠΑΠ
Αραγε γιατι εκει δεν βαζετε χερι κυριε Παπακωσταντινου και μας κοβετε το 14ο μισθο.
Εχουν μπαρμπα στη Κορωνη στο Οπαπ
Γιατι οι καθηγητες παιρνουμε 1000 Ερυω το μηνα και υπηρετουμε στα συνορα

Τετοια κοινωνικη δικαιοσυνη ουτε επι επταετιας δεν ειχαμε