2008-09-16

τα κεφάλια μέσα! :-)

Κάτι που κατάλαβα τον τελευταίο 1,5 χρόνο είναι ότι η πολιτική, όταν ασχολείσαι με αυτή έντονα, καταλήγει να γίνεται προσωπική υπόθεση. Θες δεν θες, ακούς άσχημα πράγματα σε προσωπικό επίπεδο. Στην καλύτερη περίπτωση ακούς άσχημες κριτικές για πράγματα στα οποία έχεις βάλει δουλειά ή για πράγματα στα οποία πιστεύεις -και τα παίρνεις προσωπικά. Στην χειρότερη ακούς για το άτομό σου, ακόμη και άδικα -και είναι προσωπικά.

Καλές οι δημοσκοπήσεις για το ΠΑΣΟΚ -πέρασε λέει μπροστά. Και όλοι όσοι ασχολούνται ενεργά με το ΠΑΣΟΚ ίσως να αισθανθούν την ανάγκη να πανηγυρίσουν, να φωνάξουν. Να ανταποδώσουν επιτέλους όλα τα άσχημα και βαριά που ακούστηκαν εις βάρος τους τα τελευταία χρόνια. Να ανταποδώσουν την ειρωνεία, την κοροϊδία και την αλαζονεία της οποίας έγιναν αποδέκτες για πολύ καιρό.

Hold your horses, που λένε οι άγγλοι -κάντε "κράτι". Καταρχήν, οι δημοσκοπήσεις είναι δημοσκοπήσεις και όχι εκλογές. Ο στόχος στην πολιτική δεν είναι να κερδίζεις τις δημοσκοπήσεις, αλλά να κάνεις πράξη τα λόγια σου. Ναι, όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Αλλά απέχουμε αρκετά από το να μπορούμε να κάνουμε πράξη αυτά που λέμε.

Έχουμε κερδίσει αυτή την στιγμή την δυνατότητα να μιλάμε στην κοινωνία από μία καλύτερη θέση. Πρέπει να προσέξουμε τί θα πούμε. Πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Πρέπει να προβάλουμε τις θέσεις μας. Πρέπει να ακούσουμε προσεκτικά τον αντίλογο και να τις διορθώσουμε αν χρειάζεται ή να προσπαθήσουμε περισσότερο να πείσουμε για αυτές. Να θυμόμαστε ότι το μέτρο δεν είναι "τί έκαναν οι άλλοι", αλλά "τί θέλουμε να κάνουμε".

Έχω κατακρίνει παλιότερα αυτούς που ασχολούνται μόνο με την εξουσία. Έχω γράψει ότι σημασία δεν έχει να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, αλλά να τις κερδίσουμε με όρους που θα επιτρέψουν να κάνουμε αυτά που θεωρούμε σωστά, δίκαια, αυτά που θα κάνουν καλύτερη την χώρα στην οποία ζούμε. Υπάρχουν σημάδια ότι οι πιθανότητες να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές είναι μεγάλες. Αλλά πρέπει να δουλέψουμε πολύ για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους πραγματικούς μας στόχους.

Ηρεμία λοιπόν. Τα κεφάλια μέσα. Να κάνουμε περισσότερη, καλύτερη, σοβαρότερη δουλειά -το ότι χαμογελάνε οι γύρω και το ότι δείχνει να έχει μεγαλώσει το ακροατήριο, βοηθάει.

5 σχόλια:

spallantzas είπε...

Σωστός!!!

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Παναγιώτη, σωστή η προτροπή. Αλλά έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι οπαδοί μιας ομάδας είναι πολύ πιο αποδοτικοί όταν η ομάδα τους φέρνει καλά αποτελέσματα.

Επομένως, η χαρά που βλέπεις γύρω σου είναι πολύ απλά το καύσιμο με το οποίο θα μιλήσουμε ακόμη πιο πειστικά στην κοινωνία.

Από το Σάββατο ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε και από χθες ξέρουμε ότι η κοινωνία μας ακούει.

Αυτό από μόνο του είναι μια δικαίωση, αν σκεφτείς τι έχουμε περάσει ειδικά μετά από τον περυσινό Σεπτέμβριο.

Μη μου πεις τώρα ότι δεν έσπαγες και εσύ πλάκα χθες με την φάτσα του Πρετεντέρη; Δεν θα σε πιστέψω:)

Η χαρά της δημοσκοπικής δικαίωσης είναι αυτό που θα γιγαντώσει τώρα τη διάθεσή μας, είναι αυτό που θα αμβλύνει τις εσωκομματικές μας διαφορές, είναι αυτό που θα μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχει νόημα να συνεχίσουμε.

Αυτή η χαρά θα σε φέρνει κάθε μέρα ακόμη πιο κοντά στο να μπορείς να κάνεις αυτά που λες.

ΥΓ: Εγώ πάντως πετάω από χθες:) Το ίδιο και όσοι μιλήσαμε.

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη με βρίσκεις (για άλλη μια φορά) ΑΠΟΛΥΤΑ σύμφωνο. Δεν ξέρω πια χαρά είναι μεγαλύτερη. Η αίσθηση της "ανατροπής" ή ο τρόπος με τον οποίο την ερμηνεύουν άνθρωποι σαν και σένα (και οι οποίοι είναι ουκ ολίγοι). Μάλλον η δεύτερη.

Evangelia είπε...

Από χτες μπήκε μια ακτίνα φως στο γκρίζο που σκέπαζε την Ελλάδα. Θέλει δουλειά, θέλει πίστη, θέλει δύναμη. Αλλά όταν ξέρεις ότι υπάρχει ελπίδα για αλλαγή τα υπόλοιπα τα βρίσκεις. Είμαι 50 χρόνων και έχω δει αποκλεισμούς, φτώχεια, διώξεις. Κάποια τα βίωσα. Η ελπίδα όμως για μια άλλη κοινωνία για μια δίκαιη κοινωνία είναι μεθυστική. Ας χρησιμοποιήσυμε αυτή την ευκαιρία για το καλύτερο όλων, για δημοκρατεία, διαφάνεια, "αειφόρο" ανάπτυξη. Καλή δουλειά.

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη έχεις δίκιο στο ότι πρέπει να δουλέψετε και να είσαστε συγκρατημένοι. Μην ξεχνάμε πως πριν κάποιοι πριν λίγους μήνες για λόγους σκοπιμότητας έβγαζαν δημοσκοπήσεις που απείχαν έτη φωτός από την πραγματικότητα για να πιέσουν συμφέροντα και καταστάσεις. Έχω την εντύπωση πως είναι μια ακόμα φορά που αυτό γίνεται εσκεμμένα. Σαν φοβέρα για τη ΝΔ.

Σε στυλ "Πρόσεχε γιατί σε μια μέρα ανεβάζουμε τον άλλον"