2009-01-15

ΛόγοιΝαΕλπίζουμε-2

Η οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Προσωπικά, θεωρώ ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και κυρίως αυτά που θα αντιμετωπίσουμε στο κοντινό μέλλον, προέρχονται σε ένα βαθμό από την διεθνή κρίση, επιδεινώνονται από την κακή κατάσταση της οικονομίας και γίνονται άλυτα από την ανικανότητα του Καραμανλή να σχεδιάσει και να υλοποιήσει οτιδήποτε.

Αυτό που με εξοργίζει περισσότερο όμως είναι το ότι έχουν ξεκινήσει ήδη να ετοιμάζουν την προεκλογική τους καμπάνια -το μόνο που τους νοιάζει και στο μόνο που δείχνουν οργάνωση και συνέπεια. Όποτε και αν γίνουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές, είναι δεδομένο ότι ηα κατάσταση στην οικονομία θα είναι χειρότερη. Ότι ακόμη και τα μέτρα που ανακοινώνονται ("κίνητρα" για προσλήψεις στον δημόσιο τομέα [1], αντί για κίνητρα για ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας).

Αυτή υποψιάζομαι ότι θα είναι και η δικαιολογία του Καραμανλή όταν θα πάμε σε βουλευτικές εκλογές: "βυθίσαμε την οικονομία για να βοηθήσουμε τους οικονομικά ασθενέστερους". Δικαιολογία που θα μπορούσε να έχει μία αξία αν ήταν αληθής -που δεν είναι βέβαια, αφού τα τελευταία χρόνια η αγοραστική δυνατότητα όχι μόνο των χαμηλών, αλλά και των μεσαίων εισοδημάτων έχει μειωθεί σημαντικά.

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από την S&P [2], δεν δείχνει μόνο την σημερινή κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας. Αποτυπώνει την εκτίμηση ότι ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε πριν από ένα και κάτι μήνα, είναι αδύνατο να εκτελεστεί στην πραγματικότητα. Αποτυπώνει την εκτίμηση ότι η σημερινή κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την κρίση.

Δείχνει, αυτό που γνωρίζουμε όλοι: όπως είναι τα πράγματα, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε τίποτα καλύτερο...

--
[1] Υποβάθμιση - χαστούκι για την οικονομία, ΤΑ ΝΕΑ, 15.1.2009

[2] Σχέδιο για 60.000 προσλήψεις-ρουσφέτια, Έθνος, 13.1.2009

[3] Ο τίτλος του post, είναι εμπνευσμένος από το [1]: "Στην έκθεσή της η Standard & Ρoor΄s δεν περιορίζεται απλώς στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από το Α- στο Α-2, επίπεδο που απέχει έξι σκαλοπάτια από το ΑΑΑ το οποίο συνιστά την καλύτερη βαθμολογία στην κλίμακα αξιολόγησης. Προειδοποιεί ότι αν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών, θα ακολουθήσει και νέα υποβάθμιση."

Δεν υπάρχουν σχόλια: