2008-07-08

μέτρα κατά της διαφθοράς, όπως λέμε μέτρα κατά του καπνίσματος

Πρότεινε λέει ο Καραμανλής "μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς". Δεν μπορώ παρά να κάνω τον παραλληλισμό με τα μέτρα κατά του καπνίσματος.

Ας δούμε λοιπόν τί γίνεται με το κάπνισμα. Αυτή την στιγμή το κάπνισμα απαγορεύεται, μεταξύ άλλων:
Σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται Γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος, Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα (Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Η., ΕΛ.ΤΑ. κ.λπ.). Επίσης σε χώρους εργασίας που ανήκουν σε ιδιωτικούς φορείς, καθώς και στους χώρους μακράς αναμονής του κοινού (αίθουσες αναμονής αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, σταθμών λεωφορείων κ.λπ.)

Έχετε πάει σε κάποια δημόσια υπηρεσία και να μην καπνίζει κάποιος; Εγώ όχι.

Αλλά η κυβέρνηση αντί να φροντίσει να εφαρμόσει τον νόμο, μέσα στο ίδιο της το "σπίτι", όπου είναι το πιο εύκολο, τί κάνει; "Εξαγγέλλει μέτρα" που θα εφαρμοστούν... το 2010! Μεγάλες κουβέντες ("θα απαγορεύεται παντού το κάπνισμα") με χρονικό ορίζοντα όσο πιο μακρυά γίνεται. Μέτρα που δεν θα εφαρμοστούν τελικά, αφού δεν έχει ασχοληθεί κανείς να δημιουργήσει ένα εφαρμόσιμο πλαίσιο, αλλά που ακούγονται "μεγάλα".

Έτσι και με την διαφθορά. Από την μία ο Καραμανλής καλύπτει κάθε Κουκοδήμο, Ζαχόπουλο, Κλαδά, Λιάπη, Μητσοτάκη, Δούκα (βλ. δομημένα ομόλογα), κ.λ. και από την άλλη μιλάει για "μηδενική ανοχή" και για "μέτρα" και "δεσμεύσεις για την εμπέδωση ενός νέου πολιτικού πολιτισμού".

Ναι, καλά. Στην αρχή θεωρούσα ότι αυτά είναι δείγμα ανικανότητας, ότι απλά ο Καραμανλής εξαγγέλλει πράγματα που δεν μπορεί ή δεν ξέρει πώς να κάνει πράξη. Πλέον θεωρώ ότι μας κοροϊδεύει και εν γνώση του στηρίζει ένα σάπιο σύστημα.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω χάνει κανείς σε κύρος τη στιγμή που η κριτική του είναι μονομερής. Από αυτό το blog δεν ακούστηκε ούτε μία φορά το όνομα 'Τσουκάτος'. Μία πολιτική παράταξη χρηματοδοτεί εκλογικό αγώνα δωροδοκούμενη απο εταιρείες. Αν δεν σε ενόχλησε αυτό, όπως ενόχλησε όλους μας, πώς να σε πάρουμε σοβαρά στα υπόλοιπα (σωστά) που λές?

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Γιώργο, είναι πολύ απλό, δεν έγραψα τίποτα γιατί το ΠΑΣΟΚ ανέστειλε την κομματική του ιδιότητα μόλις υπήρξαν στοιχεία εμπλοκής του.

Αλλά, έτσι, για να μην νομίζεις ότι υπεκφεύγω: Χαίρομαι που διαγράφηκε την στιγμή που ακούστηκε ότι παρέλαβε χρήματα από την Siemens με αδιαφανή τρόπο. Και να σου πω, δεν μου αρκεί ο Τσουκάτος. Πρέπει να βγούν όλα τα εμπλεκόμενα ονόματα και να τους καταλογιστούν οι πολιτικές ή ποινικές ευθύνες που έχουν. Και από το ΠΑΣΟΚ και από οποιοδήποτε κόμμα.

Γιατί θα μπορούσα να θέλω να καλυφθεί κάτι τέτοιο; Δεν χρωστάω σε κανένα. Το πρόβλημά μου είναι ότι με την λάσπη και το κουκούλωμα, θα λέω ότι δουλεύω σε πολιτικό κόμμα και θα με θεωρούν κλέφτη. Δεν είμαι.

michalisk είπε...

Παναγιώτη θα μου επιτρέψεις να σου θυμίσω ότι τόσο για το παραδικαστικό κύκλωμα (το οποίο ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ), όσο και για το θέμα των ομολόγων, έχουν υπάρξει καταδίκες, κόσμος μπήκε στη φυλακή, και η έρευνα συνεχίζεται. Επίσης η υπόθεση Ζαχόπουλου είναι εν εξελίξει και το πόρισμα της δικαιοσύνης για το ΥΠΠΟ μόλις στάλθηκε στη Βουλή. Συνεπώς το "δε γίνεται τίποτα" δεν ξέρω από που συνάγεται.

Επίσης, σχετικά με την απάντησή σου στον Γιώργο πιο πάνω, το ΠΑΣΟΚ ανέστειλε την ιδιότητα του Τσουκάτου, αλλά από ότι φαίνεται το 1 εκατομμύριο μάρκα το τσέπωσε (το ΠΑΣΟΚ, όχι ο Τσουκάτος) στα ταμεία του. Το θέμα με τον εξ απορρήτων του Μαντέλη είναι επίσης εν εξελίξει.

Και ενώ έχουν βρεθεί 2 στελέχη του ΠΑΣΟΚ με ισχυρά στοιχεία για λεφτά στα χέρια τους, το ΠΑΣΟΚ εστιάζει σε ένα ταξίδι του Λιάπη στη Γερμανία, που το πλήρωσε μόνος του αλλά οι ημερομηνίες του ταξιδιού συμπίπτουν με ένα ταξίδι στελεχών της Siemens.

Ασύμμετρη η αντιμετώπιση, δε νομίζεις;

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@michalisk:

Ποιοί καταδικάστηκαν; Μπορείς να μου πεις ονόματα; Είναι μόνο ιδιώτες (που δεν με απασχολεί και τόσο) ή υπήρχαν καταδίκες και για διοικητές οργανισμών, πολιτικά πρόσωπα κ.λ.; Το "σκάνδαλο του Χ.Α." δεν είναι ότι ένας επιχειρηματίας έκανε κάτι παράνομο με την μετοχή του. ΑΝ υπάρχει είναι ότι το κράτος (υπουργεία, ταμεία, οργανισμοί) χειραγώγησαν τις τιμές. ΑΝ δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο (= δεν έχει καταδικαστεί κανείς) να σταματήσουμε να μιλάμε για σκάνδαλο.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δικαστήριο. Το τί λέει κάποιος που κατηγορείται για κάτι τόσο σοβαρό, πρέπει να ελενχθεί. Εκεί είναι και η διαφορά της πολιτικής από την ποινική ευθύνη. ΑΝ (γιατί μιλάμε με βάση διαρροές και μερική πληροφόρηση) ο Τσουκάτος πήρε τα λεφτά, ΑΝ τα έδωσε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ (γιατί αποκλείετε να τα έδωσε στον vrypan;), ΑΝ τα λεφτά αυτά ήταν αντάλλαγμα για κάποια παρανομία, τότε θα ορίσει η δικαιοσύνη την τιμωρία και τους ενόχους (και ελπίζω ότι το ΠΑΣΟΚ θα διευκολύνει)

Και εκεί ερχόμαστε στον Λιάπη και τον Καραμανλή. Δεν λέω ότι τα στοιχεία που υπάρχουν για τον Λιάπη τον ενοχοποιούν. Δεν λέω να πάει φυλακή. Λέω να παραιτηθεί από υπουργός ή να τον βγάλει ο Καραμανλής από την κυβέρνηση, αφού την ώρα που προσπαθούσε να πουλήσει την Ολυμπιακή ήταν ταξιδάκι με τον μεγαλομέτοχο της Aegean. Διάβασε το προηγούμενο άρθρο μου.

Να ρωτήσω τί έχει γίνει με τα δομημένα ομόλογα, 1,5 χρόνο μετά;

Τέλος, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί λέτε το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε το Α ή το Β. Νομίζετε ότι θα "καλύψω" κάποιον επειδή είναι ή ήταν ΠΑΣΟΚ; Καθόλου δεν με νοιάζει. Απορώ πως σκέφτεστε έτσι.

michalisk είπε...

Παναγιώτη είσαι λίγο εκνευρισμένος σήμερα. Cool, εμείς πάλι φίλοι είμαστε :-)

Δεν "λέμε" ότι το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε το ένα ή το άλλο, λέω ότι το παραδικαστικό ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ. Όχι από το ΠΑΣΟΚ. Ήταν χρονικός και όχι πολιτικός προσδιορισμός. Επίσης, δεν μίλησα για το σκάνδαλο του ΧΑ και δεν ξέρω αυτό από που προέκυψε.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δικαστήριο, σωστά, δεν ζήτησα να κάνει κάτι που να θυμίζει δικαστήριο, ζήτησα να μην είναι προκλητικά υποκριτικό ως κόμμα που ζητάει την ψήφο μας. Και οι κραυγές για τις ημερομηνίες του ταξιδιού του Λιάπη (δρώντας ως δικαστήριο και ζητώντας την ποινή-αποπομπή του) ενώ υπάρχουν τα θέματα του Μαντέλη και του Τσουκάτου, είναι γελοίες και υποκριτικές και δείχνουν 2 μέτρα και δύο σταθμά.

Τέλος, για το ποιοι μπήκαν φυλακή:

Καλούσης, Μπουρμπούλια, Κεχαγιόγλου
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100093_04/07/2008_276446
Μόλις προχθές για ένα θέμα που υπάρχει εδώ και 5 χρόνια (παραδικαστικό), οριστικές ποινές.

Πρόεδρος του ΤΑΞΥ (χωρίς όνομα :-))
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=57962
προφυλάκιση πριν ένα μήνα για ένα θέμα που υπάρχει εδώ και 1.5 χρόνο

Ποινή (εφέσιμη) φυλάκισης σε 9 στελέχη της ΑΤΕ τον Μάρτιο
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=884057&lngDtrID=244
για ένα θέμα που υπάρχει εδώ και 6 χρόνια.

Το μόνο συμπερασμα που βγαίνει είναι ότι η δικαιοσύνη είναι αργή και καθυστερεί, αλλά αυτό το ξέραμε, και σίγουρα δεν υποδηλώνει καμία πολιτική ευθύνη.

(και είναι η τελευταία φορά που ψάχνω να βρω ονόματα και links σχετικά, γιατί αυτά είναι ευθύνη του αρθρογράφου - να είναι καλά ενημερωμένος - και όχι να λέει "βρείτε μου που τα βρήκατε").

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@michalisk: καθόλου θυμωμένος, πολύ βιαστικός. Έτσι νόμιζα ότι διάβασα στο σχόλιό σου και για το ΧΑ, που αν και δεν ανέφερες, θα έπρεπε :-)

Από τα στοιχεία που παραθέτεις προκύπτει ότι 1,5 χρόνο μετά έχουν καταλήξει μόνο για ένα άτομο. Θα καταλήξουν και σε άλλα, ελπίζω, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Η κατηγορία που όλη η αντιπολίτευση απέδιδε στην προηγούμενη κυβέρνηση Καραμανλή ήταν ότι κάποιοι με υψηλές θέσεις στην κυβέρνηση (ίσως υπουργοί) συντόνισαν και έδωσαν την έγκρισή τους για να εκδοθούν και να διακινηθούν τα δομημένα ομόλογα με τον τρόπο που διακινήθηκαν. Εκεί είναι το σκάνδαλο. Και σε αυτό η δικαιοσύνη κάνει τα στραβά μάτια. Όπως έκανε τα στραβά μάτια (ή ήταν ανίκανη) στην περίπτωση των υποκλοπών.

Ο Καραμανλής προτείνει επιτροπή της Βουλής που θα εξαιτάσει ευθύνες πολιτικών προσώπων σχετικά με SIEMENS και η οποία θα ξεκινήσει... τον Οκτώβριο! Δηλαδή για 4 μήνες θα οργιάζουν οι φήμες και ο καθένας θα είναι έρμαιο της φημολογίας και των διαρροών. Και μετά, θα ξεχαστούν όλα και θα την πληρώσει κάποιος ασήμαντος.

Αυτά γίνονται και ο κόσμος θα συνεχίσει να έχει άλλο ένα επιχείρημα γιατί "είναι κλέφτες και οι 300".

Ο Καραμανλής δεν μπορεί ούτε αυτός να κάνει τον δικαστή. Αλλά όταν ένας υπουργός του συμπεριφέρεται έτσι ώστε να διασύρει τον πολιτικό κόσμο και την κυβέρνηση, πρέπει να τον διώχνει. Και η περίπτωση Λιάπη είναι μία τέτοια. Όπως τέτοια ήταν και η περίπτωση Κουκοδήμου για τον οποίο δεν έκανε τίποτα. Αντίθετα, σκέφτεται να διαγράψει τον Τατούλη...

Θανασης Δεληγιαννης είπε...

Υποβολιμαίο ποστ!!!

Μην ανησυχείς και έχουμε αντιληφθεί τις προθέσεις σου Βρυώνη. Το κάπνισμα ΘΑ απαγορευθεί ΠΑΝΤΟΥ!

Οι μέρες σας είναι μετρημένες :-)

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@Θανάσης: Αυτό που κάνεις είναι αποδόμηση.

Σε παρακαλώ δέξου ότι δεν θα απαγορευτεί και να γυρίσουμε πάλι στο θέμα που νόμιζαν όλοι ότι συζητάμε :-)