2007-10-01

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πλέον το φαβορί και θα εκλεγεί και πάλι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Όλες δείχνουν μία σταθερά ανοδική τάση του ποσοστού που υποστηρίζει τον ΓΑΠ και μάλιστα η τελευταία, της Rass, υποστηρίζει ότι:

- Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ προτιμούν για Πρόεδρο τον Παπανδρέου (44,9%-39,7%)
- Στα ποιοτικά ερωτήματα η διαφορά μεταξύ Παπανδρέου-Βενιζέλου είναι μεγάλη
α) Ο Παπανδρέου εγγυάται την ενότητα του ΠΑΣΟΚ με διαφορά 15,7% από τον Βενιζέλο
β) Ο Παπανδρέου είναι πιο ευαίσθητος κοινωνικά (77,3% ΓΑΠ- 13,9% Βενιζέλος)
γ) Ο Παπανδρέου θεωρείται ηθικά ακέραιος από το 62,3% ενώ ο Βενιζέλος από το 16,4%
δ) Όσον αφορά το περιβάλλον ο Παπανδρέου θεωρείται ότι θα ακολουθήσει πολιτικές για την προστασία του από το 50,7% ενώ ο Βενιζέλος μόνο από το 28,9%
ε) Στην ερώτηση "έχει διεθνή απήχηση στο εξωτερικό" ο Παπανδρέου συγκεντρώνει το 86% ενώ ο Βενιζέλος το 8,8%


Αυτό, για εμένα είναι απλά το πρώτο βήμα. Άλλωστε, έχω πει ότι οι δημοσκοπήσεις πρέπει να είναι απλά ένα εργαλείο και δεν θα πρέπει να βασίζονται σε αυτές οι πολιτικοί.

Το δικό μου θέμα δεν είναι να βγεί και πάλι ο Παπανδρέου επειδή τον θεωρώ πιο συμπαθητικό ή πιο σύγχρονο άνθρωπο από τον Βενιζέλο. Θέλω να βγεί για να κάνει πράξη αυτά που εκφράζει πολιτικά. Θέλω η διαδικασία αυτών των ημερών να αναδείξει τις διαφορές σε πολιτικές και αντιλήψεις, να γίνει αφορμή να ξεφύγει το ΠΑΣΟΚ από τις "στρογγυλεύσεις", να γίνει (έστω και καθυστερημένα) η αντιπαράθεση που θα έπρεπε να έχει γίνει το 2004.

Για εμένα ο Παπανδρέου εκφράζει την ανατροπή σε πολλά θέματα. Το στοίχημά του και όσων συντάσσονται μαζί του δεν πρέπει να είναι να κερδίσει τις εκλογές στις 11/11 αλλά να κάνει πράξη αυτά που ευαγγελίζεται από τις 12/11.

33 σχόλια:

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Πάντως μέσα στα μπλογκς αν γίνονταν εκλογές θα έβγαινε ο Γιώργος πανηγυρικά … Eξ' ου και η πριμoύρα Bενιζέλου για συνάντης με bloggers!!!

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Εγώ πάντως έχω ζητήσει να πάρω την "πρόσκληση", έστειλα και mail και όλα, αλλά δεν έχω λάβει καμία απάντηση...

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη εξακολουθώ να συμφωνώ με όσα γράφεις στο blog σου για τον ΓΑΠ.
Έχω αφιερώσει ένα ολόκληρο blog στην μάχη Παπανδρέου και Βενιζέλου. Ρίξτου μια ματιά και πές μου την γνώμη σου αν και εφόσον έχεις χρόνο με email.

Ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

@vrypan

Μακάρι να είναι έτσι, αν και άλλες δημοσκοπήσεις ακόμα δείχνουν μπροστά τον Μπένι.

Για μένα το ερώτημα είναι πώς ο ΓΑΠ από τη μια θα κάνει τις ρήξεις που ευαγγελίζεσαι και από την άλλη θα εγγυάται την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Πώς θα πολεμήσει δηλαδή εκείνους που εκφράζουν τον κρατισμό και τα ρουσφέτια, θα διαγράψει τη μισή (αν όχι όλη) κοινοβουλευτική του ομάδα;

Ανώνυμος είπε...

Ισως αν ο ΓΑΠ τους (μας) διαγράψει όλους και μείνει μόνος του στο ΠΑΣΟΚ, με την γλυκύτατη κυρία Παπανδρέου και με μερικούς άλλους συγγενείς και φίλους, να καταφέρει να κάνει πράξη αυτά που μας είπε κάποτε, αν τα πιστεύει ακόμα φυσικά. Αλλοιώς δεν καταλαβαίνω γιατί δεν τα έκανε πράξη τριάμισυ χρόνια τώρα αλλά θα ανασκουμπωθεί ξαφνικά στις 12/11. Τι άλλαξε; Μεγάλωσε και έμαθε; Άλλαξε ξαφνικά το ΠΑΣΟΚ και δεν το πηραμε χαμπάρι; Ετοιμάζεται για μαζικές διαγραφές; Ξέρετε κάτι εσείς οι από μέσα και δεν μας το λέτε; Για κάντε το πιο λιανά!

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@ενδιαφέρον του vasviz και την ανησυχία της αμαλίας:

Θα σας πω την προσωπική μου άποψη όχι μόνο γιατί είμαι ο πλέον αναρμόδιος να μιλήσω εξ ονόματος κάποιου άλλου, αλλά και επειδή μάλλον είμαι αυτός που έχει τις λιγότερες πληροφορίες.

Δεν ξέρω αν είναι θέμα προσώπων. Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι οι αλλαγές μπορεί να είναι και θέμα κάποιων προσώπων, (άλλωστε διαγραφές έχουν γίνει και τα τελευταία 3,5 χρόνια), αλλά θεωρώ ότι είναι κυρίως θέμα θέσεων και πολιτικών πρακτικών.

Σκεφτείτε πόσο πιο ανούσια θα ήταν η τωρινή διαδικασία και με πόσο διαφορετικούς όρους θα γινόταν αν ο Πρόεδρος δεν εκλέγονταν από την βάση. Ίσως να είχαμε ακόμη και διαφορετικούς υποψήφιους!

Η αναμέτρηση δεν πρέπει είναι μεταξύ τίμιων και άτιμων ή καλών και κακών. Αυτοί (καλοί και κακοί) υπάρχουν διασπαρμένοι σε όλη την κοινωνία, σε όλα το κόμματα, σε όλες τις ομάδες. Πρέπει να είναι ανάμεσα σε πολιτικές θέσεις και αντιλήψεις. Τα πρόσωπα γύρω από κάθε υποψήφιο σίγουρα παίζουν ρόλο, αλλά παίζουν τόσο μεγαλύτερο όσο λιγότερη είναι η πολιτική.

Για παράδειγμα ο κρατισμός και τα ρουσφέτια δεν καταπολεμούνται με το να ψάχνουμε για άγιους υπουργούς και γενικούς γραμματείς. Καταπολεμούνται με την ενσωμάτωση μηχανισμών διαφάνειας, κοινωνικής λογοδοσίας και συμμετοχικότητας. Μηχανισμούς που κάνουν πολύ δύσκολο το ρουσφέτι και που αναδεικνύουν πραγματικά ικανούς ανθρώπους.

Ανώνυμος είπε...

@Vrypan

Συμφωνούμε όσο δεν έχουμε συμφωνήσει ποτέ μέχρι σήμερα. Τώρα όμως θέλω να μου πεις, αφού είναι έτσι, (κι εγώ θέλω να είναι έτσι!) γιατί έχετε αμολύσει τους μπλόγκερς σας να λασπολογούν για τον Βενιζέλο αντί να προωθούν τις θέσεις του ΓΑΠ... τις παλιές τις καινούργιες, τις σταθερες, τις όποιες θέσεις του ΓΑΠ τέλος πάντων; Η αρνητική καμπάνια στις εκλογές δεν βγήκε σε καλό. Ούτε και τώρα θα βγει. Βάλτε μπροστά τις καλές σας θέσεις και προωθήστε τις! Να τις καταλάβει ο κόσμος, να καταλάβει ο κόσμος τι θα αλλάξει αύριο και δεν θα είναι ίδιο με το χθες στο ΠΑΣΟΚ, ΑΝ κερδίσει την αναμέτρηση ο ΓΑΠ. Εγώ δεν τόχω καταλάβει ακόμα. Μόνο διαγραφές μυρίζω προς το παρόν και ολίγη λάσπη που ετοιμάζεται για τον Σημίτη. Την οποία σας συνιστώ να κρατηθείτε και να μην την πετάξετε στο τέλος γιατί θα θεωρήσω ανειλικρινές τη μια μέρα ο ΓΑΠ να φέρνει τον Σημίτη στην εξέδρα του πεδίου του Άρεως και να χαιρετάνε τα πλήθη και λίγες βδομάδες μόνον μετά να τον απορρίπτει και να τον θεωρεί πατέρα όλων των κακών (σε λίγο θα τον αποκαλέσει κι Αρχιερέα της Διαπλοκης δλδ!). Καθαρές θέσεις, καθαρές διαδικασίες για καθαρή νίκη. Αντέχει το μαγαζί; Τι λέτε;

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@αμαλία:

Χαίρομαι που συμφωνούμε. Σε αυτό το blog όμως, η μόνη συκοφαντία που έχει διατυπωθεί είναι ότι "κάποιοι έχουν αμολύσει τους bloggers να πετούν λάσπη"...

Σε αντίθεση με πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι περισσότεροι bloggers εκφράζουν αυτό που αισθάνονται και αντιλαμβάνονται, χωρίς υστεροβουλία. Στο κάτω-κάτω δεν είναι μόνο κάποια blogs που μπορεί να εκφράζουν κάποιες ακραίες θέσεις, αλλά και πολλοί από τους σχολιαστές στα comments.

Αλλά και πάλι, δεν έχω σκοπό να υπερασπιστώ ή να γίνω αυτόκλητος εκπρόσωπος κάποιων. Γράφω με το όνομά μου και έχω ευθύνη για όσα γράφω -κάτι που εσύ δεν μπορείς να επικαλεστείς. Ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι ότι σου προσφέρει η κουκούλα της ανωνυμίας σε ελευθερία, σου το αφαιρεί σε αξιοπιστία.

Επίσης, διακρίνω μία εμμονή σου να χωρίζεις τους "από εδώ" και "τους από εκεί". Το εννοείς ή απλά αισθάνεσαι ότι μία τέτοια πόλωση βοηθάει τον Βενιζέλο;

Ανώνυμος είπε...

Eίναι η τρίτη φορά (τουλάχιστον) που σε αυτό το μπλογκ δέχομαι προσωπική επίθεση για την ανωνυμία (που είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ στο διαδίκτυο, και όχι κουκούλα!)έτσι ώστε να ξεγλυστρίσει ο συνομιλητής μου από το να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που θέτω. Φυσικά, επώνυμος ή ανώνυμος, το έχω χωνέψει ότι θεωρούμαι τουλάχιστον πρακτορας του Βενιζέλου (και κατ' επέκτασιν και του ΔΟΛ! ΛΟΛ!!!!) διότι σε αυτό το μπλογκ το να μην υποστηρίζεις ΚΑΝΕΝΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ αλλά να σου έχουν πέσει τα μαλλιά ως πολίτη από τις χοντράδες που λέγονται και από τις εκτροπές που συμβαίνουν καθημερινά είναι εντελώς αδιανόητο. Είμαστε ή μαζί ή εναντίον. Λάβαμε το μήνυμα εδώ και μέρες!

Λέγαμε λοιπόν για το ξεγλύστριμα. Ζητήσατε συζήτηση μέχρι τις 11/11. Προσπαθούμε να κάνουμε συζήτηση. Ρώτησα τι θα αλλάξει αύριο με αρχηγό τον ΓΑΠ; Τι θα κάνει που δεν μπόρεσε να κάνει τα τελευταία τριάμισυ χρόνια; Ρώτησα γιατί αυτή η ξαφνική επίθεση στον Σημίτη; Απoκρίσεις δεν λαμβάνω. Πώς την αντιλαμβάνεται αυτό το ιστολόγιο της συζήτηση τελικά; Μόνον με την έκφφραση συμφωνίας ή θαυμασμού ή ως συζήτηση σε μη πολιτικά θέματα πχ τι χρώμα ΧΟ θα παραγγείλει ο ΓΑΠ? ή τι φαγητά θα έχει ο μπουφές στο πάρτυ των Creative Commons?

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@αμαλία: έχει να κάνει με την αξιοπιστία του συνομιλητή. Έρχεσαι στο "σπίτι μου" (οκ, είναι ανοιχτή η πόρτα αλλά δεν παύει να είναι ο δικός μου χώρος) και θέλεις να συζητήσουμε με τους δικούς σου όρους (κρύβοντάς το πρόσωπό σου). Προφανώς και είναι δικαίωμά σου, αλλά διατηρώ και εγώ το δικαίωμα να το κατακρίνω.

Με τα δικά μου κριτήρια είσαι (μία; ένας; περισσότεροι;) αναξιόπιστος συνομιλητής με τον οποίο δεν μπορώ να συζητήσω σοβαρά.

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά , από ό,τι παρατηρώ, δεν σε ενοχλεί η ανωνυμία όσων λιβανίζουν τις απόψεις σου ή τον ίδιο τον ΓΑΠ. Σε ενοχλεί μόνον η ανωνυμία των διαφωνούντων. Για αυτούς χρειάζεται δελτίο ταυτότηας και πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Λοιπόν βάλτο στους όρους χρήσης καλύτερα, ότι σχόλια δλδ από χρήστες των οποίων δεν έχεις τα στοιχεία δεν απαντώνται παρά μόνον εάν είναι κολακευτικά για τον ΓΑΠ.

Ο gapvsbeni πχ εμφανίστηκε πριν από λίγες μέρες. Θεωρητικά τον γνωρίζεις λιγότερο από μένα. Οπότε θα υποθέσω ότι ο λόγος για τον οποίο συζητάς μαζί του, ενώ πουλας μούρη σε μένα, είναι είτε επειδή υποστηρίζετε τον ίδιο υποψήφιο (είστε με τους "καλούς" δλδ... λολ!) είτε επειδή είναι κάποιος κομματικός γνώριμός σου από αυτούς που έχουνε γεμίσει το διαδίκτυο με μπλογκ 4GΑP.

Αλλά μάλλον ούτε κι αυτό θα θέλεις να το συζητήσεις με κάποιον που μπορεί να είναι μία (μπορεί να είμαι ακόμα και "τοιούτος" - σκέψου το!) ή να έχει διχασμένη προσωπικότητα και να είναι περισσότεροι (ίσως ολόκληρη η δημοσιογραφική ομάδα του ΒΗΜΑΤΟΣ? Ε;) Είδες τι κάνουν οι προκαταλήψεις; Τα ξεχάσατε τόσο γρήγορα όλα αυτά που λέγατε το 2004... Τώρα κυνηγάτε μάγισες. "The Crucible", με πρωταγωνιστές τον Παπουτσή και τον Τζουμάκα! Τι διαχρονικός ο Άρθουρ Μίλλερ. (Και να σκεφτείς πως δεν είχε ποτε γνωρίσει το ΠΑΣΟΚ!)

Ανώνυμος είπε...

@vrypan
Αν είναι μόνο θέμα θέσεων έτσι όπως το θέτεις, τότε στην ουσία δεν υπάρχει καμία διαφορά τουλάχιστον σε αυτό το θέμα: νομίζω ότι όλοι είναι πλέον δεδηλωμένα εναντίον του ρουσφετιού και το κρατισμού - κυβερνητισμού.

Για μένα είναι θέμα:
(α) πολιτικής βούλησης: το θέλουν πραγματικά να διακόψουν τον κρατισμό - ρουσφέτια, όταν στην ουσία τα κόμματα εξουσίας ζουν από αυτό;
(β) και αν ακόμα δεχθούμε ότι το θέλουν, έχουν τα μέσα/κότσια να το κάνουν;

Αν κρίνουμε από τί έχουν κάνει και Καραμανλής, και ΓΑΠ, και Μπένι μέχρι τώρα, νομίζω ότι το συμπέρασμα είναι προφανώς απογοητευτικό.

Αν είναι να κρίνουμνε από διακηρύξεις για το μέλλον, τότε σίγουρα θα πρέπει να ακούσουμε κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο, και αυτό vrypan δεν το έχω ακούσει ακόμα (not even close). Και μπορεί όντως να μην είναι μόνο θέμα προσώπων, αλλά αν κάποιος θέλει να ανατρέψει το εις βάρος του παρελθόν ως συμμετόχου σε κόμματα που έχουν νεμηθεί την εξουσία με τον τρόπο που όλοι ξέρουμε, πιστεύω ότι ένα καλό (και μη θεωρητικό) βήμα είναι μια δημόσια αποκύρηξη κάποιων προσώπων (όχι των πολιτικών αντιπάλων, εκεί είναι εύκολο) ή συγκεκριμένων πρακτικών (π.χ. περιορισμοί στους συμβούλους υπουργών, γενικοί γραμματείς ενσωματωμένοι στη δημόσια διοίκηση, ασυμβίβαστο πολιτευτών με δημόσιες θέσεις).
Και ειδικά ο ΓΑΠ πρέπει να πείσει ακόμα παραπάνω γιατί όλα αυτά δεν τα έκανε από το 2004 που ήταν πανίσχυρος, και θα τα κάνει και τώρα, έστω και αν ξαναβγεί στο τσακ και καταιδρωμένος..

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣKΑI ειπώθηκε ότι ο Bενιζέλος θα αραιώσει τις εμφανίσεις του στα MME. Eμ βεβαια. Σε μισό μήνα μέσα οι εμφανίσεις του οδήγησαν σε βουτιά τη δημοφιλία του λόγω του ύφους του!

Ανώνυμος είπε...

Δε καταλαβαίνω γιατί ο vrypan δεν απαντά στα εύλογα και καλοπροαίρετα ερωτήματα που διατυπώνονται εδώ. Προσπαθείτε να μας πείσετε οτι ο ΓΑΠ έχει αναμορφωθεί και οτι την επόμενη φορά θα κινηθεί σωστά και με σχέδιο ωστέ να "τα αλλάξει όλα" όταν επι 3.5 χρόνια δεν άλλαξε ούτε μία γλάστρα. Εκτός φυσικά απο τον τρόπο εκλογής του προέδρου. Το οποίο είναι μεν σημαντικό, αλλά πόσα εκατομύρια κόσμου πρέπει να σε ψηφίσουν ωστέ να έχεις τη δύναμη να απαλλαγείς από τους "Κουλούρηδες" του ΠΑΣΟΚ? Και δε μιλώ εδώ για πρόσωπα, ελπίζω να καταλαβαίνουμε ότι μιλάω για μια ολόκληρη ιδεολογία του επαγγελματία ΠΑΣΟΚου, του λαικιστή και του αντιμέτωπου σε κάθε ίχνος προόδου της χώρας. Τίποτα απο αυτά δε πείραξε ο ΓΑΠ. Αντιθέτως στις τελευταίες εκλογές είδαμε ένα ξεσάλωμα λαικισμού και ανευθυνότητας.

Λοιπόν αντι να χρησιμοποιείται η ανωνυμία ως άλοθι, ας μας πούνε οι υποστηρικτές του ΓΑΠ (ή του Βενιζέλου) για ποιό λόγο πρέπει να εμπιστευτούμε τον δικό τους υποψήφιο να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ (το οποιο σχεδόν νομοτελειακά θα οδηγηθεί στην κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές) Ειλικρινά δε βλέπω την παραμικρή υποψία ένδειξης (δε μιλώ για απόδειξη) οτι μπορεί να έρθει καλύτερο μέλλον για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα με τον ΓΑΠ και θέλω/απαιτώ οι υποστηρικτές του να με διαφωτίσουν.


Υ.Γ. Και δεν θα δεχτώ ούτε τη θέση οτι δε προσπαθεί κανείς να μας πείσει, γιατι αν δε κανω λάθος το bannerακι που λεει "ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΓΑΠ ΨΗΦΙΣΕ ΚΙ ΕΣΥ" κάνει ακριβώς αυτό.

Ανώνυμος είπε...

http://social-liberals.blog.com/2144814/

Divaynne είπε...

"από αυτούς που έχουνε γεμίσει το διαδίκτυο με μπλογκ 4GΑP. "

"γιατί έχετε αμολύσει τους
μπλόγκερς σας να λασπολογούν για τον Βενιζέλο αντί να προωθούν τις θέσεις του ΓΑΠ..."

επειδή συμμετέχω σε αρκετά..
οι θέσεις του Γιώργου είναι αναρτημένες σε συγκεκριμένες σελίδες δε θα καθόμαστε να διαφημίζουμε πράγματα ήδη γνωστά.και σε ποιόν να τις προωθήσουμε?στα ήδη μέλη και φίλους του πασόκ??δεν τις ξέρουν??και για τη λασπολογία θα σου συνιστούσα να επισκευτείς τα blogs που συμμετέχουν γιατί μάλλον δεν το χεις κάνει..

Ανώνυμος είπε...

Divaynne

Ερώτηση: Αφού οι θέσεις τού Παπανδρέου είναι όπως λες αναρτημένες κάπου και αφού τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ τις γνωρίζουν έτσι κι αλλοιώς (χαριτωμένο αυτό!) ...τότε εσείς οι bloggers4gap ταχείας-πήξεως, τι ακριβώς κάνετε; Αν δεν κάνετε αρνητική καμπάνια στους άλλους υποψηφίους με τι ακριβώς ασχολείστε; Συζητάτε το καινούργιο πρόγραμμα του Mεγάρου Μουσικής; ή τα προγνωστικά του ΟΠΑΠ; Γιατί εμένα αρνητική καμπάνια μού φαίνονται αυτά που διαβάζω και όχι σχολιασμός της Tόσκα του Πουτσίνι!

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Δηλαδή πρέπει να ζητάμε άδεια για να συζητήσουμε ή να πούμε το μακρύ μας και το κοντό μας;

Χρήστος Μυρωνίδης είπε...

@αμαλία (a.k.)

Ειλικρινά πολύ ενδιαφέρουσα η άποψή σου για το blogging. Θα σε συμβούλευα να σταματήσεις να κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια, εκτίθεσαι.

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκηο Myron. Δυστυχώς εξ ιδίων κρίνω τα αλλότρια. Τι αφελές εκ μέρους μου να πιστεύω ότι σε ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ θα υπήρχε κουλτούρα και ενδιαφέρον για τα έργα του Πουτσίνι!

Divaynne είπε...

τι τι ακριβώς κάνουμε???δηλαδή και όταν κάναμε στην εκστρατεία για το πετ κοκ σε κάθε banner έπρεπε να χουμε και εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες σε αυτό?οχι φυσικα.υπήρχε η κατάλληλη σελίδα γιαυτό και ο κόσμος ενημερωνόταν.και άλλο η προώθηση της υποψηφιότητας (που είναι απόλυτα δημοκρατικό,φυσιολογικό και καθόλου προσβλητικό για κανέναν) και άλλο η συζήτηση για τις θέσεις του.αυτό σε πληροφορώ οτι γίνεται εδώ και καιρό.και φυσικά υπάρχει και η πολιτική συζήτηση σε κάθε blog.το πρόβλημα που εντοπίζεται ακριβώς...?

Divaynne είπε...

το πασοκ ειναι και οι φίλοι και τα μέλη του.είναι ακόμα μεγαλύτερη αφέλεια να έχεις άποψη για τον πολιτισμό μιας τόσο μεγάλης μερίδας ανθρώπων χωρις να τους γνωρίζεις..μπορείς να μην συμφωνείς με την κίνηση στήριξης σε κάποιον υποψήφιο και να μη συμμετάσχεις αλλά δεν μπορείς να απαξιώνεις έτσι ένα τόσο μεγάλο ποσοστό πολιτών.νομίζω είναι απλό και κατανοητό αυτό που λέω...

Ανώνυμος είπε...

Χμ, τελικώς έβγαλα λαβράκι. Η έμμεση παρομοίωση από την Divaynne της εκστρατείας για το πετ κοκ με την εκστρατεία για τον Βενιζέλο ήταν άκρως αποκλυπτική. Ευχαριστώ sweet lady.

Αρχιζει και αποκτά πολύ ενδιαφέρον αυτή η συζήτηση παρόλο που κανείς δεν μου έχει απαντήσει με τι τελικώς ασχολούνται τα ιστολόγια που υποστηρίζουν τον ΓΑΠ αφού δεν ασχολούνται με τις θέσεις του. Είδα πχ ένα από αυτά να υπερασπίζεται τον κύριο Κοτζιά και τις (απαράδεκτες) δηλώσεις του περί Βλαχοδήμαρχων (εξαιρετικό λεκτικό χάπενιγκ... και με βάθος!), είδα ένα άλλο να μιλάει για πούρα (εδώ θα υποθέσω ότι πρόκειται για καλλιτεχνική δραστηριότητα πάνω στο θέμα του ceci n'est pas une pipe!) και ένα τρίτο να μας καλεί να ψηφίσουμε τον Γιώργο Παπανδρέου για άνθρωπο της χρονιάς με βάση ένα site που έφτιαξε πριν από 4 χρόνια και που δεν λειτουργεί πια! Noσταλγικό!

Τελικώς ίσως το αδίκησα το ΠΑΣΟΚ, έχει κάποιες τάσεις για "την τέχνη του τυχαίου". Μέχρι και για αβανγκάρντ θα περνούσε με λίγο σπρώξιμο, κάτω από αυτό το πρίσμα.

Εξακολουθώ όμως να μην βλέπω την πολιτική συζήτηση η οποία είναι και το ζητούμενο. Και επαναλαμβάνω (για πολλοστή φορά!) την ερώτησή μου στην οποία χρειάζομαι απάντηση πριν εμφανιστώ στην κάλπη ... αν εμφανιστώ δηλαδή. Γιατί να ανανεώσω την εμπιστοσύνη μου στον ΓΑΠ; Γιατί από την 12/11 θα μπορεσει να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ όταν εδώ και τριάμισυ χρόνια δεν μπόρεσε να αλλάξει τίποτα;

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@αμαλία:

Σου αρέσει μέσα σε ένα σχόλιο να πετάς σπόντες απο δω και από κει, να παρουσιάζεις ως δεδομένα πράγματα που είναι απλά εκτιμήσεις σου (και δεν στέκουν συχνά, όπως η εμμονή σου στο ότι υπάρχει "οργανωμένο σχέδιο bloggers", οι τελευταίοι που θα μπορούσαν να οργανωθούν είναι οι bloggers).

Αλλά θα σταθώ στο ένα πράγμα που ρωτάς και έχει ουσιαστική σημασία: "Γιατί να ανανεώσω την εμπιστοσύνη μου στον ΓΑΠ; Γιατί από την 12/11 θα μπορεσει να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ όταν εδώ και τριάμισυ χρόνια δεν μπόρεσε να αλλάξει τίποτα;"

Η δική μου απάντηση (στον ευατό μου) βασίζεται σε πολλά μικρά κομματάκια που έχω μαζέψει από δω και από κει. Βασίζεται και σε μερικές περιστασιακές συναντήσεις με τον ΓΑΠ από τις οποίες έχω την καλύτερη εικόνα για την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του. Έχω προσπαθήσει κάποια από αυτά να τα παρουσιάσω εδώ.

Ξέρω όμως ότι αυτά δεν αρκούν. Και στο κάτω-κάτω γιατί να βασισθείς στην μαρτυρία κάποιου που δεν γνωρίζεις;

Περιμένω λοιπόν και εγώ μαζί σου να ακούσω συγκεκριμένες θέσεις. Θέσεις που υποψιάζομαι (έχοντας διαβάσει παλιότερες συνεντεύξεις, δηλώσεις, έχοντας παρακολουθήσει συζητήσεις κ.λ.) αλλά και εγώ θα ήθελα να δω διατυπωμένες με σαφήνεια. (όχι του είδους "είμαι υπερ της δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας και της εξάλειψης της φτώχειας από την Γη")

Το αν και πότε θα γίνει αυτό, δεν το ξέρω. Ελπίζω σύντομα. Μπορούμε τότε να τα ξαναπούμε.

Ανώνυμος είπε...

Tις θέσεις του ΓΑΠ τις γνωρίζω και δεν περιμένω να τις ακούσω κετός κι αν σκοπεύει να τις αλλάξει (...). Τις γνωρίζω και αν σε ενδιαφέρει τις ασπάζομαι μέχρι κεραίας.

Θα σου τις πω στα γρήγορα για να μην έχεις αμφιβολίες:

...πιστεύουμε στην ανοιχτή δημοκρατία με πολίτες ισχυρούς και ισχυρή κοινωνία των πολιτών, στην οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας, σε ένα μικρό ευέλικτο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος φιλικό προς τον πολίτη και αποκεντρωμένο, σε δωρεάν ποιοτική περίθαλψη και πρόληψη, σε μια ισχυρή δημόσια εκπαίδευση τόσο ισχυρή που δεν φοβάται τον ανταγωνισμό της ιδιωτικής. Σε μια Ελλάδα αλληλέγγυα, πρωταγανιστή στις διεθνείς εξελίξεις, πρωτοπόρα στις πρωτοβουλίες για την συνεργασία και την ειρήνη. Σε μια κοινωνία ανεκτικοτητας όπου δεν δημιουργούνται στεγανά για μετανάστες, τις μειονότητες, μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, στην προστασία του περιβάλλοντος και των πόρων της Ελλάδας, στα βιολογικά ή τουλάχιστον στα μη μεταλλαγμένα προϊόντα κλπ κλπ
(Μπορεί να ξέχασα κάτι...)

Σε αυτά πίστευε ο ΓΑΠ το 2004 και ελπίζω ότι σε αυτά πιστεύει και σήμερα. Από το 2004 μέχρι σήμερα όμως δεν κατάφερε να περάσει αυτές τις ιδέες στην βάσηκαι να πείσει τους ψηφοφόρους (παρόλο που είναι ΠΟΛΥ διαφορετικές από της ΝΔ). Τι λοιπόν θα κάνει για να τους πείσει από δω και μπρος? Θα τους αρπάξει από τον γιακά, θα τους στέλνει καθημερινά γράμματα... Θα τους χτυπήσει προσωπικά την πόρτα? Ελπίζω να μην σκέφτεται πάντως να αλλάξει το διεολογικό στίμγα, ετσι; Γιατί άλλη υπαναχώρηση δεν θα την αντέξουμε!

Τώρα... Έχουμε και το κόμμα... η οργάνωση του οποίου συνδέεται εν μέρει με το πώς φτάνει το στίγμα του ΠΑΣΟΚ στη βάση. Εκεί τα πράγματα πήγανε ακόμα χειρότερα και οι ελπίδες τρεμοσβηνουν. Το κόμμα άλλαξε αναμφίβολα στα τελευταία τριάμισυ χρόνια, αλλά προς το χειρότερο! Πώς θα αναστρέψει ξαφνικά την κατάσταση ο ΓΑΠ για να ευθυγραμμίσει την οργάνωση και τις νοοτροπίες στο κόμμα με το ιδεολογικό στίμγα που χονδρικά περιέγραψα παραπάνω; Και γιατί θα μπορέσει να το κάνει τώρα όταν στριμώχτηκε τόσο πολύ στην προηγούμενη περίοδο και ουσιαστικά ήταν συνεχώς με δεμένα τα χέρια. Και με ποιούς θα το κάνει; Τι σχέση έχει το ιδεολογικό στίμγα που περιέγραψα με το "στίμγα" (...)των στελεχών που περιβάλλουν αυτή τη στιγμή τον ΓΑΠ? Με τον Παπουτσή, τον Φωτίου, τον Νιώτη, τον Τζουμάκα ή τον Πολυζωγόπουλο... Θα θελήσει πχ ο ΓΑΠ να επαναπορσδιορίσει τον συνδικαλισμό. Εγώ είμαι μαζί του. Με τα τσαρούχια! Θα μπορεσει να το κάνει όμως όταν έχει δίπλα του τον Πολυζωγόπουλο και τον Παναγιωτακόπουλο???? Ούτε στον αιώνα τον άπαντα.

Να μου έλεγες ότι Ο ΓΑΠ σκοπεύει να ξεφορτωθεί όλους του παλιούς στο ΠΑΣΟΚ και ξεκινήσει με άγνωστους πολιτικούς θα έλεγα... 'μάλιστα, έχει ενδιαφέρον!' Ο Ραγκούσης πχ ήταν μία εξαιρετικά ευχάριστη έκλπηξη ως άγνωστος πολιτικός. Εξ άλλου κι ο Ανδρέας με αγνώστους ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ. Ποιος ήξερε τον Τσοχατζοπουλο, τον Γεννηματά ή τον Σημίτη πρίν από το 74?

Αλλά να μου λέει ο ΓΑΠ ότι με αυτή την ομάδα που σήμερα τον στηρίζει, θα δουλέψει πάνω σ' αυτό πάνω κάτω το ιδεολογικό στίγμα για να το μεταφέρει στον κόσμο και να ανανεώσει το κόμμα ...και να μου ζητάει να μην ανησυχώ γιατί αυτή τη φορά (λέει) θα τα καταφέρει...? Πραγματικά. Δεν ξέρω πού να κρυφτώ.

(Περιμένω όμως ... έχω κι άλλη επιλογή; ... μήπως και ακούσω κάτι πιο έξυπνο στο τέλος).

varta είπε...

.. πάντως θα εκτιμούσα ιδιαιτέρος τις συζητήσεις του σαββατοκύριακου σε vidcast, το πρότεινα και στο blog του Βενιζέλου. Οσοι ενδιαφέρονται ουσιαστικά να έχουν το χρόνο ανεπηρέαστοι να κρίνουν. Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Αμαλία σε πληροφορώ (δεν μπορώ να σε πείσω βέβαια) ότι δεν έχω δεί ποτέ τον Παναγιώτη Βρυώνη. Μου είναι βέβαια ιδιαίτερα συμπαθής επειδή έχουμε κοινές απόψεις σε πολλά πράγματα. Ούτε οργανωμένος στο ΠΑΣΟΚ είμαι και δεν ήμουν ποτέ σε καμιά νεολαία όπως άλλωστε γράφω και στο ιστολόγιό μου.

Οι εκτιμήσεις σου λοιπόν δεν σημαίνει ότι είναι και σωστές απαραίτητα!

Τώρα αυτό που λές ότι αφού είναι αναρτημένες οι θέσεις του ΓΑΠ εμείς τι κάνουμε θα σου πώ το εξής:

Εμείς είμαστε άνθρωποι που πραγματικά πιστεύουμε στο όραμα, τις αξίες και τον υποδειγματικό χαρακτήρα του ΓΑΠ και θέλουμε (νομίζω πως είναι δικαίωμά μας έτσι;) να δώσουμε ίσως ο καθένας μας με διαφορετική εκδοχή το πώς αντιλαμβάνεται τα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ, το τι πιστεύει ο καθένας , το ποιός λέει αλήθεις και ποιός ψέμματα, ίσως εμπειρίες που είχαμε κτλ.

Δεν κατάλαβα από πότε πρέπει να απολογούμαστε για το αυτονόητο δικαίωμά μας να εκφραζόμαστε!

Ανώνυμος είπε...

gapvsbeni... Ο-ε-ο! Τη μπάλλα ρεεεεε! Kάτι δεν κατάλαβες.

Στον vrypan απευθυνόμουν και όχι σε σένα και τον ρωτούσα συγκεκριμένα γιατί δεν ενοχλείται με τη δική σου ανωνυμία αλλά ενοχλείται με την δική μου (... και έχει επιβάλει μάλιστα το ψευδώνυμο 'αμαλία' για να με αναγνωρίζει ... κάτι σαν fair Georgina δλδ). Αφού με διαβεβαιώνεις όμως πως δεν γνωρίζεστε τότε δεν μένει παρά να συμπεράνω ότι ο μόνος λόγος που τον ενοχλεί η δική μου ανωνυμία κι όχι η δική σου, είναι πως τα σχόλια μου δεν διακρίνονται από λατρεία προς τον "αρχηγό". Τι να κάνουμε; Κάποιοι από εμάς λατρεύουν τις ιδεες και τις αρχές περισσότερο από τα πρόσωπα.

(Εσύ, gapvsbeni μου, μπορείς εν τω μεταξύ να συνεχίζεις να λατρεύεις ανενόχλητος όποιον θέλεις. Ξύρισε και το κεφάλι σου αν θέλεις σε ένδειξη λατρείας.)

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Eίναι ιδέα μου ή εν όψει του κλίματος γενικής συναίνεσης και μετά από την βροχή καταγγελιών για τις ανορθόδοξες δραστηριότητες των εθελοντών μαζευτήκαν όλοι στο καβούκι τους και δεν βγάζουν τσιμουδιά;

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΜΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ 21 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΛΩ ΕΝΩΜΕΝΟ,ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ,ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΜΑΙ ΜΕ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΙΟΣ,ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ,ΟΧΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ,ΑΛΛΑ...ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕ ΧΑΛΑΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΛΕΓΑΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ,ΕΓΙΝΕ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.ΛΑΘΟΣ,ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ!!ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ.

Divaynne είπε...

"Χμ, τελικώς έβγαλα λαβράκι. Η έμμεση παρομοίωση από την Divaynne της εκστρατείας για το πετ κοκ με την εκστρατεία για τον Βενιζέλο ήταν άκρως αποκλυπτική. Ευχαριστώ sweet lady."

αντε καλά...αντίλογος για τον αντίλογο...
που κολάει μωρέ τώρα αυτό?κατάλαβες τι είπα?λέω οτι η κάθε εκστρατεία και παρομοιάζω αυτές τις 2 οχι για κανένα άλλο λόγο αλλά επειδή συμμετείχα και στις 2 και λέω (ξανά..) οτι όταν τα blogs είτε στηρίζουν κάποιον είτε αναδεικνύουν ένα προβλημα έχουν τον προφανή απλό σκοπό!να κάνουν δηλαδή ακριβώς αυτό που είπα! το ίδιο θα σου πουν και αυτοί που στηρίζουν τον Μπενι αντίστοιχα.που είναι το δύσκολο?
και τον σκοπό τον αναλύω καλύτερα στη σελίδα του Γιώργου στη συνέντευξη.τι ακριβώς ψάχνεις να ψαρέψεις απο δω δηλαδη?

Ανώνυμος είπε...

Αμαλία όπως σου είπαν και κάποιοι προηγουμένως εκτίθεσαι. Μάλλον με τον παρορμητισμό σου (σαν τον Βενιζέλο και εσύ...) δεν φιλτράρεις αυτά που σκέφτεσαι.

Σε πληροφορώ ιδέες ασπάζομαι και εγώ και δεν λατρεύω πρόσωπα. Ιδέες Αμαλίαααα!

Τώρα αν ο ΓΑΠ έτυχε να είναι ένας καλός εκφραστής τους (αφού τις υποστηρίζει και αυτός) εγώ είμαι μαζί του. Όπως θα είμαι και εναντίον του αν κάτι δεν μου αρέσει.

Δεν είμαι οπαδός, ιδεολόγος είμαι!

Την επόμενη φορά που θα απαντάς μέτρα μέχρι το 10 για να ηρεμήσεις και να μην λές ότι να 'ναι.

Ανώνυμος είπε...

Να τον χαίρεστε τον κληρονόμο. Τρία χρόνια αλώνιζε, δεν μπόρεσε να κάνει πράξη(;) αυτά που πιστεύει; Τι θα λέτε τέσσερα χρόνια μετά;

Υ.Γ.
Κοντεύει πάντως να γίνει ανέκδοτο.

Ανώνυμος είπε...

Αφού το θέλετε,επιλέξτε τον κλινικά ηλίθιο εκπρόσωπο της οικογένειας [Μαργαρίτας] Παπανδρέου. Θα τα ξαναπούμε στις επόμενες εκλογές.
[Αλήθεια θα προσλαμβάνατε ποτέ τον Γιωργάκη υπάλληλο στη δική σας επιχείρηση?]