2008-01-13

ΟΤΕ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει συνέχεια σε προσφυγή της Φιλελεύθερης Συμμαχίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Φιλελεύθερης Συμμαχίας:
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία σε ανακοίνωσή της, σχετική με την προσφυγή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της κυβερνητικής απαγόρευσης ιδιωτών να αποκτούν πάνω από το 20% εταιρειών “εθνικής στρατηγικής σημασίας”, εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ταχύτατη ανταπόκριση της Κομισιόν στην προσφυγή της αυτή.

Ποιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της θέτει 17 ερωτήματα στην Ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τη νομιμότητα του μέτρου αυτού και δικαιώνει την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε η Φιλελεύθερη Συμμαχία στην επιστολή της προς τον αρμόδιο για θέματα ανταγωνισμού Επίτροπο κ. McCreevy.


Το πραγματικά αποκαρδιωτικό για κάθε πολίτη αυτής της χώρας δεν είναι αν θέλει η σημερινή κυβέρνηση να πουλήσει τον ΟΤΕ ή όχι. Είναι ότι δεν μας λέει, τί θέλει να κάνει -κάτι που οδηγεί κάποιους στο συμπέρασμα ότι θέλει να τον πουλήσει σε συγκεκριμένο αγοραστή. Από την μία πληρώνει το 2005 πάνω από 1δις ευρώ για να χρηματοδοτήσει την εθελούσια έξοδο και πουλάει μέρος των μετοχών του οργανισμού, μικραίνοντας το ποσοστό που ελέγχει και ανοίγοντας την πόρτα σε ιδιώτες να αποκτήσουν τον έλεγχο. Από την άλλη, όταν εμφανίζεται ένας αγοραστής που δεν της αρέσει νομοθετεί εναντίον του.

Αυτό έλεγα και σε προηγούμενα άρθρα (βλ "κρατικό ή ιδιωτικό;"). Η πολιτική επιλογή μίας κυβέρνησης να κρατήσει ένα οργανισμό κάτω από κρατικό έλεγχο ή να δώσει τον έλεγχο σε ιδιώτες είναι κάτι που μπορεί να με βρίσκει σύμφωνο ή όχι, είναι όμως σεβαστή. Πείτε μας, θα κρατήσουμε τον ΟΤΕ για αυτό και αυτό τον λόγο και θα κοστίσει τόσο και εμείς ως πολίτες θα κρίνουμε. Ή πείτε μας ότι δεν θα κρατήσουμε τον ΟΤΕ για αυτό και αυτό τον λόγο και θα κρίνουμε πάλι.

Αλλά αυτά τα μπρός-πίσω που από την μία πληρώνουμε (υπερβολικά) και από την άλλη διασυρόμαστε ως κράτος για την ασυνέπειά μας, είναι απαράδεκτα και ύποπτα.

Να παρατηρήσω και κάτι άλλο. Η Φ.Σ. αναφέρει χρηματισμούς στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αν υπάρχουν στοιχεία, θα ΠΡΕΠΕΙ να δωθούν στην δικαιοσύνη. Δεν επιτρέπεται τα δύο μεγάλα κόμματα να συμπεριφέρονται ως συντεχνείες και να καλύπτουν παράνομες πράξεις στελεχών τους. Αν κάποιος έχει παρανομήσει, να λογοδοτήσει. Αλλιώς συντηρούμε το κλίμα αναξιοπιστείας, που λέει ότι όλοι ίδιοι είναι, που κάνει πολλούς να τρίβουν τα χέρια τους, περιμένοντας αδύναμες κυβερνήσεις που θα μπορούν να ελέγχουν για το δικό τους συμφέρον -και προφανώς δεν αναφέρομαι στους ψηφοφόρους.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη, η ΦΣ κατέθεσε επίσημα όλα τα στοιχεία που έχει στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τα στοιχεία είναι όσα δημοσιεύματα έχουμε βρει στον διεθνή Τύπο σχετικά με τις έρευνας της γερμανικής δικαιοσύνης για τις μίζες που πλήρωνε η SIEMENS. Εμείς δεν είμαστε ανακριτές ούτε ντετέκτιβ για να έχουμε στοιχεία. Δουλειά της δικαιοσύνης είναι πλέον να ερευνήσει την υπόθεση...

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Αυτό εννοούσα. Πολύ καλά κάνατε και πρέπει να βοηθήσουμε όσοι θέλουμε η πολιτική να ανακτίσει την αξιοπιστεία της. Θεωρώ δεδομένο ότι όσο υπάρχει η καχυποψία στους πολίτες ότι "όλοι ίδιοι είναι, όλοι τα πέρνουν", αποκλείεται να γίνει κάποιο θετικό βήμα στην χώρα μας.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως η Αμερική βγήκε στο σφυρί;

Βλέποντας τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια που δίνουν Αραβες και Κινέζοι για να αγοράσουν μετοχές αμερικανικών τραπεζών, αναρωτιέται με το δίκιο του: Μήπως η Αμερική ξεπουλιέται στους ξένους; Οχι, βέβαια! Μόνο μέχρι ποσοστό 10% μπορεί να αγοράσει μια ξένη επενδυτική κρατική επιχείρηση σε αμερικανική τράπεζα. Από εκεί και πάνω χρειάζεται άδεια από αρχή που ελέγχει με κριτήρια εθνικής ασφάλειας (!) την επένδυση. Οι ξένοι απλώς πληρώνουν, δεν συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων. Κατά τα άλλα, οι δικοί μας νεοφιλελεύθεροι λοιδορούν την ανάγκη κρατικού ελέγχου ακόμη και στις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας...

--------
>Γιώργος Δελαστίκ

"Εθνος"

Δεν πάτε καλά.