2008-06-21

Να μην πέσουμε στην παγίδα της ηθικολογίας!

"Πως να κρυφτείς απ' τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα...", έλεγε ο Σαββόπουλος.

Έτσι και η ελληνική κοινωνία. Ξέρει πολύ καλά ότι το "μαύρο πολιτικό χρήμα" δεν είναι μία θεωρητική έννοια. Ξέρει ότι στελέχη κομμάτων και δημόσιοι λειτουργοί επηρεάζονται με τον Α ή Β τρόπο ώστε να λειτουργήσουν όχι υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, αλλά για το δικό τους, οικονομικό ή πολιτικό συμφέρον.

Η υπόθεση SIEMENS είναι μία μεγάλη ευκαιρία για όλους μας. Λίγο που την μισή δουλειά την έκανε η γερμανική δικαιοσύνη, λέγοντάς μας ότι "υπάρχουν κάπου 100.000.000 Ευρώ που χρησιμοποιήθηκαν για χρηματισμό, βρείτε ποιός τα πήρε" και δεν μας άφησε πολλά περιθώρια. Λίγο που η υπόθεση αγγίζει και το ΠΑΣΟΚ, οπότε η Ν.Δ. δείχνει πιο πρόθυμη να την προχωρήσει, σε αντίθεση με όλα τα άλλα σκάνδαλα των 3-4 τελευταίων ετών που κατέληξαν στο αρχείο. Λίγο από δω, λίγο από κεί, φαίνεται ότι τελικά θα μάθουμε λεπτομέρειες και κάποιοι θα πληρώσουν -επιτέλους.

Ο Γιώργος Παπανδρέου σίγουρα βγαίνει κερδισμένος πολιτικά. Η ακεραιότητά του και εμμονή του στην απόδοση ευθυνών και την ανάδειξη των ενόχων, ακόμη και αν αυτοί βρίσκονται μέσα στο ίδιο του το κόμμα, είναι πολιτικό κεφάλαιο με μεγάλη αξία, στο κλίμα γενικής απαξίωσης.

Αλλά το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της ηθικολογίας. Η ηθικολογία του είδους "σεμνά και ταπεινά" δεν πρέπει να γίνει σημαία του ΠΑΣΟΚ, γιατί απλούστατα είναι συνταγή για να διαιωνιστεί η διαφθορά. Διεφθαρμένοι και ηθικά αδύναμοι θα υπάρχουν πάντα. Το ίδιο και οι "πειρασμοί". Κανένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι όλοι οι υπουργοί του, όλοι οι γενικοί γραμματείς, όλα τα στελέχη είναι υποδείγματα ηθικής. Η συντηρητική αντίληψη για "σεμνότητα και ταπεινότητα" είναι υποκριτική και καταδικασμένη να οδηγήσει τελικά σε διαφθορά.

Το πρόβλημα είναι στο σύστημα. Ένα σύστημα αδιαφανές που αποτελεί το καλύτερο λίπασμα για να ευδοκιμήσει η διαφθορά. Οι προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου για διαφάνεια, διαβούλευση, λογοδοσία, συμμετοχή είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρες από οποιαδήποτε άλλη φορά.

Να εξαλειφθούν οι ειδικοί λογαριασμοί. Να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης. Να είναι όλες οι αποφάσεις υπουργών και γενικών γραμματέων στο internet, διαθέσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο. Να "σπάσουν" οι τεράστιες εκλογικές περιφέρειες. Να υπάρχουν χωρίς χρέωση, σε ψηφιακή μορφή όλα τα ΦΕΚ, με τέτοιο τρόπο που να διευκολύνει την αναζήτηση. Να υπάρχουν ΟΛΕΣ οι συνεδριάσεις της Βουλής και των επιτροπών της διαθέσιμες σε μορφή video στο internet. Να υπάρχουν διαθέσιμα τα στοιχεία για όλες τις διαφημιστικές δαπάνες στις οποίες συμμετέχει το κράτος. Και λοιπά, και λοιπά...

Καταλαβαίνω ότι η ακεραιότητα του ΓΑΠ αγγίζει τον κόσμο αυτή την περίοδο και σίγουρα είναι προϋπόθεση για να αλλάξει κάτι.

Για εμένα όμως το σημαντικότερο είναι ο Γιώργος Παπανδρέου να μην μείνει στην ηθική διάσταση και να προτάξει αυτά για τα οποία μιλάει εδώ και καιρό. Αυτή είναι η διαφορά του από τους άλλους. Τα μέτρα και τις πολιτικές που θα βελτιώσουν το σύστημα -το πολιτικό σύστημα, την δημόσια διοίκηση, την δημοκρατία. Πιστεύω ότι θα το κάνει. Μπορεί να το κάνει.

Γιατί αν περιοριστούμε στις ηθικολογίες, το έχουμε δει το παραμύθι, θα βρεθούμε πάλι να ψιθυρίζουμε μετά από μερικά χρόνια,
Πώς να τα κρύψεις όλα αυτά;
Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλοι.
Και σε κοιτάζουν με μάτια σα κι αυτά
όταν γυρνάς μεσά στη πόλη

7 σχόλια:

alzap είπε...

Πολύ, πολύ σωστά Παναγιώτη.

ManBlogg είπε...

Να συμπληρώσω αν μου επιτρέπεις;

Να είναι καταγεγραμμένες και εύκολα διαθέσιμες για έλεγχο όλες οι χορηγίες σε κόμματα και πολιτικούς άνω των 300 ευρώ. Επίσης και τα δωράκια ή οι διευκολύνσεις τύπου "εξοπλισμοί γραφείου κ. Κυριάκου Μητσοτάκη".
Επίσης να είναι κωδικοποιημένα και πάλι εύκολα αναζητήσιμα όλα τα αποτελέσματα δημόσιων διαγωνισμών, οι όροι, οι πλειοδότες το σκεπτικό της απόφασης ανάθεσης έργο στον νικητή του διαγωνισμού. Με το ίδιο σκεπτικό να ξεθαφτούν όλες οι προμήθειες και διαγωνισμοί της Siemens και να ξεσκονιστούν οι μεσάζοντες οι πρωταγωνιστές, και όποιοι άλλοι. Να σου πω αν ήμασταν Αμερική, τώρα θα περίμενα από αετονύχηδες δικηγόρους να είχαν αρχίσει τις class action lawsuits κατά του δημοσίου και υπέρ όσων ζημιώθηκαν πιθανόν από αναθέσεις έργων στη Siemens αντί άλλων πλειοδοτών του κάθε διαγωνισμού με το σκεπτικό ότι χρηματίστηκαν πολιτικοί. Οι πρώτοι που θα έπρεπε βέβαια να μπορούμε να συμμετέχουμε σε τέτοιες μηνύσεις θα έπρεπε να είναι οι πολίτες με σκεπτικό την κακοδιαχείριση χρημάτων από φόρους.

Τώρα δεν ξέρω για άλλους αλλά υπάρχει περίπτωση να αγοράσεις εσύ Παναγιώτη τίποτα με την επιγραφή Siemens; Εγώ θα το αποφεύγω από δω και πέρα. Και ναι μπορεί να ακούγεται "αφελές" με το σκεπτικό ότι "μάλλον και άλλοι τα ίδια κάνουν" αλλά από την άλλοι όσοι ξεσκεπάζονται πρέπει να τιμωρούνται από παντού και απ΄όπου γίνεται. Αυτή είναι εξάλλου η μεγαλύτερη δύναμη που έχει ο καταναλωτής. Να επιλέγει άλλο προμηθευτεί και να δηλώνει το λόγο που το κάνει.

Και να σου πω και κάτι για τον ΓΠ. Αν έφευγε και έκανε άλλο κόμμα πιστεύω περισσότερες πιθανότητες θα έχει να τραβήξει κόσμο από ό,τι τώρα. Το ΠΑΣΟΚ είναι, για μένα, καμένο χαρτί. Η διαφθορά και η ανοχή της, από την εποχή του Κοσκωτά (2η 4ετία Ανδρέα και έπειτα) έχει μολύνει τα πάντα και οι αποπομπές, και απολύσεις αποσπασματικά στη συνείδησή μου τουλάχιστον, δε γιατρεύουν τον καρκίνο.

Matrix είπε...

Καλησπέρα,

Θα συμφωνήσω απόλυτα.
Βέβαια μέχρι και ... ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα, χρειάζεται το "ΟΛΑ στο ΦΩΣ".

Και μετά οι προτάσεις...
αρκεί να ακουστούν, κάποια στιγμή, γιατί εντάξει εμείς που κάνουμε χρήση του ίντερνετ και ενημερωνόμαστε από πολλές πλευρές, ο πατέρας μου όμως?

Και κάτι τελευταίο, να μην ξεχνάμε τώρα με τις μίζες κτλ, την ακρίβεια που δεν πάει άλλο πραγματικά. Δηλαδή διαφάνεια και στις προμήθειες των μεσαζόντων και παντού. Και όχι να βγει έξω το ΣΔΟΕ απλά για να ταράξει τους μικροεπιχειρηματίες...

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Παναγιώτη ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ το ποστ σου.

Ορέστης

Yiorgos είπε...

Συμφωνώ γενικώς με τις προτάσεις που παραθέτεις, σίγουρα θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως μήπως υπεραπλουστεύεις τα πράγματα; Πιστεύεις στ’αλήθεια ότι και μόνο με το να θεσμοθετήσουμε κάποιους τέτοιους μηχανισμούς ελέχγου θα το εξαλείψουμε το φαινόμενο της διαφθοράς; Πολύ απλά όλοι εκείνοι που θέλουν να παρανομήσουν θα ‘ανεβάσουν’ το παιχνίδι τους ωστέ να φτάσει σε άλλα επίπεδα που να μήν εμφανίζεται στους ελέγχους. Κοίτα τί γίνεται στον παγκόσμιο αγώνα κατά του ντόπινγκ και θα πειστείς. Όταν μια κοινωνία θέλει να χτυπήσει τη διαφθορά, αργά ή γρήγορα πρέπει να μιλήσει για ηθική. Όχι ηθικολογώντας και με υποκρισία, αλλά στην πράξη και με επίπονες προσπάθειες ωστε ύστερα από πολυ καιρό να γίνει βίωμα στον λαό. Άν στις βόρειες κοινωνίες κατάφεραν να έχουν τόσο χαμηλά επίπεδα διαφθοράς δεν ήταν γιατί είχαν φοβερές δυνάμεις καταστολής της, αλλά γιατί η ηθική κατακραυγή ήταν πάντα πολύ χειρότερη απο οποιαδήποτε ποινή. Για να επιτευχθεί αυτό σε μία μεσογειακή χώρα σαν την Ελλάδα θα χρειαστεί τεράστια επένδυση σε μία πραγματικά βαθειά, ανθρωπιστική παιδεία. Αυτός κατα τη γνώμη μου είναι και ο μόνος τρόπος να πολεμήσει κανείς τη διαφθορά αλλά είναι πολυεπίπεδος, επίπονος, με τεράστιο κόστος και αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Δυστυχώς δέ μπορώ να φανταστώ κανένα πολιτικό που να μπορεί να υλοποιήσει ποτέ τετοιο πρόγραμμα (δε φάνηκε ακόμα στα 180 χρόνια ελληνικού κράτους).

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο πολύ σωστό αυτό που λες. Το σοβαρό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας (μεταξύ άλλων) είναι ότι ηθικολογεί την ίδια στιγμή που είναι ανήθικη. Τα απότοκα της υποκρισίας αυτής και της ηθικής μπουρδολογίας που μας διακρίνει τα βλέπουμε σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

Προτείνω οι Ενώσεις Καταναλωτών να κάνουν μια οργανωμένη αποχή από οποιαδήποτε σχέση, υποστήριξη κλπ στο Συνασπισμό, μέχρις ότου ο ωραίος Πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας ευαρεστηθεί να μας διευκρινίσει τις απόψεις του:
- Για την Ευρώπη,
- Για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα κοινωνικά δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κατοχυρωθεί με κοινοτικές οδηγίες (π.χ. 2000/78/ΕΚ για την απαγόρευση διακρίσεων με βάση την ηλικία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την υγεία, τις πεποιθήσεις, τη φυλετική καταγωγή) και με σχετικές αποφάσεις υπέρ των πολιτών στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
- Αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ποτέ καταθέσει ερώτηση, επερώτηση, αναφορά στη Βουλή για παραβίαση δικαιωμάτων του πολίτη που κατοχυρώνονται με κοινοτικές οδηγίες (π.χ. 2000/78/ΕΚ);
- Αν αληθεύει το γεγονός ότι κάποιος υπάλληλος ικέτευε τους βουλευτές του Συνασπισμού για την εφαρμογή της παραπάνω κοινοτικής οδηγίας και την αποφυγή πρόωρης συνταξιοδότησής του στο 60ο έτος της ηλικίας του, το 2ο εξάμηνο του 2006 και ο Συνασπισμός εκώφευσε στην κυριολεξία στο αίτημά του για αναφορά στη Βουλή και άφησε την κυβέρνηση ανενόχλητη να τελέσει αυτό το ανοσιούργημα και να εκκρεμεί η υπόθεση ενώπιον της Δικαιοσύνης; (ευτυχώς βέβαια που υπήρξαν 2 έντιμοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν τέτοιες αναφορές στη Βουλή, έστω και κατόπιν εορτής).
- Μήπως ο κ. Τσίπρας, που έχει χαλυβδωθεί από την εμπειρία του σε μαθητικές καταλήψεις σχολείων, πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθούμε από όποιο κοινοτικό δικαίωμα έχουμε αποκτήσει και να καταφεύγουμε μόνο σε καταλήψεις σχολείων, απεργίας πείνας, καταλήψεις εργοστασίων κλπ, και όχι σε θεμελιωμένα δικαιώματα και δικαστικά προηγούμενα του ευρωπαϊκού διαστηρίου.
- Κάντε τον κ. Τσίπρα να μιλήσει. Κάντε αποχή, και ίσως αποκαλύψει ενδιαφέρονται στοιχεία για τις απόψεις του ως προς τα κεκτημένα κοινωνικά δικαιώματα της ευρωπαϊκής ένωσης. Αλλοιώς θα βλέπουν το πρόσωπό του και θα λένε “Να ένας άξιος πολιτικός!” Δεν εξετάζουμε τίποτα άλλο!