2008-11-04

τί θα μάθουμε αύριο και τί μεθαύριο

Προσπάθησα διακριτικά να διατηρήσω μία απόσταση από την "obamamania" που διακατέχει και την Ελλάδα. Όσο για τα ελληνικά ΜΜΕ, ακόμη και ένα "μακρινό" θέμα, όπως οι αμερικανικές εκλογές το έχουν καλύψει ως τώρα με λίγο "lifestyle" τρόπο: πουλάει ο Obama, θα παίζουμε Obama.

Ελπίζω και εγώ ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ να είναι ο Obama. Για πολλούς λόγους. Και όλα δείχνουν ότι μπορούμε να είμαστε συγκροτημένα αισιόδοξοι -αλλά μην πάρετε τις δημοσκοπήσεις κατά γράμμα, το μόνο που μετράει είναι η κάλπη και αυτή πρέπει να περιμένουμε. Θα ξέρουμε αύριο το πρωί.

Αλλά εγώ περιμένω το μεθαύριο. Γιατί από μεθαύριο θα δούμε (αν όλα πάνε καλά και έχει εκλεγεί ο Obama) αν όλη αυτή η συζήτηση για grass roots, για την δύναμη των social media κ.λ. έχει ουσία. Από μεθαύριο θα δούμε σε τί κατάσταση θα βρίσκονται οι διάφορες ακτιβιστικές οργανώσεις, τα διάφορα groups που παλεύουν για συγκεκριμένα αιτήματα, για δικαιώματα, για ελευθερίες κ.λ. Τότε θα δούμε αν όλοι αυτοί που κινητοποιήθηκαν (έστω, ένα σημαντικό μέρος τους), έχουν πραγματικά αποκτήσει την δύναμη να ελέγχουν και να ακούγονται, πόσοι θα συνεχίσουν να γράφουν για πολιτική στα blogs τους, να κάνουν δωρεές σε οργανισμούς που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους κ.λ.

Το επιτελείο του κάθε υποψήφιου έχει μόνο ένα στόχο να πετύχει: την εκλογή του υποψηφίου. Οι πολίτες, όμως, πρέπει να έχουν στόχο να γίνουν πράξη αυτά που ακούνε από τον υποψήφιο της αρεσκείας τους. Για τους πολίτες ο αγώνας δεν τελειώνει την μέρα των εκλογών. Αν όλα πάνε καλά, απλά θα μπορούν να τον δώσουν από καλύτερη θέση.

Αν όλα πάνε καλά, από μεθαύριο θα αρχίσουμε να βλέπουμε πόσοι είναι πραγματικά οι "ενεργοί πολίτες" στις ΗΠΑ, πόσοι απλά ήθελαν να γλυτώσουν με κάθε θυσία από την καταστροφική πολιτική των Ρεπουμπλικάνων και πόσοι απλά υποστήριξαν τον πιο cool υποψήφιο. Εύχομαι και ελπίζω οι πρώτοι να είναι πολλοί και να γίνουν ακόμη περισσότεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: