2008-10-23

Μία μεγάλη ευκαιρία

Από την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στην Βουλή, κατά την συζήτηση για την σύσταση Εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου:
"Σήμερα, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εγκαταλείψει όλα τα μέχρι τώρα επιχειρήματά της κατά της συγκρότησης Εξεταστικών Επιτροπών. Επαναφέρω λοιπόν την πρότασή μου, του Ιουνίου, να προχωρήσει άμεσα η Βουλή στη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών, τουλάχιστον για τις υποθέσεις των υποκλοπών, των ομολόγων και της SIEMENS.

Δεν υπάρχει τώρα κανένα άλλοθι. Δεν έχετε καμία δικαιολογία."
Επικροτώ. Επιτέλους, δεν μπορεί το "καλό της παράταξης" να μπαίνει πάνω από την διαφάνεια και την δικαιοσύνη. Κάτι που προφανώς ισχύει για όλους, όχι μόνο τους βουλευτές της Ν.Δ. που καλούνται λίγο πολύ να καλύψουν τους "δικούς τους" αυτές τις μέρες -αλλά και για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων.



Και για να πάω και στο θέμα της προανακριτικής που θα ψηφιστεί την Παρασκευή. Δεν θεωρώ ότι η υπερψήφιση της πρότασης για προανακριτική από βουλευτές της Ν.Δ. είναι λόγος για να πέσει η Κυβέρνηση. Θα το ήθελα -αλλά θεωρώ ότι η συγκεκριμένη ψηφοφορία δεν σχετίζεται με στήριξη ή όχι του κυβερνητικού προγράμματος. Είναι θέμα δικαιοσύνης και ηθικής ακεραιότητας.

Προσωπικά, θα ξαφνιαστώ ευχάριστα αν δω να υπερψηφίζεται η πρόταση για προανακριτική. Νομίζω ότι θα είναι μία μεγάλη ευκαιρία για να κερδίσει ο πολιτικός κόσμος ένα μέρος του κύρους του. Ας μην κρυβόμαστε, ένα πολύ μεγάλο μέρος των πολιτών θεωρεί ότι η πολιτική λειτουργεί συντεχνιακά. Η συντεχνιακή και παραταξιακή ηθική, για οποιονδήποτε δεν έχει πολιτικές εξαρτήσεις, σημαίνει τελικά συνενοχή.

Μόνο με πράξεις μπορεί να αλλάξει αυτή η πεποίθηση. Και όταν λέω πράξεις, δεν εννοώ απλά την σύσταση της μίας ή της άλλης επιτροπής, αλλά το να καταλήξουν οι όποιες επιτροπές σε συμπεράσματα, σε καταλογισμό ευθυνών. Δεν μπορούμε να βλέπουμε να γίνονται όργια γύρω μας και τελικά, κάθε φορά, να μην φταίει κανείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: