2008-01-25

Ερώτηση

Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι ο Καραμανλής θα αντέξει 4 χρόνια;

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το πιστεύει ο Βαγγέλης

Στέλιος είπε...

Μα ούτε και οι ίδιοι δεν το πιστεύουν γι αυτό και βγήκαν τα σενάρια περί νέων εκλογών τον Μάρτιο! Προσπαθούν να διατηρήσουν την εσωστρέφεια στο Πασόκ για να την εκμεταλλευτούν. Το ζήτημα είναι: πόσοι από μας θα ανεχτούμε την κοροϊδία να μας πηγαίνουν κάθε 6μηνο σε εκλογές, επειδή είναι ανίκανος ο Καραμανλής? (ασε δε που, αντί να κατηγορήσουν τον Καραμανλή, θα ξανακατηγορήσουν τον γιώργο!)

Στέλιος είπε...

Και κάτι άλλο:
Θα παρακαλούσα να διαβάσετε προσεκτικά το άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη στη σημερινή Athens Voice:
http://www.athensvoice.gr/politics

Ο καλός δημοσιογράφος, που μόνο φιλοπαπανδρεϊκός δεν είναι, τα λέει σταράτα και λέει πολλά!

αντωνης είπε...

Παναγιωτη καλησπερα. Προσωπικα δεν με αφορα αν θα αντεξει ο Καραμαν-αλης και η κυβερνηση του 4 χρονια.
Η χωρα δεν βλεπω να αντεχει αλλο.

Jim.Hellas είπε...

Από το στόμα μου το πήρε ο αντώνης... Εδώ δεν ξέρουμε αν η Ελλάδα θα αντέξει 4 χρόνια... ποιον Καραμανλή λέμε τώρα;

Και είμαι σίγουρος ότι ακόμη και το ΠΑΣΟΚ να βγει μια από τα ίδια θα είναι η κατάσταση :( Sorry κιόλας, αλλά έχω χάσει την πίστη μου προς όλους τους υποψήφιους καπετάνιους αυτής της χώρας

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Κανένας δεν πιστεύει ότι θα αντέξει.

Το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσει ο κύκλος εναλλαγής του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ ή αν θα υπάρξουν νέα σχήματα εξουσίας, όπως συνκυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ; ΝΔ-ΛΑΟΣ; ΝΔ-ΠΑΣΟΚ;), νέο κόμμα (Βενιζέλου; Αγγελοπούλου; Μπακογιάννη;) ή κάτι άλλο.

Και το πιο βασικό: ποιος θα ελέγχει το νέο σχήμα που θα κυβερνάει και, αν θα είναι αρκετά ισχυρό να αντισταθεί σε πιθανό έλεγχο.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΜΦΙΒΑΛΩ...
ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΕΧΕΤΑΙ..
Η ΑΠΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΑΔΡΑΞΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ?
Ή ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ?

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@ανώνυμος:
Δεν θέλω "να αδράξει την ευκαιρία", είμαι αντίθετος με όσους θεωρούν ότι το να γίνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση είναι αυτοσκοπός.

Το θέμα είναι να γίνει κυβέρνηση έχοντας την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση και τις κοινωνικές συμμαχίες που θα του επιτρέψουν να υλοποιήσει το πρόγραμμά του.

Μόνο έτσι έχει νόημα.

tsevis είπε...

Προσωπικά βρίσκω το πρόβλημα πολύ μεγαλύτερο από ό,τι υπονοείται στην ερώτηση.
Αυτό που εγώ βλέπω είναι μια προβληματική ελληνική κοινωνία. Μια έλλειψη προτάσεων, μια μη παραγωγή πολιτικής. Δεν βλέπω να φταίει ο Καραμανλής ή ο Παπανδρέου ή όποιος άλλος για αυτό. Φυσικά κι έχουν ευθύνες. Όμως είναι ο κόσμος που δεν θέλει να πάει πουθενά. Εκείνος βρίσκεται σε αφασία.
Από τη ΝΔ βλέπω μια έλλειψη τόλμης να προχωρήσει σε ό,τι πιστεύει. Και από την αντιπολίτευση βλέπω ακριβώς την ίδια αν όχι περισσότερη έλλειψη να προτείνει. Κι ακόμη χειρότερα απλά ολισθαίνει σε ένα στείρο λαϊκιστικό καιροσκοπισμό.
Ας πούμε την αλήθεια. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα στα 2008. Χρειάζεται δουλειά και χρειάζονται προτάσεις. Απλά ο λαός μας θέλει εύκολες λύσεις. Λυπάμαι, αλλά αυτές ούτε υπήρξαν - ούτε θα υπάρξουν ποτέ.
Με ισοροπίες, μηχανισμούς και έλλειψη θάρρους κανένας λαός δεν πήγε μπροστά.
Ούτε φυσικά με θεωρίες συνομωσίας και ψευτοπαλικαρισμούς.

Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ως κοινωνία, Παναγιώτη. Και χρειάζεται να το δούμε με ψυχραιμία και διάθεση δημιουργίας.

Μια κοινωνία για όλους είπε...

Με αγωνία μεγάλη παρακολουθώ τα όσα συμβαίνουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Πίστευα ότι με την επανεκλογή Παπανδρέου το όλο ζήτημα θα είχε κλείσει και θα ξεκινούσαμε μια άλλη πορεία, αρχικά για ένα συνέδριο επανίδρυσης και στη συνέχεια για την τελική αντεπίθεση κατά της καταρρέουσας κυβέρνησης της δεξιάς.
Αντί αυτών, παρακολουθούμε και πάλι τα ίδια και τα ίδια! Τον Βενιζέλο στο προσκήνιο, νοικιάζοντας γραφεία σε όλη την Ελλάδα για να φτιάξει έναν «Όμιλο Προβληματισμού», τον Παπανδρέου να στέλνει «μήνυμα» προς πάσα κατεύθυνση για μη δημιουργία «Ομίλου» και τον αγνό ψηφοφόρο της Παράταξης να αγωνιά για το παρόν και το μέλλον… Εσωστρέφεια και πάλι εσωστρέφεια… Ταυτόχρονα, στις προσυνεδριακές διαδικασίες, τροφοδοτείται μια τάση διαμόρφωσης συμμαχιών και δεν υπάρχει, μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, διάθεση για συγκρότηση ομάδων εργασίας και ενημέρωσης της κοινωνίας.
Τι συμβαίνει; Μέχρι πότε; Από πού έως πού; Η αντοχή και η ανοχή εξαντλείται! Η ώρα της δράσης έχει φτάσει και δεν βρίσκεται κάποιος πάνω από έναν λαό, που προσδοκά και βλέπει να «χάνεται» μια ακόμη ευκαιρία για δυναμική αντιπολίτευση!
Αλλά, πώς να γίνει αντιπολίτευση, όταν δεν έχει το ίδιο το Κίνημα την απαιτούμενη ηρεμία να συγκροτηθεί και να κάνει αυτό που πρέπει; Κάποιοι έχουν λησμονήσει ότι ο θεσμικός ρόλος του δεύτερου σε δύναμη κόμματος, είναι αυτός της άσκησης αντιπολίτευσης προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Και οι ίδιοι «κάποιοι» συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα, ώστε το ΠΑΣΟΚ να μην ανταποκρίνεται στο θεσμικό του ρόλο.
Πώς ξαφνικά, μετά από 2 μήνες, αποφάσισε ο κος Βενιζέλος της ίδρυση «Ομίλου»; Πού βρίσκεται όλο αυτό το διάστημα; Γιατί, όπως και προ των εθνικών εκλογών είχε εξαφανιστεί, έτσι και τώρα είναι εξαφανισμένος. Αυτό κάτι μου δείχνει. Κάτι προετοιμάζει ο κος καθηγητής και δεν είμαστε όλοι τόσο ανόητοι ώστε να μην το καταλαβαίνουμε.
Πολύ εύστοχα ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας στις ειδήσεις του ALTER επεσήμανε ότι «για τη δημιουργία Ομίλου δεν απαιτείται άνοιγμα γραφείων σε κάθε νομό της χώρας, κάτι που κάνει ο κος Βενιζέλος!». Οπότε; Οργώνει όλη την Ελλάδα αυτός και οι περί αυτόν και ταυτόχρονα υπονομεύει/ουν για μια ακόμη φορά την ενότητα της Παράταξης, αλλά και τη συντεταγμένη πορεία προς το Συνέδριο. Γιατί «Όμιλο Προβληματισμού» έχει συστήσει και ο απομακρυνθείς, άλλοτε «τσάρος», Γιάννος Παπαντωνίου, αλλά, από όσο γνωρίζω, δεν έχει ανοίξει γραφεία σε όλη την Ελλάδα!!!
Συνεπώς και για να απαντήσω σε όλους τους φίλους του κου Βενιζέλου, που μας παραμυθιάζουν, αναφέροντας άρθρα του Καταστατικού του Κινήματος, σύμφωνα με τα οποία «κατοχυρώνεται πλήρως η εσωκομματική δημοκρατία, η ελευθερία στις ιδεολογικές αναζητήσεις, στην έκφραση, στο διάλογο, στην αντιπαράθεση ιδεών και απόψεων και το δικαίωμα υποβολής και δημοσιοποίησης ατομικών και συλλογικών προτάσεων», ότι ναι, αυτό ισχύει, αλλά έχει σημασία και ποιος και πώς το διαμορφώνει. Να μη λησμονούμε ότι ο κος καθηγητής ήταν η αιτία να μην αναλυθούν τα αίτια της ήττας των εθνικών εκλογών της 16ης του Σεπτέμβρη. Ίσως γιατί οι εντολές που είχε, ήταν να μην σηκώσει το ΠΑΣΟΚ κεφάλι, μέχρι να διαλυθεί.
Είμαι σκληρός και θα είμαι σκληρός σε οποιονδήποτε προχωρήσει σε άλλο δρόμο. Θυμίζω σε όλους, που σήμερα επικαλούνται την «εσωκομματική Δημοκρατία», πόσες φορές ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου είχε κατεβάσει από το «τρένο» της εποχής υπουργούς και βουλευτές! Ακόμη και από αεροπλάνο είχε «κατεβάσει» υπουργό, τον μακαρίτη Ασημάκη Φωτήλα. Το θυμούνται αυτό το περιστατικό; Το θυμόμαστε όλοι; Γιατί τα έκανε αυτά Ο Ανδρέας; Ήταν «Στάλιν»; Όχι. Απλά ήθελα να έχει ενωμένο το Κίνημα και να προχωρήσει χωρίς διαφωνίες και αντιρρήσεις. Γιατί, καλά τα ρεύματα και οι απόψεις, αλλά προέχει ο στόχος.
Συνεπώς; Τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά! Εδώ δε χωράνε καθυστερήσεις και συναισθηματισμοί. Ούτε συσχετισμοί και συμμαχίες. Ο Πρόεδρος, με νωπή την επανεκλογή του και την εντολή του λαού του ΠΑΣΟΚ «Γιώργο, προχώρα και άλλαξέ τα όλα», οφείλει στα πλαίσια της αποκατάστασης της τάξης και της ηρεμίας στο Κίνημα, να ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ τους αντιρρησίες και να προχωρήσει σε Συνέδριο Επανίδρυσης, ανοίγοντας ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ στο τραπέζι. Και όσοι μείνουν, να γνωρίζουν ότι θα έχουν την ίδια τύχη σε περίπτωση διαφωνίας. Επίσης, διαγράφοντάς τους να απαιτήσει να παραιτηθούν και από βουλευτές, ώστε να συνειδητοποιήσουν ΟΛΟΙ αυτοί ότι εξελέγησαν υπό την σημαία του ΠΑΣΟΚ και πως οι θέσεις που κατέχουν ανήκουν στο Κίνημα και τους ψηφοφόρους του. Επιτέλους, η αντοχή του λαού μας εξαντλήθηκε. Είναι η ώρα του Προέδρου. Και, φυσικά, μετά τις διαγραφές και αφού ξεκαθαριστεί ΠΛΗΡΩΣ το τοπίο, συζητούμε εκ νέου για τα ρεύματα και τις απόψεις. Γιατί για να υπάρχουν ρεύματα και απόψεις πρέπει να υπάρχει Κίνημα, αν δεν υπάρχει ή αν είναι όπως είναι σήμερα, δεν έχουν λόγο ύπαρξης!
Κλείνοντας και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και τώρα είναι η ώρα της δράσης, ο Πρόεδρος του Κινήματος έχει την πλήρη δικαιοδοσία να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Και είναι πολύ σημαντικό για όλους μας να συνειδητοποιήσουμε πως είναι προτιμότερο ένα ΠΑΣΟΚ μικρό και ενωμένο με προοπτική νίκης, παρά το σημερινό συνονθύλευμα, που εξυπηρετεί την ακυβερνησία της χώρας.
Πρόεδρε, διαγραφές ΤΩΡΑ!

Γιάννης Γ. Αγγέλου

gpapoul είπε...

4ετία δεν πρόκειται να βγάλει. Το θέμα είναι σε τι κατάσταση θα παραδώσει όταν φύγει...

theodore είπε...

Ερώτηση:
Ο Γιάννης Αγγέλου που τόσο επιτακτικά ζητά την διαγραφή Βενιζέλου έχει καμία σχέση με τον γνωστό Αγγέλου της ΝΔ;
Γιατί μόνο αυτός θα χαιρόταν στ'αλήθεια από την διάσπαση του ΠΑΣΟΚ.

Ανώνυμος είπε...

όχι, δεν το βλέπω. Αλλά δεν βλέπω και το παπανδρεο-πασοκ να αντέχει περισσότερο. Ο ΓΑΠ πρέπει να πάει σπίτι του, όπως κάθε χασογκόλης. Το ποιό ΠΑΣΟΚ και γενικά ποιά προοδευτική παράταξη θέλουμε είναι μεγάλη κουβέντα. Με πολιτικές μετριότητες τύπου ΓΑΠ μπροστά δεν πάμε. Δηλαδή πόσες δημοσκοπήσεις και εκλογές πρέπει να περάσουν για να το καταλάβετε, ειδικά εσείς που το ΠΑΣΟΚ κόβει το μισθό σας?

Ανώνυμος είπε...

Προσυπογράφω στο 90% τουλάχιστον την ανάλυση του Π. Μανδραβέλη που μας θύμησε ο σ.μ. Το 10% το αφήνω γιατί διαφωνώ στην απόσταση που παίρνει σε ότι αφορά την παρέμβαση "άλλων" συμφερόντων καθώς και στον μη σχολιασμό του ρόλου των μικρότερων κομμάτων. Εύστοχο άρθρο μακριά από εύκολες γηπεδικές αναλύσεις της πολιτικής κατάστασης της χώρας μας.
ΑΠΟΛΥΤΑ συμφωνώ με τον Παναγιώτη περί "αδράξεως της ευκαιρίας".

Panagiotis speeking ... είπε...

Το θέμα δεν είναι εάν αντέξει ο Κωστάκης άλλα 4 χρόνια αλλά εάν αυτή η χώρα μπορεί. Και δεν είναι το πρόβλημα ο Κωστάκης. Προσωπικά πιστεύω ότι όλοι τους είναι το ίδιο. Έχουνε μάθει να τρώνε και να μην τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο. Καλώς ή κακός ο κ. Καραμαλής είναι καλός ηγέτης αλλά δυστυχώς αυτοί που είναι από κάτω του δεν αξίζουνε παρά μόνο μερικές εξαιρέσεις (βλ. κα Μπακογιάννη). Από την άλλη έχουμε το ΠΑΣΟΚ που πιστεύω ότι έχει καλύτερους βουλευτές αλλά ο ηγέτης τους είναι για κλάματα! Εδώ δεν μπορεί να ορθώσει μία σωστή λέξη πως θα κυβερνήση ολόκληρη χώρα; Επειδή όμως αυτή η κατάσταση δεν το βλέπω να αλλάζει για πολλά χρόνια πιστεύω ότι είναι καιρός να αρχίσουμε και εμείς οι πολίτες τα πιο δραστικά μέτρα έτσι ώστε να ακουγόμαστε περισσότερο.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@panos speaking:
Δεν αντέχω να ακούω αυτά τα κλισέ. Τί θα πεί "είναι καλός ηγέτης αλλά..." (οι από κάτω του και η γυναίκα του τον κάνουν ό,τι θέλουν); Δεν στέκει. Δεν είναι καλός ηγέτης. Μπορεί να είναι καλός ανθρωπάκος ίσως. Αλλά όχι ηγέτης. Ο Καραμανλής έχει αποδείξει τα τελευταία 4 χρόνια ότι κρύβεται στα δύσκολα, εμφανίζεται μόνο στα εύκολα, δεν έχει έλεγχο του τί γίνεται ούτε στο σπίτι του, ούτε στο Μαξίμου, ούτε στην κυβέρνηση. Αν αυτό περιγράφει ηγέτη...

Και το άλλο. "Ο Παπανδρέου δεν μπορεί να βγάλει μία λέξη". Λες και κάνουμε διαγωνισμό ορθοφωνίας. Είδα και τον Gates από κοντά, πολύ ατάλαντος στο να μιλάει σε κοινό, μήπως να βάζαμε τον Κωστάκη να διευθύνει την Microsoft; Δεν ψάχνουμε για μαϊντανό στα παράθυρα των 8, για πρωθυπουργό ψάχνουμε. Άνθρωπο που να ξέρει να διοικήσει, να είναι τίμιος, να ξέρει να επιλέγει τους συνεργάτες του, να βλέπει πιο μπροστά.

Ο Παπανδρέου έχει καινοτόμες ιδέες. Εμπνέει τους ανθρώπους του. Έχει ένα όραμα για την Ελλάδα του αύριο και ξέρει πώς θα μας πάει εκεί. Έχει την παγκόσμια εκτίμηση. Αυτά είναι στοιχεία ηγέτη, όχι το πόσο καλά μπορεί να απαγγείλει το σκρίπτ του Ρουσόπουλου.

Panagiotis speeking ... είπε...

Έχεις προσπαθήσει ποτέ να επιβληθείς σε μία παρέα; Ξέρεις πόσο δύσκολο είναι; Φαντάσου αυτό να γίνετε με 300 άτομα!!! Το εάν ο Καραμανλής είναι καλός ηγέτης το ξέρει ο λαός. Το ότι έχει κάνει λάθος επιλογές δεν θα διαφωνήσω αλλά έχει και όραμα και θέληση.

Σε ότι αφορά τώρα τον Παπανδρέου και τον διαγωνισμό ορθοφωνίας δεν ξέρω για σένα αλλά έγω θέλω τον ηγέτη μου και μορφωμένο και κατανοητό σε όσα λέει. Εάν πάλι θεωρείς ότι η μόρφωση στέκεται σαν μαϊντανός στα παράθυρα τότε είσαι γελασμένος. Πιο πολύ γελάω με τους αμόρφωτους και δυσλεκτικούς παρά με κάποιον που έχει κάτι να πει και να τεκμηριώσει.

Τώρα το μοναδικό όραμα που έχει ο Παπανδρέου είναι να ξαναβγεί το ΠΑΣΟΚ. Όπως λέει και ο αγαπητός Λαζόπουλος τα προβλήματά μας τα ξέρουμε τις λύσεις που μας προτείνει δεν βλέπω πουθενά. Ξέρεις γιατί; Γιατί δεν υπάρχουνε. Είναι και αυτός στο "ας βγούμε και βλέπουμε μετά". Όσο για την παγκόσμια εκτίμηση αυτό δεν το βλέπω πουθενά. Ούτε παγκόσμια εκτίμηση βλέπω ούτε εσωκομματική εκτίμηση πουθενά. Ας αφήσει τον Βενιζέλο να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα και ας ασχοληθεί αυτός με κάτι άλλο. Το έχει το όνομα αλλά δυστυχώς μόνο το όνομα. Κρίμα που δεν έμοιασε στον πατέρα του. Τότε ίσως να μηλούσαμε για ηγέτη.

Τέλος το παράδειγμα του Gates είναι λίγο άκυρο. Ο Gates οφείλη την διασιμότητά του στην τύχη του και όχι στα ταλέντα του. Ξέρει να αντιγράφει τα πάντα πολύ καλά και να κάνει καλές συμμαχίες. Η μάλλον ήξερε... Πλέον αφήνει το χρήμα να μιλάει μόνο του. Δεν ηγήτε κράτους αλλά εταιρείας. Και ότι και να πει όλοι λένε ΝΑΙ γιατί το όχι σημαίνει απόλυση. Ας με χρυσοπλήρωνε και εμένα ο Παπανδρέου και θα τον ψήφιζα και εγώ. Αλλά από την στιγμή που μιλάμε για Προθυπουργό και Δημοκρατία τα πάντα αφήνονται στην Κρίση του πολίτη και όχι στο χρήμα των κυβερνώντων. Και οι πολίτες έχουνε πλέον πολύ υψηλές απαιτήσεις. Πιο ηψηλές και από τα Vista του Gates.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@panos speeking:
Αγαπητέ, ζεις σε ένα άλλο κόσμο από εμένα. Έχεις τόσο διαφορετικά πράγματα ως δεδομένα που είναι αδύνατο να επικοινωνήσουμε. Δεν θα σε πείσω, δεν θα με πείσεις. Να είσαι καλά που πέρασες από δω.