2008-01-19

Το διήμερο της Ολομέλειας ΚΟΕΣ

Ορίστε λοιπόν μερικές εντυπώσεις και σκέψεις από το διήμερο 18, 19 Ιανουαρίου κατά το οποίο έγινε η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΚΟΕΣ.

Σίγουρα από τα πιο σημαντικά σημεία ήταν η παρουσίαση των 70+1 πολιτικών θέσεων που παρουσίασε η ομάδα του Μίμη Ανδρουλάκη. Όπως γράφει ο Μίμης, το κείμενο αυτό φιλοδοξεί να απαντήσει στο πώς ορίζουμε την "επανίδρυση": "ποιοι είμαστε, τί θέλουμε, πού πάμε". (Δεν έχω προλάβει να το διαβάσω προσεκτικά ακόμη.)

Γενική ιδέα για τις τρείς ομάδες εργασίες που έγιναν δεν έχω. Άκουσα ότι στην ομάδα για τις πολιτικές θέσεις υπήρχαν πολλές τοποθετήσεις και ότι στην ομάδα για την αναθεώρηση του καταστατικού υπήρχε έντονη συμμετοχή (όπως ήταν αναμενόμενο...) Στην ομάδα που συμμετείχα και εγώ, σε αυτή του "Προσυνεδριακού Διαλόγου και των Ανοικτών Πολιτικών Δράσεων", η συμμετοχή ήταν σημαντικά μικρότερη. Νομίζω όμως ότι η διαδικασία αυτή ήταν χρήσιμη αφού εκτέθηκε όλη η ΚΟΕΣ στα θέματα που συζητάμε και προγραμματίζουμε τον τελευταίο καιρό στην γραμματεία. ΟΚ, έτσι κι αλλιώς τις δράσεις δεν έχει νόημα να τις πολυσυζητάς, το θέμα είναι να τις υλοποιείς :-)

Οι μεγάλες αποκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα ήταν ένα από τα πράγματα που δεν μου άρεσαν.

Από την άλλη, θεωρώ ότι η συνάντηση των bloggers που κάναμε "στο περιθώριο" της ΚΟΕΣ την Παρασκευή το βράδυ ήταν θετική. Μαζευτήκαμε 31 άτομα. Γνωριστήκαμε από κοντά, bloggers οι οποίοι έχουμε συχνά συναντηθεί στο internet και θεωρώ ότι αυτό θα έχει θετική επίδραση στην συνέχεια. Φωτογραφίες από τον Κώστα Χουβαρδά.

Οι ομιλίες στην ολομέλεια αισθάνομαι ότι αντικατοπτρίζουν και το κλίμα που υπήρχε στους υπόλοιπους χώρους: αν και ακόμη υπάρχουν ανοικτές πληγές από την διαδικασία εκλογής προέδρου, αυτές έχουν αμβλυνθεί σημαντικά.

Μία παρατήρηση σχετικά με τις ομιλίες: χρειάζεται να κάνουμε όλοι πολύ δουλειά στον τομέα της παρουσίασης. Οι ομιλίες χρειάζονται ρυθμό, πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα, προετοιμασία, δουλειά. Θα χαρώ πολύ να δω σύντομες, περιεκτικές, καλά προετοιμασμένες ομιλίες στο Συνέδριο -και αν οι πολιτικοί που είναι στον χώρο δεκαετείες δεν μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που μιλάνε, σίγουρα οι νεότεροι πρέπει να προσπαθήσουν. Θα μου πείτε, αυτά είναι το "περιτύλιγμα", αλλά τί να κάνουμε, έχει σημασία και αυτό -και μερικές φορές ο τρόπος παρουσίασης είναι λίγο περισσότερο από απλό περιτύλιγμα των ιδεών.

Αυτά σε γενικές γραμμές. Αν έχετε όρεξη, αφήστε όσοι ήσασταν εκεί και τις δικές σας εντυπώσεις και συμπεράσματα στα σχόλια.

4 σχόλια:

theodore είπε...

Η επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ δεν καταδέχεται να δημοσιεύσει τις ομιλίες τόσο του Βενιζέλου,όσο και του Σκανδαλίδη στην συνεδρίαση της ΚΟΕΣ.
Φαίνεται η Ξενογιαννακοπούλου και ο Αθανασάκης των οποίων οι ομιλίες δημοσιεύθηκαν είναι πιο σημαντικά στελέχη.
Αλλη μιά προσπάθεια φίμωσης.Αλλο ένα δείγμα του πως αντιλαμβάνεται την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ το σημερινό ΠΑΣΟΚ.
Η λέξη "ντροπή" έχει χάσει προ πολλού το νόημα της.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Πρέπει να καταλάβεις όρτι το pasok.gr δεν μπορεί να ασχολείται με πρόσωπα αλλά με θεσμούς.

Δεν έχει ούτε τις ομιλίες του Τσοχατζόπουλου, του Κακλαμάνη και πολλών άλλων που δεν έχουν αυτή την στιγμή θεσμικό ρόλο στο ΠΑΣΟΚ. Και θα είναι πολύ χαζό να συζητάμε εδώ αν ο Κακλαμάνης είναι πιο σημαντικός από τον Βενιζέλο και αν ο Τσοχατζόπουλος είναι σημαντικότερος από τον Σκανδαλίδη. Ακόμη πιο χαζό θα ήταν να το συζητάνε στο Γρ. Τύπου που φροντίζουνε το content του pasok.gr.

Όσοι ανέφερες έχουν συγκεκριμένη αρμοδιότητα: Γεν. Γραμματέας, Γρ. ΚΟΕΣ, υπεύθυνο ομάδας καταστατικών αλλαγών κ.λ. Είναι τόσο απλό.

Αν δεν είχες βάλει υπογραφή στο σχόλιο, θα νόμιζα ότι είναι κάποιος προβοκάτορας που το αφήνει. Παιδιά, μην διοχετεύουμε την ενέργεια και την όρεξή μας σε γκρίνια!

gpapoul είπε...

Τόσο ευχάριστη όσο και χρήσιμη συνάντηση. Το σκηνικό που διαμορφώθηκε και λόγω του χώρου, ήταν το κατάλληλο, για να προχωρήσουν πιο γρήγορά και πιο άνετα οι "από κοντά" γνωριμίες, ανταλλαγή απόψεων κτλ. Από την σχετική "ομοιογένεια" που διέκρινα, πιστεύω πως αυτή η προσπάθεια θα έχει μέλλον. Από την επόμενη κιόλας συνάντηση μπορούν να "μπουν μπροστά" κάποια πράγματα.

Elli είπε...

Με κάλυψε ο gpapoul, ελπίζουμε να επαναληφθεί! Ήταν πολύ καλή ευκαιρία το γεγονός ότι βρεθήκαμε άτομα από όλη την Ελλάδα και συζητήσαμε για κοινά προβλήματα.
Εις το επανειδήν