2009-09-08

ο Παπανδρέου αλλάζει τους κανόνες της προεκλογικής περιόδου

Με μία (κατά την γνώμη μου ιστορική) ανακοίνωση, ο Γιώργος Παπανδρέου αλλάζει τους όρους διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα.

Στην απόφασή του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει (λέει και άλλα, διαβάστε την):

- Το ΠΑΣΟΚ θα χρησιμοποιήσει πόρους μόνον από την κρατική επιχορήγηση και εισφορές αποκλειστικά των μελών του. Καμία άλλη χρηματική ή άλλη ενίσχυση δεν πρόκειται να γίνει δεκτή και να χρησιμοποιηθεί.

- Το ΠΑΣΟΚ θα δημοσιοποιήσει αναλυτική και εξειδικευμένη κατάσταση κάθε εσόδου αλλά και κάθε δαπάνης. Θα δημοσιοποιήσει επίσης, κάθε σχετικό έγγραφο για τη δυνατότητα ενδελεχούς δημοσίου ελέγχου.

- Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ δεσμεύονται, πέραν των κανόνων της εκλογικής νομοθεσίας που θα τηρηθούν απαρέγκλιτα, να περιοριστούν στην έκδοση ενός μόνο προεκλογικού φυλλαδίου και μιας μόνο ταχυδρομικής αποστολής.

- Κάθε υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ υποβάλλει δήλωση «πόθεν έσχες» και ενημερώνει την Επιτροπή Διαφάνειας του Κινήματος για οιασδήποτε μορφής εκκρεμότητα δεοντολογικής φύσης τυχόν έχει ενώπιον κάθε δικαστικής, διοικητικής, επαγγελματικής ή άλλης αρχής.

- Το ΠΑΣΟΚ και οι οργανώσεις του δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο της αφισοκόλλησης για καμία προεκλογική δραστηριότητα.

- Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για μια «πράσινη» προεκλογική εκστρατεία και για την ανάληψη της δαπάνης καθαρισμού των χώρων των προεκλογικών του συγκεντρώσεων.


Μερικές σκέψεις...

Ειδικά:
- Η απόφαση να μην γίνεται αφισοκόλληση είναι αυτό που ζητούσαμε νομίζω όλοι οι πολίτες (ίσως εκτός από τους αφισοκολλητές και τους τυπογράφους). Επιτέλους κάποιος το τολμάει. Ελπίζω (και πιστεύω ότι θα γίνει, έστω σε ένα βαθμό) ότι θα ακολουθήσουν και τα άλλα κόμματα.
- Η απόφαση η χρηματοδότηση να γίνεται μόνο από την κρατική επιδότηση και μέλη του κόμματος, είναι κατά την γνώμη μου ένα αναγκαίο κακό. Θα προτιμούσα να μπορεί ο κάθε πολίτης να μπορεί να συνεισφέρει αν κάποιο κόμμα ή υποψήφιος τον εμπνεύσει, ανεξάρτητα από το αν είναι μέλος του. Υποψιάζομαι ότι είναι μία απόφαση που επιβάλλεται από την διάχυτη υποψία διαφθοράς, αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης που υπάρχει στους πολίτες.

Γενικά: Είναι ένα μεγάλο στοίχημα οι παραπάνω πρωτοβουλίες. Προσωπικά, είμαι επιφυλακτικός στο κατά πόσο θα υλοποιηθούν στο 100%. Για εμένα, θα είναι και ένα δείγμα του κατά πόσο ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να αλλάξει ένα σύστημα που έχει μάθει να λειτουργεί με άλλους τρόπους. Θα είναι και ένα στοίχημα για το κατά πόσο οι πολίτες εκτιμούν πραγματικά παρόμοιες κινήσεις και τις στηρίζουν. Και ίσως, να αλλάξουν σε ένα βαθμό την σύνθεση της επόμενης Βουλής.

Θα αλλάξει η πορεία της οικονομίας, ο απαράδεκτος τρόπος λειτουργίας της Δικαιοσύνης, η διαφθορά σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας, η ποιότητα της Παιδείας μας ή θα σωθούν τα δάση μας, ακόμη και αν υλοποιηθούν όσα αναφέρει ο Παπανδρέου στην παραπάνω απόφαση; Όχι. Αλλά, θα έχουν διορθωθεί 2-3 πράγματα που όλοι μας θέλουμε να διορθωθούν και κανείς, σε όλο το πολιτικό φάσμα, δεν είχε το πολιτικό ανάστημα να τα τολμήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: