2009-08-28

σε λάθος δρόμο οι προτάσεις Σιούφα για τα Πόθεν Έσχες.

Οι συστηματικοί αναγνώστες του blog μου θα θυμούνται ίσως την μικρή "κινητοποίηση" που είχαν κάνει αρκετοί bloggers ζητώντας ελεύθερη πρόσβαση στα Πόθεν Έσχες των βουλευτών -πριν από ακριβώς ένα χρόνο [1]. Αίτημα που δεν ικανοποιήθηκε, αφού η απάντηση που λάβαμε ήταν (λίγο-πολύ) πως "τα στοιχεία αυτά είναι προσωπικά δεδομένα" και τα δίνουν μόνο στους διαπιστευμένους στην βουλή συντάκτες -θέση της οποίας το οξύμωρο βλέπουν προφανώς μόνο οι πολίτες και όχι το προεδρείο της Βουλής.

Καταφέραμε όμως να λάβουμε μία "δέσμευση" ότι "όταν ανοίξει η Βουλή, ο κ. Σιούφας θα αναλάβει πρωτοβουλία για το θέμα". Πέρασε ένας χρόνος [2] και χθες είδαμε την Πρόταση Σιούφα - Νεράντζη για αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για το «πόθεν έσχες» των βουλευτών.

Μία πρόταση που είναι κατά την γνώμη μου σε εντελώς λάθος κατεύθυνση. Η ιδέα πίσω από όλες τις προτάσεις είναι "να γίνουν πιο αυστηρές". Μα δεν είναι αυτό το θέμα!

Το πραγματικό πρόβλημα συνεχίζει να είναι ότι οι βουλευτές καλούνται να ελέγξουν τους βουλευτές -άντε, στην καλύτερη να προσθέσουμε και μερικούς δικαστικούς[3]. Δεν έχω καμία αντίρρηση σε οποιοδήποτε μέτρο που κινείται στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης αυστηρότητας. Μαζί τους.

Αλλά αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι να μας δώσουν την δύναμη, να μας επιτρέψουν, να τους ελέγξουμε εμείς -ο κάθε πολίτης. Είναι πολύ απλό: δώστε όλα τα Πόθεν Έσχες των Βουλευτών και των συζύγων τους, σε ψηφιακή μορφή, σε κοινή θέα, στο site της Βουλής. Και τα φετινά, και τα περσινά και όσο πιο πίσω γίνεται, για όλους τους εν ενεργεία βουλευτές.

Προτάσεις του είδους "Υποχρέωση του βουλευτή να δηλώνει ευθέως εάν συμμετέχει σε off shore εταιρείες, αν διατηρεί λογαριασμούς στην αλλοδαπή και με τι ποσά", ακούγονται ως αστείο στα αυτιά των πολιτών που πριν από ένα χρόνο είδαν τον Βουλγαράκη να δηλώνει ότι είχε off shore για να πληρώνει λιγότερους φόρους και μάλιστα το θεωρούσε ηθικό -ΟΚ, του χρόνου μπορεί να το δηλώσει και στο Πόθεν Έσχες του, τί αλλάζει όμως αν δεν το γνωρίζουμε;

Σε μία εποχή που ο πολιτικός κόσμος απαξιώνεται στο σύνολό του, που η διαφθορά παρουσιάζεται από κάποιους ως απαραίτητο χαρακτηριστικό των πολιτικών, η Βουλή και οι βουλευτές μας πρέπει να αποφασίσουν σε ποιον λογοδοτούν άμεσα: στους συναδέλφους και τα κόμματά τους ή στους πολίτες;

--
[1] Ορίστε μερικά links από άρθρα που γράφτηκαν πριν από 1 χρόνο:
http://www.publicdata.gr/?p=29
http://vrypan.net/weblog/2008/09/17/3833/
http://papanotas.wordpress.com/2008/09/19/pothenesxes/
http://proxeirotetradio.blogspot.com/2008/09/blog-post_683.html
http://www.xblog.gr/?p=2471
http://www.nylon.gr/politics/sioufas-tsana-against-transparency/
http://shutup.gr/v2/?p=26

[2] Βέβαια... η Βουλή ήταν τον περισσότερο καιρό κλειστή.... (συγχωρέστε μου τον σαρκασμό, αλλά νομίζω ότι είναι δικαιολογημένος.)

[3] Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή "Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των δηλώσεων, προτείνεται να αλλάξει η σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου, έτσι ώστε να πλειοψηφούν τα δικαστικά μέλη της και να αποκλειστούν οι αιτιάσεις, ότι «ο ελεγχόμενος ελέγχει τον έλεγχο»."

Δεν υπάρχουν σχόλια: