2008-11-06

το άκουσα και αυτό στο MEGA: "σύγκρουση κυβέρνησης-τραπεζών"

Είδα πριν από λίγο την Τρέμη να λέει ότι η κυβέρνηση και οι τράπεζες είναι σε σύγκρουση! Θα τρελαθούμε τελείως;

Ξέχασε ότι ο Καραμανλής χάρισε στις τράπεζες δισεκατομμύρια ευρώ από τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και τα φόρτωσε ως χρέη στα ταμεία -1δις δεν χάρισε στην ALPHABANK; Ότι μέσα σε μία νύχτα βρήκε 28 δις για την (άνευ όρων) στήριξή των τραπεζών και χρειάστηκε γενικευμένο "κράξιμο" για να αρχίσει να σβήνει-γράφει το σχετικό νομοσχέδιο μπας και σώσει τα προσχήματα. Ότι βλέπει να ανεβαίνουν τα επιτόκια κατά το δοκούν τις τελευταίες μέρες, χωρίς να αντιδρά.

Το κερασάκι, όπως πάντα, από τον Πρετεντέρη: "[η κυβέρνηση] σήκωσε το γάντι που της έριξαν οι τράπεζες"!

Δεν το ονομάζουν καλύτερα "ελληνοφρένεια" το δελτίο;

ΔΙΟΡΘΩΣΗ, 7/11/08:
Έχουν δίκιο όσοι διαμαρτυρήθηκαν, ότι ο Μανώλης Καψής έδωσε μέσα από το ίδιο δελτίο την σωστή διάσταση του θέματος -και οφείλω να διορθώσω. Ορίστε και σχετικό το video.

20 σχόλια:

kleftimatia είπε...

Πλέον οι μάσκες έπεσαν όλοι ξέρουμε τι αντιπροσωπεύουν Μέγκα Βήμα και άλλα Μέσα Μαζικής Παπαγαλίας που κρύβουν το αληθινό τους πρόσωπο πίσω από τη βιτρίνα των δημοκρατικών .Η ώρα που θα λογοδοτήσουν απέναντι στον Κόσμο που τους στήριζε τόσα χρόνια και αυτοί των πρόδωσαν είναι κοντά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω πλέον ο κόσμος ξέρει .

Ανώνυμος είπε...

Ορισμένα δελτία ειδήσεων πραγματικά έχουν ξεπεράσει τα όρια της σάτιρας...μόνο που δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να γελάμε ούτε με αυτούς ούτε με την ανοχή του κόσμου που τους εξέθρεψε. Να φύγει το ΟΛΟΝ αυτό σύστημα να τελειώνουμε επιτέλους.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

eimai bretani twra alla den katalava, giati o giorgos edioxe ton valaniato? epeidi ekane ena sxolio gia thn dimokratia ths makedonias k gia thn meionotita twn slavomakedononwn? les k den exei paei pote se gamo sthn meliti. poli la8os kinisi,

Ανώνυμος είπε...

"Ότι βλέπει να ανεβαίνουν τα επιτόκια κατά το δοκούν τις τελευταίες μέρες, χωρίς να αντιδρά."

για κατσε ρε συ παναγιωτη. Γιατι ανεβαινουν τα επιτοκια? Λογω ελλειψης ρευστοτητας στις διεθνεις αγορες.

Ποια ειναι η απαντηση ολων των δυτικων κυβερνησεων? Να διοχετευσουν ρευστοτητα προς τις τραπεζες με διαφορους τροπους. Αυτο ακριβως προπαθει να κανει το σχεδιο των 28 δις. Αρα που ακριβως ειναι το προβλημα σου?

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα διαφωνήσω απόλυτα με αυτά που λές αλλά

"Ότι μέσα σε μία νύχτα βρήκε 28 δις για την (άνευ όρων) στήριξή των τραπεζών και χρειάστηκε γενικευμένο "κράξιμο" για να αρχίσει να σβήνει-γράφει το σχετικό νομοσχέδιο μπας και σώσει τα προσχήματα."
Το νομοσχέδιο όντως είναι για γέλια. Λεφτά όμως σε ρευστό δεν δίνει ουσιαστικά σε κανέναν. Πρακτικά δίνει κάτι σαν εγγυητική επιστολή ώστε να μπορούν να δανειστούν οι τράπεζες στο όνομα τους. Τόσο μετρητό ελεύθερο για τέτοια πράγματα δεν έχει η Ελλάδα, ούτε βλέπω να έχει για τα επόμενα χρόνια.
Το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο διότι όπως είπε και ο κ.Βγενόπουλος ουσιαστικά λέει στις Τράπεζες δανειστείτε χάρη στο κράτος χρήμα, βάλτε το "καπέλο" σας και ξαναδανείστε το στην αγορά.

"Δεν το ονομάζουν καλύτερα "ελληνοφρένεια" το δελτίο;". Εγώ θα έλεγα να το ονομάσουν Η ώρα του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος ο Πρετεντέρης μάλλον είναι η προσωποποίηση της Αλαζόνειας(σε κάποια θέματα τουλάχιστον)


Ν.Ι.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@POLITICS AND FREE THINKING: δεν ξέρω τί έγινε ακριβώς.

@SG: Το πρόβλημά μου είναι ότι:
1) μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι.
2) όλο αυτό το "σύγκρουση", "πόλεμος" κ.λ. με παραπέμπει σε "επικοινωνιακούς χειρισμούς" ώστε τελικά να καταλήξουμε σε μία λύση που θα βολεύει τις τράπεζες -και μία κυβέρνηση να λέει όπως πάντα "μέσα στις δύσκολες συνθήκες, ήταν το καλύτερο που γινόταν".

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@Ανώνυμος:

Το επιχείρημα "δεν τα δίνουν σε ρευστό", είναι το νέο φρούτο που μας προέκυψε τις τελευταίες εβδομάδες.

Λες και το κράτος (ή ακόμη και μία μεγάλη επιχείρηση) όταν λέει ότι θα κάνει μία κίνηση οικονομική, δημιουργεί ένα ταμείο, χρηματοδοτεί κ.λ. πηγαίνει στην τράπεζα και μεταφέρει από ένα λογαριασμό σε ένα άλλο λεφτά. Τις περισσότερες φορές δεν γίνεται έτσι. Τις περισσότερες φορές τα χρήματα είναι με μορφή εγγύησης, ομολόγων, μετοχών, έχουν χρονοδιάγραμμα και προϋποθέσεις για να δοθούν σε βάθος χρόνου κ.λ.

Υποψιάζομαι ότι αυτοί που χρησιμοποιούν το επιχείρημα "δεν είναι ρευστό" ξέρουν ακόμη λιγότερα οικονομικά και από εμένα.

Ανώνυμος είπε...

ε και πως να γινει κατι οταν μπροστα σε μια τοσο σημαντικη κριση βρηκε καθε κομμα να πει τα δικα του ρε παναγιωτη?

Το θεμα ειναι απλο και ειναι καιρος για ξεκαθαρες θεσεις: στηριξη προς τις τραπεζες ωστε να αντιμετωπισουν τα προβληματα ρευστοτητας (που βλαπτουν κατα κυριο λογο τους δανειοληπτες!)
ναι ή ου? Και αν ναι, πως?

Ανώνυμος είπε...

εγω ημουν ο ανωνυμος βεβαια

(δεν μπορω να πω οτι τρελαινομαι για το νεο συστημα σχολιασμου εδω με τα 7 προφιλ)

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@SG:

Το πρόβλημα (για οποιονδήποτε δεν είναι μέτοχος ή μάνατζερ τράπεζας) δεν είναι η στήριξη των τραπεζών. Δεν ξεκινάς από εκεί. Το πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην οικονομία και κυρίως στους πολίτες. Αυτό είναι το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Οι τραπεζίτες έχουν τα δικά τους προβλήματα, οι μέτοχοι τα δικά τους και φαντάζομαι ότι θα ασχοληθούν οι ίδιοι να τα λύσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται ότι μία λογική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η παροχή βοήθειας προς τις τράπεζες, με τέτοιους όρους και προϋποθέσεις ώστε να η βοήθεια αυτή να καταλήξει σε αυτούς που την χρειάζονται: τους καταναλωτές, τις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις κ.λ.

Θεωρώ ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα λειτουργούσε με τρόπο απαράδεκτο και πολύ πριν από την κρίση, απλά κανένας δεν τολμούσε να τους βάλει χέρι. Δεν θα ήθελα απλά να το βοηθήσουμε να ορθοποδήσει και μάλιστα το κόστος για αυτό να το πληρώσουμε όλοι μας.

"Κάθε κόμμα έχει την δική του πρόταση". Προφανώς! Και είναι πολύ θετικό ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση βρίσκεται σε τόσο αδύναμη θέση, γιατί αλλιώς υποψιάζομαι ότι θα είχαμε στηρίξει όλοι μας και με το παραπάνω τις τράπεζες, αλλά χωρίς να πάρουμε τίποτα για αντάλλαγμα, πέρα από την σιγουριά ότι θα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά τα οικονομικά τους.

Ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι δεν έχω κάποιο αντικαπιταλιστικό μένος εναντίον των τραπεζών. Το αντίθετο. Απλά δεν θεωρώ προτεραιότητα μίας κοινωνίας (και μίας οικονομίας) να πηγαίνουν καλά οι τράπεζες -αν πηγαίνουν καλά, ας είναι αποτέλεσμα μίας καλής πορείας της οικονομίας.

Μιας και αναφέρθηκες στις διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων, εσένα ποια πρόταση σε βρίσκει περισσότερο σύμφωνο;

Ανώνυμος είπε...

παναγιωτη εχω γραψει εκτενως περι του θεματος, που οφειλεται η χρηματοπιστωτικη κριση και πως επεκτεινεται

ειναι προφανες οτι η υγεια των τραπεζων δεν ειναι αυτοσκοπος, αλλα ειναι προφανεστερο σημερα οτι η καταρρευση των τραπεζων ή εστω οι οικονομικες δυσκολιες για αυτες εχουν τεραστιες αλυσιδωτες επιπτωσεις στην οικονομια, τουτεστιν στον απλο κοσμο.

τα προβληματα των Ελληνων με τις τραπεζες τα αποδιδω μαλλον στο χαμηλο επιπεδο αναπτυξης της αγορας και στον χρηματοοικονομικο αναλφαβητισμο (δες και χαμηλη εξοικειωση των πολιτων με ανεπτυγμενα προϊοντα). Και για τα δυο ευθυνεται ΑΜΕΣΑ η κρατικη ιδιοκτησια πολλων τραπεζων επι χρονια και τα γενικα εμποδια που εβαζε το κρατος στις ιδιωτικες.

Μην ξεχναμε οτι το 80 για να παρεις δανειο ηθελες μεσο!

Τωρα, γιατι γκρινιαζε ο κοσμος μεχρι πριν εναν χρονο? Για τα υπερβολικα δανεια λεει, που χρεωνεται ο κοσμος! Λες και φταινε οι τραπεζες που καποιος χρεωνεται! Και τωρα εχουμε το αναποδο, γκρινιαζουν που οι τραπεζες ΔΕΝ δινουν αρκετα δανεια!

Και σαν λυση θεωρει κανεις οτι πρεπει να εχουμε περισσοτερο ελεγχο ή/και κρατικοποιηση τραπεζων? Δηλαδη να αποφασιζουν παλι οι (ανικανοι αι διεφθαρμενοι) δημοσιοι υπαλληλοι ποιος θα παιρνει δανεια?? Συγγνωμη, αυτο ειναι γελοιο! Αυτο που χρειαζομαστε ειναι λιγοτερα εμποδια ωστε να δυναμωσει ο ανταγωνισμος και μια προσκαιρη ενισχυση ρευστοτητας.

Να σημειωσω εδω οτι η πτωση της ρευστοτητας με την συνακολουθη ανασχεση της δανειοδοτητης δεν οφειλεται σε λαθη των ελληνικων τραπεζων (που ειναι αρκετα υγιεις) αλλα σε πληρως εξωγενεις παραγοντες.

Οποτε δεν βλεπω πως ακριβως καποιςο μπορει να θεωρει οτι οι ελληνικες τραπεζες ευθυνονται για την οποια υφεση και πρεπει να ελεγχονται περισσοτερο!

Με ποια προταση συμφωνω? Δεν εχω κατσει να τις δω, αλλα προφανως συμφωνω με οποια λυση βγαζει νοημα συμφωνα με την αναλυση που εχω κανει: ενισχυση ρεσυτοτητας, αφαιρεση εμποδιων για αυξηση ανταγωνισμου.

Ανώνυμος είπε...

@vrypan

Η μορφή εγγύησης είναι αρκετά απλή. Πας εσύ να πάρεις ένα δάνειο και μπαίνω εγώ εγγυητής. Εγώ δίνω λεφτά σε κανέναν? Όχι! Μόνο σε περίπτωση που εσύ δεν αποπληρώσεις το δάνειο εγώ δίνω τα λεφτά στην τράπεζα. Και γιατί εγώ μπαίνω εγγυητής? ΔΙΟΤΙ τα περιουσιακά μου στοιχεία είναι αντίστοιχα (η σχεδόν) με το ποσό που έχεις δανειστεί.
Δηλαδή τι θέλεις να μας πεις?
Οτι η Ελλάδα δεν έχει περιουσιακά στοιχεία της τάξεως των 28 Δις?
Μην μπλέκεις τα ασφαλιστικά ταμεία διότι είναι τελείως διαφορετική ιστορία το πως δουλεύουν βάση των αποθεματικών τους κτλπ κτλπ.
Οι προϋποθέσεις που αναφέρεις φυσικά και είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, πόσο μάλλον όταν αυτές είναι αστείες στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο (ξέρω οτι λένε στα media δεν έχω διαβάσει το νομοσχέδιο)
Αυτό όμως που είναι de facto κατ'εμε είναι το γεγονός οτι είναι αστείο να δίνεις λεφτά σε κάποιον που ΠΕΡΥΣΙ δήλωνε υπερ-κέρδη για να συνεχίσει να βγάζει υπε-κέρδη.
Όμως δεν παύει το όλο σκηνικό κατα την ταπεινή μου άποψη να δείχνει την ανεπάρκεια ΟΛΟΥ του Πολιτικού συστήματος να κάτσούνε κάτω μαζί και να βρούν μία λύση ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ του κόσμου.
Να στο θέσω αλλιώς. Στο Mega για παράδειγμα όταν ανέβαινε το πετρέλαιο έδειχνε συνέχεια ρεπορτάζ για τους εμπόρους-κτλπ. που αυξάνανε τις τιμές τους λόγω της αύξησης του πετρελαίου. Τώρα που έπεσε γιατί δεν κάνουν ρεπορτάζ, που δεν ρίχνουν τις τιμές τους? Μήπως γιατί τότε τους σύμφερε διότι χτυπάγανε την (ανεπαρκής κατα την γνώμη μου) κυβέρνηση?
Που είναι η Εθνική ομοψυχία των 300ων να κάτσουνε κάτω όλοι μαζί (όπως βλέπουμε στο εξωτερικό) πέρα απο κομματικές διαφορές, ωστέ να βρούνε μία κοινή λύση σε αυτή την κατάσταση?

Ν.Ι.

Στέλιος είπε...

Τί να σου κάνουν και αυτοί οι καημένοι οι παρουσιαστές του Μέγκα? Αν δεν υπακούσουν στα αφεντικά τους θα απολυθούν. Η απόλυτη ξεφτίλα για δημοσιογράφους με όνομα.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@Ν.Ι.:
Αυτό που λέω είναι πολύ απλά ότι σε 1002 περιπτώσεις που μία κυβέρνηση λέει "θα δώσω Χ χρήματα για αυτό τον σκοπό" δεν τα μεταφέρει από ένα λογαριασμό σε ένα άλλο την επόμενη μέρα, αλλά κάνει όλα αυτά που λέει η σημερινή κυβέρνηση ότι θα κάνει για τα 28δις.

(Ας μην μπούμε στην τεχνική συζήτηση του τί σημαίνει να δίνεις εγγύηση για κάτι, πώς αυτό μεταβάλλει την πιστοληπτική σου ικανότητα και αν αυτό μεταβάλλει τους όρους και το κόστος δανεισμού σου. Δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις, αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν είναι τόσο απλό όσο το παρουσιάζεις.)

Όμως, όσο "δεν είναι μετρητά" αυτά, άλλο τόσο δεν είναι απαραίτητα μετρητά και άλλα, π.χ. η επιδότηση της ασφάλειας των νέων εργαζόμενων για την οποία μίλησε το ΠΑΣΟΚ. Γιατί στην μία περίπτωση ο Αλογοσκούφης έλεγε "τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ θα κόστιζαν 8δις" και τώρα λέει "τα 28δις δεν είναι όμως μετρητά";

constantinos alexacos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
constantinos alexacos είπε...

@SG
κάπου διάβασα ότι με τα 28δις, η κυβέρνηση μπορεί να ΑΓΟΡΑΣΕΙ την πλειονότητα των τραπεζών και να περρισέψουν και κάτι κέρματα (6δις)!!!

@vrypan
η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να κοντρολάρει ένα τραγόπαπα (Εφραίμ) και τον Πολέμη (μέσω της Κυπριακής off-shore) και προσπαθεί να μας πείσει ότι θα πιέσει τις τράπεζες... το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις; Ημαρτον πλέον με την ακατάσχετη μπουρδολογία!
Οσον αφορά τα όσα γράφεις για τους όρους που θα έπρεπε να συνοδεύουν τα 28 δις τα θεωρώ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ! Επειδή έχουμε ξεφύγει πλέον, ας αναλογιστεί ο καθένας μας τι ανταλλάγματα/όρους θα θέταμε σε κάποιον που μας έχει εκμεταλευτεί οικονομικά (όταν και οσο μπορούσε!) για 28,000€, όχι για 28δις!
Μη τρελαθούμε τελείως πλέον!

constantinos alexacos είπε...

ΥΓ: (για όσους επιμένουν σε βαθιά οικονομική ανάλυση):
οι τράπεζες που τόσο αγωνιούν να σ΄ψσου την αγορά και να βοηθήσουν την ρευστότητα, εχουν επιδωθεί σε αγώνα κερδοσκοπίας εν μέσω της κρίσης, πνίγοντας υγιεις επιχειρήσεις και επαγγελματίες...
δεν σηκώνει πολύ βαθιές οικονομικές γνώσεις/αναλύσεις για να αξιολόγήσει κανείς την στάση τους και τις προτεραιότητες των.

Ανώνυμος είπε...

calexacos και παναγιωτη

Ο ΝΙ εχει δικιο, η κυβερνηση δεν μοιραζει σημερα 28 δις (χρηματα που δεν εχει σε καμμια περιπτωση!), σε μεγαλο μερος οι εγγυησεις απλα δεν θα χρειαστουν ποτε.
Και οντως η αναληψη περισσοτερων δυναμει υποχρεωσεων επιβαρυνει την πιστοληπτικη μας ικανοτητα, αλλα μια γερη κριση θα την επιβαρυνε το ιδιο ή περισσοτερο. Την κριση προσπαθουμε να αποφυγουμε με τον κλασικο τροπο που αποτρεπουμε ενα bank run

constantinos alexacos είπε...

τα 28δις καταγράγονται στον προυπολογισμό;
τα 28 δις θα μας οδηγήσουν σε ακριβότερο δανεισμό;
τα 28δις θα τα πάρουν και εν μέρει από άλλους τομείς της οικονομίας;

δεν υποστηριξα ότι επροκειτο για 500άρικα σε τσάντες...

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@SG: επιμένεις να λές "πρέπει να στηριχθούν οι τράπεζες" ενώ κανένας δεν έχει διαφωνήσει σε αυτό. Άρα συμφωνούμε, συμφωνούσαμε από την αρχή, προς τί όλη αυτή η συζήτσηση;

Συμφωνείς και με τα περισσότερα ελληνικά κόμματα. Οι μόνοι που διαφωνούν μαζί σου νομίζω ότι είναι το ΚΚΕ, ο ΣΥΝ (δεν έχω καταλάβει ακριβώς τί λένε για το θέμα) και... οι Τράπεζες.