2008-05-07

το παράδειγμα του ΟΤΕ

Έγραψα χθες ότι
Η Ν.Δ. ευαγγελίζεται συχνά τα πλεονεκτήματα "της αγοράς", αλλά στην πράξη διαμορφώνει συστηματικά ένα περιβάλλον στο οποίο ευδοκιμούν τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ.

Να δούμε το παράδειγμα του ΟΤΕ. Εγώ δέχομαι ως τίμια την άποψη που λέει ότι δεν θέλουμε το κράτος να ασχολείται με πράγματα όπως μία επιχείρηση τηλεπικοινωνιών, πιστεύουμε στην δύναμη της αγοράς και θα πουλήσουμε τον ΟΤΕ. Διαφωνώ στην συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση.

Ας πούμε λοιπόν ότι θέλω να πουλήσω τον ΟΤΕ. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις:

1. Θέλω να τον πουλήσω ώστε να δημιουργήσω ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον στον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Σε αυτή την περίπτωση φροντίζω να τον σπάσω σε διακριτά κομμάτια, π.χ. mobile, retail, infrastructure κ.λ. ώστε κάθε κομμάτι να πάει σε άλλο αγοραστή. Θα ήταν παράλογο για οποιονδήποτε πιστεύει στην αξία της ανταγωνιστικής αγοράς, να πουλήσει μία εταιρεία που έχει δεσπόζουσα θέση (σε ένα τομέα με τόσο ψηλό entry cost) σε ένα ιδιώτη. Αντίθετα, επί Ν.Δ., ο ΟΤΕ όχι μόνο δεν έγινε ένα τέτοιο "σπάσιμο" αλλά το αντίθετο: απορόφησε την cosmote, αγόρασε και τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο retailer, τον ΓΕΡΜΑΝΟ κ.λ.

2. Υπάρχει όμως και μία άλλη περίπτωση. Να θέλω να πουλήσω μόνο και μόνο για να βάλω όσο περισσότερα λεφτά γίνεται στο ταμείο του κράτους. Σε αυτή την περίπτωση, προσπαθώ να αυξήσω την αξία της εταιρείας (του ΟΤΕ), ίσως και εις βάρος της αγοράς. Σε αυτή την περίπτωση, όντως ενισχύω την δεσπόζουσα θέση του ΟΤΕ και φροντίζω να έχει όσο πιο ισχυρή θέση γίνεται σε όλα τα επίπεδα: έλεγχος του retail, του mobile, τα πάντα. Και μετά λέω "ορίστε η εταιρεία που ελέγχει τις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα, σε κάθε επίπεδο", πόσα μου δίνετε.

Βλέπω ότι το 2. είναι πιο κοντά στην πολιτική της Ν.Δ. Αλλά ακόμη και αυτό δεν το έκανε σωστά. Αντί να πουλήσει το κράτος, φροντίζοντας να πάρει τουλάχιστον όσο περισσότερα λεφτά γίνεται, έβαλε ουσιαστικά μεσάζοντα την MIG, μειώνοντας το πιθανό κέρδος του κράτους.

Τελικά δηλαδή, επιλέχθηκε η λύση με το βραχυχρόνιο κέρδος (να βάλουμε λεφτά στο ταμείο), αντί μίας λύσης που σε βάθος χρόνου θα μπορούσε να δημιουργήσει μία ανταγωνιστική αγορά, αλλά η λύση αυτή υλοποιείται με τρόπο που το Ελληνικό Δημόσιο χάνει (αφού μέρος της αξίας της πώλησης πάει στο ταμείο της MIG που αγόρασε μετοχές σε μία ενδιάμεση τιμή).

11 σχόλια:

Σπύρος Ντόβας είπε...

Δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε τις μετοχοποιήσεις και πούλησε το μεγαλύτερο ποσοστό του ΟΤΕ μέχρι σήμερα (δημιουργώντας σε μεγάλο βαθμό μη αναστρέψιμες καταστάσεις) βάλε "ΠΑ.ΣΟ.Κ." αντί για "Ν.Δ." και το άρθρο θα αποκτήσει σχέση με την πραγματικότητα.

Αλήθεια.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@σπύρος: ο αριθμός των μετοχών που έχει κάποιος απλά ορίζει το κέρδος ή την ζημιά του. Αυτό που έχει σημασία για τους εργαζόμενους και τους πελάτες είναι το management. Αυτό ΔΕΝ το έδωσε το ΠΑΣΟΚ.

Μπορείς να διαφωνήσεις αν έκανε καλά ή όχι, αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

CIVICS-gr: Ο Πολίτης στο Επίκεντρο είπε...

Αυτή η λογική του "όλοι ίδιοι είναι" αποτελεί καταστροφή για το τόπο και τη Δημοκρατία μας.

Αυτή η λογική πρέπει να εκλείψει και σύντομα μάλιστα ειδάλλως η χώρα κινδυνεύει να συνεχίσει να βυθίζεται στη μιζέρια και την ανυποληψία, στην ακρίβεια και την διαφθορά, στην εγκατάλειψη του κοινωνικού κράτους και στην ιδιωτικοποίηση των πάντων...Αλλά προπάντων θα συνεχίσει να κυβερνάται απο ένα αδρανή πρωθυπουργό και απο μια ανίκανη κυβέρνηση που όλοι μαζί θα κυβερνούν αδρανείς και αδιάφορους πολίτες με μόνιμο τους μότο το "όλοι ίδιοι είναι..."

Σπύρος Ντόβας είπε...

Εξήγησέ μου γιατί το:

"Τελικά δηλαδή, επιλέχθηκε η λύση με το βραχυχρόνιο κέρδος (να βάλουμε λεφτά στο ταμείο), αντί μίας λύσης που σε βάθος χρόνου θα μπορούσε να δημιουργήσει μία ανταγωνιστική αγορά,"

δεν ισχύει για το ΠΑΣΟΚ.

ManBlogg είπε...

@vrypan
Ένα μικρό λάθος-αν καταλαβαίνω καλά τι θες να πεις. Ο αριθμός των μετοχών που έχει κάποιος δεν ορίζει μόνο το πόσο κέρδος/ζημιά θα έχει ανάλογα τη διακύμανση της τιμής της μετοχής. Αλλά ορίζει φυσικά και των αριθμό των ψήφων που έχει αυτός στις συνεδριάσεις των μετόχων της εταιρείας που παίρνονται όλες οι σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της εταιρείας.
Όσον αφορά τον ΟΤΕ και όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του από τη γενική συνέλευση του 4/9/2001 πάρθηκε η απόφαση για συνέχεια της μείωσης της συμμετοχής του δημοσίου κάτω του 51%.
Συμφωνώ σε γενικές γραμμές κατά τ'αλλα με το άρθρο σου, ότι δηλαδή στην Ελλάδα η κατ'ονομασία "ελεύθερη αγορά" είναι ...απλά κατ'ονομασία. Ο πελάτης "βιαζόταν" από το κράτος τώρα απλά πιθανόν να βιάζεται από τα ολιγοπώλια. Δε μου ακούγεται άσχημη η ιδέα της διάσπασης της εταιρείας κατά μοντέλο AT&T.

V for Vlamenoi ;) είπε...

Όπως είχα αναφέρει λίγο παλαιότερα σε σχετική κουβέντα, μιας και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και οι παρατρεχάμενοι κόπτονται τόσο, ας μας εξηγήσουν γιατί στον κρατικό προϋπολογισμό που σχεδίασε και ψήφισε το ίδιο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2001 αναφερόταν ότι «εισέρχεται σε τελική φάση η σύναψη στρατηγικής συμμαχίας του Ο.Τ.Ε. με διεθνή τηλεπικοινωνιακό φορέα»;

Μιας και μιλάμε για τον ΟΤΕ, να μην παραβλέψουμε και την είδηση πως «οι δύο νέοι κληθέντες για εξηγήσεις από τον εισαγγελέα είναι πρώην στελέχη του ΟΤΕ, ενώ τα πρόσωπα που έχουν κληθεί ως ύποπτοι φθάνουν μέχρι στιγμής τα 16. Από αυτούς, ένας είναι επιχειρηματίας, με αντικείμενό του τα ηλεκτρολογικά είδη, ενώ οι υπόλοιποι είναι πρώην και νυν στελέχη της Siemens και πρώην στελέχη του ΟΤΕ».

Κι ο αφελής τώρα αναρωτιέται, αυτά τα «πρώην στελέχη του ΟΤΕ» λέτε να είχαν διοριστεί από κάποιον; από ποιόν άραγε; ε σύντροφοι;

Μια φορά κι ένα καιρό μάλιστα «οι διοικήσεις του ΟΤΕ παραβίασαν αρχές και απεμπόλησαν δικαιώματα που προβλέπονταν από τις ρήτρες των συμβάσεων, όπως ο επαναπροσδιορισμός των εκπτώσεων σε αναλογία με τα κέρδη της Siemens»...

Και όσοι ενοχλούνται από συμψηφισμούς, ας διαβάσουν για τις διαδρομές της μίζας από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας και για τους διάφορους ρόλους...

Για να μην μακρηγορώ, όσοι θέλουν μπορούν να διαβάσουν το σχετικό άρθρο των bloomberg.

V for Vlamenoi ;) είπε...

Και που ’στε «σύντροφοι», όσοι θέλετε να απολαύσετε αναλυτικά τις μεθόδους χρηματισμού της επίμαχης περιόδου 1997-2004 ας ρίξετε μια ματιά εδώ και για ότι έχει να κάνει με την σεναριολογία διαβάστε αν θέλετε κι αυτό!

Ανώνυμος είπε...

Έχουν δίκιο οι άσπιλοι και αμόλυντοι Νεοδημοκράτες.. Η κυβέρνηση νοιάζεται για το εθνικό συμφέρον και πουλάει τον ΟΤΕ που είναι μέτοχος στον Hellas Sat [ο ελληνικός δορυφόρος (στρατιωτικό, επιστημονικό, γεωπολιτικό όφελος..) που το κακό και λαδερό ΠΑΣΟΚ φρόντισε να αποκτήσει η χώρα..]και μάλιστα το κάνει με το μαγαλύτερο συμφέρον για την MIG, αφού η κυβέρνηση λειτουργεί ως μεσάζοντας της πώλησης του 20% του ποσοστού της εταιρίας με τα Σαουδοαραβικά κεφάλαια.."It's the economy stupid" ΠΑΣΟΚΟΙ ε ΠΑΣΟΚΟΙ που θα μιλήσετε για οικονομία σε εμάς τους φιλελεύθερους (εσείς δεν είστε φιλελεύθεροι, μόνο οι Νεοδημοκράτες είμαστε..)..σιγά πια, λες και παραδώσατε καμιά χώρα που διοργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες (αλήθεια με ποιον ΟΤΕ;) και κόπτεστε τώρα για το δημόσιο συμφέρον..χα..χα..

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Από τους φανατικούς Ν.Δ. δεν περίμενα τίποτα άλλο από παρελθοντολογία. Είναι η αγαπημένη τους τακτική, να ασχολούνται με το παρελθόν -ίσως αναπολώντας μία εποχή που η Δεξιά ήταν πιο ΔΕΞΙΑ. Αντί να συζητάμε τί γίνεται σήμερα και αύριο, να συζητάμε τί έγινε το 2001, το 1982, το 1821.

Από τους φιλελεύθερους όμως περίμενα πιο ουσιαστική κριτική, σε αυτό το άρθρο -έχω την εντύπωση ότι έχουν ανάγει τον μη-κρατισμό σε αξία σημαντικότερη από την αγορά. Περίεργο.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι ο ΟΤΕ πρέπει να είναι υπο κρατικό έλεγχο και αυτή την θέση υπηρέτησε.

Η μετοχοποίηση του ΟΤΕ και η εισαγωγή του στο χρηματιστήριο επί ΠΑΣΟΚ είχε διάφορα οφέλη. Πρώτον ναι, ήταν ένα σημαντικό έσοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεύτερον η εισαγωγή του στο ΧΑΑ έθεσε διαφορετικούς κανόνες λειτουργίας του.

Ας σκεφτεί η Φ.Σ. ότι π.χ. το να είχε πουληθεί ολόκληρος ο ΟΤΕ, χωρίς να είναι εισηγμένος σε κάποιο χρηματιστήριο θα είχε διαμορφώσει μία εξαιρετικά (ακόμη πιο) προβληματική αγορά τηλεπικοινωνιών.

Τέλος, θέλω να διευκρινίσω ότι για εμένα το ιδιοκτησιακό καθεστός του ΟΤΕ δεν είναι θέμα δόγματος. Πραγματικά πιστεύω ότι στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο, κατάσταση της διεθνούς αγοράς τηλεπικοινωνιών, κ.λ. είναι πολύ καλύτερα ο ΟΤΕ να είναι υπό κρατικό έλεγχο. Θα μπορούσα πολύ πιο εύκολα να συζητήσω π.χ. την περίπτωση της cosmote. Μπορεί σε 10 ή 20 χρόνια η κατάσταση να είναι διαφορετική. Ο δογματισμός της Φ.Σ. ή του ΚΚΕ σε αυτό το θέμα δεν με αγγίζει.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@manblogg:

το 51% δεν είναι περιορισμός για να διατηρήσεις το managment μία εισηγμένης εταιρείας. Σε ελάχιστες εταιρείες που είναι στο χρηματιστήριο οι "ιδιοκτήτες" έχουν το 51% των μετοχών τους στην ιδιοκτησία τους. Είναι πιο πολύπλοκο το θέμα, σχετίζεται με το ποιες μετοχές έχουν δικαίωμα ψήφου σε γενική συνέλευση, πόσοι τελικά το ασκούν κ.α. Ούτε εγώ το κατέχω, σε βάθος, απλά μην θεωρείτε ότι αν κάποιος δεν έχει το 51% των μετοχών δεν μπορεί να έχει και τον έλεγχο του management.

Κατά τα άλλα, προφανώς ο αριθμός των μετοχών που έχει κάποιος σχετίζεται και με το αν μπορεί να έχει ή έχει λόγο στο management.

Έχεις δίκιο όμως, η αρχική μου διατύπωση ήταν πολύ αφαιρετική και δεν στέκει κατά λέξη.

ManBlogg είπε...

@vrypan,
σωστή η παρατήρηση για τη σχέση της ιδιοκτησίας του ποσοστού μετοχών μιας εισηγμένης εταιρείας και τη δυνατότητα διοίκησης. Δεν εννοούσα, με την παρατήρησή μου, ότι λόγω του ότι το δημόσιο αποφάσισε να ελαττώσει το ποσοστό του κάτω του 51% σημαίνει απαραίτητα και ότι χάνει τη διοίκησή του.