2009-01-17

έλεος πια με τις δημοσκοπήσεις!

Έλεος! [1] Δεν γίνεται κάθε μέρα στα κανάλια, επί 2 χρόνια τώρα, το κύριο θέμα να είναι οι δημοσκοπήσεις. Το έχω γράψει και παλιότερα, τους μόνους που ενδιαφέρουν οι δημοσκοπήσεις είναι μία πολιτική νομενκλατούρα και τους δημοσιογράφους που γυρνάνε γύρω της. Μας τα έχετε κάνει ΝΑ με το πόση είναι η διαφορά του ενός κόμματος με το άλλο, με την παράσταση νίκης, με την καταλληλότητα, με το ένα και το άλλο ποσοστό.

Ένα θλιβερό κατάλοιπο (κατά την γνώμη μου) του "συστήματος Ρουσόπουλου". Κατάλοιπο της εποχής που η συστηματική απάντηση της Ν.Δ. στην κριτική του ΠΑΣΟΚ ήταν, "..., αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την Ν.Δ. να προηγείται".

Είναι δυνατόν μία χώρα να ασχολείται κάθε μέρα με τα τελευταία αποτελέσματα της τελευταίας σφυγμομέτρησης; Κάθε Κυριακή να έχουν όλες οι εφημερίδες και μία "έρευνα";

Είναι άρρωστο, είναι προβληματικό, τα ΜΜΕ να επιβάλουν σε μία χώρα να ασχολείται καθημερινά, επί χρόνια με τα ποσοστά των κομμάτων, των αρχηγών τους και των στελεχών τους. Είναι άρρωστο οι πολιτικοί να αποφασίζουν τί θα πράξουν ανάλογα με το τί λένε οι χθεσινές δημοσκοπήσεις και όλες οι πράξεις τους να ερμηνεύονται με βάση τις προχθεσινές.

Έχουμε σοβαρά προβλήματα. Έχουμε τα μαύρα μας χάλια σε όλους τους τομείς. Και αντί να ασχολούμαστε με προτάσεις, με πρωτοβουλίες, με αντιπαραθέσεις από τις οποίες θα προκύψουν οι λύσεις, κάνουμε και συζητάμε δημοσκοπήσεις.

Μέσα από αυτό το ανελέητο μπαράζ δημοσκοπήσεων επί μήνες (και τις "αναλύσεις" τους στα παράθυρα των δελτίων), ζούμε την απόλυτη νομιμοποίηση του πολιτικού καιροσκοπισμού. [2]

--
[1] Το γράφω τώρα, που οι δημοσκοπήσεις είναι θετικές για το ΠΑΣΟΚ, για να μην με κατηγορήσετε για υστεροβουλία. Ήθελα να τα γράψω και σε άλλες περιπτώσεις, καθόλου ευνοϊκές.

[2] Πόσο δίνει το ΠΑΣΟΚ η GPO; Τί δίνει για πεντακομματική η VPRC; Να παίξουμε την αυτοδυναμία; Μερικές φορές αισθάνομαι ότι έχουμε ανάγει τους bookmakers σε προπονητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: