2007-10-19

ετεροπροσδιορισμός

Ετεροπροσδιορισμός είναι να ορίζεσαι με βάση τον άλλο. Τελευταία (;) δείχνει να έχει μεγάλη πέραση στην πολιτική ζωή. Η Ν.Δ. αντικρούει (παλιότερα, τώρα δεν ασχολείται κανείς) τις κατηγορίες για το σκάνδαλο των ομολόγων με το επιχείρημα "ναι, αλλά το ΠΑΣΟΚ έφταιγε για το Χρηματιστήριο". Τώρα κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ θέτουν ως σημαντικό κριτήριο για την επιλογή αρχηγού το "ποιός θα κερδίσει τον Καραμανλή".

Νομίζω ότι σε ένα πολιτικό σύστημα που έχει χάσει την αξιοπιστία του, το χειρότερο που μπορεί να κάνει είναι να προσδιορίζεται ο ένας με βάση τον άλλο. Συνεχίστε έτσι και κάθε ελπίδα να εμπνεύσετε όλους αυτούς που σας αμφισβητούν είναι καταδικασμένη.

Η αλήθεια είναι ότι από πλευράς τακτικής, η προσέγγιση αυτή δεν είναι κακή, μερικές φορές αποδίδει. Αλλά, ακόμη και τότε, όταν προσδιορίζεσαι με βάση τον αντίπαλό σου, έχεις ένα πρόβλημα: τον ορίζεις ως μέτρο.

Είναι ο Καραμανλής το μέτρο του ΠΑΣΟΚ;

Ελπίζω όχι!

8 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλά τα είπε και ο Σκανδαλίδης. ΣΙγά το στέλεχος ο Καραμανλής. Όμως στον κόσμο πέρασε και περνάει πως ο Γιώργος δεν είναι Γιώργος αλλά Γιωργάκης. Πως αποτυγχάνει πλήρως. Και επειδή ο κόσμος του ΠαΣοΚ είναι κυρίως οπαδικός και το ερώτημα που έλεγε ο Βενιζέλος "Θα κερδίσουμε" είναι το μόνο που τους νοιάζει (ακόμα και αν το ΠαΣοΚ κατέβαζε χειρότερο ασφαλιστικό από το σημερινό της ΝΔ) κάποιοι στηρίζονται σε αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Το ποιός θα κερδίσει τον Καραμανλή στο πρωθυπουργικοκεντρικό σύστημα που έχουμε άμεσα μεταφράζεται στο ποιός μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ. Άμεσα επίσης αναφέρεται και στο ποιός μπορεί να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση επειδή περισσότεροι πολίτες την ψήφισαν. Ένα το κρατούμενο. Το ΠΑΣΟΚ μείωσε τα ποσοστά του από τις προηγούμενες εκλογές (παρόλο που το εκλογικό σώμα αυξήθηκε). Δεύτερο κρατούμενο. Το ΠΑΣΟΚ επίσης έχασε πολλούς ψηφοφόρους προς τα αριστερά κόμματα. Τρίτο κρατούμενο.

Για να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει την χώρα θα πρέπει πρώτα να κερδίσει την διακυβέρνησή της. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όλα τα παραπάνω.

Το ποιος θα κερδίσει τον Καραμανλή πιστεύω ότι είναι μία έκφραση που συνοψίζει όλα αυτά. Στην πολιτική ανάλυση τα αίτια της ήττας ή της νίκης είναι σπανιότατα μονοδιάστατα.

Το ΠΑΣΟΚ επέτρεψε με την πρακτική του τα τελευταία χρόνια η πολιτική ανάλυση να γίνεται μέσω των ΜΜΕ όχι από την βάση του. Γι' αυτό δεν απέκτησε στις τελευταίες εκλογές το πολιτικό στίγμα που είναι απαραίτητο για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

Μάρκος είπε...

Το 40.6% το πήρε ο ΓΑΠ. Έστω πλήρωσε το κόστος Σημίτη. Δεκτό. Το 38.1% είναι 2.5% λιγότερο. Αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη του ΓΑΠ. Καταλάβετέ το. Επί πληρωμή ή εν πλήρη συνείδηση υποστηρικτές του ΓΑΠ. Ο άνθρωπος ΔΕΝ πείθει ούτε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που φεύγουν δεξιά κι αριστερά. ΔΕΝ πείθει. Αυτούς τους έχασε ο ίδιος ο ΓΑΠ. Κανείς άλλος. Καταλάβετέ το επιτέλους.

blogger είπε...

Παναγιώτη.
Κάποιος έχει φτιάξει ένα πολύ καλό βίντεο, σχετικό με το post σου:
Αυτό: ΠΑΣΟΚ - ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ...

Χρήστος Μυρωνίδης είπε...

@Μάρκο

φίλε εγώ διαφωνώ πλήρως με την νοοτροπία ''πείθει ή δεν πείθει ο αρχηγός'' πιστεύω στην συλλογικότητα και την συμμετοχή...Αυτά πρέπει να είναι τα ζητούμενα για το νέο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και όχι ποιος μπορεί να παραπλανήσει το εκλογικό σώμα...

Όλοι τους εκεί ήταν όταν γινόταν τα λάθη... Είναι εύκολο να αποποιούνται τώρα κάποιοι των ευθυνών τους και να ζητάνε και τα ρέστα από πάνω !

Μάρκος είπε...

Μα πώς θα έχεις συλλογικότητα και συμμετοχή αν δεν πείθεις; Ο Γ. Παπανδρέου δεν πείθει κανέναν από την κεντροαριστερά. Ψάξτε και βρείτε τους λόγους

Ανώνυμος είπε...

@ μάρκος

''Το μεγάλο πρόβλημα του κόσμου είναι ότι οι βλάκες είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση και οι έξυπνοι είναι γεμάτοι αμφιβολίες.''

Μάρκος είπε...

Πράγματι...