2008-01-31

ΜΜΕ και πολιτική

Τον τελευταίο χρόνο έχω την τύχη να βλέπω κάποια από τα πολιτικά γεγονότα από κοντά. Σχεδόν πάντα με εντυπωσιάζει ο τρόπος που τα γεγονότα αυτά καλύπτονται από τα ΜΜΕ. Σχεδόν πάντα, αυτό που βλέπω στην τηλεόραση απέχει πάρα πολύ από αυτό που έχω παρακολουθήσει ζωντανά.

Και μετά, έρχομαι στην δύσκολη θέση, όταν μιλάω με φίλους και γνωστούς που μου λένε "δεν έχετε θέσεις" ή "όλο τα ίδια και τα ίδια λέτε" και όταν προσπαθώ να εξηγήσω ότι η εικόνα που βγαίνει από τις ειδήσεις είναι συχνά διαστρεβλωμένη, μου απαντάνε "ε, δεν μπορεί να είναι συνέχεια αυτή η δικαιολογία".

Συχνά έχουν δίκιο -δεν διαφωνώ. Αλλά πολύ πιο σπάνια από όσο νομίζουν.

Βλέποντας το video που μας ήρθε στο PASOK web radio από την ομιλία του Παπανδρέου για θέματα Παιδείας στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ και το τί μεταδόθηκε από αυτή στις ειδήσεις των 8, μπήκα στον πειρασμό να φτιάξω το παρακάτω video. Από μία ομιλία 30 περίπου λεπτών, επέλεξα αυτά που μου φάνηκαν πιο ενδιαφέροντα. Στο τέλος του video, θα δείτε τί μετέδωσαν οι ειδήσεις.



Μπορεί να διαφωνεί κάποιος με τις θέσεις, αλλά νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσετε ότι το απόσπασμα που μετέδωσαν τα ΜΜΕ δεν αποδίδει σε καμία περίπτωση την ουσία την ομιλίας (μπορείτε να την δείτε όλη εδώ).

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ένας καλύτερος τίτλος θα ήταν "Τα ΜΜΕ σκοτώνουν τη δημοκρατία". Είναι τρομακτική η διαφορά μεταξύ της πραγματικής ομιλίας και της αποδοθείσης από το (συγκεκριμένο) κανάλι.

Νομίζω όμως η απάντηση σε αυτή την αντιδημοκρατική συμπεριφορά των ΜΜΕ, είναι η κοινωνία των πολιτών, τα blogs, η εναλλακτική ενημέρωση και οι εφημερίδες μικρής κυκλοφορίας.

Προτείνω το ΠΑΣΟΚ μέσω του εκπροσώπου τύπου Γ. Ραγκούση να κάνει ως επίδειξη στους συντάκτες αυτό που δείχνεις εσύ και να ακολουθήσει σχετικό σχόλιο. Φτάνει πια στην παραπληροφόρηση!!!

Με την ευκαιρία θέλω να σε πληροφορήσω πως μετά από το "κλείσιμο" του προσωπικού μου blog "quantis.wordpress.com" μέσω του οποίου εξέφραζα και πολιτικές απόψεις, δημιούργησα για την ανάγκη των τελευταίων το Πολιτικό Εργαστήρι, το οποίο όμως θα αρχίσει για προσωπικούς λόγους να κινείται μετά από τις 20 Φεβρουαρίου.

Θα κινηθεί στο ίδιο ύφος και μήκος κύματος με το rec-on, προβάλλοντας μια εναλλάκτικη πρόταση διακυβέρνησης που σήμερα εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ και το Πρόεδρο του Γιώργο Παπανδρέου.

theodore είπε...

Αγαπητέ φίλε,αν οποιοδήποτε κανάλι έπαιζε 10 ολόκληρα λεπτά από μια ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης,ο διευθυντής ειδήσεων θα ήταν ήδη άνεργος.
Ελπίζω να καταλαβαίνεις την έννοια "τηλεοπτικός χρόνος".

Ανώνυμος είπε...

hΦίλοι μου, όταν χρειάζονται πολλά λόγια για να εξηγήσουμε τις θέσεις μας τότε έχουμε χάσει το τρένο.
Ακόμα χειρότερο είναι να περιμένουμε από τα ΜΜΕ να μας προβάλλουν, όταν εμείς με μια ατέλειωτη σειρά από λάθη δίνουμε καθημερινά δείγματα κακής πολιτικής εκτίμησης και αναποτελεσματικότητας.
Κάθε φορά που λέμε ότι εμείς τα κάνουμε όλα καλά αλλά οι άλλοι δεν μας βοηθούν είμαστε λάθος, γιατί εμείς δημιουργούμε τις συνθήκες.
Οι άλλοι είναι "άλλοι", εμείς τι κάνουμε;
Πρέπει να μάθουμε να ακούμε προσεκτικά την κριτική των άλλων και μετά χρειάζονται τρία πράγματα : Αυτοκριτική, Αυτοκριτική και Αυτοκριτική.
(Θυμήθηκα τον αείμνηστο Γεννηματά και συγκινήθηκα.)
Συντροφικά Τάκης

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@theodore:
Δεν θα περίμενα να βάλει 10 λεπτά. Θα περίμενα να επιλέξει 30 δευτερόλεπτα που να αποδίδουν το νόημα. Και θα περίμενα ο τίτλος (η εκφώνηση του video) να είναι και αυτή πιο ακριβής.

(btw, θέλεις να του πώ τον χρόνο που έδωσε το ίδιο δελτίο ειδήσεων την ίδια μέρα σε άλλα θέματα, πολλές φορές επαναλλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια, μία στο ρεπορταζ, μία από τους δημοσιογράφους, μία από τους καλεσμένους;)

Η λογική ότι τα ιδιωτικά κανάλια είναι εμπορικές επιχειρήσεις και κάνουν ό,τι μπορούν για να έχουν θεματικότητες, ΔΕΝ ισχύει για τις ειδήσεις -δεν θα έπρεπε. Ο λόγος είναι ότι το κράτος τους έδωσε ένα σπάνιο αγαθό (την συχνότητα) για να κάνουν την δουλειά τους και αυτά έχουν υποχρέωση να ανταποδώσουν κάποια πράγματα στην κοινωνία. Ανάμεσα σε αυτά είναι η σωστή και αντικειμενική πληροφόρηση.

@takis:
Το άρθρο δεν είναι για να αποδείξω ότι τα ΜΜΕ κάνουν πόλεμο στο ΠΑΣΟΚ. Τα ίδια κάνουν μέ όλα τα κόμματα, να μην σου πω με όλα τα θέματα, ακόμη και όταν δεν είναι πολιτικά.
Το θέμα είναι ότι ο τρόπος που καλύπτουν την πολιτική επικαιρότητα καταστρέφει και διαστρευλώνει την πολιτική.