2008-03-03

Ερωτηματικά για την έρευνα της ΚΑΠΑ Research

Ο Κρόγιας αναρωτιέται Τι έγινε πραγματικά με την δημοσκόπηση;

Στην αρχή ήμουν επιφυλακτικός, μήπως φωνάζουμε χωρίς λόγο. Υπάρχουν όμως μαρτυρίες ότι μπορούσες άνετα να συμμετέχεις όσες φορές θέλεις στην έρευνα της ΚΑΠΑ Research!!! Αυτό πραγματικά δημιουργεί πολλά ερωτηματικά τόσο για την αξιοπιστία της, όσο και για την σκοπιμότητα που μπορεί να κρύβεται πίσω από την μέθοδο που επιλέχθηκε.

Προφανώς, θα περιμένουμε εξηγήσεις για την μεθοδολογία.

11 σχόλια:

blogger είπε...

Υπάρχει και συνέχεια από τον Αλέκο Στάμου

Θανασης Δεληγιαννης είπε...

έγραψα κάτι αντίστοιχο και στο blog της divaynee...

Το link που έλαβε, ανάλογο ήρθε και σε εμένα, έχει δύο κομμάτια. Το πρώτο μετά το surveyid είναι η συγκεκριμένη έρευνα. Το δεύτερο μετά το uid (userid) είναι ο συγκεκριμένος χρήστης και είναι διαφορετικό για κάθε email που στέλνεται.

Κανονικά μόλις το πατούσες δεύτερη φορά θα έπρεπε να σε ειδοποιεί ότι έχεις ήδη συμπληρώσει την έρευνα (η έρευνα αφήνει και ένα cookie στον υπολογιστή σου) αλλά ακόμη και αν δεν συνέβαινε αυτό μπορούν να αποκλείσουν τα διπλά συμπληρωμένα ερωτηματολόγια. Μπορείτε να το τεστάρετε με αυτή την έρευνα που λειτουργεί και χωρίς unique id όπως αυτή εδώ:

http://fs.kapa-research.com/nsurvey.aspx?surveyid=604a233dfc34fa3b765b465dbc103eb

Τώρα αν η έρευνα για το πολιτικό σκηνικό που μας ενδιαφέρει λειτουργούσε και χωρίς το unique id τότε όντως υπάρχει πρόβλημα...

Κάτι που πρέπει πάντως να ξεκαθαριστεί είναι ο λόγος τηλεφωνικών/ηλεκτρονικών απαντήσεων και αν σε ολόκληρο το πλήθος του δείγματος δόθηκε το ίδιο ακριβώς ερωτηματολόγιο.

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Πάντως παίδες πέρα από τη συγκεκριμένη δημοσκόπιση, υπάρχει μία προφανής αδυναμία του ΠΑΣOK να εκφράσει την δυσαρέσκεια του κόσμου για αυτή την άθλια κυβέρνηση. Όποιος το αποδίδει αυτό στις δημοσκοπήσεις και στον Oργανισμό Λαμπράκη εθελοτυφλεί. Έτσι νομίζω.

blogger είπε...

@ ΔΕΝ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ
Το έγραψα και στο δικό μου blog σε αντίστοιχο σχόλιο με το δικό σου:

Δεν είμαι από αυτούς που τα ρίχνουν όλα σε έναν.
Όμως συντελούν και οι "δημοσκοπήσεις"
συντελούν και τα ΜΜΕ με την "αντικειμενική" δημοσιογραφία τους.
Συντελούμε κι εμείς με την εσωστρέφεια και την γκρίνια μας.

Όταν θα πάψουμε να κάνουμε την τρίχα τριχιά και ασχοληθούμε με την Ν.Δ. τότε θέλουν δε θέλουν και τα ΜΜΕ θα σοβαρευτούν και οι δημοσκόποι θα βάλουν μυαλό και το αντίστροφο.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@ΔΕΝ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ:
Το ότι υπάρχει δυσαρέσκεια, είναι δεδομένο. Η έκταση και τα χαρακτηριστικά της όχι.

Ευτυχώς για το ΠΑΣΟΚ που υπάρχει και ο ΓΑΠ...

Επίσης, προσωπικά δεν θέλω το ΠΑΣΟΚ να εκφράσει την δυσαρέσκεια. Αυτό το κάνουν κόμματα διαμαρτυρίας και είναι το πιο εύκολο. Θέλω να εκφράσει μία νέα προοπτική.

Divaynne είπε...

παιδια, οκ καλά να λέμε οτι φταίν οι άλλοι ή η νδ . αλλά αν υπάρχουν ευθύνες και στο πασοκ να τα λέμε και οχι να λέμε ευτυχώς που έχουμε τον γαπ.γιατί κι εγώ πιστεύω οτι είναι ο πιο κατάλληλος να φέρει το πασοκ στα ίσα του πρώτα και μετά να το πάει μπροστα αλλά αν έχει κάποιο μερίδιο ευθύνης να το λέμε στο κάτω κάτω κανείς δεν είναι αλάθητος.Να παραδεχόμαστε πρώτοι εμείς τα λάθη μας.μη μας δουλεύουν οι άλλοι δηλαδή και λεν οτι είμαστε στον κόσμο μας.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@Divaynne: Κανένας δεν είνα αλάθητος.

Αλλά έλεος πια με αυτή την "αυτοκριτική" που βάζει στο ίδιο τσουβάλι λάθη τακτικής, λάθη πολιτικής και λάθη διακυβέρνησης.

Αν δεν ήταν αυτοκριτική του ΠΑΣΟΚ οι 2 μήνες από 16/9 ως 11/11, τί είναι;

Έλεος και με το ενοχικό σύνδρομο που εμφανίζεται κάθε φορά που κάποιος καταδικάζει τον τρόπο που τα ΜΜΕ υπονομεύουν το ΠΑΣΟΚ. Σφυράνε συστηματικά πέναλτι για φάσεις έξω από την περιοχή και έχω κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρομαι για στημένο παιχνίδι.

Ανώνυμος είπε...

@vrypan

Ναι μόνο που πρέπει να συνεχίσεις να διαμαρτύρεσαι για στημένο παιχνίδι και όταν τα άδικα σφυρίγματα είναι υπέρ σου. Έτσι κάνει ο σωστός φίλαθλος. Και το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν χρισιμοποίησε δημοσκοπήσεις για να 'φτίαξει κλίμα'. Θυμάστε που μάς έλεγαν για στήθος με στήθος μάχη το 2004 και βγήκε η διαφορά 6 μονάδων. Αν θέλουμε να κοροιδευόμαστε μπορούμε ως δευτέρας παρουσίας. Το αληθινό πρόβλημα είναι οτι το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε με ό,τι χειρότερο συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια στη συνείδηση του κόσμου. Και μέχρι στιγμής ο ΓΑΠ δεν εχει κουνήσει τρίχα απο τίποτα και κανέναν. Και έτσι μετά απο 15 'νέα ξεκινήματα' και 'αλλαγές σελίδας' είμαστε ακριβώς εκεί που ξεκινήσαμε πριν απο 5 χρόνια. Στο μεταξύ η κοινωνία έχει φύγει και το πασόκ καταποντίζεται...

Divaynne είπε...

παναγιώτη συμφωνούμε εγώ απλά λέω να είμαστε δίκαιοι σε όλα.αυτό μόνο.

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Παναγιώτη η κοινωνία δεν εκφράζεται από αυτό το ΠΑΣOK. Δεν αισθάνεται ότι απαντάει στις αγωνίες της. H κυβέρνηση που κυβερνάει τον τόπο σήμερα είναι ME ΔIΑΦOΡΑ η πιο ανίκανη – για να μη πω τίποτα πιο βαρύ – όλων των εποχών. Παρακολουθήσεις, Πακιστανοί, κουμπάροι, ομόλογα, πυρκαγιές, ζαχοπουλιάδα. Eίναι συγκλονιστικό ότι το ΠΑΣOK δε κέρδισε με περίπατο τις εκλογές και ότι συνεχίζει να πέφτει. O ΓΑΠ είναι πολύ ωραίος τύπος. Αλήθεια είναι. Kαι καλών προθέσεων. Δε τη πάει καλά την ομάδα. Eσύ έχεις κάποια εξήγηση;

almelidis είπε...

Στην ταυτότητα της έρευνας όπως δημοσιεύεται στο διαδικτυακό τόπο της εταιρίας αναφέρονται τα σχετικά με τη δειγματοληψία και τη μέθοδο συλλογής στοιχείων (τηλεφωνικές συνεντεύξεις - ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο).
Ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο είναι και εκείνο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων.
Επομένως, ελλείψει ρητής αναφοράς στη χρήση online ερωτηματολογίου , υποθέτουμε πως όλα (;) τα δημοσιευμένα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας προέρχονται από αυτό το μεικτό σύστημα συλλογής στοιχείων (τηλεφωνικά και online.
Σχετικά με το αν θίγεται η αξιοπιστία από την πιθανότητα να έχουν διπλοψηφίσει κάποιοι, διαφωνώ. Για τον απλό λόγο ότι η στάθμιση με την προηγούμενη ψήφο, το φύλο, την ηλικία και την γεωγραφική περιφέρεια μειώνει στο ελάχιστο την αλλοίωση τέτοιων επιδράσεων. Πάντως είναι σημαντική παράλειψη της εταιρίας η παραπάνω μεθοδολογική διασαφήνιση. Ο κόσμος διαβάζει δημοσκοπήσεις, θέλει να μαθαίνει περισσότερα, με διαφάνεια.
Οι συνομωσιολογικές συζητήσεις για τις δημοσκοπήσεις δεν αξίζουν. Μόνο ο εποικοδομητικός διάλογος έχει να προσφέρει.