2008-07-23

"Green New Deal"

Ο Νίκος μιλάει για Ένα Πράσινο New Deal,
Το BBC μεταδίδει ότι ένας νέος οργανισμός έχει δημιουργηθεί πάνω στην ιδέα του New Deal, αλλά αυτή τη φορά προτείνει να εφαρμόσουμε ένα επείγον πρόγραμμα 100 μηνών (σε αντιστοιχία με το πρόγραμμα 100 ημερών της πρώτης περιόδου του προγράμματος Ρούζβελτ) για να προλάβουμε να σώσουμε τον πλανήτη από την υπερθέρμανση. Ο οργανισμός ονομάζεται Green New Deal.

Ο Νίκος σχολιάζει και το ότι η γκρίζα ελληνική καθημερινότητα με τα σκάνδαλα κ.λ. δεν μας επιτρέπει να δούμε μπροστά, να ασχοληθούμε με το μέλλον, αλλά κοιτάμε διαρκώς πίσω. Συμφωνώ. Όμως, υπάρχουν και φωνές που επιμένουν να μιλάνε για "Πράσινη Ανάπτυξη"[*] και κατηγορούνται, λίγο-πολύ, για ελιτισμό (σας θυμίζει κάτι;)

"Άλλα είναι αυτά που καίνε τον κόσμο". Ναι, άλλα είναι. Ναι, δεν μπορούμε να αγνοούμε την ανεργία, την ακρίβεια, το σύστημα υγείας, το ασφαλιστικό, το εκπαιδευτικό. Πρέπει όμως να κοιτάμε και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε αύριο, γιατί αλλιώς θα γίνουν και αυτά με την σειρά τους "προβλήματα της καθημερινότητας". Και τα προβλήματα της καθημερινότητας, έχουν ταξικές προτιμήσεις.

Για αυτό έχει αξία η πρόταση για "Πράσινη Ανάπτυξη". Γιατί είναι μία πρόταση ώστε να αξιοποιήσουμε τις περιβαλλοντικές προκλήσεις ως μοχλό ανάπτυξης και όχι ως αυριανά προβλήματα της καθημερινότητας.

--
[*] Θα ήθελα να παραθέσω εδώ, το post του Ανδρέα από το Συμπόσιο της Σύμης το 2007. Ο Ανδρέας παραβρέθηκε σε μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που οργανώθηκε στο περιθώριο του Συμποσίου με εκπρόσωπους από περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους συμμετέχοντες του Συμποσίου. Θεωρώ ότι η συζήτηση αυτή είχε, πέρα από ουσία και ένα εξαιρετικό συμβολισμό: πρέπει να κάτσουμε όλοι, με ίσους όρους και να συζητήσουμε τα προβλήματα του περιβάλλοντος αν θέλουμε να βρούμε λύσεις με ευρύτερη συναίνεση, που θα είναι προς όφελος όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: