2008-08-24

η νέα γραμμή Καραμανλή;

Νομίζω ότι το χθεσινό άρθρο του Aντωνη Kαρκαγιαννη στην Καθημερινή, Οι μόνες επιλογές δείχνει την γραμμή που θα ακολουθήσει ο Καραμανλής τον επόμενο καιρό.

Την ώρα που όλοι, από αναλυτές μέχρι καταναλωτές, θα διαπιστώνουν για μία ακόμη φορά την παντελή αποτυχία της πολιτικής του στην οικονομία, ο Καραμανλής θα μας λέει ότι κάνει "ηρωική έξοδο". Το άρθρο αναφέρει διάφορα όπως "είναι αποφασισμένος να κάνει αυτό που πρέπει και επιβάλλεται, δηλαδή να αυξήσει τα κρατικά έσοδα αυξάνοντας τη φορολογία ή περιορίζοντας τη φοροδιαφυγή και να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες και «ας με ρίξουν»."

Ο Καραμανλής κορόιδεψε τον ελληνικό λαό ένα χρόνο πριν, οδηγώντας την χώρα σε εκλογές την στιγμή που αντιμετώπιζε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της σύγχρονης ιστορίας της, μία τραγωδία με κόστος σε ανθρώπινες ζωές, οικολογική καταστροφή και τεράστια οικονομική ζημιά. Είπε ότι οι εκλογές ήταν απαραίτητες για να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και να προχωρήσει στις "μεταρρυθμίσεις", αλλά για ένα χρόνο ασχολούμαστε με τα σκάνδαλα των συνεργατών και των υπουργών που επέλεξε και η οικονομία είναι πλέον στα όρια της ύφεσης.

Ο Καραμανλής κορόιδεψε τον ελληνικό λαό όταν πριν από 4 χρόνια ζήτησε την ψήφο του για να αντιμετωπίσει "τα διαπλεκόμενα" και την διαφθορά και έκανε ακριβώς το αντίθετο.

Ο Καραμανλής ήταν απών και προστατευμένος σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι κυβερνήσεις του. Η Ελλάδα καιγόταν επί μέρες χωρίς να έχει εμφανιστεί. Ξεσπούσε το σκάνδαλο Ζαχόπουλου και φρόντιζε να είναι εκτός Ελλάδος. Έβλεπε τα ονόματα ανθρώπων του, όπως ο Κλαδάς, ο Ανδριανός, ο Παυλίδης να εμπλέκονται σε σκάνδαλα και σιωπούσε.

Τί να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τα ομόλογα; Το Υπουργείο Πολιτισμού; Τις καταγγελίες για χρηματισμό του Υπ. Ναυτιλίας; Την ανικανότητα του Υπ. Εσωτερικών να συντονίσει την αποτελεσματική αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών; Τις δεσμεύσεις για αντιμετώπιση του ντόπινγκ το 2004; Τις υποκλοπές; Τους πακιστανούς;

Ο Καραμανλής δεν έδειξε σε καμία από όλες αυτές τις περιπτώσεις, στην διάρκεια των δύο θητειών του ως Πρωθυπουργός, ότι διαθέτει το θάρρος ή την διάθεση να αντιμετωπίσει όλα αυτά που ήταν ευθύνη του να αντιμετωπίσει. Δεν έδειξε καν να διαθέτει την δύναμη να αναγνωρίσει τις ευθύνες του.

Υποψιάζομαι ότι η "ηρωική του έξοδος" (στην ΔΕΘ;) θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά: θα ρίξει τις ευθύνες του αλλού και θα φορτώσει τα βάρη στους πιο αδύναμους.

9 σχόλια:

Κοινότητα Εκάλης είπε...

η Ν.Δ. διορισε καπου 300,000 ατομα, αν θελει καλυτερη fiscal policy ας αρχισει απο εκει. Παρολα αυτα κραταει στα γκαλοπ, κυριως λογω βορειας ελλαδας, αν δεν επαιζε βορεια ελλαδα τα ποσοστα του θα ηταν τραγικα. δεν ξερω και πως τα παει στην Β' Αθηνων, το 2007 την πηραν για λιγους ψηφου, ελεω και ανοδου Συνασπιμου.

Αθήναιος είπε...

Μπορείς να το πεις με μια φράση όλο αυτό: Ο Καραμανλής απέτυχε να αποπασοκοποιήσει την αντίληψη για την πολιτική σε επίπεδο πρακτικής και αισθητικής.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

Δεν διαφωνω, θυμιζει πολυ pasok's old school. ελπιζω ο ΓΑΠ να αλλαξει τακτικη και να μην αφησει τα μεσαια στελεχη να τα κανουν μπαχαλο.

Αθήναιος είπε...

Νομίζω πως διαφωνείτε ή τουλάχιστον θα πρέπει να συμφωνήσουμε ως προς την ορολογία. :-) ΠΑΣΟΚ's old school ήταν ο Ανδρέας ή ο διεγραμμένος Σημίτης;

Εγώ βλέπω την εξέλιξη ενός δόγματος. Στην αρχή, "εκδημοκρατίστηκε" η κονόμα μαζί με τον κατεκερματισμό της κοινωνίας σε συνδικάτα. Παροχές δυσανάλογες προς τις αντοχές της οικονομίας αφενός και ως προς την αξία της εργασίας που παρήγαγαν οι δικαιούχοι, αφετέρου.

Μετά, ανδρώθηκε η κλίκα, οι πραιτωριανοί, η "λεζάντα" του Ανδρέα στα μπουζουκτσήδικα που έβαλε γραβάτα και κατέλαβε τους υπουργικούς θώκους.

Ε μετά εξανθρωπίστηκαν κάπως, δέχτηκαν στους κόλπους τους κάποιους που είχαν τελειώσει ένα πανεπιστήμιο, ήρθε το χρηματιστήριο. Ξαναεκδημοκρατίστηκε η κονόμα μόνον virtually αυτή τη φορά γιατί έσκασε η φούσκα. Οι πραιτωριανοί παρέμειναν, τουλάχιστον ως θεσμός.

Και φταίει ο Καραμανλής που δεν κατάφερε σε τρία χρονια να αλλάξει την οπτική γωνία που βλέπουν οι Έλληνες την εξουσία και τον τρόπο άσκησής της; Δε λεω, θα μπορούσε και πολύ καλύτερα αλλά με δεδομένου ποιους και σε ποιους απευθύνεται, μια χαρά τα έχει πάει. Ακούγεται ακραίο αυτό που λέω και είναι η αλήθεια ότι το γράφω λίγο προβοκατορικα, όμως, θα το θυμηθούμε αύριο όταν δούμε τη "λαϊκή οργή" για την Ολυμπιακή και την αφαίρεση των προνομίων των ολίγων.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

old school, ειναι μια νοοτροπια που υπαρχει απο συστασης του νεο-Ελληνικου κρατους, δηλαδη πελατειακες σχεσεις, γιγαντωση κρατους κλπ. Ο Ανδρεας εκανε πολλες κοινωνικες αλλαγες και εκανε ενα μεγαλο κοινωνικο βημα προς τα μπρος. Ως τοτε η Ελλαδα δεν ηταν τιποτε αλλο παρα μια μικρογραφια ενος ισλαμικου κρατους μονο που αντι για μουλαδες ειχαμε τους παπαδες και την χωροφυλακη. Εδωσε πολλα σε ομαδες που δεν ειχαν στον ηλιο μοιρα, αλλα το κακο ειναι οτι εδωσε και πολλα στα μεσαια στελεχη που εφαγαν καλα και πολλοι πλουτισαν. Το ιδιο επι Σημιτη. Βεβαια αυτα που κανουν σημερα οι ΝΔκρατες δεν μπορουν να συγκριθουν με τιποτε αλλο. Ελπιζω οτι ο ΓΑΠ εχει λαβει το μυνημα και δεν δουμε τις ιδιες ιστοριες.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

ΓΙα τους συνδικαλιστες, σε αυτο που λες συμφωνω και εγω προσωπικα απεχω απο οποιες "απεργιες" και "λαικη οργη" και γενικα ειμαι κατα του κομματικου συνδικαλισμου.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@Αθήναιος:

Το "θα μπορούσε πολύ καλύτερα" είναι πάντα η δικαιολογία του αποτυχημένου. Όλοι θα μπορούσαμε πολύ καλύτερα. Στις συγκεκριμένες κυβερνήσεις συχνά αναρωτιέμαι αν θα γινόταν πολύ χειρότερα.

Το "με δεδομένο αυτούς στους οποίους απευθύνεται": είναι μία αντίληψη για την πολιτική. Υπάρχει και η άλλη, "με δεδομένο αυτούς που του ανέθεσαν να τους κάνει την ζωή τους καλύτερη".

Σχετικά με την Ολυμπιακή: Εκτός και αν ακολουθήσει την τακτική που ακολούθησε για τον ΟΤΕ. Εξαγορά των προνομιούχων με μία εξωφρενικού κόστους εθελούσια έξοδο και μετά ξεπούλημα σε συνθήκες που ούτε ευνοούν την ανταγωνιστικότητα της αγοράς, ούτε αποφέρουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος για το Δημόσιο. (Ψάξε παλιότερα άρθρα μου για την αναλυτική άποψή μου στο θέμα).

Ναι, φταίει ο Καραμανλής.

Ναι, μπορούμε καλύτερα.

Θανασης Δεληγιαννης είπε...

Η κυβέρνηση του Λούλειου "μεσαίου χώρου" σε τεσσεράμισι χρόνια κατάργησε το ΑΣΕΠ, εισήγαγε τη "γαλάζια συνέντευξη", δημιούργησε στρατιές ειλώτων των Stage. Έκλεισε το μάτι στην κονόμα, τη κομπίνα και τη φοροδιαφυγή με το ξεχαρβάλωμα του ΣΔΟΕ και το φιάσκο με το Ζορμπά και τη νέα - ανεξάρτητη αλλά άμεσα υπαγόμενη στο Υπ. Οικονομικών! επιτροπή.

Ταυτόχρονα συνεχίζει με το δόγμα "δεν μπορώ να συμμαζέψω τις ΔΕΚΟ (λόγω ανικανότητας / ιδεολογίας, διαλέξτε ότι θέλετε) άρα τις ξεπουλάω σε τιμή ευκαιρίας" φροντίζοντας να βγάλουν και κανά φράγκο τίποτε "κουμπάροι" στην αναμπουμπούλα.

Τρέμω και μόνο στην ιδέα ότι τα πράγματα "θα μπορούσαν να είναι καλύτερα"...

Κοινότητα Εκάλης είπε...

το οτι η Ν.Δ. κυβερνα ακομα εχει να κανει και με την κουλτουρα του νεο-ελληνα, το τριπτυχο "δημοσιο-βολευμα-ροισφετι" δημιουργει ολα αυτα. Ισως η καταργηση της νομιμοτητας στο δημοσιο να ελυνε πολλα απο αυτα τα θεματα και να σταματαγαν οι νεοι να τρεχουν πισω απο τον καθε βολευτη για μια θεση στο δημοσιο.