2007-09-18

ο ρόλος του Αρχηγού;

Είναι ο ρόλος του Αρχηγού να εκφράζει τον μέσο όρο ή το μέλλον;

Δεν είναι εύκολη η απάντηση! Η δική μου είναι "εξαρτάται με το αν είμαστε ευχαριστημένοι με το παρόν" -και δεν είμαι καθόλου.

Έχω ακούσει πολλές κριτικές για τον Παπανδρέου, αλλά ποτέ δεν άκουσα ότι είναι ο μέσος όρος. Αντίθετα, πολλοί λένε "καλός είναι, αλλά για μία άλλη πιο προοδευμένη χώρα".

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επειδή στην Ελλάδα (και ειδικά με τέτοιο ποσοστό γερόντων και ανθυπογκομενιδίων) αν κάποιος δεν μοιάζει με τον μέσο όρο (ή έστω με αρχηγό τύπου Κόκκαλη), δεν πρόκειται κανείς να τον πάρει στα σοβαρά, τότε η απάντηση είναι προφανής.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της. Αν κάποιος ήθελε και μπορούσε να συμβάλλει στην πρόοδο του τόπου αυτός είναι ο ΓΑΠ. Και επειδή ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, ας τον στηρίξουμε ανοιχτά.

Λυπάμαι βαθύτατα για το κατάντημα του ΠαΣοΚ. Ο λαός έχει κριτήριο και τελικά διαφάνηκε ότι ορθώς μαύρισε στελέχη που έβλαψαν τον τόπο.

Το ποσοστό του ΠαΣοΚ το οφείλει μόνο στον ΓΑΠ. Σε άλλη περίπτωση θα είχε πάρει 12%

Ανώνυμος είπε...

re pedia den prepei kapia stigmh auth pou menoume ekso
apo politikes intrikes tou parelthontos na vgoume brosta
kai na poume gia pragmata pou ebneoun gia ton GAP
prepei na yparksei grhgora mia kinish se kapio blog
na dioxeteutei auth h nea energia anthropon
Tis politikes na tis xaraksei h proodeutikh kinonia
kai oxi oi PREPENTERIDES me ta ekdotika sigrotimata

Ανώνυμος είπε...

Τι σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για έναν πολιτικό τύπου ΓΑΠ? ποιος ευθύνεται γι' αυτό? Είναι παράλογο να τιμωρείς κάποιον επειδή είναι καλύτερος από αυτούς που εσύ θεωρείς καλούς (ούτε κάν μέτριους). Η Ελλάδα δεν είναι κάτι αυτόνομο. Η ελληνική κοινωνία δεν είναι ξεχωριστή μονάδα. Είμαστε εμείς, όλοι μαζί. Λυπάμαι που η ελληνική κοινωνία είναι τόσο πίσω που δεν μπορεί να δεχθεί την πρόοδο, για την ακρίβεια ούτε την έννοια της προόδου. Λυπάμαι που έχουμε μεγαλώσει (και έχουν μεγαλώσει τα παιδιά τους) στην εποχή του χρήματος, της αρπαχτής και της αδιαφορίας. Να επιλέγουμε αρχηγούς μόνο βάσει της εικόνας. Θα μου πείτε ότι μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Ε, λυπάμαι που όταν ικανά άτομα πλαισιώνουν τις εικόνες με χίλιες λέξεις ο μέσος Έλληνας δεν είναι σε θέση όχι να τις επεξεργαστεί, αλλά ακόμα και να τις αντιληφθεί.
Με προσβάλει το γεγονός ότι αυτοπεριορίζουμε την ελληνική κοινωνία σε πλαίσια οπισθοδρόμησης. Θέλω να αλλάξει η κατάσταση. ΓΙ' αυτό:
Ακολουθώ τον ΓΑΠ ως αρχηγό (είτε του ΠΑΣΟΚ είτε άλλου οργανισμού σοσιαλδημοκρατικού ή ΜΚ) γιατί πραγματικά εμπνέει, έχει όραμα, έχει συνείδηση και όρεξη για προσφορά. Θα είναι τιμή μου να συμβάλλω στο έργο του.
ΥΓ. Ο βερμπαλιστής ακατανόμαστος 'δελφίνος' (sic!) δεν αξίζει καν τον σχολιασμό μου.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@ ανώνυμους:

Αν και τα σχόλιά σας με βρίσκουν σε γενικές γραμμές σύμφωνο, θα είχαν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα αν ήταν επώνυμα.

Η ανωνυμία αργά ή γρήγορα θα μετατρέψει και αυτό το blog σε χώρο που θα βρίζει ο ένας τον άλλο όπως έχει συμβεί και άλλου.

dalhia είπε...

o ανωνυμος @01.23.00 είναι η Μαρία m.g5586@gmail.com

Ανώνυμος είπε...

Θυμάμαι τις τελευταίες λέξεις που είχε πει στην ομιλία του ο Bruce Sterling όταν είχε έρθει στην Αθήνα:

"Flee those who claim to know the future. Follow those who seek it and embody it".

Ανώνυμος είπε...

Ο ρόλος του οποιουδήποτε αρχηγού είναι να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, το οποίο καθορίζεται από αυτούς που τον επέλεξαν/τοποθέτησαν. Στο τέλος της ημέρας γι αυτό κρίνεται, είτε μιλάμε για πολιτική, είτε για επιχειρήσεις είτε για ότι θέλεις.

Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ το επιθυμητό αποτέλεσμα ήταν και θα είναι πάντα η απόκτηση κυβερνητικής πλειοψηφίας. Το ποιους θα εκφράζει, το στυλ εξουσίας κλπ είναι απλώς εργαλεία για την επίτευξη του στόχου.

Ανώνυμος είπε...

file bouli sto proto simfono

oso gia to deutero diafono
ekei exei xasei to pasok se sxesh me to parelthon
exase thn sosialistikh tou fisiognomia


h apoktish kibernitikhs pliopsifias den einai aytoskopos
pou simenei oti o skopos den agiazei ta mesa
ta mesa einai to programma, h xaraksh politikhs
den allazoume fisiognomia gia na ginoume arestoi
protasoume to kinoniko symferon se antidiastolh
me to atomoko simferon (to komma)

h maggia den einai na gineis arestos sta protypa
tou opsimou deksiostrofou neoellhna gia na piseis

alla esy na metallakseis ton ellhna me tis idees sou kai
PRAKSEIS sou

deGreece είπε...

Ο ΓΑΠ δεν νομίζω να χρειάζεται σήμερα αντίθετες υπερβολές του τύπου 'είναι μπροστά από την εποχή του' ή 'είναι πολύς γι αυτή τη χώρα'. Όπως όλοι, έχει τα ελαττώματά του και τα προτερήματά του και κυρίως ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο (που δεν είναι η παράδοση της οικογένειας, αλλά το προσωπικό του στίγμα)όχι εύκολα αναλώσιμο. Εξάλλου στην πολιτική δεν κρίνονται χαρακτήρες αλλά ενέργειες και ο συγκεκριμένος θα κριθεί από τις προηγούμενες που έκανε και τις επόμενες που θα κάνει.
Ποτέ δεν είναι αργά μέχρι την τελευταία στιγμή...

Evlambia Alngelou είπε...

Το ανώνυμο σχόλιο "Τρι Σεπ 18, 01:56:00 μμ" καταχωρήθηκε από angelou.bia@gmail.com

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι η λογική ότι ο ΓΑΠ είναι καλύτερος (ή έστω μπροστά) από την κοινωνία και για αυτό απέτυχε κάπου χάνει χοντρά, και μοιάζει λίγο εύκολη δικαιολογία.

Δέχομαι ότι δεν έχει το στυλ του καραμπουζουκλή ηγέτη (που έχει ο Καραμανλής) που ο λαός τον νιώθει πολύ προσιτό, αλλά το ίδιο ίσχυε π.χ. και με τον Σημίτη, που μια χαρά τον ψηφίσανε (αν και κατά βάθος όντως δε μας πήγαινε και σαν λαό αλλά και εσωτερικά στο ΠΑΣΟΚ). Η διαφορά ήτανε ότι σε κάποια βασικά πράγματα ο Σημίτης ήταν σαφής και σταθερός σε αυτά που πρέσβευε(σημειώνω για αποφυγή παρεξησήσεων ότι δεν είμαι Σημιτικός, ούτε καν ΠΑΣΟΚ).

Σε αυτό έχασε ο ΓΑΠ, τελικά κανείς μας δεν κατάλαβε ποια ήταν αυτά τα νέα πράγματα που ευαγγελιζόταν: εκεί που τα έφερε αποδείχθηκαν λίγα ή αναντίστοιχα με αυτό το πολυπόθητο καινούριο (π.χ. βλ. επιλογές σε επίπεδο προσώπων σε καίριες κομματικές θέσεις: αν ο άνθρωπος αυτός που είναι τόσο μπροστά φέρνει ως επικεφαλής ψηφοδελτίου μια Φώφη ο συμβολισμός είναι θλιβερός - ίσως το μόνο αξιόλογο νέο πρόσωπο που εγώ ξέρω να έφερε είσαι εσύ Παναγιώτη), εκεί που τα υπαινίχθηκε υπαναχώρησε με το πρώτο ζόρι(π.χ. Παιδεία), και εκεί που ζορίστηκε τα ξέχασε (βλ. Λαλιώτης και καταφυγή στην παλιά καλή αντιδεξιά ρητορεία παραμονές εκλογών).

Και έκανε βέβαια και σημαντικές γκάφες (βλ. Φώφη/Σύνταγμα) που πραγματικά δεν δικαιολογούνται για έναν ηγέτη.

Επειδή δυστυχώς νομίζω ότι η εναλλακτική (Βενιζέλος) είναι πραγματικά scary, ας βγει τις επόμενες μέρες ξεχνώντας όλες τις συμβάσεις που η πολιτική του έχει επιβάλλει, ας πει τα πράγματα με το όνομά τους όπως δεν τα έχει ξαναπει κανένας - είναι η μόνη ελπίδα αν όχι να κερδίσει, πάντως τουλάχιστον να πέσει αξιοπρεπώς.

Αν κρίνω όμως από αυτά που ψέλισε την Κυριακή το βράδυ....

Ανώνυμος είπε...

ανωνυμε,

μου περιεγραψες μια ιδανική κατασταση.

σου περιέγραψα την πραγματικότητα.

Ο σκοπός στην πολιτική είναι πάντοτε η αύξηση της δύναμης και της επιρροής (και αυτό ισχύει για ολα τα κόμματα). Ολοι μάχονται (εντος και εκτός εισαγωγικών) για το κοινό καλό. Προηγείται όμως πάντα το συμφέρον του κόμματος, γιατί αν αυτό διαλυθεί απομακρυνόμαστε από την επίτευξη του στόχου (δηλ. το κοινό καλό...)

Αν τα πράγματα ήταν έτσι όπως τα περιγραφεις τότε δεν θα συζητούσαμε τώρα. Το ΠΑΣΟΚ θα εσπαγε σε 3-4 κομμάτια και ο καθενας θα πορευόταν με τη δικη του πρόταση, σοσιαλιστική, δεξιόστροφη κλπ.

Ανώνυμος είπε...

Eίμαι 53 ετών,το γράφω και το λέω μόνο και μόνο,για να δώσω "έμφαση",στο γεγονός πως προκειμένου για την "ενότητα" του κόμματος,οι της γενιάς μου, έχουμε κάνει άπειρα λάθη και και έχουμε δεχθεί και ανεχθεί άπειρους άσχετους και πουλητάρια στις "τάξεις" μας.
Ας πάρει επί-τέλους ΤΕΛΟΣ αυτή η ιστορία.
Προσωπικά θα ακολουθήσω το Γιώργο σε όποιο μετερίζι!γιατί πιστεύω στο όραμα και τις ιδέες αυτής της προσωπικότητας!
Με εκτίμηση
Kaithpan@gmail.com

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Tα μπλογκς είναι μία χαρά. H ψήφος όμως ακόμα είναι με χαρτάκι. Δηλαδή, πρέπει κάποια στιγμή να βγούμε στη ζωή. Ποιοι μετέχουν στο κόμμα ως φίλοι; Αυτοί ψηφίζουν. Ποιοι μπορούν να γραφτούν ως φίλοι; Παρακολουθήστε το θέμα από κοντά. Eγώ λέω έτσι πρόχειρα: αυτοί που φωνάζουν για την ήττα είναι αυτοί που έκαναν τον κόσμο να μην ψηφίσει ΠΑΣOK. H ευθύνη του Γιώργου είναι ότι δεν υπήρξε πιο τολμηρός. Από τη διαδικασία αυτή μπορεί να βγει κάτι σπουδαίο. Eπιτέλους. Ξαναλέω – τα μπλογκς για ενημέρωση και κινητοποίηση. Αλλά θέλει εκεί έξω συμμετοχή και παρέμβαση. Kαι εδώ και παντού.

Ανώνυμος είπε...

ολοι κοντα ΓΑΠ με καθε τροπο ειναι το μελλον μας

Ανώνυμος είπε...

to katastatiko kirie venizelo anaferei tipota
gia debate? diakanaliko?

diakanalikh thledhmokratia einai to neo pasok?

Stultitia είπε...

Θα συμφωνήσω με τον δε μασάμε...

Υπάρχει μία τελευταία ευκαιρία ο ΓΑΠ να αρπάξει τα ηνία και να δείξει ότι μπορεί να κάνει κουμάντο. Έχω την αίσθηση ότι η Έλληνας είναι (ψεύτο)συγκρουσιακός τύπος και επιθυμεί ανθρώπους, έστω κατ' επίφαση καβγατζήδες. Θυμάστε τα περί νταβατζήδων του Καραμανλή;

Αν θέλετε ο Βενιζέλος του έδωσε την τέλεια ευκαιρία. Μία ισχυρή αντίδραση, μία μάχη επιβίωσης ίσως ξυπνήσει τα αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης του ΓΑΠ και του δώσει την πνοή που χρειάζεται για να συνεχίσει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Σε διαφορετική περίπτωση φοβάμαι ότι όσο περνά ο χρόνος πολλοί στο κίνημα θα αρχίσουν να συντάσσονται με μία «ρεαλιστικότερη» εκτίμηση των πραγμάτων και το κύμα συμπάθειας προς τον Γιώργο Παπανδρέου θα εξανεμιστεί.

Εξάλλου κάτι τέτοιο συνέβη και στο παρελθόν. Το τεράστιο κεφάλαιο της άμεσης εκλογής του ΓΑΠ από τη βάση του κινήματος αναλώθηκε σε μία προσπάθεια διατήρησης ισορροπιών χωρίς να χρησιμοποιηθεί ποτέ για να στηρίξει τις ριζοσπαστικές αλλαγές που είχαμε ανάγκη.

Ανώνυμος είπε...

apla pragmata

o GAP kserame kai kseroume ti antiprosopeuei
Social liberalism
http://en.wikipedia.org/wiki/Social_liberalism
KENTROOS EINAI O ANTHROPOS
oi apopseis tou gia open democracy , apokentrosh tou kratous
kinonikh symetoxh (dhmopsifismata) ,oudeterothta eksoterikhs politikhs

EINAI GNOSTA SE AUTOUS POU THELOUN NA TA PSAKSOUN KAI NA TA BROUN
KAI EPISHS SE OLOUS MESA STO PASOK KAI IDIETERA STON KYRIO BENIZELO
to lathos tou einai h adynamia kai atolmia
(mhn ksexname kai th demonopiish ths lekshs fileleutheros apo ton patera tou,
fantastite na elege eimai fileleutheros sosialisths!!!)
kai logo tou oti ta komatika-organa diergasies sto pasok
exoun ginei xiroterEs kai apo thn xiroterh dhmosia yphresia
eferan auto to apotelesma.

Ta lathh kai atolmies tou omos den ftene mono
alla kai to oti to "OLON PALEON PASOK"
tou eskabe to lako.

O BENIZELOS APO THN ALLH DEN KSERO TI ANTIPROSOPEBEI??
SOCIALDHMOKRATIA?
XRISTIANOSOCIALDHMOKRATIA?
EKSIGHRONISTES?

TO PASOK KAI GERASMENO EINAI KAI BARIDH STIS NEES PROODEUTIKES
IDEES POU FERNEI

SKOPOS EINAI NA TOLMISEI
ALLAGH TOU PASOK
H
TABOULA RAZA!!
DIMIOURGIA NEOU FOREA APO THN ARXH?

se kathe periptosh tha stirikso
ton GIORGO PAPANDREOU

enas filos tou pasok

Παναγιώτης είπε...

Η προσωπογραφία του Βενιζέλου από τον Πάσχο Μανδραβέλη στην Καθημερινή της Τετάρτης είναι πολύ εύστοχη.

"Σίγουρα μπορεί να «παίξει καλά στην τηλεόραση» κάτι που αποδεικνύεται όρος επιβίωσης στο πολιτικό σκηνικό. Οπως αποφαίνεται ο σοφός λαός «τα λέει καλά» - κάτι που δεν κατάφερε ποτέ ο κ. Παπανδρέου. Σίγουρα μπορεί να διαχειριστεί ένα άρρωστο και χρεοκοπημένο (και οικονομικά) μιντιακό τοπίο. Μπορεί να κάνει τα παρασκηνιακά, αλλά τελικά τόσο χρήσιμα «ντιλς», που εκτός από εκλογές δίνουν και ηγεσίες. Για τον τόπο, όμως, τι μπορεί; Ποια ακριβώς πολιτική πρόταση πρεσβεύει;

Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να ψάξει πολύ κάποιος για να ανακαλύψει θέσεις στον χειμαρρώδη λόγο του. Είναι ο πολιτικός που μπορεί να περικλείσει τα λιγότερα νοήματα στις περισσότερες λέξεις. Υιοθετεί με συνέπεια «αυτά που θέλει ο λαός». Θέλει να γίνει ηγέτης του, γι’ αυτό και τον ακολουθεί. Είναι κρατικιστής διότι η κυρίαρχη αντίληψη είναι ο κρατισμός. Εναντιώθηκε παρασκηνιακά στον κ. Σημίτη στο ζήτημα των ταυτοτήτων, διότι οι σταυροί χρειάζονται στις εκλογές. Συν-κληροδότησε μερικά από τα χειρότερα άρθρα του Συντάγματος που απαντώνται παγκοσμίως, γιατί υπήρχε τέτοιο κλίμα στα ΜΜΕ. Είναι (εξ επαγγέλματος ίσως) «νομικιστής»: πιστεύει ότι αν κάτι εγγραφεί σε νόμο, λύνει κοινωνικά προβλήματα.

Δεν είναι από την παλιά στόφα των λαϊκιστών, που συνεπαίρναν τους πολίτες από το μπαλκόνι. Είναι μάλλον «νεολαϊκιστής» που ξέρει να χειρίζεται καλά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης."

giannaros_g είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με το post σου και πολύ εύστοχη η παρατήρησή σου για το μέσο όρο. Είμαι (από τους λίγους είναι αλήθεια) που άρχιζα να ψηφίζω ΠΑΣΟΚ λόγω Γιώργου, γιατί εξακολουθώ να πιστεύω στο όραμά του και γιατί αυτοπροσδιορίζομαι ως φιλελεύθερος σοσιαλδημοκράτης. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και πολλοί σαν εμένα είμαστε μια "βουβή" πλειοψηφία μέσα στο ΠΑΣΟΚ.. ο Βενιζέλος εκφράζει ένα 80΄ς ΠΑΣΟΚ, το οποίο τότε ήταν ιστορική θα έλεγα αναγκαιότητα, αλλά πλέον είναι παρωχημένο...

Ανώνυμος είπε...

http://social-liberals.blog.com/2117825/