2008-03-29

Ποιον στηρίζουν οι εφημερίδες και τα κανάλια;

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ρωτάει. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να ψάξω πολύ, μία ματιά στο δελτίο του MEGA, fast forward να βρώ το σημείο που μιλάει ο Πρετεντέρης και... bingo!

16 σχόλια:

V for Vlamenoi ;) είπε...

Ψέματα;

Ο Πρετεντέρης πάντως δεν είπε κάτι παράλογο, άλλο άμα η αλήθεια δεν βολεύει την αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ.

Ούτε ο Πρόεδρος σας πάντως βολεύει, αλλά γι αυτόν μάλλον έχετε σιγή ασυρμάτου...

Κι ο Παυλόπουλος έχει εν μέρη έχει δίκιο, ρίξτε μια ματιά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων πριν τις 7 Μαρτίου 2004 και συγκρίνετε τα...

Η πλειοψηφία των φυλλάδων κάνει συστηματική σκληρή κριτική στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, ενώ αντίστοιχα πριν, ασκούσαν πολύ light κριτική προς το ΠΑΣΟΚ με μόνες τις καρά – δεξιές φυλλάδες να βγάζουν άπλυτα στη φόρα…

anadelfos είπε...

Είναι πια σαφές.. Η χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων 30 χρόνοων έχει κερδίσει το επικοινωνιακό παιχνίδι σε όλα τα επίπεδα..
Από την ιδιοκτησία των ΜΜΕ έως την πλειοψηφία των δημοσιογράφων, από την συστηματική εκμάθηση της ρητορικής τέχνης από όσους είναι εντεταλμένοι να μιλάνε με πρωτεργάτη τον μέγα ηθοποιό Καραμανλή..
Ποτέ πριν μια κυβέρνηση δεν έκανε τόσα λίγα και μάλιστα στραβά.. και να παρουσιάζονται ως μεταρρυθμιστές!!
Θαύμα!
Και φυσικά θα παραμείνουν για χρόνια. Δεν υπάρχει αντίπαλος..

Σήμερα παγκοσμίως πλέον, όποιοι πολιτικοί λένε καλύτερα τα ψέματα προτιμώνται. Οι υπόλοιποι θα αγωνίζονται ματαίως..

Jim.Hellas είπε...

@prologic ελπίζω πως αστειεύεσαι όταν λες ότι ο Πρετεντέρης δεν είπε κάτι παράλογο... Αν θυμάμαι καλά, στον προηγούμενο Σεπτέμβρη το ερώτημα ήταν "ποιος θέλετε να σας εκπροσωπήσει στο Κοινοβούλιο" και όχι "πως κρίνετε τα σκάνδαλα της ΝΔ". Αυτό που κάνει εντελώς άτσαλα ο Πρετεντέρης λέγεται επικοινωνιακό τρικ.

Από πότε αυτόματα πρέπει να σβήνονται με ένα Χ όλα τα σκάνδαλα της προηγούμενης Κυβέρνησης; Με την ίδια λογική η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση δεν έπρεπε να μιλάει για τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ γιατί "ο λαός μίλησε και έδωσε δίκιο στους μεν και άδικο στους δεν".

Τρομάζω και μόνο που ακούω κάποιους να μιλάνε έτσι(αναφέρομαι στον Πρετεντέρη). Σκέφτομαι το επίπεδο της πολιτικής τους σκέψης αλλά και το είδος της δημοσιογραφίας που ασκούν...

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@pr0l0gic: Όταν προεκλογικά ρωτούσαμε ως πολίτες "πού είναι το πρόγραμμα της Ν.Δ.", η απάντηση ήταν "δεν υπάρχει γιατί απλά θα συνεχίσουμε αυτά που ξεκινήσαμε το 2004".

Κοίτα, τα ΜΜΕ στήριξαν στο παρελθόν, όταν ήταν κυβέρνηση, και θα ξαναστηρίξουν στο μέλλον το ΠΑΣΟΚ. Δεν μου αρέσει όμως αυτό ρε φίλε. Δεν μου αρέσει να κρέμεται η πολιτική ζωή της χώρας, από τα παιχνιδάκια που παίζουν 5-10 καναλάρχες-εκδότες-επιχειρηματίες.

Το να λές ότι αφού κάτι γίνονταν παλιότερα είναι σωστό να γίνεται τώρα και στο μέλλον, είναι ο ορισμός της συντήρησης.

Σπύρος Ντόβας είπε...

Νομίζω ότι κάτι ανάλογο είχε πει και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ότι η λαϊκή ψήφος είναι η κολυμβυθρα του Σιλωάμ για το σκάνδαλο Κοσκωτά και την επανεκλογή του το 1993. "Ο λαός μίλησε"!

χα χα χα, αυτά είναι

V for Vlamenoi ;) είπε...

@ anadelfos
Αν θες πες μου ποιους παράγοντες έλαβες υπόψη για να συμπεράνεις πως η Νέα Δημοκρατία είναι η χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων 30 χρόνων;

Αν δε σου είναι δύσκολο πες μου ακόμα ποια θεωρείς καλύτερη κυβέρνηση των τελευταίων 30 χρόνων, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε και σύγκριση…

Διότι όταν μου λες πως «η Νέα Δημοκρατία είναι η χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων 30 χρόνων» έχει την ίδια βαρύτητα / αξιοπιστία με το να πω εγώ πως «το ΠΑΣΟΚ ήταν η χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων 30 χρόνων».

Αυτές οι κλισέ φράσεις δεν είναι επιχειρήματα αλλά συνθήματα…

Επιχείρημα είναι πως η ΔΑΚΕ για παράδειγμα στις εκλογές της ΠΟΣΠΕΡΤ δεν ξεπερνά το 6%! Αυτό κι αν είναι αποθέωση της «γαλάζιας λαίλαπας» στις τάξεις των δημοσιογράφων…

Είπες πως: «Σήμερα παγκοσμίως πλέον, όποιοι πολιτικοί λένε καλύτερα τα ψέματα προτιμώνται. Οι υπόλοιποι θα αγωνίζονται ματαίως».

Άρα το ΠΑΣΟΚ έβγαινε κυβέρνηση όταν έλεγε καλύτερα ψέματα απ’ τη Νέα Δημοκρατία, σωστά;

@ Jim.Hellas
Στις εκλογές κάθε πολίτης επιλέγει ποιο κόμμα θέλει να ασκήσει εξουσία και ποιοι πολιτευτές επιθυμεί να τον εκπροσωπούν στη βουλή.

Κι εγώ τρομάζω με τα κριτήρια βάση των οποίων πολλοί συμπολίτες μας επιλέγουν τι θα ψηφίσουν. Μπορώ όμως μόνο να κατακρίνω τέτοιες επιλογές, δεν μπορώ να αστυνομεύσω το πώς και το γιατί κάποιος ψηφίζει επιπόλαια…

Αυτό που πιστεύω συμβαίνει, είναι πως ο κόσμος επιλέγει βάση τη ρήση «το μη χείρον βέλτιστον», κι επιλέγει ένα κόμμα που δηλώνει φιλελεύθερο και δεν κρύβεται.

Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που ως «σοσιαλιστικό» μετοχοποίησε σχεδόν το 65% του ΟΤΕ, κι ο Πρόεδρος του άλλα έλεγε πριν κι άλλα μετά για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Ο Πρετεντέρης στην τελική επισήμανε το προφανές, πως παρά τη σκανδαλολογία, τις φωτιές κτλ, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να είναι κυβέρνηση παρότι έχει πτωτικές τάσεις στα ποσοστά της και το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να μην πείθει για τις προθέσεις του και κατρακυλά.

Στρατηγικά να το δει κάποιος, είναι τρελό τα επιχειρήματα που οι πολίτες άκουσαν και σχεδόν προσπέρασαν στις προηγούμενες εκλογές να τα διατηρεί το ΠΑΣΟΚ ως επιχειρήματα στο διηνεκές.

Δηλαδή αυτή η εμμονή, είναι σα να παίζει ο Παπανδρέου ρουλέτα και να ποντάρει σταδιακά το κόμμα συνεχώς στο 13 μαύρο, ελπίζοντας πως θα του κάτσει η καλή πριν του πάρουν και τα σώβρακα…

@ vrypan
Για εμένα θα ήταν τραγικό η Νέα Δημοκρατία να άλλαζε την ατζέντα του προεκλογικού προγράμματος του 2004 στις εκλογές του 2007, αυτό θα ήταν απόδειξη μιας λογικής ψηφοθηρικού «χαϊδέματος».

Ούτε εμένα μου αρέσει η «κατασκευή της κοινής γνώμης» (υπάρχει κι ομώνυμο βιβλίο) ή η χειραγώγηση της από τα ΜΜΕ. Κι αν έχεις μιλήσει με βουλευτές (ανεξαρτήτου κόμματος), αποτελεί μεγάλο βραχνά γιατί για να τους προβάλουν (ειδικά σε μεγάλες περιφέρειες) θα πρέπει να ακολουθούν «ατζέντα».

Δεν αποτελεί συντήρηση το ότι αναγνωρίζω μια παθογένεια, άλλωστε η Νέα Δημοκρατία για να γίνει κυβέρνηση έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτή την παθογένεια όπως κι άλλες (πχ 150.000 παράνομες Ελληνοποιήσεις οι οποίοι δεν ψήφισαν μόνο το 2000 αλλά και το 2004).

Συντήρηση για εμένα είναι η Ελλάδα να μην έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια τη στιγμή που η κομμουνιστική Κίνα έχει από το 1992 και η Κύπρος με το πανίσχυρο ΑΚΕΛ αξιολόγησε τα ιδιωτικά κολέγια κι από Σεπτέμβρη λειτουργούν κι εκεί τα πρώτα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Όπως συντήρηση για μένα είναι και πολλά άλλα αριστερά ταμπού ελληνικής πατέντας.

anadelfos είπε...

Εγραψα "σήμερα".. τα ψέμματα έχουν πέραση.. Και οχι μόνο στην Ελλάδα.. Θυμήσου με τι επιχειρήματα οι 2 ηγέτες Μπους και Μπλερ έπεισαν όλο το κόσμο για την αναγκαιότητα του τραγικού πολέμου.. Και μετά - αυτό ήταν το τραγικό - μετά, όταν αποκαλύφθηκαν τα ψέμματά τους ο κοσμάκης τους ξαναψήφισε!!
Όταν επικράτησε το πασοκ, η πολιτική και η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας ήταν ένα χάος..
Δεν τα θυμάσαι προφανώς.
Επί δεκαετίες οι κυβερνήσεις του πασοκ κατάφερναν να κατακτήσει η χώρα μας υψηλούς τόχους..
Τα πρώτα χρόνια λίγο ψωμί στους πεινασμένους εργάτες, δασκάλους, συνταξιούχους κλπ. Θα μου πεις με δανεικά ε; Ναι με δανεικά! Γιατί τι κάνουν σήμερα;
Πληθωρισμό, ένταξη στην ΕΕ, (τα κριτήρια ήταν ασφυκτικά) ένταξη της Κύπρου, Καποδίστρια.. (αποχωρήσατε από τη Βουλή!) μεγάλα έργα στην Αθήνα καιστην επαρχία, ολυμπιακοί αγώνες.. τι να πρωτοθυμηθώ..
Εσύ θυμάσαι μόνο το χρηματιστήριο βέβαια και ξεχνάς τα ομόλογα..
Συγνώμη για την πολυλογία..
Ακου "το μη χείρον βέλτιστον"!!
Κατάντια!
Πρέπει να πιστεύεις να έχεις ελπίδα σε κάτι για να του δώσεις την ψήφο σου..
Εάν πιστεύεις σε αυτή τη σκληρή φιλελεύθερη πολιτική, καλά κάνεις και τους ψηφίζεις. Όσοι έχουν τα μέσα θα ζήσουν. Οι υπόλοιποι θα γίνουν παράπλευρες απώλειες..

V for Vlamenoi ;) είπε...

@ anadelfos
Μπορεί σαν μικρότερος να μην έχω «ιδία άποψη» για αρκετά θέματα, καταλαβαίνω όμως πολύ καλά πως αυτό που κάνεις είναι συνδικαλιστική ντρίπλα αμφιθεάτρου!

Αποτελεί την πιο άχαρη αντιπαράθεση, αλλά πιστεύω μπορώ να αντεπεξέλθω…

Η Ελλάδα, χάριν του οράματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας, εντάχθηκε το 1981 στην ΕΟΚ, ήταν τότε η ΠΡΩΤΗ χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη σε ρυθμό ανάπτυξης 3,1%, έναντι 0,8% που ήταν ο μέσος όρος των υπολοίπων κρατών-μελών!

Θυμάσαι μήπως την πολεμική που δέχθηκε τότε η Νέα Δημοκρατία; Τα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» σου θυμίζουν κάτι; Λοιπών ορίστε σήμερα τι λέει ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Κούβελης σε συνέντευξη του:

«Η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΟΚ τότε) το 1981. Παρόλο που το βάθος και η ευρύτητα της ευρωπαϊκής πολιτικής και νομοθεσίας ήταν σαφώς υποδεέστερα των σημερινών, η κοινωνική, οικονομική και πολιτική τομή, που σήμαινε αυτό για μια χώρα, ήταν ήδη τεράστια.

Οι συνθήκες αυξημένης πολιτικής σιγουριάς σε μια μεταδικτατορική χώρα, η ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών, η ευκολία μεταφοράς τεχνογνωσίας και παραδειγμάτων από την Ευρώπη, οδήγησαν την Ελλάδα σε ένα ρυθμό ανάπτυξης που μέχρι τότε δεν ήταν γνώριμος.»

Ακόμα, αν μέχρι το 1980 οι κρατικοί προϋπολογισμοί εμφανίζονται ισοσκελισμένοι, στα χρόνια της «αλλαγής» οι δαπάνες υπερέχουν σημαντικά των εσόδων με αποτέλεσμα την δημιουργία ελλειμμάτων και την διόγκωση του δημόσιου χρέους.

Παρόλο που την περίοδο 1981-1989 εισέρευσαν στην χώρα οι ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ κοινοτικοί πόροι, όσα δάνεια έκαναν την δεκαετία του ‘80 οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στο εξωτερικό δεν είχαν γίνει από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους!

Και σαν να μην έφταναν αυτά, το ΠΑΣΟΚ την οκταετία 1981-1989, προχώρησε σε υποτίμηση 30% του εθνικού μας νομίσματος (2 διαδοχικές υποτιμήσεις της τάξεως του 15% εκάστη) αυτές να υποθέσω ήταν οι βάσεις για την ισχυρή Ελληνική οικονομία;

Να μην ξεχνάμε πως τα Χριστούγεννα του 1990 καθυστέρησε να δοθεί το δώρο στους Συνταξιούχους από την Κυβέρνηση Ζολώτα μιας και δεν υπήρχαν λεφτά και προφανώς αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας…

Όσο για του υψηλούς στόχους, τις υποδομές που είχε ανάγκη η Ελλάδα ήδη από τα τέλη του 80 ξεκίνησε να παραδίδει κάποιες από αυτές στα τέλη του 1999! Κι αυτό χάριν της Ολυμπιάδας, εγώ θα παραβλέψω το τι μίζα και παρατυπίες έγιναν, αλλά όχι να υπερηφανεύεστε για τα «μεγάλα έργα»…

Τέτοιο παράδειγμα είναι η Εθνική Οδός Μεγαλόπολης – Καλαμάτας, η οποία παραδόθηκε κακήν κακώς στην κυκλοφορία λίγο πριν τις εκλογές του 2000 και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια έκλεισε λόγο αλλεπάλληλων κατολισθήσεων και υποχωρήσεων…

Προφανώς στα 80s το ΠΑΣΟΚ δεν είχε χρόνο για έργα, μάλλον είχε ως προτεραιότητα, με πρόφαση την «αποχουντοποίηση», τη διατήρηση του στην εξουσία χρησιμοποιώντας το κράτος ως λάφυρο.

Το ΡΕΚΟΡ διορισμών άλλωστε το κατέχει η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, η οποία προχώρησε σε 180.000 προεκλογικούς διορισμούς στο δημόσιο ΜΟΝΟ την προεκλογική περίοδο του 1989!

Εδώ θα σταματήσω τη δική μου ντρίπλα…

Σου είπα και πριν, άμα θες πες μου ποια κυβέρνηση θεωρείς καλύτερη να κάνουμε σύγκριση με τα 4 χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Τέλος άμα θεωρείς κατάντια την επιλογή βάση της ρήσης «το μη χείρον βέλτιστον», αυτός που πρέπει να κάνει το κάτι παραπάνω είναι αυτός που ο κόσμος θεωρεί ως το «χείρον»…

alzap είπε...

Γράφεις:

"Κοίτα, τα ΜΜΕ στήριξαν στο παρελθόν, όταν ήταν κυβέρνηση, και θα ξαναστηρίξουν στο μέλλον το ΠΑΣΟΚ. Δεν μου αρέσει όμως αυτό ρε φίλε. Δεν μου αρέσει να κρέμεται η πολιτική ζωή της χώρας, από τα παιχνιδάκια που παίζουν 5-10 καναλάρχες-εκδότες-επιχειρηματίες.

Το να λές ότι αφού κάτι γίνονταν παλιότερα είναι σωστό να γίνεται τώρα και στο μέλλον, είναι ο ορισμός της συντήρησης."

Παναγιώτη, δεν νομίζω οτι μπορεί να οριοθετηθεί καλύτερα τόσο το πρόβλημα όσο και η λύση του...

zepos είπε...

@PR0L0gic
Από τα γραφόμενά σας συμπεραίνω ότι πιστεύευτε οτι ένα κράτος μπορεί με επιτυχία να διαχειριστεί την οικονομία του, ωσάν να ήταν μια επιχείριση.. Ίσως να το σπουδάζετε το αντικείμενο..
Δεν είναι έτσι όμως. Οι κοινωνικές ανάγκες και οι παροχές είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ για μια κυβέρνηση που εκλέγεται εν ονόματι του λαού και για τα συμφέροντά του.
Κοιτάξτε τα ελείματα όλως των ευρωπαϊκών κρατών αλλά και των ΗΠΑ. Θα διαπιστώσετε ότι το μεγάλο έλειμα των κρατικών ισολογισμών δεν είναι κριτήριο για την καλή οικονομική κατάσταση των λαών..
Τα συμπεράσματά σας για τις περασμένες δεκαετίες είναι προφανές ότι τα αντλείτε από φιλικές εφημερίδες της δεξιάς.. Τι θέλατε να γράφουν δηλαδή; Την πραγματική όμως βελτίωση που είδαν όλα εκείνα τα χρόνια τα νοικοκυριά δεν θα την διαπιστώσετε εκεί..
Τέλος, σας καλώ να αναλογιστείτε ενδόμυχα ίσως, ποια είναι κατά την άποψή σας τα επιτεύγματα της τετραετούς διακυβέρνησης από τον Κ.Καραμανλή;

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@pr0l0gic: Η δεκαετία του '80 ήταν μία δεκαετία στην οποία η ελληνική κοινωνία έκλεινε τις πληγές της. Μπορεί εσύ να βλέπεις το θέμα από καθαρά οικονομική άποψη, αλλά προσπάθησε να σκεφτείς το παρακάτω παράδειγμα:

Έχεις δύο νέους, 17 χρονών, μόλις τελείωσαν το σχολείο. Οι οικογένειές τους έχουν ακριβώς το ίδιο οικονομικό επίπεδο, μάλλιστα μένουν σε διπλανά σπίτια και οι δύο είναι εξίσου ικανοί, εργατικοί κ.λ.

Όμως ενώ ο ένας έχει ψυχική ισοροπία, ενώ ο άλλος έχει βιαστεί, έχει φάει ξύλο, έχει παραμεληθεί.

Για πρώτη φορά, έχουν την δυνατότητα να αναλάβουν την τύχη τους και να ορίσουν την ζωή τους. Με τί θα έπρεπε να ασχοληθεί ο καθένας τους τα επόμενα χρόνια;

Εγώ θα έλεγα στον πρώτο, να συνεχίσει να σπουδάζει ή να βρεί τί δουλειά θέλιε να κάνει κ.λ.

Αλλά στον άλλο, θα έλεγα πριν κάνει οτιδήποτε, να προσπαθήσει να βρει την ισοροπία του. Να γιατρέψει τις πληγές του, γιατί θα τις συναντάει μπροστά του, σε ό,τι πάει να κάνει. Να αποκτήσει αυτοπεπείθηση, όνειρα, εμπιστοσύνη στους άλλους κ.λ.

Αυτό έκανε η ελληνική κοινωνία στα '80. Έχεις δίκιο, με σημαντικό κόστος. Αλλά έπρεπε πρώτα να γιατρέψει τις πληγές της.

Σπύρος Ντόβας είπε...

κατ'εμέ στα '80s δεν γιάτρεψε τίποτα. έπεσε στα ναρκωτικά.

V for Vlamenoi ;) είπε...

@ zepos
Ελπίζω σε ένα κράτος περισσότερο αποτελεσματικό και λιγότερο σπάταλο. Σε ένα κράτος που δεν θα ταΐζει κωθώνια οι οποίοι το μόνο που ξέρουν να κάνουν σωστά είναι να αργούν, να κωλυσιεργούν, να απεργούν και να περιμένουν τη σύνταξη.

Ένα κράτος που θα ΠΑΡΕΧΕΙ καλύτερες κοινωνικές υπηρεσίες ΔΩΡΕΑΝ σε αυτούς που ΔΕΝ ΤΑ ΦΥΣΑΝΕ.

Για παράδειγμα το «κοινωνικό κράτος» να χρησιμοποιεί δίδακτρα για τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα ( κλιμακούμενα ανάλογα το εισόδημα ) και με αυτά τα δίδακτρα να παρέχει ΔΩΡΕΑΝ και ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ σπουδές στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

Αυτό λέγετε αναδιανομή, εκτός κι αν θεωρείτε σοσιαλιστικά ορθό πως το παιδί ενός γιατρού, ενός μηχανικού κτλ… έχει τις ίδιες ανάγκες που έχει το παιδί του αγρότη, του εργαζόμενου κτλ…

Κι αν «το μεγάλο έλλειμμα των κρατικών ισολογισμών δεν είναι κριτήριο για την καλή οικονομική κατάσταση των λαών» αποτελεί ένα μείζων ζήτημα, διότι όταν χρεοκοπείς το κράτος οι πρώτοι που την πληρώνουν είναι τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Οι πλουσιότεροι έχουν τα «αποθεματικά» τους…

@ vrypan
Η «αλλαγή» δυστυχώς έξυνε πληγές, δεν τις έκλεινε. Κι αυτό εξακολουθεί να υπάρχει σαν κατάλοιπο στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, διότι αν είχαν κλίσει οι πληγές δεν θα υπήρχε η ανάγκη το ΠΑΣΟΚ, όποτε δεν έχει επιχείρημα, να χρησιμοποιεί τον όρο «δεξιά».

Και σε άλλες χώρες είχαν ίσως ακόμα σοβαρότερα προβλήματα, η Πορτογαλία και η Ισπανία είχαν στυγνά δικτατορικά καθεστώτα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ ότι η Ελλάδα.

Παρόλα αυτά κι ενώ γι αυτούς τους λόγους εντάχθηκαν λίγα χρόνια αργότερα από την Ελλάδα, η Ισπανία μας ξεπέρασε και η Πορτογαλία έχει κάνει τεράστια άλματα...

Τέλος πάντων, καλά κάνουμε που τα συζητάμε, καλύτερα όμως θα ήταν να μην είχαν συμβεί αρκετά κακά (εκατέρωθεν) και σοφότερο θα είναι πλέον να βρίσκουμε σημεία τομής και όχι να οχυρωνόμαστε πίσω από την όποια ιδεολογία…

Νομίζω άλλωστε πως όσοι δηλώνουν προοδευτικοί / αριστεροί και αντικρούουν πολιτικές λέγοντας απλά πως δεν είναι αρκετά «αριστερές». Δεν διαφέρουν σε τίποτα από τον θρησκευτικό δογματισμό που οι ίδιοι ως «προοδευτικοί» στηλιτεύουν…

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@pr0l0gic:
Δεν πιστεύω να με θεωρείς δογματικό, ε;

Ανοίγεις πολλά θέματα που δεν προλαβαίνω να απαντήσω εδώ. Ελπίζω ότι θα απαντάω σιγά-σιγά μέσα από post μου.

Η σύγκριση με άλλες χώρες είναι πάντα δύσκολη και τα "ήταν πίσω, είναι μπρός" πολύ επικίνδυνες γενικεύσεις. Κάθε χώρα διαλέγει τον δικό της δρόμο, με το κόστος και τα οφέλη που αυτός μπορεί να έχει. Η Ισπανία που αναφέρεις επέλεξε ένα δρόμο που είχε σημαντικό κοινωνικό κόστος, που μετριέται ακόμη και σε ανθρώπινες ζωές (από εγχώρια και εισαγόμενη τρομοκρατία). Δεν είναι άσχετες οι επιλογές αυτές όπως δεν είναι άσχετη και η οικονομική πολιτική της Ελλάδας με την εξωτερική της πολιτική.

Δεν διαφωνώ, στο να παρατηρούμε τί κάνουν οι άλλες χώρες και να κρίνουμε τί κάναμε λάθος τί θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα και τί κάναμε καλύτερα. Απλά αντιδρώ στις γενικεύσεις.

V for Vlamenoi ;) είπε...

Δεν σε θεωρό δογματικό, απλά βλέπω πως αρκετοί ενώ δηλώνουν «προοδευτικοί» δεν μπορούν να ξεπεράσουν κάποια, ελληνικής πατέντας, αριστερά ταμπού.

Και οι δύο αντιδρούμε, απλά από διαφορετική σκοπιά.

ManBlogg είπε...

Θα συμφωνήσω με τον Σπύρο Ντόβα. Η 10ετια 80 ήταν 10ετια πολύ γερών ναρκωτικών. Ήταν 10ετια extacy με τον Ανδρέα. Με πολύ σπατάλη δημoσίου χρήματος και παροχές στον ,όντως αρκετά στερημένο, λαό σε μορφή ελεημοσύνης και πολύ ελάχιστης ουσιαστικής ανάπτυξης. Παναγιώτη , είμαι της άποψης ότι στον "πληγωμένο νέο" δείνεις ευκαιρίες να δουλέψει για να γιατρέψει τις πληγές του. Τον καταρτίζεις, τον εκπαιδεύεις τον ανταμοίβεις. Του δίνεις ευθύνες σηματνικές και τον καθιστάς υπεύθυνο ανάληψης των ευθυνών του.

Δεν του δίνεις αιώνιο χαρτζηλίκι να την αράζει στην καφετέρια εξαρτώντας τον από την ελευμοσύνη σου. Έτσι δεν πρόκειται ποτέ να κερδίσει την αυτοπεποίθησή του και ποτέ δεν πρόκειται να πάρει την τύχη του στα χέρια του.
Ούτε του πετάς ξεροκόμματα (δανεικών) ως νέος καίσσαρας σε ρωμαϊκή αρένα εξαγοράζοντας την "αγάπη" του. Χαρακτηριστικό της Παπανδρεϊκής γενιάς είναι τα παιδιά της μέσης Ελληνικής οικογένειας σήμερα. Απόλυτα εξαρτημένα οικονομικά από τους γονείς τους μέχρι τα γεμάτα τριάντα...
Τεράστια χαμένη ευκαιρία. Κρίμα, γιατί πολύ πιστέψαν στη ρητορία του..