2008-04-01

Κόβουν την πρόσβαση στο site των εργαζομένων στην ΑΤΕ

Η Αγροτική Τράπεζα, κόβει την πρόσβαση των εργαζομένων στο site του συνδικαλιστικού τους οργάνου. Το σωματείο προσφεύγει στον εισαγγελέα ζητώντας την άμεση παρέμβασή του αλλά και την ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Περισσότερα στον alzap.

Πολύ κακό πράγμα αυτό το internet...

15 σχόλια:

V for Vlamenoi ;) είπε...

Στο εταιρικό του δίκτυο, ο κάθε οργανισμός δικαιούται να αποφασίζει και να εφαρμόζει τη δική του πολιτική ακόμα και σε σχέση με το περιεχόμενο στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι εργαζόμενοι / χρήστες του εταιρικού δικτύου.

Αυτό που δεν έχει δικαίωμα ο οργανισμός να κάνει είναι χρησιμοποιώντας το εταιρικό δίκτυο να παραβιάζει το προσωπικό απόρρητο.

Ο σκοπός ενός εταιρικού δικτύου ΔΕΝ είναι ούτε η ψυχαγωγία των εργαζομένων, ούτε η ειδησεογραφική ενημέρωση τους, ούτε το σερφάρισμα στο διαδίκτυο.

Ο σκοπός ενός εταιρικού δικτύου είναι να διευκολύνει τη λειτουργία του οργανισμού και να διευκολύνει τους εργαζομένους ώστε να κάνουν ευκολότερα τη δουλειά τους.

Επιπλέον το ζήτημα ΔΕΝ αφορά την ελευθερία της άσκησης της συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους εργασίας, διότι όπως ο συνδικαλιστικός φορέας δεν μπορεί να χρησιμοποιεί (κανονικά) τα τηλέφωνα που ανήκουν στον Χ οργανισμό για να επικοινωνεί με τα μέλη του, με την ίδια λογική δεν μπορεί να απαιτήσει να χρησιμοποιήσει το εταιρικό δίκτυο ή υπηρεσίες (όπως το WWW) που παρέχονται μέσο του εταιρικού δικτύου για να επικοινωνεί με τα μέλη του.

Ανώνυμος είπε...

Η εταιρική σου δραστηριότητα φίλε 5.13 δεν είναι ανεξέλεγκτη, υπόκειται σε Νόμους οι οποίοι επιβάλλουν κάποια πράγματα, μεταξύ των οποίων και την προαστασίακαι τη διευκόλυνση της συνδικαλιστικής δράσης, (αν έχεις ακουστά ο Συνδικαλισμός είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κι έχει ονομασθεί ως ένα από τα βάθρα της Δημοκρατίας).
΄Οπως στη εταιρεία σου δεν μπορείς ν΄ απαγορεύσεις τον συνδικαλισμό, ούτε να εμποδίσεις την επαφή μεταξύ συνδικάτου και εργαζομένων, (πας φυλακή αν το κάνεις), έτσι δεν μπορείς ν΄ απαγορεύεις την επικοινωνία μέσω του σύγχρονου μέσου,που είναι το διαδίκτυο.
Επί πλέον : 1).κάτι που γίνεται επί 8 χρόνια, έχει αποκτήσει τη μορφή της επιχειρησιακής συνήθειας και δεν μπορείν΄ αλλάξει μονομερώς και 2). μιλάμε για κρατική Τράπεζα η διοίκηση της οποίας διορίζεται με κομματικά χαρακτηριστικά και εγκρίνεται από τη Βουλή !...
Τώρα ξαφνικά εμφανίστηκε το πρόβλημα,όταν έγινε κριτική στους χειρισμούς της διοίκησης ή της Κυβέρνησης ;

V for Vlamenoi ;) είπε...

Ούτε η συνδικαλιστική δραστηριότητα μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη, κι αν κάτι γινόταν εθιμικά δεν σημαίνει πως είναι και σωστό.

Ας πάνε στα δικαστήρια να δούμε ποιος έχει δίκιο και ποια μεριά υπερβάλει...

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@pr0l0gic:

Σαν να λέμε: "οι διάδρομοι του οργανισμού έχουν σαν στόχο την διακίνηση υπηρεσιακών εγγράφων και ο οργανισμός μπορεί να αποφασίσει ποια έγγραφα θα περνούν μέσα από αυτούς και ποιά θα παραμένουν για κάποιες ώρες σε χώρους του. Για παράδειγμα μπορεί να απαγορεύσει συγκεκριμένες ή και όλες τις εφημερίδες όπως και έντυπες ανακοινώσεις".

Δεν μου λες, θεωρείς και ότι μπορεί να απαγορέψουν και να λάβεις email από συγκεκριμένες διευθύνσεις ή τηλεφωνήματα από συγκεκριμένα νούμερα;

Ανώνυμος είπε...

http://www.seate.gr/paratakseis/disye/new_page_1.htm

Η φωτογραφία του Πρωθυπουργού που φαίνεται πάνω αριστερά στη σελίδα, οδήγησε στο κόψιμο του portal κι όχι οποιαδήποτε επιχειρησιακή ανάγκη...

Ανώνυμος είπε...

http://www.seate.gr/paratakseis/disye/new_page_1.htm

Ορθή επανάληψη

V for Vlamenoi ;) είπε...

@ vrypan
Όπως είπα ο σκοπός ενός εταιρικού δικτύου ΔΕΝ είναι ούτε η ψυχαγωγία των εργαζομένων, ούτε η ειδησεογραφική ενημέρωση τους, ούτε το σερφάρισμα στο διαδίκτυο.

Με την ίδια λογική που ο σκοπός του διαδρόμου (κτιριακή υποδομή) ενός οργανισμού ΔΕΝ υπάρχει για να διευκολύνει τους εργαζόμενους να φτάνουν στο περίπτερο, ούτε ο διάδρομος σχεδιάστηκε για να «βγάζει» σε κάποιο σινεμά!

Η κτιριακή υποδομή, όπως και η δικτυακή υποδομή ενός οργανισμού υπάρχουν σε όφελος του οργανισμού και για την παροχή στον εργαζόμενο ενός όσο το δυνατόν πιο εργονομικού και εύχρηστου χώρου εργασίας.

Όπως ο υπολογιστής στο κισσέ της τράπεζας δεν είναι για πασιέντζα, αλλά για την διευκόλυνση του εργαζόμενου και του πελάτη με την αυτοματοποίηση / μηχανοργάνωση των συναλλαγών. Μήπως να βάλουμε κι εκεί μπανεράκια με τα «breaking news» του συνδικάτου;

Όπως είπα, από τη στιγμή που οι απόψεις διίστανται, όποιος θίγεται ας προσφύγει στη δικαιοσύνη να δούμε ποιος έχει δίκιο και ποια μεριά υπερβάλει...

Όσο για τα email και τα τηλεφωνήματα, νομίζω ήμουν ξεκάθαρος όταν είπα πως «αυτό που δεν έχει δικαίωμα ο οργανισμός να κάνει είναι χρησιμοποιώντας το εταιρικό δίκτυο να παραβιάζει το προσωπικό απόρρητο». Κατά συνέπεια κανένας οργανισμός δεν δικαιούται να παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων του.

Πάντως είθισται να υπάρχει ο διαχωρισμός ανάμεσα σε τηλέφωνο οικίας και εργασίας, όπως επίσης πολλοί διατηρούν ξεχωριστά προσωπικό και επαγγελματικό λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Νομίζω για ευνόητους και πρακτικούς λόγους.

Κλείνοντας να επισημάνω πως δε μίλησα ούτε για απαγορεύσεις σε εφημερίδες, ούτε για απαγορεύσεις ανακοινώσεων. Αλλά μιας και έχεις ένα ενδιαφέρων γύρω από τις δημοσκοπήσεις, τι αποτελέσματα θα έδινε άραγε μια δημοσκόπηση σχετικά με το έργο που επιτελούν οι συνδικαλιστές; Ή ας πούμε για τη γενική συμπεριφορά / εικόνα του δημοσίου υπαλλήλου;

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@pr0l0gic: νομίζω ότι τελικά σκόπιμα μεταφέρεις κάθε φορά την συζήτηση από το ένα θέμα στο άλλο.

Ξαναρωτάω, πιο συγκεκριμένα: δέχεσαι να απαγορέψει μία εταιρεία τα τηλέφωνα από το εσωτερικό της προς τα γραφεία μίας οργάνωσης και ειδικά προς μία συνδικαλιστική οργάνωση; Δέχεσαι να κόβει όλα τα emails προς το domain της που έχουν αποστολέα ένα συγκεκριμένο συνδικαλιστικό όργανο (ενώ οι παραλήπτες θέλουν να τα λαμβάνουν);

Αυτά δεν είναι παραβίαση απορρήτου.

Μην μου αρχίσεις, για δημοσκοπίσεις, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και δεν ξέρω και γω τί άλλο.

V for Vlamenoi ;) είπε...

Ν. 2774/99: Οποιαδήποτε χρήση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προστατεύεται από τις ρυθμίσεις για το απόρρητο.

Οδηγία 2002/58: ηλεκτρονική επικοινωνία θεωρείται κάθε πληροφορία που ανταλλάσσεται ή
διαβιβάζεται μέσω ενός πεπερασμένου αριθμού μερών μέσω μιας διαθέσιμης στο κοινό υπηρεσίας.

ΣχΝ για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2002/58: οποιαδήποτε χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των συναφών δεδομένων κίνησης και θέσης προστατεύεται από το απόρρητο.

Συντρέχουσα αρμοδιότητα για την εφαρμογή των κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων στις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, όπως και σε ιδιωτικά κέντρα / δίκτυα έχουν η ΑΔΑΕ και η ΑΠΠΔ.

Μιας κι αυτό που μου περιγράφεις είναι ένα Case Study που σχετίζετε με το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών και των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ως εργοδότης ή τεχνικός θα απευθυνόμουν στην ΑΔΑΕ και την ΑΠΠΔ ώστε να αποφανθούν αν είναι νόμιμο ή όχι, διότι η νομοθεσία είναι τουλάχιστον ελλιπής, και θα έπραττα ανάλογα.

Υπάρχουν πολλοί που δυσφορούν όταν ο νόμος τους απαγορεύει ή τους περιορίζει, όπως με τη ζώνη οδήγησης, τα κράνη, το κάπνισμα… Αυτό δε σημαίνει βεβαίως πως μιας κι αντιδρούν πολλοί, το να φοράς κράνος παύει να είναι παράνομο.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@pr0l0gic: Δεν έχει καμία σχέση με το απόρρητο. Έχεις καταλάβει τί έχει γίνει σε τεχνικό επίπεδο;

Δεν παραβιάζεται κανένα απόρρητο, με το να κόψεις από όλο το δίκτυο του οργανισμού την δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο site.

Παραβίαση απορρήτου μπορεί ίσως να έχει γίνει αν για να στηρίξουν την απόφασή τους παρακολούθησαν σε ποια sites πηγαίνουν οι υπάλληλοι. Δεν το γνωρίζω αυτό, αν ξέρεις κάτι που δεν ξέρουμε, μπορείς να το μοιραστείς ελεύθερα!

Για την ουσία της υπόθεσης, πάντως, και όχι για τις νομικίστικες λεπτομέρειες, δίαβασε τις εξελίξεις. Αν υπάρχει νόμος που να καλύπτει παρόμοιες συμπεριφορές, απλά πρέπει να αλλάξει.

Δεν είχουμε δικαστικές ανησυχίες εδώ, να συζητάμε την ερμηνεία των νόμων. Πολιτικές έχουμε και συζητάμε τί θα θέλαμε να λένε οι νόμοι.

V for Vlamenoi ;) είπε...

Μιας και το Σουηδικό μοντέλο το έχετε σε πολύ respect στο ΠΑΣΟΚ, πόση ανεκτικότητα -άραγε- θα έδειχνε ένας Σουηδός σε ανθρώπους που πιθανός εξαργυρώνουν τον διορισμό τους αναπαράγοντας -ανώνυμα(?)- προπαγανδιστικό υλικό επιπέδου κομματικής φυλλάδας διαμέσου του website του συνδικαλιστικού τους φορέα;

Εάν μου υποδείξετε ΕΣΤΩ ΕΝΑ website συνδικάτου, σε οποιαδήποτε δυτική χώρα που έχει σοσιαλδημοκρατία, το οποίο να έχει αντίστοιχο περιεχόμενο θα έχετε την αμέριστη συμπαράσταση μου.

Μέχρι τότε, μπορείτε να συνεχίσετε να πιστεύετε πόσο άδικο είναι αυτό που συμβαίνει… κι εμείς οι άπιστοι θα περιμένουμε να μας ενημερώσετε για τη δικαστική έκφανση του αγώνα!

Υ.Γ. Άραγε να πάρχει αρχείο από τη ΝΤΟΥΝΤΟΥΚΑ και τα SPOT-άκια προ του 2004; Αναρωτιέμαι αν έκανε τα ίδια πικρόχολα σχόλια;

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@Nicholas Batsikouras: για άνθρωπο που σπουδάζει πληροφορική δυσκολεύεσαι πολύ να επικεντρωθείς σε ένα θέμα! Αντιπαρέρχομαι τις δήθεν εξυπνάδες για Σουηδικό μοντέλο (αν μπορείς να μας το περιγράψεις σε ένα από τα blog σου να το συζητήσουμε), τις κατηγορίες προς ανθρώπους που δεν γνωρίζεις κ.λ. και στέκομαι στο βασικό σου επιχείρημα που έχει σημασία σε αυτή τη συζήτηση:

Θεωρείς ότι ένα συνδικαλιστικό όργανο δεν έχει δικαίωμα να εκφράζει επώνυμα (σωστά έβαλες το ερωτηματικό αφού δεν ήξερες) πολιτικές απόψεις και ότι όταν το κάνει αυτό αποτελεί "προπαγανδιστικό υλικό" και δικαιούται ο εργοδότης να κόψει την πρόσβαση σε αυτό από τους εργαζόμενους. Σωστά;

(Προφανώς διαφωνώ με την άποψή σου)

V for Vlamenoi ;) είπε...

Το θέμα είναι πως το συνδικάτο ή κάποιοι συνδικαλιστές πιστεύουν πως καταπατούνται κάποια δικαιώματα τους από τη στιγμή που η διοίκηση της ΑΤΕ, χρησιμοποιώντας τεχνικά / τεχνολογικά μέσα, περιορίζει την πρόσβαση από το εταιρικό δίκτυο προς το http://www.seate.gr/ το οποίο κατά την άποψη της διοίκησης της ΑΤΕ προσβάλει πολιτειακούς παράγοντες στις υποσελίδες Ντουντούκα και SPOT-άκια.

Στο εν λόγο website προς το παρών είναι δυνατή η πρόσβαση μόνο στην αρχική σελίδα και οι υποσελίδες Ντουντούκα και SPOT-άκια δεν είναι προσβάσιμες... κάτι που με βάζει σε σκέψεις.

Απ’ ότι θυμάμαι από παλιότερη επίσκεψη, τα σχόλια που υπήρχαν δεν εξέφραζαν απλά πολιτικές θέσεις και απόψεις αλλά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν χυδαία.

Μιας και το δικαίωμα της ελευθερία του λόγου δεν συνεπάγεται πως οι χυδαιότητες απολαμβάνουν ασυλίας, αυτό που απομένει είναι να περιμένουμε το τι θα αποφανθεί η δικαιοσύνη στην οποία προσέφυγαν -ορθά- οι συνδικαλιστές.

alzap είπε...

Κατ΄αρχήν να ευχαριστήσω για την συμπαράσταση. Ήταν ουσιαστική και φάνηκε απο το αποτέλεσμα. Απο σήμερα η πρόσβαση των εργαζομένων στην ιστοσελίδα του ΣΕΑΤΕ είναι και πάλι ελεύθερη. Η άμεση αντίδραση φυσικών προσώπων και φορέων έδωσε μια πρώτη νίκη.
Ας ελπίσουμε πως δεν θα ξαναχρειαστούμε την συμπαράστασή σας...
:-)

@prOLOgic:
Επιμένεις, απο την αρχή που παρουσιάστηκε το πρόβλημα, στη γραμμή υπεράσπισης της Διοίκησης της ΑΤΕ. Με επιχειρήματα που κάθε φορά που παίρνουν απάντηση, μετατοπίζονται σε καινούργιο έδαφος. Ξεκίνησες σου θυμίζω απο τα ενδεχόμενα τεχνικά προβλήματα και κατέληξες, βλέπω, στον καθορισμό (με ποιά και ποιών κριτήρια άραγε;...) του τί είναι ή δεν είναι χυδαίο.
Είναι ασφαλώς δικαίωμά σου και το σέβομαι απολύτως.
Απλώς να κάνω την επισήμανση ότι η ιστοσελίδα της ΔΗΣΥΕ στην οποία αναφέρεσαι,έχει τη μορφή εφημερίδας. Σημαίνει αυτό ότι υπάρχουν σημεία με ειδήσεις, άλλα με αναλύσεις, άλλα με απόψεις και άλλα με χιούμορ και σάτιρα.
Η επιλεκτική επιλογή του τι κάνει και τι δεν κάνει να δημοσιεύεται, είναι αυτό που εδώ και εκατοντάδες χρόνια διαχωρίζει την λογοκρισία με όποιο πρόσχημα, απο την ελευθερία του λόγου.
Να είσαι πάντα καλά.

V for Vlamenoi ;) είπε...

Μιας κι έχω περάσει τη διαδικασία της παραπομπής σε πειθαρχικό, από το πρώτο κιόλας άρθρο μου που δημοσιεύθηκε στη φοιτητική εφημερίδα του ΤΕΙ Κρήτης. Συμμερίζομαι την αγωνία σας περί λογοκρισίας και υποβάλω και τη δική μου υποψία περί επιλεκτικής κριτικής.

Καλή συνέχεια στους αγώνες σας.