2008-10-15

Απορία

Έχω μία απορία. Γιατί όταν ο Παπανδρέου προτείνει μέτρα που θα ανακουφίσουν τα πιο χαμηλά εισοδήματα, κάποιοι βγάζουν τα κομπιουτεράκια και λένε "6 δις ευρώ! Που θα τα βρείτε;" και όταν ο Καραμανλής λέει ότι θα στηρίξει με 28 δις Ευρώ το τραπεζικό σύστημα, όλοι θεωρούν ότι υπάρχουν αυτά τα λεφτά;

Πού είναι όλοι αυτοί οι δημοσιογράφοι που επί μέρες μετά την ομιλία Παπανδρέου στην ΔΕΘ το μόνο που έλεγαν είναι "που θα βρεθούν τα λεφτά" (παρά το ότι οι πηγές είχαν αναφερθεί); Βλάχο; Πρετεντέρη;

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε παρακαλώ VryPan..O "καταλληλότερος" (αφού το κουστουμάκι "πόσο καταλαβαίνω την κοινωνία και τα προβλήματά της" δεν πιάνει) πήγε να βάλει πάλι το στρατιωτικό γιλεκάκι, για να μας βγάλει από την κρίση με οδηγό τη στιβαρή του ηγεσία..αλλά, δυστυχώς, τον πρόλαβε ο Μπράουν..Γι' αυτό VryPan, εμείς δεν θέλουμε τον Παπανδρέου "καταλληλότερο", τον θέλουμε καλύτερο..όχι αυτοκράτορα αλλά ως τον Πρώτο μεταξύ ίσων (αυτό το έχει αποδείξει άλλωστε) και που θα έχουμε ως στόχο (κοινωνία των πολιτών και Κίνημα)να λύσουμε πραγματικά προβλήματα του τόπου και των συμπολιτών μας (και όχι των τηλεοπτικών ή και άλλων συμφερόντων).. Προχωρήστε VryPan την οικονομική αυτάρκεια και διαφάνεια του ΠΑΣΟΚ (δημοσιοποίηση στο internet όλων των οικονομικών στοιχείων του ΠΑΣΟΚ κλπ) να δείξουμε ότι ούτως ή άλλως λογοδοτούμε μονάχα στους πολίτες και άσε ΤΑ ΕΤΕΡΟΦΩΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΝΑ ΚΟΥΡΕΥΟΝΤΑΙ..Εμείς έχουμε τον δικό μας ήλιο!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τον charilaos, σε αυτή την μακρά περίοδο κυβερνητικής αδιαφάνειας και σκανδάλων, δεν θα μπορούσε να δείξει το ΠΑΣΟΚ έμπρακτα ότι διαφέρει από την ΝΔ, δημοσιοποιώντας τα πόθεν έσχες της κοινοβουλευτικής του ομάδας;

Στέλιος είπε...

Δεν το πιστεύω Παναγιώτη! Την ίδια απορία, με άλλα λόγια, ανήρτησα κι εγώ σήμερα! Αλλά στις 12.56! Σε πρόλαβα, χαχα.

Ανώνυμος είπε...

Εκτίθεσαι ανεπανόρθωτα (και όλο και πιο συστηματικά!) (ίσως σήμερα και λόγω έλλειψης οικονομικών γνώσεων, αλλά αυτό δεν είναι κακό)

Κρίνεις με όρους λαϊκίστικους.
Γιατί τα "δικά μας" είναι ακριβά; (ενώ είναι λιγότερα σε αριθμό), ενώ των άλλων δεν είναι (που είναι και μεγαλύτερο νούμερο;). Αυτό λες.
Αυτό όμως δείχνει άγνοια για την λειτουργία της οικονομίας, και απλώς καφενειακή συζήτηση.

Οι δήθεν προτάσεις Παπανδρέου (ασπιρίνη με μόνο στόχο να χαιδέψουν αυτιά προς αγρα ψηφων, καθως σε τίποτα δεν βοηθούν την αντιμετώπιηση της κρισης) επιβαρύνουν άμεσα ΚΑΙ το ελλειμα ΚΑΙ τον ελληνα φορολογούμενο με 6 δισ.

Το σχέδιο για την υποστήριξη του τραπεζικού συστήματος αντίθετα, ΟΥΤΕ τους φορολογούμενους επιβαρύνει, ΟΥΤΕ επιβαρύνει το έλλειμμα, ΟΥΤΕ το δημόσιο χρέος για τα πρώτα 5 δις. Ασε μάλιστα (βλ. Σουηδικό μοντέλο) που μπορεί να προκύψει και όφελος σε περίπτωση rebound.

Αν δεν καταλαβαίνεις ακριβώς τι σημαίνουν αυτά, δεν είναι κακό... Πέρνα από το http://www.mnec.gr για να διαβάσεις λεπτομέρειες.

Αλλά μην απορείς για την ουσία... Δεν σου φταίνει οι Βλάχοι και οι Πρετεντέρηδες... Μπορεί τελικά αυτό που φταίει, να είναι η ρηχή "λαϊκίστικη" σκέψη περί δικών μας/ δικών τους "ποσών" και όχι η πραγματικότητα...

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@Kostas P.: Πραγματικά (το έχω γράψει πολλές φορές) δεν έχω γνώσεις μακροοικονομικών. Θα εκτιμούσα να μου εξηγήσεις. Άλλωστε για αυτό το άρθρο έχει τίτλο "απορία".

Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι αν κάτι θεωρείται προτεραιότητα, τα χρήματα βρίσκονται. Μπορεί να είναι δανεισμός (είδα ότι τα μέτρα περιλαμβάνουν και ομόλογο δημοσίου), μπορεί να είναι κάτι άλλο. Αλλά βρίσκονται.

Και η πρόταση του Παπανδρέου εξηγούσε επίσης που θα βρεθούν: διαφορετική φορολογία εσόδων από μετοχές, φορολογία μεγάλης ακίνητης περιουσίας, φορολογία εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας που αξιοποιείται.

Κατανοώ ότι η έννοια του χρήματος στα μακροοικονομικά δεν είναι ίδια με αυτή ενός νοικοκυριού. Και σε αυτό το πλαίσιο όσο λαϊκίστικο είναι να υπολογίζεις το ένα μόνο με ένα νούμερο σε ευρώ (χωρίς να εξετάσεις πώς θα γίνουν αυτά σε βάθος χρόνου, τί επιπτώσεις περιμένεις να έχουν στο σύνολο της οικονομίας και άρα στα έσοδα του Κράτους κ.λ.), άλλο τόσο είναι να υπολογίζεις και το άλλο με τον ίδιο τρόπο.

Αυτά μου λέει το απλό μυαλό μου με τις πολύ λίγες γνώσεις που έχω. Κάθε συζήτηση που θα βάλει κάτω τα δεδομένα και θα πει αυτό θα αποφέρει τόσα, αυτό τόσα, αυτό θα κοστίσει τόσα, αυτό θα καταγραφεί έτσι, το άλλο αλλιώς, το τρίτο θα υπολογιστεί στο έλλειμμα και το τέταρτο στο δημόσιο χρέος κ.λ. θα έχει την αμέριστη προσοχή μου.

Τώρα αν νομίζεις ότι μία τέτοια συζήτηση μπορεί να γίνει με το ύφος που έγραψες το παραπάνω σχόλιο... τί να πώ. Εγώ προσπαθώ.

Ανώνυμος είπε...

@kostas

Που ακριβώς είναι οι λεπτομέρειες στο www.mnec.gr; Έψαξα και δεν βρήκα κάτι σχετικό για τα μέτρα... ένα καλύτερο URL θα βοηθούσε.