2008-04-18

Αθήνα - "Ζωή Ξανά στο Κέντρο"



Μπορείτε και να συμβάλετε στην σχετική ερώτηση που ετοιμάζει η Άννα Διαμαντοπούλου στο wikipolitics.gr

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη δεν θέλω να σχολιάσω το γραφιστικό / οπτικό στυλ του βίντεο (θέλω! - είναι εξαιρετικά κακόγουστο όμως αυτά είναι περί ορέξεως) αλλά το μήνυμα που κομίζει.

Η καμπάνια αυτή, με ακριβώς την ίδια φρασεολογία και συνθηματολογία θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει και από το ΛΑΟΣ. Αυτό είναι που με στεναχωρεί.

Μάλιστα στοιχηματίζω ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα βρει το συγκεκριμένο κόμμα απόλυτα σύμφωνο.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@Δημήτρης Βαγγλής:

Είσαι ο δεύτερος που μου αναφέρει κάτι τέτοιο, αλλά μου κάνει εντύπωση.

Φαντάζομαι ότι σε ενόχλησαν φράσεις όπως "όλες οι μειονοτικές όμάδες μαζεύτηκαν την ίδια στιγμή στο ίδιο μέρος... αφέθηκαν στην τύχη τους". Δεν είναι σωστό αυτό;

Δεν είναι ενατίον των ανθρώπων που ήρθαν στην χώρα μας να βρουν μία καλύτερη τύχη. Είναι παρατήρηση για την πολιτική που ακολουθήθηκε, να τους γκετοποιήσουμε. Άνθρωποι που βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση, που είναι παράνομοι και δεν μπορούν να απευθυνθούν στην αστυνομία όταν αδικούνται, όταν τους ωθούν στην πορνεία, όταν τους κακομεταχειρίζονται, όταν πέφτουν θύματα εγκληματικών ενεργειών. Που δεν τους επιτρέπουμε να λατρεύουν την θρησκεία τους στους ναούς τους και τους αναγκάζουμε να το κάνουν σε υπόγεια.

Έχουμε στοιβάξει όλα μας τα προβλήματα σε συγκεκριμένες περιοχές, αντί να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε -από το ότι εθελοτυφλούμε στο θέμα των ναρκωτικών και αντιμετωπίζουμε τους ναρκομανείς ως εγκληματίες, μέχρι το ότι δεν θέλουμε να δυσαρεστήσουμε την Εκκλησία και να κάνουμε τζαμία στις περιοχές που ζούνε μουσουλμάνοι, ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα δυσκολεύεται να αφομοιώσει αλλοδαπούς, ότι δυσκολεύουμε αφάνταστα ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην χώρα μας να έχουν νόμιμα "χαρτιά".

Ας μην πέφτουμε στην παγίδα των εθνικιστών. Η τάξη, η αστυνόμευση, η καθαριότητα, δεν είναι μόνο για τους "εθνικά καθαρούς". Είναι για όλους μας. Και αυτές οι ομάδες που γκετοποιούμε τα έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη.

Ούτε είναι σωστό να αγνοούμε το πρόβλημα των συμπολιτών μας που έφταξαν ένα μαγαζί ή ανακαίνισαν/αγόρασαν ένα σπίτι στις περιοχές αυτές και βλέπουν την επένδυσή τους (μερικές φορές συνδεδεμένη με ένα στεγαστικό ή επαγγελματικό δάνειο που θα κάνουν δεκαετείες να ξεπληρώσουν) να υποβαθμίζεται καθημερινά.

Το video ζητάει για ΟΛΟΥΣ μας όσους ζούμε σε αυτή την πόλη καλύτερη ποιότητα ζωής, να γίνει η Αθήνα μία πόλη στην οποία να ζούμε και να δημιουργούμε ελεύθερα.

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη δεν ξέρω, αλλά είδα το βίντεο και αυτή η αίσθηση μου έμεινε στο τέλος.

«Να φύγουν από εδώ και ας πάνε όπου θέλουν».

Δεν έχω καταλάβει καταρχήν τι ακριβώς είναι αυτή η προσπάθεια; Media campaign, συλλογή υπογραφών, πρόταση προς τους πολίτες να αυτενεργήσουν και αν ναι, πώς; διώχνοντας με το σκουπόξυλο τους «γκετοποιημένους» ανεπιθύμητους;

Μίλησα κάποτε με συγγενή ανώτερο αστυνομικό για το θέμα και μου είπε ότι ο λόγος που μαζεύονται τόσοι πολλοί στα ίδια σημεία είναι ότι έτσι αισθάνονται ασφάλεια και οι ίδιοι. Όταν τον ρώτησα γιατί δεν κάνουν κάτι αφού είναι εύκολο εξαιτίας αυτού του γεγονότος να τους αντιμετωπίσουν, μου απάντησε ότι αν γίνει αυτό τότε θα διαχυθούν σε πολλές περιοχές και ο έλεγχός τους, η εποπτεία τους, θα γίνει αδύνατη! Δεν ξέρω πόσο στέκει αυτό βέβαια, μπορεί να κρύβει τις δικές τους αδυναμίες.

Η κα. Διαμαντοπούλου πολιτεύεται στην Α’ Αθηνών και φαντάζομαι οι μαγαζάτορες, οι επιχειρηματίες του κέντρου κλπ. είναι μεγάλο μέρος του target group της οπότε είναι λογικό να απευθύνεται πρώτα σε αυτούς και το δικό τους - υπαρκτό - πρόβλημα.

Δεν είναι όμως το μόνο. Απλά οι υπόλοιπες ομάδες δεν έχουν "φωνή".

Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους για το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών αλλά έχουν μείνει και οι δύο στα λόγια.

Η πραγματική λύση προφανέστατα έχει να κάνει με τις πολιτικές ασύλου, τις πολιτικές μετανάστευσης και κυρίως τις πολιτικές ένταξης των ατόμων αυτών στην ελληνική κοινωνία. Η λύση δεν είναι στην απλή απόμάκρυνσή τους από ένα γεωγραφικό σημείο.

Τώρα που το ξανασκέφτομαι αυτό ακριβώς είναι που με ενόχλησε στη διαφήμιση.

Δεν προτείνει τίποτε.

Καταγράφει το πρόβλημα, το οποίο μάλιστα παρουσιάζει κυρίως από την πλευρά των «παθόντων» της περιοχής, με ένα επιχείρημα που μοιάζει πάρα πολύ με τη λογική «δεν θέλω ΧΥΤΑ στον δικό μου Δήμο».

Είναι μία πρωτοβουλία που διατυπώνεται προς το παρόν με ασαφέστατο τρόπο και μπορεί να γίνει το άλλοθι για να «εκκαθαριστεί» η περιοχή από τα «κακοποιά στοιχεία». ‘Ήδη προχθές έγινε η πρώτη επιχείρηση "σκούπα".

Το όνομα που δίνουμε σε τέτοιες επιχειρήσεις δεν είναι βέβαια καθόλου τυχαίο και αντανακλά απευθείας σε αυτό που "μαζεύουμε" - σκουπίδια.

Για να καταλήξω πάντως, και συγνώμη για το μακροσκελέστατο σχόλιο, θεωρώ ότι η προσπάθεια στην καλύτερη περίπτωση απλά σπρώχνει το πραγματικό πρόβλημα κάτω από το χαλί…

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Βαγγέλη, συμφωνώ με τους προβληματισμούς σου.

Όμως ίσως δεν διάβασες, την μία και μοναδική πρόταση που έχω βάλει κάτω από το video. Το video δεν είναι η προσπάθεια, είναι απλά συνοδευτικό.

Αν σε ενδιαφέρει (όπως πρέπει) πιο ουσιαστική δράση και θέση, μπορείς να βοηθήσεις στην συνδιαμόρφωση της ερώτησης προς τον πρωθυπουργό με αυτό το θέμα στο wikipolitics.gr

Όσο για το δικαίωμα ψήφου, να θυμίσω ότι στις εκλογές προέδρου στο ΠΑΣΟΚ είχαν δικαίωμα ψήφου και οι μετανάστες, δεν είναι λοιπόν "μόνο λόγια".

Ανώνυμος είπε...

Θα διαφωνήσω με τους προλαλήσαντες. Δεν βλέπω τίποτα ρατσιστικό στο βίντεο. Αυτό που βλέπω είναι η ΩΜΗ αποτύπωση μιας ΑΚΡΩΣ ρατσιστικής πραγματικότητας.

Αν δε δούμε την πραγματικότητα όπως είναι, δε θα μπορέσουμε να την αλλάξουμε ποτέ. Μπράβο στους δημιουργούς! Φτάνει πια με τα γυαλίσματα και τις στρογγυλοποιήσεις.

Ένας κάτοικος του κέντρου.

Ανώνυμος είπε...

Μίκη, δεν κατάλαβα τι ακριβώς προτείνεις;

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω ότι το βίντεο πρέπει να δείξει και πλάνα από τα σοκάκια στην πλατεία Βάθης, εκεί που δεν υπάρχουν επιχειρηματίες παρά μόνο κάτοικοι. Τραβήξτε τη μιζέρια και την ασχήμια. Την αποσάρθρωση και την παρακμή. Τραβήξτε τους ανθρώπους που αντικρύζουν αυτό το θέαμα καθημερινά, όταν πηγαίνουν σχολείο, όταν βγάζουν βόλτα τα παιδιά τους, όταν πηγαίνουν για ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

Μια εικόνα - όποιος περνάει απ' το πεζοδρόμιο στην Ηπείρου, εκεί που μοτοσικλετιστής σκότωσε πρόσφατα οδηγό, πρέπει να πηδήξει πάνω από σκουπίδια και λιμνάζοντα βρωμόνερα για να προχωρήσει.

Ένα ζουμ κάντε σε αυτό το πεζοδρόμιο - είναι αρκετό για να περιγράψει τη ζωή των κατοίκων του κέντρου.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό με τους γιατρούς του κόσμου δεν κολλάει και πολύ.

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν εγώ προτείνω στην κα. Διαμαντοπούλου να τους μαζέψει όλους τους ταλαίπωρους σε ένα φορτηγό και να τους στείλει στην Μανωλάδα Ηλείας να μαζεύουν φράουλες. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια!

Άλλη μία σούπερ πρόταση από την Άννα! Αγγλικά ως δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους anyone;

Ανώνυμος είπε...

Δημήτρης Βαγγλής είπε...

Μίκη, δεν κατάλαβα τι ακριβώς προτείνεις;


Πολλά είχα να προτείνω αλλά με έπιασε απελπισία μόνο που τα σκέφτηκα...

Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Το πολύ πολύ να αυξήσουν την αστυνόμευση γύρω απ' τα μαγαζιά...

(Δεν είναι τυχαίο ότι η κ. Διαμαντοπούλου μιλάει για "παλιό εμπορικό κέντρο" και "Ιστορικό Κέντρο" μόνο.)

Θανασης Δεληγιαννης είπε...

@ Δημήτρης:

Απλά και ευγενικά να υπενθυμίσω για να μη προτρέχουμε ότι η κα. Διαμαντοπούλου ήταν υπεύθυνη της προγραμματικής δουλειάς του ΠΑΣΟΚ όπου και παρουσιάζεται ξεκάθαρα η θέση του ΠΑΣΟΚ για την μεταναστευτική πολιτική και τις πολιτικές ασύλου.

Ρίξε μία ματιά στο programma.pasok.gr

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να με πληροφορήσει η κυρία Διαμαντοπούλου αν υπάρχει κέντρο του ΟΚΑΝΑ στη γειτονιά της και αν δεν υπάρχει, τι έχει κάνει για να ανοίξει.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Ανώνυμε, τί σε κάνει να θεωρείς ότι η Διαμαντοπούλου διαβάζει το blog μου; Αν πραγματικά θέλεις απάντηση σου προτείνω να επικοινωνήσει ςμαζί της μέσα από το http://www.diamantopoulou.gr/

vapo είπε...

Πέρα από το να κάνουμε παρατηρήσεις για το πως έχει γίνει η Αθήνα, κάποιος επιτέλους ας ψάξει τα αίτια του προβλήματος. Δε θέλει κόπο, λογική θέλει. Γιατί αγαπητέ Παναγιώτη αν δε δει κανείς με ειλικρίνεια το πρόβλημα και την αιτία του και απλά το περιγράφει λέγοντας ένα αόριστο "Κατι πρέπει να γίνει", είναι καταδικασμένος αντί να το λύνει, να το ακολουθεί μια ζωή.
Και αναφέρομαι στην ανύπαρκτη πολιτική για τους μετανάστες των ΝΔ,ΠΑΣΟΚ, στην ανεπαρκή πρόνοια για τους ναρκομανείς και για τους άπορους, στην άναρχη δόμηση, στην υποχρηματοδότηση των δήμων και άρα της καθαριότητας της Αθήνας, κ.α.
Προς τι λοιπόν αυτή η υποκρισία του video αφού η κυρία Διαμαντοπούλου ήταν η ίδια φορέας της πολιτικής που οδήγησε τα πράγματα ως εδώ?
Οχι, γιατί εγώ σκουπίδια, ναρκομανείς, μετανάστες, άπορους έβλεπα και επί ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν άκουσα ποτέ κανέναν να λέει τίποτα μέσα στο ίδιο το κόμμα όταν ήταν κυβέρνηση.