2009-01-27

συνεχίζοντας την συζήτηση για το ebook

Παραθέτω επιλεκτικά, δύο αποσπάσματα από posts που ασχολήθηκαν με το θέμα του ebook στην εκπαίδευση.

nylon.gr: παιδεία - kindle
Αν λοιπόν, το πρόβλημα δεν είναι η μορφή των βιβλίων, γιατί δεν μοιράζουμε στα παιδιά χειρόγραφα; Γιατί όχι παπύρους; Το πρόβλημα ΕΙΝΑΙ η μορφή των βιβλίων. Το Μέσο είναι το μήνυμα. Στον 21ο αιώνα οι νέες ικανότητες που χρειάζονται τα παιδιά μας είναι η εξερεύνηση της γνώσης με τα ψηφιακά Μέσα και όχι η αποθήκευση της στον εγκέφαλο.

Αν ο μαθητής βρει ενδιαφέρον ένα μάθημα πως μπορεί να εξερευνήσει την περαιτέρω γνώση γύρω από αυτό; Όταν έχει βιβλία, πρέπει να πάει να αγοράσει κι άλλα βιβλία. Θα τα αγοράσει αν τα βρει διαθέσιμα, και αν έχει λεφτά να τα αγοράσει, και αν έχει το χρόνο να πάει μέχρι το βιβλιοπωλείο που τα διαθέτει.

Σε ένα ψηφιακό βιβλίο, όλα αυτά είναι ένα click. Click στην “περαιτέρω γνώση”. Τα links είναι ο θεμέλιος λίθος της Γνώσης στον 21ο αιώνα. Και όσοι αντιδρούν σε τέτοιες ιδέες απλώς δεν καταλαβαίνουν που πατούν και που πηγαίνουν.


cybereddie.gr: Το ebook στην εκπαίδευση
Αν συζητήσουμε για το ebook reader θα έλεγα να είναι ελαφρύ, e-ink, με ασύρματη δικτύωση, να δέχεται διάφορα format [doc, pdf, opendoc για να είναι όσο πιο πολυ "ανοικτό" γίνεται], επίσης να μπορείς να κανεις surfing για να βλέπουν τα παιδιά εγκυκλοπαίδειες στυλ wikipeidia [μπορουν άνετα τα σχολεία να έχουν ελευθερο wifi, κλειδωμένο μονο για συγκεκριμένες σελίδες] και να έχει αποθηκευτικό χώρο ικανό.


Για όποιον ενδιαφέρεται, βρήκα και μερικά ξένα posts που ασχολούνται με την πιθανή χρήση ενός ebook reader στα σχολεία (οι περισσότερες αναφορές που βρήκα γενικά, ήταν για το kindle):
- Amazon Kindle Best Textbook Replacement?
- Leveraging the Amazon Kindle, some ideas
- Sony seeing “huge interest” from school sector for its ebook reader
- Amazon may enter college textbook market with new Kindle
- XO Laptop as PDF eBook Reader: A First Look
- Here Comes Kindle 2.0

Περίμενα ότι θα έβρισκα πολύ περισσότερα, με εμπειρίες από την χρήση ενός ebook reader σε σχολεία ή πανεπιστήμια σε πιλοτικά προγράμματα. Δεν βρήκα κάτι [1], αν και κάτω από κάθε άρθρο που παρουσιάζει κάποια τέτοια συσκευή, σχεδόν πάντα υπάρχει ένας αναγνώστης που είτε ως εκπαιδευτικός είτε ως μαθητής/φοιτητής κάνει μία αναφορά στο ότι θα ήθελε να την δει να μπαίνει στις τάξεις. Έχω την αίσθηση ότι η συζήτηση για το θέμα, ακόμη και διεθνώς, αρχίζει τώρα.

--
[1] υπάρχουν αρκετά άρθρα που αναφέρονται στην χρήση ebooks στην εκπαίδευση, αλλά όχι σε ebook readers. Μιλάνε δηλαδή για την ηλεκτρονική μορφή βιβλίων που μπορεί να τα διαβάσει κάποιος σε υπολογιστές, PDAs κ.λ., αλλά όχι για ειδικές συσκευές που θα κάνουν πραγματικά εύκολη την ανάγνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: