2009-02-09

κρίση και τουρισμός

Άκουσα στις ειδήσεις για αναμενόμενη μείωση της τουριστικής κίνησης "μέχρι και 11%" λόγω της κρίσης. Αυτό είναι η μισή εικόνα. Μιλήστε με ανθρώπους από τον χώρο του τουρισμού. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η μείωση της κίνησης, όσο η μείωση του αναμενόμενου τζίρου. Οι τιμές που ζητάνε οι τουριστικοί πράκτορες για φέτος από τα ξενοδοχεία, είναι πολύ χαμηλότερες από τις περσινές (εγώ άκουσα περίπτωση μέχρι και 50% κάτω).

Και αυτά δεν συμβαίνουν σήμερα. Συμβαίνουν εδώ και 1-2 μήνες. Και μιλάμε για τις κρατήσεις που γίνονται για το καλοκαίρι. Πρέπει να πάρουμε μέτρα από σήμερα (έπρεπε ήδη να έχουμε πάρει μέτρα εδώ και μήνες) και όχι να περιμένουμε τον Σεπτέμβριο (και να λέμε τότε "η κρίση χτυπάει την πόρτα μας").

Πέρα από τα μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλεί η κρίση, πρέπει όμως να έχουμε και ένα σχέδιο για την κύρια βιομηχανία της χώρας μας -που έχει σοβαρά προβλήματα, έτσι κι αλλιώς, π.χ. τεράστια χρέη μεγάλων τουριστικών μονάδων σε τράπεζες.

Είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένα μακρόχρονο σχέδιο για τον τουρισμό στην Ελλάδα; Πού θέλουμε να πάει; Πώς θέλουμε να αναπτυχθεί; Τί είδους προϊόντα θέλουμε να σχεδιάσουμε, να ευνοήσουμε και να αναδείξουμε; Τι χρειάζεται για να πετύχουμε τους στόχους αυτούς σε εκπαίδευση, σε υποδομές, σε κίνητρα, σε νομοθετικό πλαίσιο κ.λ.;

Ίσως η κρίση να είναι μία ευκαιρία για να δούμε το θέμα του τουρισμού λίγο πιο σοβαρά, πέρα από ευκαιριακές επιδοτήσεις ξενοδόχων και κοντόφθαλμη "ανάπτυξη" που βασίζεται στην αλόγιστη εκμετάλλευση της φυσικής ομορφιάς (π.χ. ξενοδοχεία-τέρατα πάνω σε παραλίες).

Ας μην την χάσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: