2007-11-12

μιντιοκρατεία

Ο Γιώργος Παπανδρέου εκλέχθηκε με 60% πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ ότι η εντολή που έχει για να διαμορφώσει ένα ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στις δικές του ιδέες είναι ακόμη πιο ισχυρή και ουσιαστική από το 2004.

Τις μέρες αυτές, μεταξύ των άλλων έγινε μεγάλη συζήτηση και για τον ρόλο των ΜΜΕ. Για εμένα είναι δεδομένο ότι τα ΜΜΕ πήραν θέση στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας το καθένα να υπερασπιστεί και να προοθήσει τα δικά του συμφέροντα. Όπως ακριβώς κάνουν και στις εθνικές εκλογές. Γίνεται πάντα και το θεωρούμε σχεδόν δεδομένο.

Από μία άποψη, αυτό δεν είναι περίεργο, ούτε κακό. Θεωρώ ότι στην Δημοκρατία όλοι πρέπει να έχουν τον λόγο τους. Υπάρχουν όμως δύο θέματα.

Το πρώτο είναι αν θέλουμε να έχουμε ένα τόσο ισχυρό εξωθεσμικό παράγοντα να κυριαρχεί στην "συζήτηση". Σε μία δημοκρατία στην συζήτηση δεν συμμετέχουν μόνο οι πολίτες, αλλά και άλλοι οργανισμοί, οι οποίοι προσπαθούν να προωθήσουν τις θέσεις τους, κάτι που θεωρώ υγιές: εργαζόμενοι (με τα συνδικαλιστικά τους όργανα), επιχειρηματίες, αλλά και άλλα "συμφέροντα", όπως π.χ. οργανώσεις (βλ. οικολογικές, κοινωνικές κ.λ.). Ο καθένας προσπαθεί με τον τρόπο του να επηρρεάσει προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Σε αντίθεση με όλους τους άλλους όμως, τα ΜΜΕ δεν συμμετέχουν απλά στην συζήτηση, δεν παρουσιάζουν απλά τις θέσεις τους, αλλά σε ένα τρομερό βαθμό συντονίζουν και ρυθμίζουν αυτή την συζήτηση. Ελέγχουν, ορίζουν και διανέμουν την συζήτηση.

Το δεύτερο θέμα είναι τα κίνητρα των ΜΜΕ. Έχω την εντύπωση ότι πολλά από αυτά δεν λειτουργούν ως εταιρίες που στόχο έχουν να βγάλουν κέρδη, αλλά ως εργαλεία των ιδιοκτητών τους για να επηρεάσουν προς το δικό τους συμφέρον. Δεν είναι δική μου εντύπωση, σχεδόν όλος ο πολιτικός κόσμος έχει μιλήσει για το ίδιο θέμα κατά καιρούς. Να θυμίσω ότι ο Καραμανλής είχε κάνει το 2004 σημαία του την μάχη κατά "της διαπλοκής" (ένα όρο για τον οποίο έχω ενστάσεις), άλλο αν έκανε γαργάρα το θέμα από την στιγμή που βγήκε Πρωθυπουργός.

Ο Παπανδρέου έθιξε, σωστά, πολλές φορές το θέμα της μιντιοκρατείας τις τελευταίες μέρες. Θα ήθελα το θέμα να μην κλείσει εδώ. Θα ήθελα να δω συνεχείς προσπάθειες με στόχο την δημιουργία ενός πιο υγιούς τοπίου στον χώρο του ΜΜΕ. Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν, τα οποία σκοπεύω να αναλύσω σε μελλοντικά posts[*]. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα που μου διαφεύγουν. Αλλά θέλω να δω τον Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ να κάνει μία συντονισμένη προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Δεν πρέπει να το ξεχάσουμε. Αν δεν το λύσουμε, θα το ξαναβρούμε, όλοι μας, ξανά μπροστά μας.

--
[*] Από την μετάβαση επιτέλους σε ψηφιακές συχνότητες, κάτι που θα επέτρεπε να υπάρχουν πολύ περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια, την παραχώριση ψηφιακών συχνοτήτων όχι μόνο σε καναλάρχες αλλά και σε κόμματα, οργανώσεις πολιτών και άλλους οργανισμούς, μέχρι την ενίσχυση εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης όπως τα social media, αλλά και την προώθηση της ευρυζωνικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: