2008-09-05

"νύχτα" ο Καραμανλής στην Θεσσαλονίκη; (ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ)

Τα επικριτικά σχόλια αναγνωστών του blog στο προηγούμενο post με κάνουν να χαίρομαι, αφού προφανώς περιμένετε "κάτι παραπάνω" από το REC(on) και καταδικάσατε κάτι που σας φάνηκε φτηνό.

Νομίζω όμως ότι φταίει πώς δεν έγραψα την σκέψη που υπήρχε πίσω από το ερώτημα.

Να διευκρινίσω ότι δεν κατηγόρησα τον Καραμανλή ότι έκανε κάτι κακό -όχι σε αυτή την περίπτωση. Η φήμη που διάβασα σε άλλα blogs είναι ότι ενώ ο πρωθυπουργός αναμένονταν να φτάσει σήμερα το πρωί στην Θεσσαλονίκη, προτίμησε να αιφνιδιάσει όσους τον περίμεναν (όχι και με τόσο θετική διάθεση) ώστε να αποφύγει τις διαμαρυρίες και τις κινητοποιήσεις που είχαν προγραμματιστεί για την άφιξή του.

Να θυμίσω ότι για τον εκάστοτε Πρωθυπουργό, η ΔΕΘ είναι μία από τις καλύτερες ευκαιρίες για να προσθέσει πόντους στο επικοινωνιακό του προφίλ. Το να φτάνει ινκόγνιτο ένας Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ και μάλιστα κάποιος που κατάγεται από την Β. Ελλάδα είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο -για την ακρίβεια δεν ξέρω αν έχει ξαναγίνει.

ΑΝ αυτό αληθεύει, τότε είναι μία κίνηση που δείχνει σε πόσο άσχημη κατάσταση θεωρεί ο ίδιος και το επιτελείο του ότι βρίσκεται καθώς και ότι φαίνεται να μην έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο της εικόνας που βγαίνει προς τα έξω. Και αυτό είναι σημαντική είδηση.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να προσθέσω εγώ λοιπόν κάποιες πληροφορίες μια που είμαι και ασόβαρος και δεν έχω και αναστολές :-)

Γενικά οι επισκέψεις στην ΔΕΘ είναι εξαιρετικά σημαντικές, κάτι αντίστοιχο του state of the nation address στις ΗΠΑ και του Queen's Speech στη Μεγ. Βρετανία. Σε αυτές ανακοινώνεται η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού. Δεν είναι απλά εθιμοτυπικές επισκέψεις για μία βόλτα στα περίπτερα.

Από νωρίς υπήρχε προσπάθεια υποβάθμισης της επίσκεψης με δεδομένο ότι ο κ. Καραμανλής θα ερχόταν στην Θεσσαλονίκη μόνο για 30 ώρες, από το Σάββατο το πρωί, η πρώτη φορά που θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Αυτό γενικά προξένησε σχόλια σε πολλά ΜΜΕ τα οποία το ερμήνευσαν ως ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής.

Όταν διαπιστώθηκε από το επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Καραμανλή ότι δεν θα μπορέσουν να ελέγξουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο και στη διαδρομή προς τη Θεσσαλονίκη αποφάσισαν να γίνει το ταξίδι αργά το βράδυ της Πέμπτης, στη "ζούλα", χωρίς να ενημερωθεί κανείς, ούτε οι δημοσιογράφοι, ούτε καν οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ!

Ακόμη και οι σημερινές επισκέψεις προγραμματίστηκαν με το ζόρι και έγιναν με μίνιμουμ φανφάρες ώστε να μην προλάβουν και οργανωθούν μαζικές διαδηλώσεις.

Υπενθυμίζω ότι ο κ. Καραμανλής ανέβαλε ή άλλαξε την τελευταία στιγμή επισκέψεις (πχ, Ηλεία & Ολυμπία πέρισυ και φέτος) για να αποφύγει τα βίντεο με τον ίδιο και τους διαδηλωτές / διαμαρτυρόμενους σε κοινό πλάνο.

Είπαμε, όλα για την "εικόνα"...

Elli είπε...

Παναγιώτη, επειδή αναφέρεσαι στο δικό μου σχόλιο, μιας και ήταν το μόνο επώνυμο (εγώ τουλάχιστον όσον αφορά τα επικριτικά σχόλια δίνω σημασία μόνο στα επώνυμα, μιας και θεωρώ ότι ανάλογα με το ‘ποιόν’ κάθε ανθρώπου πρέπει να λαμβάνει κανένας την κριτική που δέχεται από εκείνον), οφείλω να σου απαντήσω στα πολύ ωραία θέματα που έθεσες.

Είναι προφανές ότι περιμένουμε κάτι ‘πολύ παραπάνω’, θα έλεγα εγώ, από εσένα, πρώτον γιατί είσαι νέος και από τους νέους στην πολιτική περιμένει κανείς να φέρουν τον φρέσκο λόγο και τις ιδέες τους και όχι να αναμηρυκάζουν τα παλαιοκομματικά μοτίβα, αυτά ας τα αφήσουμε για τους παλιότερους. Δεύτερον διότι είσαι υπεύθυνος για την ενημέρωση των bloggers επομένως περιμένει από σένα κανείς να ‘μεταφέρεις’ τον πολιτικό λόγο του ΠΑΣΟΚ στους bloggers (προς θεού δεν αναφέρομαι σε κατήχηση ή προπαγάνδα, αλλά σε ενημέρωση, όπως κάνεις τόσο καιρό). Προφανώς δεν επικρίνω εσένα προσωπικά, αλλά την πολιτική που εκφράζει αυτή η φράση που έγραψες στο προηγούμενο post σου, μία ανάξιου επιπέδου αντιπολίτευση, με εξοβελισμούς, σκοταδισμούς και υπονοούμενα.

Σε λίγο καιρό το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει την ψήφο του λαού.

Με αυτή τη λογική θα κυβερνήσετε αύριο μεθαύριο τη χώρα;

Ο στόχος πρέπει να είναι οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι και όχι οι φανατισμένοι ΠΑΣΟΚοι οι οποίοι ούτως ή άλλως την ψήφο τους θα την ρίξουν. Και προφανώς κάτι τέτοιες σκοταδιστικές θεωρίες συνομωσιών αποθαρρύνουν κάθε πολίτη που ‘ψάχνεται’ όσον αφορά την πολιτική του ταυτότητα κάθε φορά πριν προσέλθει στην κάλπη.

Νομίζω ότι οι διευκρινήσεις σου ήταν σαφείς και μαζί με τον adeligia διατυπώσατε πολύ εύστοχα το ουσιαστικό πρόβλημα.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Έλλη, πρέπει και εδώ να κάνουμε μερικές διευκρινήσεις.

Η δουλειά μου είναι να συμβουλεύω το ΠΑΣΟΚ για τον καλύτερο τρόπο αξιοποίησης μέσων όπως τα blogs.

ΔΕΝ έχω πολιτική θέση, ΔΕΝ εκφράζω το ΠΑΣΟΚ, με την έννοια ότι δεν έχω καμία αρμοδιότητα να μιλήσω εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Τις λίγες φορές που έγινε αυτό ήταν διότι μου ανατέθηκε να το κάνω, και αυτές τις φορές ανέφερα ως τί μιλάω (π.χ. μέλος γραμματείας ΚΟΕΣ).

Επίσης, δεν θεωρώ ότι "είμαι στην πολιτική".

Το ότι γράφω (πολύ περισσότερο από παλιά) για πολιτικά θέματα είναι διότι θεωρώ ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι πολύ κακή και ότι αντίθετα ο Παπανδρέου θα ήταν ένας πολύ καλός πρωθυπουργός και έχει θέσεις που με εκφράζουν.

Αν σας αρέσουν αυτά που γράφω και θεωρείτε ότι είναι θετικό το ότι βρίσκομαι στο ΠΑΣΟΚ, είναι ένα "παράπλευρο κέρδος" :-)

blogger είπε...

Γεια χαρά και από εμένα.
Παιδιά, είναι συνηθισμένη δεξιά τακτική το "νύχτα έρχομαι" και για αυτό συνήθως οι κυβερνήσεις τους "νύχτα φεύγουν". Μου είναι γνώριμες οι σκηνές. Και θα σας εξηγήσω.
Όταν διάβασα ότι πήγε νύχτα στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός της χώρας μου, με έπιασε βαθιά κατάθλιψη, γιατί θα ήθελα τον "ηγέτη" του κράτους μου μου να τον υποδέχονται με τις τιμές που του αρμόζουν.
Η χθεσινή του κίνηση αποδεικνύει τις ενοχές του, αλλά ότι πρόκειται για ένα μικρό, άβουλο και φοβικό ανθρωπάκι.
Μόνο κάποιος που νοιώθει ένοχος και φοβισμένος προσπαθεί να αποφύγει τον κόσμο ή τον λαό του.
Η φανταστική σκηνή που σχηματίστηκε στο μυαλό μου, με τον πρωθυπουργό να φτάνει νύχτα και ιγκόγνιτο στην συμπρωτεύουσα, ξύπνησε μέσα μου στιγμές απείρου κάλους το '92-'93 στη γέφυρα του Νέστου ποταμού. Είχαμε αποκλείσει το δρόμο για εβδομάδες γιατί ο Μητσοτάκης προσπαθούσε να κλείσει τα συνεταιριστικά εργοστάσια.
Ο τότε βουλευτής Ξάνθης της Ν.Δ., έβαλε ανθρώπους του να κλείσουν τα φώτα της γέφυρας, για να μπορέσει να περάσει απαρατήρητος... Έχει γίνει ανέκδοτο πλέον εδώ στην Ξάνθη.
Οπότε, μου είναι πάρα πολύ γνώριμες αυτές οι τακτικές...

blogger είπε...

P.S. και εγώ μιλάω ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας σίγουρα τουλάχιστον αυτούς που με ψήφισαν.

gpapoul είπε...

Εγώ δεν κατάλαβα στην συγκεκριμένη συζήτηση, γιατί ενοχλεί η πραγματικότητα; Ο πρωθυπουργός άλλαξε το πρόγραμμα του και πήγε στη Θεσσαλονίκη, κάποιες ώρες νωρίτερα, χωρίς να γνωρίζει κανείς τίποτα –παρά μόνο όταν έφτασε εκεί- και μάλιστα αργά τη νύχτα. Για τους δικούς του λόγους –για κάποιους μπορεί να είναι προφανείς- και φυσικά δικαίωμα του να το κάνει. Γιατί ενοχλεί η παρουσίαση της είδησης; Τώρα διαπιστώσαμε ότι η πραγματικότητα, κάποιες φορές, είναι πολύ πιο κυνική και πολύ πιο ειρωνική από την οποιοδήποτε δημοσιογραφική, συγγραφική ή πολιτική πένα;

Evangelia είπε...

Ως Θεσσαλονικιά νιώθω πολύ προσβεβλημένη από τον ερχομό στα κρυφά του πρωθυπουργού στην πόλη μου. Φυσικά φοβόταν τις αντιδράσεις των άνεργων αυτής της πόλης, των εργαζόμενων που σε λίγο θα είναι άνεργοι, των πολιτών που ταλαιπωρούνται καθημερινά από το κυκλοφοριακό και την παντελή έλλειψη υποδομών και τον αεροπορικό και ναυτιλιακό αποκλεισμό της Θεσσαλονίκης, από την πρωιά σε ατμοσφαιρική ρύπανση και τόσα άλλα. Εγώ όμως θέλω ξεκάθαρα έναν πρωθυπουργό που κάνει ρήξεις με τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που πνίγουν αυτή την πόλη, έναν πρωθυπουργό που ακούει τους φορείς, που αφουγκράζεται τους πολίτες και δεν κρύβεται, κάνοντας περιοδείες σε ανύπαρκτα έργα περιστοιχισμένος από δικούς του ακίνδυνους για οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο ή αίτημα χειροκροτητές.