2008-07-11

δεν έχει νόημα να κρατάμε το σκόρ.

Χαίρονται πολλοί με τις πρόσφατες εξελίξεις.
Ποινική δίωξη, που δεν είναι προσωποποιημένη, για πέντε αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από την εισαγγελία Πρωτοδικών κατά των υπευθύνων για την εξαγορά της εταιρίας ΓΕΡΜΑΝΟΣ από την Cosmote, έναντι 1,3 δις ευρώ, το Μάιο του 2006.
Χαίρονται και κάποιοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ, βλέποντας το ΠΑΣΟΚ να βγαίνει μπροστά στο σκορ: η Ν.Δ. είναι μπλεγμένη σε μεγάλα σκάνδαλα και αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση με αποκαλύψεις, το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει το παιχνίδι των πολιτικών εντυπώσεων.

Προσωπικά, δεν χαίρομαι. Δεν μπορώ να πανηγυρίσω που υπάρχει άλλο ένα σκάνδαλο. Θα ήθελα η συζήτηση να γίνεται για τις πολιτικές επιλογές.

Έχω γράψει παλιότερα για παράδειγμα ότι η κρατικοποίηση, από μία άποψη, "της ισχυρότερης αλυσίδας λιανικών πωλήσεων στα Βαλκάνια", δεν μπορεί να είναι προς όφελος των καταναλωτών, δεν ευνοεί την δημιουργία ανταγωνιστικών αγορών και απλά διογκώνει τον κρατικό έλεγχο στην αγορά, χωρίς να υπάρχει κάποιος καλός λόγος. Αντί να συζητάμε αυτά, αντί να γίνει πολιτική συζήτηση, τελικά γίνεται δικαστήριο.

Από την στιγμή που έχουμε φτάσει να έχουμε δικαστές για διαιτητές, δεν έχει σημασία το σκορ. Το θέμα είναι να αλλάξει το παιχνίδι.

Να απομονωθούν πολιτικά όσοι φαίνεται να είναι μπλεγμένοι σε ύποπτες υποθέσεις -τουλάχιστον μέχρι να διαλευκανθούν. Να υπάρξει διαφάνεια. Να υπάρξουν ουσιαστικές ενέργειες που θα οδηγήσουν στην όσο γρηγορότερη διαλεύκανση των υποθέσεων και τον καταλογισμό των ποινικών και πολιτικών ευθυνών. Να βεβαιωθούμε ότι από αύριο θα έχει ο πολίτης πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες ώστε να ελέγχει και να κρίνει την εξουσία και τις διαδικασίες ώστε να παρεμβαίνει.

Το 2004 ο Καραμανλής έγινε πρωθυπουργός με την σημαία της κάθαρσης. Νομίζω ότι όλοι έχουμε καταλάβει πλέον ότι η εξυγίανση της πολιτικής (και όχι μόνο) ζωής της χώρας δεν είναι θέμα προσώπων. Τα πρόσωπα έχουν σημασία -το ήθος, οι προθέσεις, οι επιλογές, οι ικανότητες και οι πράξεις τους. Αλλά δεν μπορεί να αλλάξει κάτι απλά και μόνο αλλάζοντας πρόσωπα.

1 σχόλιο:

Elli είπε...

Καλημέρα Παναγιώτη. Ποιοί ακριβώς χαίρονται στο ΠΑΣΟΚ και που ακριβώς είδαν να πηγαίνουν μπορστά στο σκορ, αυτό πρώτη φορά το ακούω κι εγώ και πολλοί άλλοι!
Εκτός αν χαίρονται μεταξύ τους, ως συνήθως, μακριά από την κοινωνία.
Παρόλαυτά δεν είναι υπεύθυνη πολιτική στάση το να χαίρεσαι όταν συμβαίνουν σκάνδαλα στην πολιτική ζωή του τόπου σου, ή μαλλον όταν βγαίνουν στη φόρα διότι αν κανείς τρέφει αυταπάτες ότι είτε δεν συμβαίνουν σκάνδαλα είτε ότι όλα βγαίνουν στη δημοσιότητα, μάλλον εθελοτυφλεί.
Να απομονωθούν πολιτικά όσοι είναι μπλεγμενοι?
Μα είναι πάρα πολλοί εκείνοι.
Η νοοτροπίες απομόνωσης δεν οδηγουν πουθενά κυρίως διότι σε μια χώρα που οι ίδιοι οι πολίτες αυθαιρετούν με την ανοχή της πολιτείας, τότε δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από τους πολιτκούς να είναι νόμιμοι.
Όταν οι περισσότεροι πολίτες σέρνονται για χάρες στα πολιτικά γραφεία, ε τότε να μην ζητάνε διαφάνεια και διάυγεια της πολιτικής σκηνής.
Ειδικά το ΠΑΣΟΚ, που έχει συντηρήσει τέτοια φαινόμενα και συνεχίζει να τα συντηρεί με τους τόσους κομματικοδίαιτους, μάλλον πρέπει να κρατάει λίγο τα λουριά.