2007-09-25

Παπανδρέου vs Βενιζέλος (διαβούλευση)

Συνεχίζω το "συγκριτικό" μέσα από το δικό μου, δικτυακό πρίσμα. Νομίζω ότι ο τρόπος που ο καθένας του επέλεξε για να διεξάγει τον διάλογο πάνω στις θέσεις του [1], δείχνει μία διαφορετική αντίληψη που έχουν για την διαβούλευση.

Έχω αναφερθεί πολλές φορές [2] σε αυτό το blog στο http://dialogos.pasok.gr/ ένα site που ήταν από τις πρωτοβουλίες που στήριξε 100% ο Παπανδρέου. Στο site αυτό υπήρχε το προσχέδιο του Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και μπορούσε όποιος ήθελε να σχολιάζει ελεύθερα και να βλέπει τίς θέσεις και τα σχόλια των άλλων.

Αντίθετα, ο Βενιζέλος προτίμησε ένα "κλειστό" μοντέλο στο οποίο μόνο όσοι διέθεταν username και password [3] μπορούσαν να δουν τις θέσεις -δεν ξέρω αν υπήρχε η δυνατότητα σχολιασμού, κάποιος που είχε πρόσβαση τους προηγούμενους μήνες θα μπορούσε να μας πληροφορήσει ίσως. (Τις τελευταίες μέρες, το evenizelosdialogues.gr είναι πλέον διαθέσιμο χωρίς password).

Αλλά, πέρα από αυτό, νομίζω ότι οι δύο προσεγγίσεις δείχνουν δύο διαφορετικές αντιλήψεις για την διαβούλευση: από την μία ένα ανοικτό μοντέλο στο οποίο οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετέχει και από την άλλη ένα κλειστό στο οποίο κάποιος εγκρίνει τους συμμετέχοντες.

--
[1] Αφήνω στην άκρη το γεγονός ότι μου "χτυπάει" πολύ άσχημα το ότι ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δημιουργούσε τις δικές του θέσεις όταν το υπόλοιπο ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να συνθέσει το Πρόγραμμα και ότι αν και ο Βενιζέλος είχε έντονη δραστηριότητα στο blog του, ποτέ δεν έκανε ούτε μία αναφορά στο dialogos.pasok.gr (παρά τα σχόλια των επισκεπτών του).
[2] π.χ. εδώ και εδώ
[3] η σελίδα όπως έχει αρχειοθετηθεί από το archive.org στις 29/3/2007.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

έχω μια απορία. Το ενδεχόμενο της διάσπασης γιατί δεν το συζητάει καμιά πλευρά ανοιχτά; Έχω τη γνώμη ότι είναι πολύ πιθανή αυτή η κατάληξη με δεδομένο πως αν ο Μπένι εκλεγεί για πρόεδρος, ο Γιώργος δεν έχει θέση σ' ένα συντηρητικό κόμμα όπου δεν θα μπορεί να εκφράσει τις θέσεις του με σαφήνεια και απλότητα. Η ουσία των πραγμάτων είναι ότι μετά 10 μέρες από τις εκλογές η ΝΔ μας αλλάζει τα φώτα. Και δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να αντιπολιτευτούμε με πυγμή και συγκεκριμένες θέσεις. Φαντάζομαι το θέαμα: βγαίνει ο ΓΑΠ και μιλάει και αμέσως μετά ο Βενιζέλος από το Ζάππειο και κατά προτίμηση στο Mega και λέει τα δικά του. Κατά τη λαϊκή ρήση "να μας τρων' οι ρέγγες"

Δυστυχώς αυτή την εικόνα παρουσιάζουμε. Και η αριστερά (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) ακόμα θριαμβολογεί, ανάξια να διαχειριστεί την ελάχιστη κρίση, να εκφέρει αντιπολιτευτικό λόγο, αν όμως είχε μπροστά της το Πασοκ θα έπνεε μένεα.

Και μια τελευταία παράμετρος. Όλοι συζητούν για τη διαφορά του εκλογικού αποτελέσματος σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Κανείς, μα κανείς όμως, δεν διερωτήθηκε για το πόση θα ήταν διαφορά αν δεν ήταν ο ΓΑΠ. Ούτε 15% δεν θα έπαιρνε το ΠΑΣΟΚ.

Κάπως έτσι καταλήγω στο συμπέρασμα ότι αν εκλεγεί ο Βενιζέλος μάλλον θα υπάρξει διάσπαση. Με όσα αυτό συνεπάγεται.

GNOMON είπε...

http://pasok-gnomon.blogspot.com

Μήπως θα έπρεπε οι εκλογές για ανάδειξη Προέδρου του Κινήματος να γίνουν με ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΑ (κατά Βενιζέλο) ψηφοδέλτια ? ......άντε για να μην ξεχνάμε ότι το άηθες είναι άηθες όποιον και ότι και αν εξυπηρετεί και
υπηρετεί..

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.