2009-11-30

νέος αρχηγός της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς

Πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι νικητής των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου αρχηγού στην ΝΔ είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Είναι νωρίς ακόμη, αλλά θα κάνω μία προσπάθεια να απαριθμήσω μερικές από τις σκέψεις μου.

1. Η επιλογή της ΝΔ να ακολουθήσει το παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ για μία ανοικτή διαδικασία εκλογής από την βάση της, ήταν πολύ σωστή. Τα ελληνικά κόμματα έχουν ανάγκη ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες, νομίζω ότι τώρα που τα δύο μεγαλύτερα τις έχουν υιοθετήσει, θα υποχρεωθούν αργά ή γρήγορα και τα υπόλοιπα.

2. Τα σενάρια που ακούγονται περί πιθανής διάσπασης της ΝΔ, θεωρώ ότι είναι αβάσιμα και ο λόγος είναι ακριβώς η συμμετοχή της βάσης που δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβήτηση της επιλογής της.

3. Πιστεύω ότι η Ντόρα Μπακογιάννη θα ήταν πιο ευάλωτη σε επιθέσεις από το ΠΑΣΟΚ, ειδικά λόγω της σχέσης της με το περιβάλλον των σκανδάλων της SIEMENS.

4. Από την άλλη, ο Αντώνης Σαμαράς θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να πείσει στις επόμενες εκλογές ως αρχηγός της ΝΔ. Προσωπικά δεν έχω στο μυαλό μου κανένα επίτευγμά του, κανένα έργο του, ως υπουργός -και αυτά που έχω από το 1993, φαντάζομαι ότι δεν θα θέλει να τα θυμίσει.

5. Η ΝΔ μετακινείται πιο δεξιά από ότι ήταν σήμερα. Δυσκολεύομαι να καταλάβω τί είναι ο "κοινωνικός φιλελευθερισμός", αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν έχει καμία σχέση με ελευθερίες στην κοινωνία: περιμένω να δω πολύ πιο συντηρητικές απόψεις από αυτές που εξέφραζε ως σήμερα η ΝΔ σε θέματα που σχετίζονται με ελευθερίες, με ελευθερία έκφρασης, με δικαιώματα μειονοτήτων, κ.λ.

6. Το φλερτάρισμα του Αντώνη Σαμαρά με μία πιο εθνικιστική θεώρηση (αν σε κάτι ήταν ξεκάθαρος ήταν στην τοποθέτησή του περί Ευρώπης των Εθνών και όχι Ευρώπης των Λαών...), σίγουρα θα ανησυχήσει τον Καρατζαφέρη -δεν με πειράζει καθόλου.

7. Το όνομα δεν αρκεί στην πολιτική. Ναι, για ένα πολιτικό είναι σίγουρα πολύτιμο εφόδιο το να μεγαλώσει σε ένα σπίτι με πολιτικούς και είναι βολικό να φέρει και το όνομα ενός γνωστού πολιτικού. Αυτό δεν είναι αρκετό όμως: απόδειξη η Ντόρα Μπακογιάννη που έχει καταλήξει να είναι (στην καλύτερη περίπτωση) το #3 στην ΝΔ, κάτω από τον Σαμαρά και τον Αβραμόπουλο.

8. Σε συνέχεια του προηγούμενου, είναι λυπηρό, πολύ λυπηρό, ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναδείχθηκε σε υπαρχηγός (δική μου εκτίμηση) της ΝΔ: θεωρώ ότι είναι ένας πολιτικός που όχι μόνο δεν έχει να αναδείξει έργο, αλλά και που συχνά έκανε κακό στα πόστα που ανέλαβε, ασχολούμενος απολειστικά και μόνο με την προσωπική του εικόνα (την κατάσταση που άφησε στο Υπ. Υγείας την ζούμε όλοι μας, όσο για την κατάσταση που άφησε τον Δήμο Αθηναίων σας παραπέμπω στις τότε δηλώσεις της Μπακογιάννη που ανέλαβε μετά από αυτόν).

9. Ο νέος αρχηγός στην πρώτη του δήλωση ως αρχηγός της ΝΔ, συμπεριφέρθηκε ως να μην ήταν η ΝΔ στην εξουσία μέχρι πριν από 2 μήνες, ως να μην έχει ευθύνες για την κατάσταση του κράτους, της οικονομίας, της θέσης μας στην ΕΕ. Μπορεί να επιλέξει να τα ξεχάσει, αλλά οι πολίτες θα κάνουν πολύ καιρό. Αν δεν φύγουν από το προσκήνιο τα πρόσωπα που άσκησαν αυτές τις πολιτικές επί ΝΔ, αν η ΝΔ δεν κάνει δημόσια αυτοκριτική ως παράταξη σε κάποιο επερχόμενο συνέδριο, αν δεν κάνει απολογισμό των πεπραγμένων των κυβερνήσεων Καραμανλή, αν δεν στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να ανοίξει τις υποθέσεις των σκανδάλων των προηγούμενων ετών (ή ακόμη καλύτερα, να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση), μπορεί να δει τα ποσοστά της να συρρικνώνονται ακόμη περισσότερο.

Υ.Γ.:

10. Ο σημερινός αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης "ανακάλυψε" το internet... πολύ πρόσφατα. Το γεγονός ότι το προσωπικό του domain, samarasantonis.gr ξεκίνησε να λειτουργεί στις 14-10-2009 (ούτε καν προεκλογικά!!!), κάτι δείχνει. Θεωρώ ότι αυτό θα είναι σοβαρό πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία που σχετικά πρόσφατα άρχισε να ξανοίγεται μαζικά στον κόσμο του internet και να ανακαλύπτει πώς αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί για συμμετοχή στα κοινά, για νέες μορφές επιχειρηματικότητας, για την καλλιτεχνική δημιουργία κ.λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: