2007-10-22

G700: Αναγνώριση Κολεγίων

Το G700 έχει ένα ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο Αναγνώριση Κολεγίων.

Εγώ θα ήθελα να συμπληρώσω ότι είναι πραγματικά κρίμα να συζητάμε το θέμα της Παιδείας μόνο από την πλευρά "μη κρατικά ιδρύματα: ΝΑΙ/ΟΧΙ". Πρέπει να μιλήσουμε για το πώς σχετίζονται η παιδεία και τα εργασιακά δικαιώματα, το κόστος των σπουδών, τους κανόνες και το πλαίσιο λειτουργίας των (υπαρκτών) ιδιωτικών ιδρυμάτων. Και βέβαια, τον ρόλο και την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πού είναι κατά την γνώμη μου πολύ πιο σημαντικό θέμα.

Θα γίνει ποτέ ουσιαστική συζήτηση;

3 σχόλια:

Panagiotis Skouris είπε...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία εξακολουθούμε να συμμετέχουμε υποθέτω οικιοθελώς ακόμη, έχει δώσει απάντηση στο θέμα των ήδη λειτουργούντων ιδιωτικών κολλεγίων, ειδικά μάλιστα για τα ιδρύματα που λειτουργούν ως παραρτήματα πανεπιστημίων άλλων κρατών μελών. Η Οδηγία 2005/36/ΕΚ όρισε προθεσμία για τη συμμόρφωση των κρατών μελών προς αυτήν, η οποία ήταν η 20η Οκτωβρίου 2007. Η χώρα μας δεν έκανε τίποτε. Κι έχασε έτσι την ευκαιρία να ορίσει εκείνη ορισμένες προδιαγραφές, όπως είχε τη δυνατότητα από την Οδηγία, σε σχέση με την αναγνώριση των τίτλων σπουδών. Και όλα αυτά χωρίς καμία αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος…

Panos S. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Panos S. είπε...

Είναι απαραίτητη μια συζήτηση χωρίς παρωπίδες για αυτά τα θέματα, έχεις δίκιο παναγιώτη (βρυώνη). Αλλά πρέπει για να κάνουμε τη συζήτηση να ξεκαθαρίσουμε τα περί του μύθου που λέει ότι αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσω της αναθεώρησης του συντάγματος είναι δεξιά πολιτική ενώ η μη αναγνώριση είναι αριστερή πολιτική!

Είναι ακριβώς το αντίθετο.

Οι αριστεροί παγκοσμίως είναι υπέρ του regulation, της νομικής ρύθμισης ενός θέματος προκειμένου να το ελέγξεις, να θέσεις τις παραμέτρους του, ενώ οι δεξιοί παραδοσιακά είναι υπέρ της μη ρύθμισης, της ασυδοσίας, της λογικής ότι η αγορά θα ρυθμίσει από μόνη της αυτά τα θέματα.

Αυτή η μη ρύθμιση έχει φέρει την Ελλάδα στη σημερινή καταστάση που βιώνουμε με το μη έλεγχο των ιδιωτικών κολλεγίων κλπ και την ΕΕ να είναι έτοιμη να επιβάλει πρόστιμα εις βάρος μας ενώ τα δημόσια πανεπιστήμια παραπαίουν. Πόσο αριστερό είναι άραγε να ακολουθείς τη λογική της στρουθοκαμήλου;

Κρίμα που φάνηκε ότι το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί από τις θέσεις που ομόφωνα δέχτηκε στη διαδικασία των επιτροπών της συνταγματικής αναθεώρησης της προηγούμενης βουλής για αναθεώρηση του άρθρου 16. Είναι απαραίτητη η νομική ρύθμιση του θέματος για να μπει φρένο σε αυτή τη σχιζοφρένεια!