2008-12-14

μία ευκαιρία για την ΝΔ (και το πολιτικό σύστημα)

Η διαφαινόμενη ήττα της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, ίσως είναι μία μεγάλη ευκαιρία για το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Η αίσθησή μου είναι ότι διαδοχολογία έχει ανάψει εδώ και καιρό και τα πρόσφατα γεγονότα απλά την κάνουν πιο έντονη. Ήδη κάποιοι έτρεξαν να πιάσουν θέση, με τον Αβραμόπουλο και την Μπακογιάννη να διαψεύδουν... όσο χρειάζεται.

Ανεξάρτητα με το ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός, στην Ν.Δ. έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα μεγάλο βήμα για την ελληνική πολιτική σκηνή: να προχωρήσουν σε εκλογή αρχηγού από την βάση. Ήδη ο Αβραμόπουλος έθεσε το θέμα με δήλωσή του.

Η εμπειρία του ΠΑΣΟΚ, που έχει ακολουθήσει αυτή την διαδικασία δύο φορές ως τώρα, δείχνει ότι μπορεί να είναι από ανώδυνη έως αρκετά επώδυνη και σκληρή, αλλά ότι τελικά ένα κόμμα μπορεί να βγει σημαντικά πιο ισχυρό από αυτή. Και στο κάτω-κάτω, ανεξάρτητα από το αν το κόμμα κερδίζει ή χάνει από μία τόσο μαζική και δημοκρατική διαδικασία, μικρή σημασία έχει -το πολιτικό σύστημα σίγουρα κερδίζει.

Θεωρώ ότι αν η Ν.Δ. υιοθετήσει την πρόταση Αβραμόπουλου θα έχουμε τις προϋποθέσεις για ένα νέο πολιτικό σκηνικό, στο οποίο οι "βαρώνοι" και οι "μηχανισμοί" θα χάσουν σημαντικό μέρος της εξουσίας που έχουν μέσα στα δύο μεγάλα κόμματα και συνεπώς στο σύνολο της πολιτικής.

Παραδόξως, αν και η Ν.Δ. ακολουθήσει το μοντέλο εκλογής προέδρου από την βάση, οι μόνοι που θα μείνουν στο "κλειστό" σύστημα των μηχανισμών και των ισορροπιών θα είναι τα μικρά κόμματα! Λέω "παραδόξως", διότι αυτά είναι που εμφανίζονται να αμφισβητούν με τον λόγο τους το σύνολο του πολιτικού κατεστημένου, να μιλάνε για γερασμένα κόμματα κ.λ., αλλά τελικά στα 1-2 ριζοσπαστικά πράγματα που μπορούν να κάνουν στο "σπίτι" τους, δείχνουν ατολμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: