2008-06-26

έσοδα και έξοδα ΠΑΣΟΚ στο internet



Στην σημερινή του συνέντευξη τύπου, ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε τα μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την διαφάνεια στην πολιτική. Ανάμεσά τους, σίγουρα ξεχωρίζει η αναγγελία ότι σύντομα ο πολίτης θα έχει την δυνατότητα να βλέπει, καθημερινά, μέσω internet τα έσοδα και τα έξοδα του ΠΑΣΟΚ.

Είναι μία επαναστατική πρόταση για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω, με την πολύ μικρή μου εμπειρία, ότι μία τόσο μεγάλη αλλαγή θα συναντήσει αμέτρητα εμπόδια.

Αν θέλετε να προχωρήσει και να υλοποιηθεί, υπάρχει μόνο ένας τρόπος: να μην μας αφήσετε σε χλωρό κλαδί. Μην ξεχάσετε το θέμα. Γράψτε για αυτό σε ένα μήνα, σε δύο μήνες, ξανά και ξανά. Αν δείτε ότι αργεί, επικοινωνήστε με το ΠΑΣΟΚ και ζητήστε εξηγήσεις.

Ο μόνος τρόπος να γίνουν τόσο ριζικές αλλαγές είναι να συμμετέχουν οι πολίτες, να τις απαιτούν και να ενισχύουν πολιτικά αυτούς που τις υποστηρίζουν.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θα καταγράφουν και τα έσοδα-έξοδα και των μαύρων ταμίων?

JustAnotherGoneOff είπε...

Πέρα από την οποιαδήποτε θυμηδία και τα κακεντρεχή σχόλια που μπορεί να γεννήσει αυτή η ιδέα, είναι σίγουρα μια πάρα πολύ καλή πρόταση. Προσωπικά θα ήθελα αυτό το σύστημα να εφαρμοστεί τόσο στα κόμματα όσο και τους δήμους και τις νομαρχίες και να επεκταθεί στους δημόσιους οργανισμούς (aka ΕΡΤ).

Και σε ένα μήνα εδώ θα είμαστε.

blogger είπε...

Το ζήτημα της διαφάνειας μέσω διαδικτύου στο ΠΑΣΟΚ, έχει συζητηθεί πολλές φορές στα όργανα του κόμματος και έχει εκφραστεί δια στόματος ΓΑΠ, ακόμη περισσότερες.
Ενδεικτικά και πρόχειρα, σε παραπέμπω στο Καταστατικό του Κόμματος.

http://www.pasok.gr/portal/gr/30/59149/3/7/1/showdoc.html

"Άρθρο 17 Δημοσιότητα και Διαφάνεια
.....
3. Το διαδίκτυο αποτελεί βασικό μέσο διαφάνειας με την δημοσιοποίηση των εργασιών, δραστηριοτήτων, των απόψεων των Μελών και των αποφάσεων των οργάνων του Κινήματος."

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΑ ΟΡΓΑΝΑ

Άρθρο 22 Αρχές οργάνωσης του Κινήματος
....
4. Αξιοποιεί το διαδίκτυο και τις τεχνολογίες του ως σημαντικό μέσο επικοινωνίας, οργάνωσης, συμμετοχής, διαβούλευσης, απόφασης και διαφάνειας.
....."


Επίσης, από τον κανονισμό λειτουργίας των Τοπικών Οργανώσεων, από το 2005 ακόμα, υπήρχε η πρόβλεψη:
http://www.pasok.gr/portal/gr/23584/2/1/showdoc2.html

Αρθρο 18 Διαδίκτυο
1. Η Συντονιστική Επιτροπή εξασφαλίζει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μεριμνά για την δημιουργία και λειτουργία δικτυακού τόπου ή την σύνδεση με δικτυακό τόπο στον οποίο δημοσιεύει όλες τις αποφάσεις των οργάνων της Δημοτικής Οργάνωσης και κάθε άλλη πληροφορία σχετική με τις δραστηριότητές της.

Αρθρο 7 Οικονομική διαχείριση
1. Η Δημοτική Οργάνωση έχει οικονομική αυτοτέλεια που εξασφαλίζεται με ανάλογη κατανομή των πόρων του Κινήματος και με την ανάληψη ενεργειών και δραστηριοτήτων, σύμφωνα με το Καταστατικό.

2. Όλα τα έσοδα και οι δαπάνες της Δημοτικής Οργάνωσης δημοσιοποιούνται στο δικτυακό τόπο του Κινήματος.

3. Η Δημοτική Οργάνωση υποβάλλει, μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο κάθε έτους, πλήρη και αιτιολογημένο ετήσιο οικονομικό απολογισμό και προγραμματισμό στην Περιφερειακή Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.


Από ότι καταλαβαίνουμε, η ιδέα είναι ΠΟΛΥ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ. Απλά ο ΓΑΠ είναι πλέον αποφασισμένος NA ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΑΝΤΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

εαν ο ΓΑΠ αυτα τα λεει και τα πιστευει, τοτε εχει σοβαρο προβλημα...

δηλαδη, προεκλογικα θα γραφει αυτη η βαση δεδομενων "Δωρεα απο επιχειρηματια ΧΧΧ 1 εκατομμυριο", ή το πασοκ θα απαρνηθει τις χορηγιες?

...εγω θα θεωρουσα πολυ πιο γενναιο βημα να βγει σημερα και να μας πει απολογιστικα, με καθε λεπτομερεια, τα εσοδα και τα εξοδα του 2007 (που ηταν και χρονια εκλογων). Γιατι δεν το τολμαει αυτο??

Ανώνυμος είπε...

Tο τελευταίο σχόλιο του nuwanda έχει ενδιαφέρον...

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@nuwanda

Ναι, οι χορηγίες θα είναι ονομαστικές.

Οι εκλογές δεν είναι διαγωνισμός συγκέντρωσης χρημάτων. Προσωπικά θα χαρώ πολύ να απαλλαγούν τα κόμματα από τις μεγάλες χορηγίες. Ας κάνουν πιο φθηνές προεκλογικές καμπάνιες -ο μόνος που θα στεναχωρηθεί είναι τα ΜΜΕ.

blogger είπε...

@ vrypan: Σωστός!

Ανώνυμος είπε...

@vrypan

Η απαντηση σου με βρισκει απολυτα συμφωνο - δεν μπορει ομως να εφαρμοστει μονοπλευρα. Θα ηταν υπεροχο εαν ολα τα κομματα συμφωνουσαν να προχωρησουν σε κατι τετοιο. Αλλιως, πιστευω οτι ειναι μια προταση χςρις εφαρμογη

Σπύρος Ντόβας είπε...

Thumbs Up!

Αναμφισβήτητα γενναία απόφαση.

Συμφωνώ με τον nuwanda ότι αν συνδυάζονταν με αναλυτική δημοσιοποίηση των εσόδων εξόδων για τις εκλογές που έγιναν επί προεδρίας ΓΑΠ (και γιατί όχι και για όλο το διάστημα που προεδρεύει) τότε θα μιλούσαμε για πραγματική υπέρβαση που θα έδινε στο ΠΑΣΟΚ σαφές πολιτικό προβάδισμα μιας και νομίζω ότι δύσκολα θα μπορούσε να παρακουθήσει η ΝΔ.

Ελπίζω να είναι μια έκπληξη που ο ΓΑΠ μας επιφυλάσσει για το μέλλον, και δεν είναι άλλοι οι λόγοι που τον κρατούν από το να το πράξει.

Τέλος πάντων, ας μην είμαστε πλεονέκτες. Ακόμα και αυτή η αναγγελία από ένα κόμμα που στοχεύει στην εξουσία είναι μεγάλη υπόθεση.

Τσιγκούνης Κώστας είπε...

Οι εκλογές ολοκληρώθηκαν και προσπαθω να βρω τη λιστα με τα πρεοκλογικά έξοδα στο pasok.gr αλλα δεν εχω βρει κατι, μηπως εχει κάποιος να δωσει ενα link ή είναι ακόμα μια προεκλογική προταση που θα παραμαμείνει υπόσχεση?