2007-09-26

ΓΑΠ: "δεν έβαλα το μαχαίρι βαθιά"

Από την σημερινή ομιλία του Παπανδρέου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ:

Δώσαμε μια μεγάλη μάχη. Δεν κατορθώσαμε να την κερδίσουμε. Στη μάχη αυτή, όλοι μας έχουμε συμμετοχή, ρόλο και ευθύνες. Και πρώτος απ' όλους εγώ.

Πρώτος απ' όλους εγώ, διότι δεν έβαλα το μαχαίρι βαθιά. Γιατί η ανανέωση δεν προχώρησε, όπως έπρεπε, όσο και όπου χρειαζόταν. Θεωρήσαμε, και εγώ πρωτίστως, ότι μια ανασύνταξη και ενωτική πορεία θα ήταν αρκετή, για να πείσει για το νέο ΠΑΣΟΚ.

Αποδέχτηκα, πολλές φορές, να στρογγυλοποιούμε τις θέσεις μας ή να προσφεύγουμε σε μέσους όρους. Να αγνοήσω δημόσιες διαφοροποιήσεις. Διαφοροποιήσεις, που υπονόμευαν την εικόνα της ενότητας του Κινήματός μας.

Ποτέ δεν εξετάσαμε ουσιαστικά τα κοινωνικά και πολιτικά αίτια, που μας οδήγησαν να αποξενωθούμε από τον κόσμο, που μας στήριζε διαχρονικά. Διότι, μετά την ήττα του 2004, διάλεξα να μην συγκρουστούμε μετωπικά με πρακτικές, αντιλήψεις και πρόσωπα, που εκπροσωπούσαν αρνητικές πλευρές της πολιτικής μας.

Με ένα ΠΑΣΟΚ, που είχε αφομοιωθεί από τον κυβερνητισμό και είχε ταυτιστεί με τον κρατισμό. Με ένα ΠΑΣΟΚ, που είχε απομακρυνθεί από τις ιδρυτικές μας αρχές, από τον κοινωνικό κορμό, που είχε εξαρχής ταχθεί να εκφράσει.

Επειδή θέλησα να προχωρήσουμε σε βελούδινες αλλαγές, που θα συνιστούσαν μια θετική υπέρβαση, χωρίς αναταράξεις. Θέλησα να δημιουργήσω τις προϋποθέσεις αναζήτησης των ελάχιστων κοινών παρονομαστών, μεταξύ όλων των συντρόφων και συναδέλφων, που είχαν συνεισφέρει ουσιαστικά στην ιστορία και το κυβερνητικό έργο του ΠΑΣΟΚ.

Έκανα, όμως, λάθος. Γιατί, από τους ελάχιστους κοινούς παρονομαστές, δεν εξάγονται μείζονες πολιτικές δυναμικές.


Τα παραπάνω με εκφράζουν απόλυτα. Τα bold δικά μου.

Το πλήρες κείμενο εδώ.

24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχως ενας πολιτικος με ποιοτητα σαν τον Γιωργο Παπανδρεου στη χωρα με τους "ελληναρες ξερολες" θεωρειται απλως .....¨Γιωργακης".
Τι να πει κανεις. Ο λαος εκλεγει τους πολιτικους που του αξιζουν. Ειναι θλιβερο!!!! Απιστευτα θλιβερο για την καταντια μας.!!

Ανώνυμος είπε...

autokatharsh vs enothta

distixos kanenas den vriskete konta
apo tous "sofous" tou pasok se auton ton monaxiko dromo
alla h bash einai edo

Unknown είπε...

Γιατί δεν θα ψηφίσω ΠΑ.ΣΟ.Κ
Όταν έγραφα τα παραπάνω που ήσουν; Που ήταν και ο stefan και εσύ όταν έλεγα πως το ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξε. Για αυτό είπα την επομένη των εκλογών πως το ΠΑΣΟΚ κέρδισε. Κέρδισε την αυτοκάθαρση που δεν θα ερχόταν αν η αριστερά ψήφιζε ΠΑΣΟΚ
Περιμένω με πολύ ενδιαφέρον το ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς οι ξερόλες δεν ξέρουν αρκετά για να σηκώσουν τις μαγκούρες ενάντια σε αυτή την κατάφορη καταπάτηση των θεσμών του Κοινοβουλίου και του κινήματος.

Πραξικόπημα προσπάθησε να κάνει ο Παπανδρέου σήμερα, και σε όποιον αρέσει η λέξη. (Σβήσε το σχόλιο vrypan! Δεν θα εκπλαγώ! Θα είναι εντελώς μέσα στο πνεύμα του μαχαιριού και του κόκκαλου! Κλείσε και τα σχόλαι αν θες. Κάνε και καθιστική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα ενάντια σε μας που σηκώνουμε τη φωνή μας. Σιγά να μην φοβηθούμε!)

Έχει χαθεί πια κάθε έννοια δημοκρατίας, σύνεσης, κάθε αίσθηση λογικής και διαλόγου. Επαναλαμβάνω την ερώτηση του Κακλαμάνη: Ποιος είναι ο εγκέφαλος που βάζει στο μυαλουδάκι του ΓΑΠ αυτές τις ιδέες; ΝΑΙ, ΘΕΛΩ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Eνα ανοιχτό κόμμα οφείλει να δίνει απαντήσεις στις απορίες μας! Κυρίως όταν μας ρεζιλεύει με κυνικές κινήσεις σαν την σημερινή. Είναι επικίνδυνος ο διαχωρισμός τού ΠΑΣΟΚ σε πιστούς και άπιστους. Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να μας σπρώχνετε προς τη μια μεριά ή την άλλη όταν απλώς υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και τον ορθό λόγο; Σταματήσε. Σκοτώνει το διάλογο, την συνεργασία, τη δημοκρατία, όχι μόνο την εσωκομματική αντιπολίτευση όπως πιστεύουνε κάποιοι κουφιοκεφαλάκηδες. Τον αδικεί τον Παπανδρεόυ να ανεβαίνει στο Βήμα με επιχειρηματολογία Αχμεντινετζάντ. Πραγματικά δεν του αξίζει αυτό το ρεζίλεμα.

Unknown είπε...

Γιατί γράφεις ανώνυμα; Δεν θα μπορούσες να κρατάς ένα ψευδώνυμο; Ή μήπως φοβάσαι πως σε λίγο θα είσαι πάλι με γιωργάκη;

Ανώνυμος είπε...

@karpidis

LOL!

Άντε καλέ! Εγώ είμαι ορκισμένος Βενιζελικός. Δεν φαίνεται; 'Εχω αρχίσει και ειδική δίαιτα για να του φέρω κάπως, έτσι στο προφίλ. Πίνω και νερό στο όνομά του, Perrier δλδ(και ξεδιψάω... τη δίψα μου για την εξουσία, που λένε!.... ΛΟΛ. Tι ατάκα κι αυτή. Θα μείνει στην ιστορία! ε;)
Κανένα πολιτικό επιχείρημα θα δούμε παίδες ή θα μας τα ζαλίσετε μέχρι τις 11/11 με το τί πίνει ο Βενιζέλος και με το αν έπαιζε με παιδαγωγικά παιχνίδια ή με όπλα όταν ήτανε μικρός?

Δεν με ενδιαφέρει το διαδικτυακό image building, karpidis. Δεν πα' να νομίζετε ότι είμαι κοντός, φαλακρός και άσχημος. Υπερηφάνως ανώνυμος! Προλετάριος της μπλογκόσφαιρας.

Internaut είπε...

"ασχολούμαι" με τα του ΠΑΣΟΚ μόνο και μόνο επειδή όπου κι αν γυρίσω το βλέμμα θα βλέπω να συζητείται η διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ. Και όταν λέω παντού το εννοώ. Και στην TV και στον Τύπο και, δυστυχώς, στο internet.

Με απαρχή τις εκλογές αυτές, είδαμε blogs δήθεν εσωτερικά πληροφορημένα, σημειολόγους αναγνώστες "κρυμμένων" δημοσκοπήσεων και καφενόβιους πολιτικούς αναλυτές της πλάκας. Έκανα ένα απλό πείραμα, βάζοντας τον πηχαίο τίτλο "Η τελευταία κρυφή δημοσκόπηση..." στο blog μου και είδα τα ταπεινά στατιστικά του να πενταπλασιάζονται.

Τώρα βλέπω μία άνευ προηγουμένου διαμάχη ανάμεσα σε ΓΑΠικούς και Μπενι-κούς, που ξεπερνά τις διαμάχες των fanboys Linux-Win, Intel-AMD κτλ μόνο σε πάθος. Διότι δυστυχώς ο καθαρός νους λείπει.

Στα της πολιτικής ουσίας: Συμπαθώ ως μοντέρνο άνθρωπο τον Παπανδρέου και αντιπαθώ τρομερά ως ντεμέκ ιδεολόγο το Βενιζέλο.
Δεν μπορώ όμως παρά να παρατηρήσω πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση. Παίζει το χαρτί της αλλαγής του κόμματος τώρα που το έκαψε, αντί να ενδύεται το χιτώνα της ενότητας, δίνoντας παράλληλα το ρόλο αυτό στον αντίπαλό του. Εν πάσει περιπτώσει, δεν πείθει ότι μπορέι να κατατροπώσει(γιατί μόνο έτσι μπορεί να θεωρηθεί κυρίαρχος) το Βενιζέλο.

Όταν λοιπόν κάνει τόσο εμφανή την αδυναμία του μπροστά στους βουλευτές του δε νομίζω πως αξίζει να είναι πρόεδρος. Και δυστυχώς δίνει σε έναν ιδεολογικά παρωχημένο, αν όχι ανερμάτιστο, πολιτικό να κάνει λάθος στροφή στο ΠΑΣΟΚ.

Χρήστος Μυρωνίδης είπε...

Ρε παιδιά γιατί εστιάζετε το ενδιαφέρον σας μόνο στα πρόσωπα των δύο διεκδικητών της προεδρίας ??

Δείτε λίγο τι παίζει και με τα πρόσωπα αυτών που πλαισιώνουν τους δύο αυτούς ανθρώπους???

Με ποιους θα κάνει το Νέο Σύγχρονο Ευρωπαϊκό και Αριστερό ΠΑΣΟΚ ο κύριος Βενιζέλος?
με τον κ.Παπαντωνίου,
τον κ.Κουλούρη,
τον κ.Νεονάκη,
τον κ.Κατσικαρέλη,
τον κ.Τσουκάτο,
τον κ.Χριστοδουλάκη,
τον κ.Πάχτα,
τον κ.Φλωρίδη,
τον κ.Λίανη,
την κα.Αποστολάκη ???

Δεν μου ακούγονται ούτε σύγχρονοι ούτε σοσιαλιστές εμένα...

Ανώνυμος είπε...

myron: δεν θα σου κάνω τη λίστα των όσων υπορστηρίζουν τον Παπανδρέου επειδή οι συναναγνώστες των σχολίων δεν θα μπορούμε μετά να κοιμηθούμε το βράδυ. Προσωπικά έχω χάσει λίγο τον ύπνο μου που κάποιος που για τριάμισυ χρόνια με είχε πείσει κουτσά-στραβά ότι ήταν προοδευτικός και μπροστά από τους άλλους πολιτικούς στην Ελλάδα περιστοιχίζεται σήμερα από αυτούς τους δεινοσαύρους (με τρεις εξαιρέσεις που δεν θα αναφέρω - μάντεψε τις μόνος σου!)

Το θέμα μας όμως δεν είναι "το κάδρο" του κάθε υποψήφιου αρχηγού αλλά ο εξευτελισμός των θεσμών. Και μόνον. Σκασίλα μου ποιος θα εκλεγεί αρχηγός όταν ψυχοραγεί η ίδια η δημοκρατία. Κάθε φορά που τα βρίσκουμε μπαστούνια δεν γίνεταινα φωνάζουμε να μας φέρουνε "μια κάλπη, αχ, καλέ μια κάλπη, εδώ και τώρα!" χωρίς να σκεφτόμαστε τις συνέπειες ή "επειδή το έχουμε ψυχολογικά ανάγκη"! (Και δεν με ενδιαφέρουν καθόλου "οι ψυχολογικές ανάγκες" κανενός!) Οι δημοκρατία δεν είναι μόνο κάλπες, είναι κάλπες μετά από συζήτηση και κάλπες σύμφωνα με τους θεσμούς. Ο Παπανδρέου άλλαξε το παιχνίδι χωρίς να σουμβουλευτεί ή να ενημερώσει κανέναν. Μέσα στη Βουλή! Πού είναι η συζήτηση? Πού είναι ο σεβασμός στους θεσμούς? Είναι διαφορετικό να γελοιποιείται το ΠΑΣΟΚ κι ο αρχηγός του πχ στις εσωκομματικές προκριματικές για υποψηφίους δημάρχους και διαφορετικό να γελοιοποιείται και να καταπά τους θεσμούς μέσα στο κοινοβούλιο.
Δεν θα εκπλαγώ πλέον αν αύριο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτείνει μία άλλη μορφή δημοκρατίας Τσαβεζικής έμπνευσης - το κυβερνείν δια διαταγμάτων και δημοψηφισμάτων με ναι/όχι. Προς τα εκεί πηγαίνει το πράγμα πάντως.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@karpidis: άλλαξε, προφανώς όχι αρκετά. Αλλά έχεις δίκιο.

@έναν από τους ανωνύμου:
Επειδή εγώ δεν είμαι της νομικής, μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει ποιοί είναι αυτοί οι "θεσμοί" που επικαλούνται όλοι κάθε τόσο και τί προβλέπουν;

Αυτή η αόριστη επίκληση "στους Θεσμούς", μου φέρνει στο μυαλό την επίκληση "στα Θεία" των εκκλησιαστικών κύκλων.

Σας παρακαλώ, εξηγήστε μου, για να μπορώ να συμμετέχω στην συζήτηση.

@internaut: υπάρχουν πολλά blogs, τα περισσότερα για την ακρίβεια, που δεν δίνουν μία για το τί συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ. Μία επίσκεψη στο sync.gr θα σου δώσει πολλές εναλλακτικές. Αδυνατώ να καταλάβω γιατί το να ζητήσεις από αυτούς που τις προηγούμενες μέρες σε αμφισβητούσαν δημόσια, ψήφο εμπιστοσύνης είναι ένδειξη αδυναμίας, αλλά ίσως έχει να κάνει με την παραπάνω ερώτησή μου για τους θεσμούς -επιφυλάσσομαι λοιπόν μέχρι να μου εξηγήσει κάποιος.

@myron: δυστυχώς, όσο θα αρχίσει να γίνεται πιο φανερό ότι ο Βενιζέλος δεν τραβάει όσο ήθελαν κάποιοι να παρουσιάσουν, θα δεις πολλούς από αυτούς που δεν συμπαθείς να στηρίζουν και ΓΑΠ -με εξαίρεση, ίσως, τους "καμένους", όπως Νεονάκης, Κουλούρης, Παπαντωνίου κ.λ. που ο ΓΑΠ απομάκρυνε.

Ανώνυμος είπε...

Tι να σου πω Βρυώνη? Αν δεν καταλαβαίνεις τι θα επι 'θεσμός' google it. H πάρε κανένα course στο Deree. Δες μήπως θέλει να γραφτεί κι ο Πρόεδρος. ΠΕΝΤΕ εκατομύρια ευρώ έχει ξοδέψει το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου σε Επιμόρφωση ...Ε, τώρα δεν είναι πράμα να ζητάς από μένα σου κάνω ιδιαίτερα στα όρθια!

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@anonymous: ΟΚ, για να είμαι πιο ακριβής. Όταν λένε κάποιοι ότι η πρόταση για κάλπη που έκανε ο ΓΑΠ χθές είναι "κατάφορη καταπάτηση των θεσμών του Κοινοβουλίου και του κινήματος" σε τί ακριβώς αναφέρονται;

Σε κάποιο νόμο; Σε κάποιο καταστατικό; Σε κάποια συνήθεια της Βουλής ή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που έχει ισχύ εθιμικού δίκαιου;

Η ερώτησή μου είναι ειλικρινής. Ψάχνοντας στο google, όπως είπες κατάλαβα ότι ο "θεσμός" είναι μία ευρύτερη έννοια, που κατά περίπτωση περιλαμβάνει το Σύνταγμα, την Νομοθεσία, μερικές φορές ακόμη και συνήθειες. Π.χ. (ΑΝ καταλάβα καλά), ο "Θεσμός της Οικογένειας" περιλαμβάνει και την νομική αναγνώριση διαφόρων λειτουργιών της οικογένειας, αλλά και ένα σύνολο παραδόσεων.

Στο συγκεκριμένο θέμα που συζητάμε, για ποιόν/ποιούς θεσμούς μιλάμε;

Ανώνυμος είπε...

Θεσμοί ΠΑΣΟΚ που παρακάμφθηκαν ή έγινε απόπειρα αλλοίωσης των διαδικασιών:
1. Πολιτικό Συμβούλιο - δεν είχε γίνει τέτοια συνεννόηση στην τελευταία συνεδρίαση ούτε καν πρόταση. Όταν Πρόεδρος παίρνει μερικές σημαντικές αποφάσεις στο σπίτι του, με την οικογένειά του, εξασθενεί ανεπανόρθωτα ο θεσμός του Πολιτικού Συμβουλίου αλλά και η εμπιστοσύνη μεταξύ τους.
2. Εκλογές για Νέο Πρόεδρο - η διενέργεια κοινοβουλευτικών προ-εκλογών δεν προβλέπεται από το καταστικό του ΠΑΣΟΚ. Και όχι μόνον αυτό αλλά αποτελεί κουτοπόνηρη προσπάθεια για δημιουργία εντυπώσεων ορατή δια γυμνού οφθαλμού ακόμα και από τον γάτο μου!

Τέλος: Στην ιστορία του Ελληνικού Κοινοβουλείου δεν υπάρχει προηγούμενο ψήφου εμπιστοσύνης στον αρχηγό κόμματος της αντιπολίτευσης ιδίως όταν δεν τέθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε αμφισβήτηση από την κοινοβουλευτική ομάδα. Η εφεύρεση/επικληση στο πόδι νέων (και ανόητων) θεσμών όταν δεν υφίσταται σοβαρότατος λόγος, στην προκειμένη περίπτωση ΜΟΝΟΝ για το ψυχολογικό comfort ενός από τους υποψηφίους Προέδρους, αποτελεί εξευτελισμό του θεσμού του Κοινοβουλείου μέσω της χρήσης των διαδικασιών του [u] για σκοπό διαφορετικό από αυτόν για τον οποίον σχεδιάστηκαν.[/u] (Κάτι σαν να χρησιμποιείς το μπάνιο για τραπεζαρία και το σαλόνι για τουαλέττα).

Το δεύτερο μάθημα vrypan δεν θα είναι δωρεάν ;-)

michalisk είπε...

Το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να διορθώσει ΑΜΕΣΑ ο ΓΑΠ και οι συν αυτώ (μεταξύ αυτών και εσύ), είναι να μάθει ότι ΔΕΝ πρέπει να προσπαθεί να δικαιολογήσει τις γκάφες του.
Όπως π.χ. τη Φώφη. Όπως π.χ. την αίτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στην Κ.Ο.

Χάνει σε αξιοπιστία και σε σοβαρότητα και εν τέλει υπονομεύει την θέση του.

Ανώνυμος είπε...

Έκανε ένα λάθος εχθές ο ΓΑΠ, όχι θεσμικό, αλλά τακτικής. Ζήτησε διεξαγωγή ψηφοφορίας εν θερμώ, ενώ δεν υπήρχαν οι συνθήκες που θα επέτρεπαν την ψύχραιμη έκφραση της άποψης των συμμετεχόντων. Τι αξία θα είχε μια τέτοια ψηφοφορία;

Παραδόξως όμως, εγώ μετά από αυτό το λάθος τον εκτίμησα ακόμα περισσότερο τον ΓΑΠ. Γιατί; Διότι για πρώτη φορά έδειξε διατεθειμένος να κάνει αυτό που όλοι περιμέναμε από το 2004: να αναλάβει τα ρίσκα του, αγνοώντας τις εσωκομματικές ισορροπίες. Αμφιβάλλει κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ για να γίνει και πάλι πολιτικά χρήσιμο, πρέπει να αφήσει πίσω του την λογική των ισορροπιών;

Και αν ο ΓΑΠ δεν τα κατάφερε με την πρώτη, τι σημαίνει αυτό; Εγώ δεν περιμένω από τον πρόεδρο ενός κόμματος να είναι μεσσίας και αλάνθαστος. Θα είμαι πιο χαρούμενος με έναν πρόεδρο που ανοίγει τα χαρτιά του, κάνει λάθη και μαθαίνει από αυτά, παρά με οτιδήποτε άλλο.

Panos S. είπε...

Σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 1 του κανονισμού της Βουλής
"Oι Koινoβoυλευτικές Oμάδες εκπρoσωπoύνται από τoυς Πρoέδρoυς τoυς"

Δηλαδή η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο της, που σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι ο αρχηγός του κόμματος της.

Δηλαδή όταν ο Πρόεδρος της νιώθει ότι αμφισβητείται διαρκώς εδώ και μέρες μετά τις εκλόγές και δεν ξέρει αν έχει την εμπιστοσύνη της κοινοβουλευτικής ομάδας την οποία έχει την ευθύνη/υποχρέωση να εκπροσωπεί, τι ακριβώς πρέπει να κάνει; Δεν πρέπει να προσφύγει στην ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.

Πόσος γελοίοι φαίνονται δυστυχώς ένας πρώην καθηγητής συνταγματικού δικαίου και ένας πρώην καθηγητής Εμπορικού Δικαίου όταν είπαν ότι αυτό ειναι αντικαταστατικό; (Για να είμαι ειλικρινής ο Σημίτης δεν το είπε ακριβώς έτσι αλλά αυτό υπονόησε)

και ρωτώ ευθέως: Τι δουλειά έχει το καταστατικό ενός κόμματος, το Πολιτικό συμβούλιο (!!!) όπως λέει ένας ανώνυμος εδώ πέρα με το κοινοβούλιο το οποίο υπακούει μόνο στους κανόνες του Συντάγματος, στους νόμους του κράτους και στο Καταστατικό της Βουλής;

Panos S. είπε...

@michalisk: ποια ακριβώς ήταν η γκάφα; Για εξήγησε σε παρακαλώ. Έχει πλάκα η διαστρέβλωση της πραγματικότητας

michalisk είπε...

@panos.s
Θα σου απαντούσα ποια ήταν η γκάφα, αν έδειχνες ότι συζητάς. Συμπληρώνοντας όμως μετά την ερώτησή σου ότι "έχει πλάκα η διαστρέβλωση της πραγματικότητας" αποδεικνύεις ότι δεν έχεις τέτοια διάθεση, αντίθετα η διάθεσή σου είναι να στιγματίσεις την άποψη μου ως απόπειρα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

Ως εκ τούτου, δεν έχω σκοπό να σου απαντήσω.

Χρήστος Μυρωνίδης είπε...

@ anonymos,
Εμένα δεν με συγκίνησε ποτέ και δεν συγκινεί και τώρα η πειθάρχηση σε θεσμούς και παραδόσεις. Πιστεύω πως χρέος μας σαν προοδευτικοί πολίτες είναι να πάμε τις κοινωνίες μας ένα βήμα μπροστά. Και η κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου να ζητήσει κάλπη για την ανανέωση της στήριξης της κοιν.ομάδας στο πρόσωπο του, είναι
μια πράξη γενναία και γνήσια Δημοκρατική. Μόνο ζημιωμένος μπορούσε να βγει από την εξέλιξη της εν λόγω διαδικασίας, έτσι και αλλιώς τυπικά ήταν και είναι αρχηγός. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω τί φοβήθηκαν αυτοί που μαινόμενοι μιλούσαν για υφαρπαγή ψήφων και εκλογή νέου πρόεδρο το απόγευμα...

Νομίζω πως είναι δικαίωμα κάθε ψηφοφόρου-μέλους του ΠΑΣΟΚ να μάθει του τοποθετεί τον εαυτό του ο βουλευτής που ψήφισε. Επιτέλους να μπει ένα τέλος στην παραφιλολογία των media για τα δυο στρατόπεδα, ας τοποθετηθούν δημόσια, τουλάχιστον οι βουλευτές μας... ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ σημαίνει ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ εμείς τι θέλουμε ??

@michalisk
Θα συμφωνήσω μαζί σου, γκάφα η Φώφη. Αλλά ποια ήταν η στάση και οι ευθύνες των κυρίων Βενιζέλου και Λοβέρδου, επιφανών Συνταγματολόγων ?? ...και θα το ξαναπώ δεν με ενδιαφέρουν οι τυπικές ευθύνες, δεν αντιμετωπίζω το ΠΑΣΟΚ σαν μια Α.Ε. καταστατικό μπορεί να έχει αλλά Α.Ε. δεν είναι.

Θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει η ενίσχυση της αλληλεγγύης και της ενότητας του χώρου και όχι η λατρεία των τύπων και των παραταξιακών παραδόσεων.

Ανώνυμος είπε...

Myron said "Εμένα δεν με συγκίνησε ποτέ και δεν συγκινεί και τώρα η πειθάρχηση σε θεσμούς και παραδόσεις."

Μα όχι μόνον εσένα Myron αλλά και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πολλούς άλλους της παρέας. Δεν νομίζω πως δίνει κανείς από τους κυρίους αυτούς ούτε δεκάρα πλέον για το καταστατικό και τους θεσμούς και ενδεχομένως δεν θα γίνουν καν εκλογές ή θα γίνουν μόνον αν είναι 100% εγγυημένο ότι θα επανεκλεγεί ο ΓΑΠ. ΤΟ έχουμε λάβει το μήνυμα , δεν είμαστε δα και βλάκες. Ο ΓΑΠ δεν πρόκειται να αφήσει το ΠΑΣΟΚ διότι είναι οικογενειακή επιχείρηση. Του ανήκει η ιδέα, το σήμα, η ιστορία, τα πάντα. Όλα αυτά είναι copyrighted και το copyright ανήκει ως γνωστόν στους κληρονόμους για 70 χρόνια! 1974+70=2044! Ε, λοιπόν το 2044 μπορεί να δούμε αλλαγή ηγεσίας αν στο μεταξύ δεν γίνει ανανέωση του copyright.

Χρήστος Μυρωνίδης είπε...

@anonymous

κοίτα, επειδή το να απομονώνουμε φράσεις του συνομιλητή μας και μετά να τις μεταφράζουμε κατά το δοκούν,είναι κάτι εξαιρετικά ανήθικο και πολιτικά δειλό θα σε παρακαλούσα εάν θέλεις να μου απαντήσεις, να μου απαντήσεις ειλικρινά και επώνυμα στο σύνολο των όσων ανέφερω στο comment μου.

Η τακτική που χρησιμοποίησες μου φέρνει στο νού τον/την a.k.(amalia). Εαν είσαι αυτός/αυτή νομίζω πως πρέπει τουλάχιστον να χρησιμοποιείς το nick name σου για να γνωρίζουμε όλοι ποίος είσαι και ποίες είναι οι σκοπιμότητες που εξυπηρετείς μέσα από τον ''επαγγελματικό'' σχολιασμό αυτού του Blog.

Ανώνυμος είπε...

@ Anonymous, vrypan:

Μην τρελαθούμε, το Πολιτικό Συμβούλιο, η Κεντρική Επιτροπή, τα νομαρχιακά συμβούλια και άλλα βαρύγδουπα των διαφόρων κομμάτων δεν είναι δα και κανας θεσμός που πρέπει να τηρείται ευλαβικά, σιγά το μεγάλο κακό που μας βρήκε αν ο ΓΑΠ δε ρώτησε το Πολιτικό Συμβούλιο για κάτι που θα ζητούσε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα΄, και ας σημαίνει αυτό μια υποβάθμιση του "θεσμού του Πολιτικού Συμβουλίου". Γενικά στην Ελλάδα έχουμε την τάση να δίνουμε σε πράγματα πολύ περισσότερη σημασία από αυτήν που πραγματικά έχουν.

Ασε που ορισμένες φορές οι λέξεις στην υπερβολική μας προσπάθεια να τις προστατέψουμε χάνουν και το νόημά τους. Από πότε δηλαδή μια ψηφοφορία (που δε γίνεται δα και υπό το κράτος βίας και νοθείας) θεωρείται "αντιδημοκρατική";

Απλώς δυστυχώς η ουσία είναι αλλού: η πρωτοβουλία του ΓΑΠ δεν ήταν ούτε αντιδημοκρατική ούτε αντιθεσμική: ήταν απλώς βλακώδης και πολιτικά ανεξήγητη. Βλακώδης κρινόμενη εκ του αποτελέσματος, και πολιτικά ανεξήγητη γιατί πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί έγινε, ήρθε από το πουθενά και φυσικά κατέληξε στο πουθενά (στην ουσία την πήρε πίσω)

Ανώνυμος είπε...

mono ena 8etiko vrisko, tin APOKALIPSI tou SIMITH !
ouden kako amiges kalou...

Ανώνυμος είπε...

Πω, πω! Καλέ τι τζιμάνια που είστε εσείς σε αυτό το μπλογκ! Κατάλαβες βρε myron πως είμαι και επαγγελαμτίας! Και δεν μου λες τι επαγγελαμτίας ακριβώς; Επαγγελματίας οδοκαθαριστής, φυσιoθεραπευτής, δημοσιογράφος, μασώνος, νταβατζής, τραβεστί; Ή μήπως είμαι η Πανδώρα, ο Πρετεντέρης, ο Σωμερίτης ...μήπως ακόμα κι ο ίδιος ο Ψυχάρης μασκαρεμένoς σε σχολιαστή! (Τι ρομαντικό!)

Το ενδεχόμενο ότι είμαι απλώς ένας νοήμων πολίτης δεν νομίζω ότι σου πέρασε ακόμα από το μυαλό. Μπαααα! Αν μπορούσες να κάνεις τόσο πολύπλοκς σκέψεις δεν θα ήσουν εδώ, θα μου πεις. (Έχεις δρόμο όμως ... Πα, πα, πα, πι, πι, πι... Λόλα πρόσεχε το παπί! Νηπιαγωγείον "Τα Σπουργιτάκια του Γιώργου!")