2008-10-10

λανθασμένοι χειρισμοί από το Υπ. Εξ.;

Μάθαμε σήμερα ότι η βίζα για τους Έλληνες υπηκόους που επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα καταργηθεί.

Έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα πολύ λάθος χειρισμό του θέματος από πλευράς κυβέρνησης και Υπ.Εξ. Από την μία δώσαμε γη και ύδωρ στους Αμερικανούς ώστε να μας περιλάβουν στα κράτη που οι πολίτες τους δεν χρειάζονται Visa για να επισκεφθούν τις ΗΠΑ και από την άλλη... μας είπαν όχι.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Αν και υπήρχε συμφωνία μεταξύ των μελών της Ε.Ε. παρόμοιες συζητήσεις να γίνουν μόνο κεντρικά, ώστε να μην διαπραγματεύεται το κάθε κράτος μόνο του, εμείς επιλέξαμε να μπούμε στο παιχνίδι "διαίρει και βασίλευε" των ΗΠΑ.

Αξίζει για το θέμα να δείτε το παρακάτω video, όπου ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Λαμπρινίδης αναφέρεται στο θέμα, τον περασμένο Φεβρουάριο.[1]



Η εξήγηση που ακούστηκε είναι ότι "οι αμερικανοί μας τιμωρούν για το βέτο στην ένταξη της FYROM στο NATO". Αλλά αν είναι έτσι, οι επιλογές της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική δείχνουν ή ερασιτεχνισμό ή αυτοσχεδιασμούς. Αν έχεις σκοπό να βάλεις βέτο, γιατί κάναμε υποχωρήσεις (π.χ. δώσαμε πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών στις αμερικανικές αρχές) που ξέραμε ότι μπορεί να μην φέρουν αποτέλεσμα; Αν το Υπ. Εξ. αιφνιδιάστηκε από τους Αμερικάνους, σε ποιο σημείο έγινε αυτό; Στο θέμα της FYROM ή στο θέμα της Visa;

Ελπίζω η κα. Μπακογιάννη να μας δώσει εξηγήσεις που να δικαιολογούν τους χειρισμούς της και να αποδεικνύουν ότι κάνω τελείως λάθος -προτιμώ 1000 φορές να είμαι εγώ λάθος.

--
[1] Το video είναι το 2ο μέρος μίας "εκπομπής". Αν δεν βγάζουν νόημα αυτά που αναφέρονται στο τέλος, είναι γιατί έχουν συζητηθεί στο πρώτο μέρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: