2009-12-18

προς 3 Εξεταστικές Επιτροπές

Πρόταση για τρείς Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής κατέθεσαν βουλευτές τους ΠΑΣΟΚ:

- υπόθεση SIEMENS
- υπόθεση ομολόγων
- υπόθεση Χρηματιστηρίου

Ίσως σε πολλές περιπτώσεις στις παραπάνω υποθέσεις, οι ποινικές ευθύνες να έχουν παραγραφεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ανοίξουν και τουλάχιστον να μάθουμε τον ρόλο του κάθε εμπλεκόμενου.

Διανύουμε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Οι θεσμοί έχουν απαξιωθεί, οι υποδομές δεν υπάρχουν ή δεν λειτουργούν, η παραγωγικότητα της χώρας είναι σε μαύρα χάλια και χρωστάμε παντού. Για να βγούμε από αυτή την πολυδιάστατη κρίση, χρειάζεται να αλλάξουμε πρακτικές και πολιτικές με τις οποίες είχαμε βολευτεί όλοι μας -ακόμη και αν μόνο μερικοί κέρδιζαν τελικά από αυτές.

Το έχω γράψει πολλές φορές: το μεγαλύτερο έλλειμμα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας. Αυτό το έλλειμμα δεν μας επιτρέπει να κάτσουμε και να συζητήσουμε τα προβλήματα, να βρούμε τις λύσεις, να πιστέψουμε τις δεσμεύσεις. Δεν εντοπίζεται μόνο στην πολιτική, αλλά και στην δικαιοσύνη, στις σχέσεις εργαζόμενων-εργοδοτών, στα κίνητρα των συνδικαλιστών, στην σχέση πολίτη-αστυνομίας, στην λειτουργία της δημοσιογραφίας, παντού.

Ο πολιτικός κόσμος είχε εδώ και καιρό την δυνατότητα (και την υποχρέωση) να κάνει το πρώτο βήμα. Όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά μετατράπηκε σε κύριο μέρος του προβλήματος, τουλάχιστον στα μάτια του κόσμου.

Σήμερα, ο πολιτικός κόσμος, δεν έχει άλλη επιλογή. Οι υποθέσεις αυτές πρέπει να ανοίξουν, ονόματα και ευθύνες πρέπει να ακουστούν. Το "ή θα μας πάρουν με τις πέτρες" που είχε πει ο Παπανδρέου πριν από 1 χρόνο, είναι πιο κοντά παρά ποτέ.

Κύριοι βουλευτές, όλων των κομμάτων: αυτή είναι η ευκαιρία σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: