2008-08-21

DNC 08: διαπίστευση των bloggers

Στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που έγινε τον Μάρτιο, κλήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα bloggers που διαπιστεύτηκαν ώστε να καλύψουν τις διαδικασίες όπως και οι δημοσιογράφοι. Η οργάνωση της συγκεκριμένης διαδικασίας ήταν για εμένα κάτι δύσκολο, στο οποίο θεωρούσα ότι θα κάνω λάθη, με δεδομένο όχι μόνο ότι ήταν η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο, αλλά και ότι η ελληνική blog-όσφαιρα (και περισσότερο η πολιτική) είναι ακόμη στα πρώτα της βήματα και δεν έχει ακόμη αποκτήσει μία ξεκάθαρη δομή.

Τελικά, τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ πιο εύκολα, αφού όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον (και είχαν blog...) διαπιστεύθηκαν και γενικά νομίζω ότι η διαδικασία κύλησε χωρίς προβλήματα. Είχα όμως γράψει τότε ότι "Την επόμενη φορά, φοβάμαι ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα πρέπει να περιλαμβάνει κάποια κριτήρια επιλογής, κάτι που δεν είναι εύκολο. Είναι λογικό να αναμένει κανείς (με δεδομένο ότι είμαστε ακόμη στην αρχή σε θέματα internet στην Ελλάδα) ότι την επόμενη φορά θα υπάρχουν 50, 100 ή περισσότεροι ενδιαφερόμενοι, που και μόνο για χωροταξικούς λόγους θα είναι δύσκολο να είναι όλοι παρατηρητές. Πώς μπορεί κανείς να επιλέξει με αντικειμενικό τρόπο ανάμεσά τους;"

Οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ έχουν βέβαια πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από παρόμοια θέματα και η αμερικανική πολιτική blog-όσφαιρα μετράει αρκετά χρόνια ύπαρξης [1], οπότε σκέφτηκα να δω την διαδικασία που ακολούθησαν σχετικά με την παρουσία των bloggers στο επερχόμενο DNC08.

Καταρχήν οι σχετικές πληροφορίες στο site του DNC, βρίσκονται κάτω από την κατηγορία Press -θεωρούν τα blogs άλλο ένα μέσο ενημέρωσης.

Τους bloggers τους χωρίζουν σε δύο κατηγορίες, κάτι που φαντάζομαι ότι σχετίζεται και με το εκλογικό σύστημα, αλλά και την γεωγραφική έκταση των ΗΠΑ και έχουν δύο "pools". Το ένα είναι οι state bloggers που ασχολούνται με μία συγκεκριμένη πολιτεία και το άλλο είναι οι "γενικοί" bloggers που γράφουν είτε γενικά για πολιτική (χωρίς να εστιάζουν σε μία πολιτεία) είτε γράφουν για άλλα θέματα, αλλά ασχολούνται και με την πολιτική.

Ενδιαφέρον έχουν τα κριτήρια που βάζουν, όχι για να επιλεχθεί κάποιος, αλλά για να εξαιταστεί η αίτησή του:
- το blog πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον για 6 μήνες.
- πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 120 post σχετικά με την πολιτική
- να σταλλούν στοιχεία σχετικά με την επισκεψιμότητα, αλλά και το technorati rank.
- οι bloggers μπορούν να στείλουν παραδείγματα από posts που κάνουν το blog τους να ξεχωρίζει.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη, ότι δεν διαπιστεύονται άτομα, αλλά blogs -αν και στην σχετική αίτηση ζητάνε τα στοιχεία (όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο, email) όλων των ατόμων που το κάθε blog θα στείλει.

Μεγάλη εντύπωση μου έκανε ότι δεν αναφέρεται η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την επιλογή. Αυτό ίσως σε εμάς να μοιάζει λίγο ύποπτο, αλλά (αν είναι έτσι) το καταλαβαίνω. Αν οι διοργανωτές θέλουν να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα, τα πολύ αυστηρά κριτήρια δεν βοηθάνε. Σκέφτομαι διάφορες περιπτώσεις, όπως
- μπορεί να υπάρχει ένα blog που έχει μία πολιτική τοποθέτηση που θα δημιουργήσει περισσότερο κακό παρά καλό
- κάποιο άλλο που δεν είναι πολύ δημοφιλές αλλά έχει επιρροή σε ένα σημαντικό και ευαίσθητο κοινό
- απλά να θέλεις κάποιους συγκεκριμένους bloggers μαζί με τους άλλους διότι θα τους βοηθήσουν
- αντίθετα, να μην θέλεις κάποιον συγκεκριμένο διότι ξέρεις ότι η συμπεριφορά του θα δημιουργήσει προβλήματα σε όλους τους άλλους
- ειδικά στην περίπτωση των ΗΠΑ μπορεί κάποιες πολιτείες να θεωρούνται πιο κρίσιμες από άλλες κ.λ.

Δεν μπορείς να βάλεις απλά 1-2 κριτήρια και να επιλέξεις μόνο με αυτά. Θα περιμένω βέβαια, να ακούσω από κοντά και τις απόψεις των bloggers για να σχηματίσω καλύτερη άποψη για την διαδικασία.

Για το τί γίνεται στον χώρο του Συνεδρίου και πώς θα είναι η οργάνωση σε ό,τι αφορά τους bloggers, προτιμώ να μην μεταφέρω αυτά που διαβάζω, αλλά να τα δω από κοντά και να μεταφέρω μία πιο αξιόπιστη εικόνα.

Και βέβαια, τα παραπάνω δεν τα γράφω ως παράδειγμα προς μίμηση, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχουν σημαντικές διαφορές εδώ, αλλά ως τροφή για σκέψη, προβληματισμό και συζήτηση -τα οποία περιμένω στα σχόλια ή στα blogs σας :-)

--
[1] και μόνο το γεγονός ότι η Google θα έχει ένα χώρο γύρω στα 1000 τετραγωνικά για τους bloggers κάτι δείχνει...

1 σχόλιο:

ManBlogg είπε...

Εμένα δε μου κάνει καμία εντύπωση το ότι δεν είναι "ξεκάθαρα" τα κριτήρια επιλογής. Δηλαδή "ξεκάθαρα" με την έννοια που τα ξέρουμε τουλάχιστον τυπικά στην Ελλάδα, πχ με αυστηρές προϋποθέσεις, μόρια ξέρω γω , πόντους καταστάσεις και βαθμολογίες. Οι σκέψεις σου παρακάτω δίνουν πολύ καλά μια πολύ πιθανή εκδοχή για το πως μπορεί να δουλέψουν στη διαδικασία επιλογής.
Στο τέλος οι διοργανωτές ξέρουν και αποφασίζουν ποιούς "χωράει" στην "παρέα" τους και σίγουρα νοιάζονται για το δυνατότερο εύρος της επιτυχίας του συνεδρίου.
Αυτό συμβαίνει και σε άλλα επίπεδα. Από την πρόληψη υπαλλήλων σε όλα τα επίπεδα με τη διαδικασία της συνέντευξης να παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, την επιλογή φοιτητών από τοπ πανεπιστήμια κλπ. Ίσως να ακούγεται ύποπτο, αλλά από την εμπειρία μου, σε μια αγορά ελεύθερη που λειτουργεί ο ανταγωνισμός αρκετά ικανοποιητικά υπάρχουν μικρά περιθώρια για "αδικίες" και "διακρίσεις" σε βάθος χρόνου.
Καταλαβαίνω βέβαια ότι είναι δύσκολο να το κατανοήσει ο μέσος Ελληνικός νους ;)