2007-09-01

rec-on-vidcast -- 02

Πώς και γιατί ασχολούμαι με τις εκλογές. Γιατί με θυμώνει ο χρόνος που διάλεξαν να βάλουν τις εκλογές.

6 σχόλια:

Χρήστος Μυρωνίδης είπε...

Μιας που ο Παναγιώτης άνοιξε τον χορό των παραπόνων για αυτές τις εκλογές, ακούστε και τα δικά μου…

Αυτό που με ενόχλησε (και με ενοχλεί ακόμα και τώρα-πάρα πολύ!) είναι το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έως και σήμερα δεν έχει δημοσιεύσει το Κυβερνητικό της Πρόγραμμα… Φημολογείται ότι πρόκειται για μια συνέχεια του προγράμματος του 2004 !!!! Μα καλά τίποτα δεν άλλαξε από τότε ? …και οι Μεταρρυθμίσεις ???

Το πρόγραμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πέρασε από 40 κύματα μέχρι να αποκτήσει την τελική του μορφή. Ξεκίνησε από μια κυβερνητική πρόταση των οργάνων του κινήματος προς την βάση, και με την ενεργή συμμετοχή των μελών και των φίλων του κινήματος (μέσα από Συμμετοχικές Διαδικασίες) απέκτησε την τελική του μορφή. Α ! και να μην ξεχνάμε και τον διαδικτυακό διάλογο που εξελίχθηκε παράλληλα όλους αυτούς τους μήνες…

Αν πάλι εγώ κάνω λάθος, και η Νέα Δημοκρατία έχει Κυβερνητικό Πρόγραμμα, τότε γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική συζήτηση ? Τότε γιατί τα στελέχη της αρκούνται στην ανάλυση των προβλημάτων και των ατελειών που κληρονόμησαν από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και δεν μας λένε ποιο η δικιά τους πρόταση για την χώρα ?

Τις εκλογές αυτές τις περίμενα με μεγάλη αγωνία. Μ’ αρέσει και μένα η πολιτική κουβέντα και οι πολιτικές συζητήσεις-αντιπαραθέσεις… αρκεί να είναι επί της ουσίας, έξω από στεγανά και χωρίς επικλήσεις στο μεταφυσικό (βλ. ασύμμετρες απειλές, μηχανογραφικά λάθη κ.α.). Ειλικρινά, γουστάρω ο καθένας να υπερασπίζεται τις θέσεις του και την ιδεολογία του… Απογοητεύομαι ρε γαμώτο όταν οι φίλοι μου εκφράζονται ξύλινα και απόλυτα, μιμούμενοι τους πολιτικούς στα παράθυρα των 8 ...

Ανώνυμος είπε...

Για την ημερομηνία διαξαγωγής των εκλογών δεν μπορεί να αποφασίσει κανείς εκτός από την κυβέρνηση, οπότε όλα τα κουβαδάκια και όλα τα παιδάκια θα πρέπει να παίζουν στην ίδια παραλία, την ώρα που ο ήλιος καίει. Μην ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητούσε εκλογές συνεχώς εδώ και μήνες.

Συμφωνώ στα σχόλια περί ιδιαιτερότητας της χρονικής στιγμής. Θυμίζει κάτι σαν καλοκαιρινά νομοσχέδια την περίοδο που ο λαός κάνει μπάνια.

Θα με ενδιέφερε πάρα πολύ να μάθω με ποιες απόψεις συμφωνείς με τον ΓΑΠ και πως σε έπεισε ότι θα κάνει κάτι διαφορετικό.

Ανώνυμος είπε...

ερώτηση πρώτη:
22 Σεπτεμβρίου 1996, ο Σημίτης κάνει πρόωρες εκλογές. Καλώς ή κακώς;
ερώτηση δεύτερη:
2 Ιουνίου 1985, ο Α. Παπανδρέου κάνει πρόωρες εκλογές. Καλώς ή κακώς;

Ερώτηση καταληκτική. Από το 77 μέχρι σήμερα, (και μετρώντας τις εκλογές του 89-90 ως μία), έχουν γίνει 7 εκλογικές αναμετρήσεις. Μία επειδή έπεσε η κυβέρνηση (93), τρεις στο τέλος της τετραετίας (81, 89, 96) και τρεις πρόωρες, όλες από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Οι δύο από τις τρεις έγιναν καλοκαίρι. Βλέπεις κάποιο pattern?

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι υπάρχουν σαφέστατες διαφορές, αναφορικά με τις χρονικές περιόδους που προκηρύχθηκαν κατά τα προηγούμενα χρόνια οι πρόωρες εκλογές, αλλά και σαφώς μεγαλύτερες διαφορές ως προς τους λόγους που επικαλέστηκαν (ή εννοούσαν) οι εκάστοτε πρωθυπουργοί, σε σχέση με την πρόσφατη προκήρυξη. Θα δεχθώ βέβαια ότι το κύριο μέλημα των πρωθυπουργών ήταν η επανεκλογή τους, αλλά θα προσθέσω πως μέχρι τώρα, υπήρχε τουλάχιστον ένα επίπεδο σοβαρότητας απέναντι στους θεσμούς (τις προκήρυσσε ο πρόεδρος της δημοκρατίας και όχι ο κάθε Ρουσσόπουλος) αλλά και στον χρόνο διεξαγωγής τους (σε περίοδο πλήρως παραγωγικού χρόνου και όχι διακοπών).

Ανώνυμος είπε...

Επίσης Παναγιώτη καλή αρχή στο νέο ...cast. Συνεχίζεις να "ανοίγεις τον δρόμο" και να μας βάζεις ιδέες. Να δω πότε θα καταξιωθούμε να σε ακολουθήσουμε.
φιλικά

michalisk είπε...

Γεια σου Παναγιώτη.
Είδα το νέο μήνυμά σου, και πρέπει να πω ότι στο προηγούμενο μήνυμα ήμουν ανώνυμος από λάθος (περισσότερο άγνοια του πως δουλεύει αυτό), και όχι από επιλογή. Εξάλου, ξέρεις την άποψή μου για το βάρος της υπογραφής, όταν κάποιος λέει κάτι.

Η ερώτησή μου ήταν το αν βλέπεις κάποιο pattern. Και το pattern που ήθελα να επιδείξω είναι αυτό που "έπιασε" ο gpapoul από κάτω.

- Η αντιπολίτευση πάντα ζητάει πρόωρες εκλογές.
- Οι πρωθυπουργοί πάντα κάνουν πρόωρες εκλογές όταν νομίζουν ότι θα τις κερδίσουν.
- Η αντιπολίτευση πάντα θα γκρινιάζει για το χρόνο των εκλογών.

Πληροφοριακά, ο Σημίτης ανέλαβε κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 96 και έκανε εκλογές το Σεπτέμβριο του 96 άρα είχε αρκετό χρόνο αν ήθελε να τις κάνει νωρίτερα και όχι όταν ο λαός θα λείπει σε διακοπές. Και τότε ο Έβερτ ζητούσε εκλογές επιμόνως και μετά γκρίνιαζε για το χρόνο των εκλογών. Και τότε η αιτιολογία ήταν καθαρά προσχηματική.

Ενδιαφέροντα links επ αυτού:
http://www.hri.org/E/1996/96-08-23.dir/keimena/vasiko/vasiko.htm
http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15141&m=A10&aa=1

Το αν είναι καλοκαίρι, χειμώνας, 2 χρόνια, 3 χρόνια, οτιδήποτε, είναι αστείο να το συζητάμε. Αστείο είναι επίσης να συζητάμε το αν ο λαός είναι εδώ, εκεί, παραπέρα. Ο λαός δυστυχώς δεν ψηφίζει με βάση τα προγράμματα τα οποία ούτως ή άλλως δεν ασχολείται να μάθει. Ψηφίζει με βάση τις προσωπικές συμπάθειες, το κόμμα στο οποίο παραδοσιακά ανήκει, το τι του έταξε κάποιος υποψήφιος βουλευτής κ.ο.κ.

Εξάλου, με ευθύνη κυρίως της αντιπολίτευσης (κυρίως ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ μια που το ΚΚΕ έχει τη σταθερή δική του ρητορική διαχρονικά) μέχρι στιγμής η κουβέντα έχει επικεντρωθεί στο Ζορμπά και τη Φώφη. Πίστευα ότι βολεύει την -όποια- κυβέρνηση αυτό, αλλά προβληματίζομαι γιατί βλέπω την αντιπολίτευση να εγκλωβίζεται εκεί.

Τελικά, αντί να αντιπαρατεθεί σε επίπεδο προγραμμάτων, επιλέγει να αντιπαρατεθεί σε επίπεδο σκανδαλολογίας και άρσης αντιδεξιών ανακλαστικών. Ασχέτως του αν έχει δίκιο ή όχι και τα δύο απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν σύγχρονος και εποικοδομητικός πολιτικός λόγος.

Δυστυχώς, θα περάσουν πολλά χρόνια ακόμα μέχρι να μπορέσουμε να κάνουμε σοβαρή πολιτική συζήτηση σε προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα.

Μιχάλης