2007-11-29

πρώτες σκέψεις από την συνεδρίαση της ΚΟΕΣ

Σας ευχαριστώ όλους πολύ για τα καλά λόγια στο προηγούμενο post. Καταλαβαίνω όσους θεωρούν την τοποθέτηση μου στην ΚΟΕΣ "καταξίωση των bloggers" κ.λ., αλλά αυτό με φοβίζει λίγο. Με φοβίζει γιατί η εκτίμιση αυτή περιέχει την αίσθηση ότι "τα καταφέραμε", ενώ στην πραγματικότητα βρισκόμαστε σε μία φάση που πρέπει να δείξουμε αν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Στο κάτω-κάτω έχω πει πολλές φορές ότι "οι bloggers" δεν είναι μία ομάδα με κοινές ιδέες και κοινούς στόχους.

Ο ΓΑΠ προσπαθεί να κάνει μία βαθιά ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ και προσπαθεί συνειδητά να φέρει στο προσκήνιο ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τα κοινά και την πολιτική αλλά το πολιτικό και το κομματικό σύστημα φροντίζουν να τους αφήνουν απ' έξω. Δεν μιλάω για τους γκρινιάρηδες του καναπέ, που το μόνο που θέλουν είναι να βλέπουν την τηλεόραση και να λένε πόσο χάλια είναι όλα και πόσο φταίνε όλοι οι άλλοι για τα προβλήματά τους. Μιλάω για τους ανθρώπους που έχουν απόψεις, έχουν όρεξη, αλλά δεν βρίσκουν ανταπόκριση στις πρωτοβουλίες τους.

Θεωρώ ότι στο Internet υπάρχουν πολλοί τέτοιοι άνθρωποι. Πρέπει να προσπαθήσουμε να τους πείσουμε (και να αποδείξουμε) ότι τους θέλουμε στο ΠΑΣΟΚ και να τους βοηθήσουμε να συμμετέχουν. Το άλλο θέμα είναι να θέσουμε μέσα από το Internet τα θέματα που πραγματικά μας απασχολούν και να ξεφύγουμε από το πολιτικό κουτσομπολιό των ΜΜΕ, ποιός μίλησε με ποιόν, ποιός είναι ποιανού κ.λ. -αν μπούμε σε αυτή την συζήτηση, δεν θα αλλάξει πάλι τίποτα.

Ο ρόλος του Internet, των bloggers κ.λ. δεν πρέπει να είναι να δημιουργήσουν μία κλίκα, ούτε να οδηγηθούμε σε ένα ελιτισμό που όσοι έχουν την γνώση να χρησιμοποιήσουν τα νέα μέσα θα έχουν μεγαλύτερη επιρροή. Το ψηφιακό χάσμα υπάρχει, αλλά ο ρόλος μας δεν είναι ούτε να το βαθύνουμε, ούτε να το εκμεταλλευτούμε. Ο ρόλος των νέων μέσων στις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι να το γεφυρώσουν -π.χ. οι bloggers να αναδείξουν όχι μόνο τους δικούς τους προβληματισμούς, αλλά να δώσουν τεχνογνωσία και βήμα και σε κοινωνικές ομάδες μακρυά από την τεχνολογία και να λειτουργήσουν ως ενδιάμεσοι που θα μεταφέρουν συζητήσεις, γνώμες και πληροφορίες από τον on-line κόσμο στον off-line και αντίστροφα.

Αυτές είναι οι πρώτες μου σκέψεις από την χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟΕΣ στην οποία ο Παπανδρέου περιέγραψε τον ρόλο της ΚΟΕΣ, στον δρόμο προς το Συνέδριο. Από σήμερα, οι επικεφαλείς των τομέων και ο κάθε τομέας μόνος του θα συνεδριάσουν και θα κινηθούν σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις -σύντομα (ελπίζω) κάθε τομέας θα έχει το δικό του site όπου θα παρουσιάζονται τα νέα του κ.λ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το γεγονός, vrypan, ότι, όπως υποστηρίζεις κι εσύ, "οι bloggers δεν είναι μία ομάδα με κοινές ιδέες και κοινούς στόχους", αλλά παρ' όλα αυτά μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις, αποτελεί τη συνταγή της επιτυχίας.
Ειδικά όταν μιλάμε για ανθρώπους ενεργούς, ανθρώπους που προτιμούν την οθόνη του υπολογιστή απ' αυτή της τηλεόρασης...
Μην φοβάσε λοιπόν τις φιλοφρονήσεις. Δεν είναι προσωπικές. Δεν σε γνωρίζουν οι περισσότεροι εκ των αναγνωστών σου, δεν σε έχουν συγγενή, δεν θέλουν να τους διορίσεις το παιδί.
Εσύ απλά έκανες την υπέρβαση. Απ' το "μέσο" και χωρίς μέσον μπήκες στην πολιτική. Υποθέτω ότι κανένας δημιουργικός άνθρωπος δεν θα έκλεινε μια τόσο ενδιαφέρουσα αλλά και τόσο πολύπλοκη "πόρτα". Πόσο μάλλον ένας προγραμματιστής!
Να είσαι καλά.