2007-10-25

Μίμης Ανδρουλάκης: Μεγάλο Στοίχημα - Τελευταία Ευκαιρία!

Ο Μίμης Ανδρουλάκης δημοσιεύει σήμερα ένα από τα πιο πολιτικά κείμενα των τελευταίων ημερών.

Το κείμενο είναι λίγο μεγάλο για blog post, αλλά αξίζει να το διαβάσει όποιος θέλει να δεί μία ουσιαστική κριτική και προτάσεις για το ΠΑΣΟΚ.

Για τους τεμπέληδες, που βαριούνται να διαβάσουν, παραθέτω ορισμένα αποσπάσματα που ξεχώρισα (με την ελπίδα η επιλογή να μην δίνει άλλο νόημα από αυτό του αρχικού κειμένου):
Ο Γιώργος είναι πολύ πιθανόν, το πιθανότερο, να είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έτσι αντικειμενικά κινδυνεύουμε να παγιωθεί de facto στην κοινωνία η άποψη ότι «δεν κερδίζει» το ΠΑΣΟΚ, οπότε η πρόβλεψή τους θα λειτουργήσει ως αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία. [...] έδειξε αποφασιστικότητα, συσπείρωσε τον κεντρικό κορμό του ιστορικού ρεύματος του ΠΑΣΟΚ, γύρισε το παιχνίδι κι αν καταφέρει, όπως ισχυρίζονται πολλοί φίλοι bloggers, να κερδίσει ένα superstar όπως το Βενιζέλο, τότε βάσιμα το «φάγωμα» του Καραμανλή θα είναι απλό breakfast.

[τα σφάλματα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Γιώργου Παπανδρέου] είναι αρκετά αλλά η μητέρα όλων των λαθών έχει τίτλο: «συντήρηση του status quo».

ο πολιτικός μας λόγος δεν είχε προτεραιότητες, [...] εγκλωβίστηκε σ’ ένα φθοροποιό πιγκ – πογκ με την κυβέρνηση – «επί των ημερών μας, επί των ημερών σας» που δημιούργησε την εντύπωση της εξομοίωσης των αντιπάλων - αφέθηκε σε ανώριμες συνταγματολογικές επινοήσεις μακριά από τις προτεραιότητες ενός λαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος, άφηνε την κυβέρνηση να διαμορφώνει τη δική μας ατζέντα, κατέληξε σ’ ένα μονότονο καταγγελτικό λόγο δίχως θετικές πρωτοβουλίες και προτάσεις που θα μας συνέδεαν με πραγματικά κοινωνικά κινήματα και θα έδιναν συγκεκριμένη απάντηση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ανάγκες.

Πρώτος ο «νικητής» θα πρέπει να επαναφέρει αυστηρά στην «τάξη» τους υποτιθέμενους «δικούς» του.

Υπάρχουν πολλοί καπιταλισμοί. Στην Ελλάδα για μια σειρά ιστορικούς και διαρθρωτικούς λόγους αλλά και με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας διαμορφώθηκε ένα ιδιόμορφο μίγμα κρατικού – ολιγαρχικού καπιταλισμού στηριγμένου σε προνομιακούς δεσμούς με την κρατική χρηματοδότηση, σε συνθήκες σχετικά μειωμένου ανταγωνισμού, ο οποίος περιορίζει ασφυκτικά το ζωτικό χώρο για ένα πιο ανταγωνιστικό, ανοιχτό καπιταλισμό στηριγμένο στην ανερχόμενη καινοτομική επιχειρηματικότητα ιδιαίτερα τη μικρή και μεσαία.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπερβεί σταδιακά παγιοποιημένες συμμαχίες, στις οποίες σ’ ένα βαθμό εμπλέκεται το πολιτικό σύστημα και τα ισχυρά ΜΜΕ, που συντηρούν αυτό το status quo στην οικονομία, να οικοδομήσει νέες κοινωνικές συμμαχίες ανάμεσα στα ανερχόμενα δυναμικά στρώματα και στον «πολυσθενή» κόσμο της εργασίας για να πετύχει σταδιακά τη μεταβολή των ισορροπιών στον ελληνικό καπιταλισμό, το σπάσιμο των κλειστών καταστάσεων, το άνοιγμα στον ανταγωνισμό και βέβαια τη θεμελίωση ενός Νέου Κοινωνικού Συμβολαίου.

Το ΠΑΣΟΚ, η ευρύτερη Αριστερά και τα κινήματα αν συνεχίζουν να στηρίζουν το status quo, το «να μην αλλάξει τίποτα», την αντιμεταρρύθμιση, μοιραία θα είναι συνένοχοι σ’ αυτή την αργή βύθιση του δημόσιου τομέα και του κοινωνικού κράτους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

vrypan,
το θέμα όμως δεν είναι μόνο να αλλάξει η σχέση του πασοκ με την εξουσία, ή να αλλάξει τον τροπο που θα την διαχειρίζεται,
αν και είναι πολύ βαθύ θέμα, και αναπάντητο αίτημα περισσότερη και ουσιαστικότερη δημοκρατία.
αλλά είναι αυτό το όραμα, που όλοι μιλάνε οτι πρέπει να έχει ένα κόμμα εξουσίας αλλά κανείς δεν το περιγράφει.
και φοβάμαι πως ούτε τώρα θα γίνει.

είναι σαν να διαφωνούμε για το πως θα φτιάξουμε τους κουραμπιέδες, και ποιιος θα το φτιάξει, με ποια συνταγή, πόσο στο φούρνο, αλλά θα έπρεπε να συζητάμε μήπωε θέλουμε άλλο γλυκό