2008-08-31

η πολιτική ανευθυνότητα δόγμα Καραμανλή.

Υπάρχει ένα πράγμα που ονομάζουμε "πολιτική ευθύνη". Είναι η ευθύνη που έχει ένα πολιτικό πρόσωπο για οτιδήποτε συμβαίνει στον χώρο ευθύνης του.

Για παράδειγμα, αν ο σύμβουλος ενός υπουργού "τα παίρνει", ο σύμβουλος αυτός έχει βέβαια ποινικές ευθύνες. Αλλά και ο υπουργός του, ακόμη και αν αποδειχθεί ότι δεν έχει καμία σχέση με το γεγονός, έχει την πολιτική ευθύνη για την επιλογή του να βάλει ένα τέτοιο άνθρωπο σε σημαντική θέση, όπως και γιατί δεν έχει φροντίσει να υπάρχουν οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας ώστε το υπουργείο του να λειτουργεί σωστά.

Η πολιτική ευθύνη δεν περιορίζεται μόνο στην εξ επαγωγής ευθύνη για ποινικά αδικήματα. Υπάρχει και η πολιτική ευθύνη για διάφορες πολιτικές επιλογές που έχουν θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα. Δηλαδή, το προφανές, την ευθύνη για την πολιτική που ασκεί κάποιος.

Αν παράδειγμα για το πρώτο είναι ο πρώην υπουργός Αιγαίου κ.Παυλίδης, για το δεύτερο ένα καλό παράδειγμα είναι σίγουρα ο Υπ. Οικονομικών και Οικονομίας, κ. Αλογοσκούφης.

Ο κ. Καραμανλής έχει κάνει πολιτικό δόγμα ακριβώς το αντίθετο. Ο κ. Καραμανλής θεωρεί ότι δεν ευθύνεται για τους υπουργούς του και αυτοί ότι δεν ευθύνονται για όσα συμβαίνουν στα υπουργεία τους. Ο ίδιος δεν ευθύνεται για την οικονομική πολιτική του Αλογοσκούφη (θα κάνει λέει ανασχηματισμό και όλα καλά), ούτε οι υπουργοί του, όπως ο κ. Παυλίδης, ευθύνονται για τα όσα συμβαίνουν στα υπουργεία τους. Άλλωστε το Μαξίμου έδωσε το παράδειγμα όταν τον Ιανουάριο που μας πέρασε, διέρρεε την θεωρία ότι ο κ. Καραμανλής ήταν "συμβολικά Υπουργός Πολιτισμού" και συνεπώς δεν είχε καμία ευθύνη για όσα συνέβαιναν στο υπουργείο αυτό επί υπουργίας (και πρωθυπουργίας) του.

"Δεν άκουσα, δεν είδα, δεν είπα."


Με αυτό το δόγμα, ο κ. Καραμανλής, οι υπουργοί του και οι βουλευτές του αντιμετωπίζουν κάθε δυσκολία -"δεν φταίω εγώ". Αρνούνται κάθε ευθύνη, για την διαφθορά, για την κατάσταση της οικονομίας, για την απαξίωση των Ανεξάρτητων Αρχών, την λειτουργία των υπουργείων.

Η έλλειψη της αίσθησης ευθύνης ονομάζεται ανευθυνότητα και ο κ. Καραμανλής έχει κάνει δόγμα του την πολιτική ανευθυνότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: