2007-09-08

εμπρός, με τις κάμερες στα χέρια

Αυτές τις μέρες είμαι στον δρόμο (τώρα είμαι στην Λάρισα, το βράδυ Θεσσαλονίκη και συνεχίζουμε). Σε ένα γρήγορο zapping στις ειδήσεις χθές το βράδυ, είδα μίσο από ένα ρεπορτάζ που έλεγε ότι η αστυνομία, οι καταστηματάρχες κ.λ. ετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν πιθανά επεισόδια στην Θεσσαλονίκη τις επόμενες μέρες.

Δεν ξέρω αν έχουν πραγματική βάση όλα αυτά ή απλά κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα συγκεκριμένο κλίμα. Και ξέρω ότι αν γίνει κάτι, μετά θα αρχίσει η γνωστή διαμάχη, "ήταν οι κουκουλοφόροι", "ήταν η αστυνομία", "οι κουκουλοφόροι είναι προβοκάτορες" κ.λ. κ.λ.

Να προτείνω την δική μου λύση για την περιφρούρηση της αλήθειας, αλλά ίσως και της τάξης: όσοι θα συμμετέχετε σε διαδηλώσεις, εκδηλώσεις κ.λ., φροντίστε να έχετε μαζί σας την φωτογραφική σας κάμερα ή ακόμη καλύτερα μία βιντεοκάμερα -ή έστω, να έχετε το κινητό σας που μπορεί να πάρει φωτογραφίες ή βίντεο έτοιμο. Έτσι, αν γίνει κάτι θα μάθουμε όλοι (ή έστω έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες) τί πραγματικά έγινε. Η ιδανική εξέλιξη είναι όσοι προκαλούν τα κατακριτέα φαινόμενα που έχουμε δεί στο παρελθόν, γνωρίζοντας ότι είναι πάρα πολύ πιθανό να αποκαλυφθούν, να μην τολμήσουν κάν.

Φαντάζομαι ότι αυτό που προτείνω, μπορεί να ξεκινήσει μία πολύ μεγάλη συζήτηση για προσωπικά δεδομένα, ατομικά δικαιώματα κ.λ. Δεν είμαι σίγουρος οτι έχω δίκιο -κάθε αντίλογος είναι ευπρόσδεκτος.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εκτός από την πρόταση να τραβάνε βίντεο οι αστυνομικοί αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι οι διάφορες πολιτικές ομάδες έδιωξαν τους περίεργους από τους κόλπους τους. Αυτό άκουσα σε 2-3 κανάλια.

Oneiros είπε...

Να προτείνω την δική μου λύση για την περιφρούρηση της αλήθειας, αλλά ίσως και της τάξης: όσοι θα συμμετέχετε σε διαδηλώσεις, εκδηλώσεις κ.λ., φροντίστε να έχετε μαζί σας την φωτογραφική σας κάμερα ή ακόμη καλύτερα μία βιντεοκάμερα

Αμήν! Κάμερες αυτοί, κάμερες κι εμείς, να δούμε ποιός θα μπαφιάσει πρώτος (hint: είμαστε περισσότεροι)
Δεν είχα διαβάσει το post όταν το πρότεινα το απόγευμα, είναι απλά η εύλογη αντίδραση.
Όσο για τις πιθανές επιπτώσεις στην ιδιωτικότητα, θα είναι σίγουρα πολύ πιό δεινές από την συστηματική έκνομη χρήση τους από τις αρχές, παρά από τους πολίτες, κάτι που είμαι σίγουρος ότι θα αναγνωρίσει οποιοδήποτε ευρωπαϊκό δικαστήριο (=όχι ελληνικό).

Oneiros είπε...

@titanas, καλά έκαναν τα μπλοκ στη συγκεκριμένη περίπτωση αν απομάκρυναν τους "κινηματογραφιστές"' ο φόβος φυλάει τα έρμα, καθώς είχε προαναγγελθεί ότι θα γίνουν καταγραφές από την ασφάλεια.
Αναρωτιέμαι αν, τώρα που κύλησαν όλα ομαλά, ο εισαγγελέας που ζήτησε προκαταβολικά χθες την παραβίαση του ασύλου σε περίπτωση επεισοδίων θα δείξει τον ίδιο ζήλο στο να διερευνήσει την παράνομη βιντεοσκόπηση των διαμαρτυριών από τους αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης.

Ανώνυμος είπε...

Αν λοιπόν θα μπορούσαν να βιντεοσκοπούνται οι διαδηλώσεις πλήρως (δεν ξέρω πώς τεχνικά, από ελικόποτερο, δορυφόρο, πολλές κάμερες παντού) το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο, δηλαδή θα μπορούσαμε να ξέρουμε τί συνέβη, και ίσως με μεγαλύτερη αξιοπιστία από τον κάθε ιδιώτη κάμεραμαν - πιθανό υποψήφιο σκηνοθέτη.

Εχει κάποια διαφορά αν τις κάμερες τις βάζει το κράτος από τους διαδηλωτές όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικότητας; Υπάρχουν δηλαδή περισσότερες εγγυήσεις προστασίας αν με κάμερες τραβάει ο καθένας αντί για το κράτος;

Ενδιαφέρουσα ιδέα πάντως, το ζήτημα είναι που σταματάει το δικαίωμα του καθενός να βιντεοσκοπεί ή να μη θέλει να βιντεοσκοπείται. Εκτός αν πιστεύεις ότι αν αρχίσουν να το κάνουν πια όλοι δε θα θεωρείται πλεόν και τόσο μεγάλη παραβίαση της ιδιωτικότητας.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Η ιδιωτικότητα σίγουρα θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να επανεξεταστεί πιστεύω. Σύντομα όλοι θα κυκλοφορούμε με μία κάμερα, φωτογραφική και μαγνητόφωνο και μάλιστα αυτά θα είναι συνδεδεμένα στο internet -μιλάω για το κινητό μας. Είναι σαν να ήμασταν μία κοινωνία από τυφλούς και ξαφνικά αρχίζουμε σιγά σιγά να βλέπουμε. Θα υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αναθεωρήσουμε.

Η διαφορά στο να βιντεοσκοπεί η αστυνομία ή το κράτος ή όλοι οι πολίτες βρίσκεται στο ποιός έχει τον έλεγχο. Ποιός μπορεί να "θάψει" ένα κρίσιμο πλάνο, ποιός μπορεί να αποφασίσει από εκατοντάδες ή χιλιάδες ώρες ποιές έχουν αξία και ποιές όχι.

Δεν θα ήθελα να έχει μόνο η αστυνομία το δικαίωμα να μαγνητοσκοπεί όπως δεν θα ήθελα να έχουν μόνο οι διοργανωτές μίας διαδήλωσης το δικαίωμα αυτό.

Επίσης, ο υπάρχει ο μύθος της αντικειμενικότητας της εικόνας που δεν ισχύει. Υπάρχουν περιπτώσεις που το ίδιο γεγονός αν το δείς από διαφορετικές λήψεις βγάζεις διαφορετικά συμπεράσματα. Όπως η εικόνα με τους "εμπρηστές" στον Υμηττό που ήταν έτσι τραβηγμένη ώστε να μην φαίνεται ότι τα "δύο ύποπτα άτομα" ήταν απλά οι δύο πρώτοι από πολλούς άλλους εθελοντές που ήταν λίγο πιο πίσω...

Oneiros είπε...

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ουσιαστική επιστασία και συγκεκριμένη φιλοσοφία από τις ανεξάρτητες αρχές για την προστασία της ιδιωτικότητας, που σήμερα προσκρούει είτε στις πολιτικές πιέσεις, είτε στις ελλείψεις στελέχωσής τους (αν δε θέλουμε να γίνουμε Αγγλία, that is).
Προσωπικά, εμπιστεύομαι περισσότερο τα κίνητρα του μέσου πολίτη που βιντεοσκοπεί ή φωτογραφίζει σε δημόσιους χώρους, παρά εκείνα της ελληνικής, τουλάχιστον, αστυνομίας στη γενική περίπτωση (=προκαταβολική, γενική και συχνά invasive καταγραφή χωρίς εισαγγελική εντολή που διατηρείται επ' αορίστω).

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς το τελευταίο είναι λίγο που με ανησυχεί, ότι ο καθένας θα μπορεί να τραβάεί ό, τι θέλει, εν είδει αυτοδίδακτού (ή και όχι) σκηνοθέτη. Ενώ θεωρητικά οι κάμερες της αστυνομίας είναι εκεί και ό, τι τραβήξουν - αρκεί να μπορεί και τρίτοι να έχουν πρόσβαση και να μπορούν να ελέγξουν τί τυχόν δε δημοσιοποιήθηκε (που νομίζω ότι στα πλαίσια ενός δικαστηρίου έχουν) - κάτι που δε θα μπορείς σε κάμερες που έχει ο καθένας.

Βεβαίως το πεπρωμένο ο φυγείν αδύνατο, συμφωνώ ότι εκεί πάμε και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε αλλά και να κερδίζουμε από αυτό.

Για να παραπέμψω και σε κάτι που λέγαμε παλιά, το τί συνιστά παραβίαση της ιδιωτικότηας ή προσβολή της προσωπικότητας μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή ή τις περιστάσεις, και όντως σε μια εποχή που όλοι τραβάνε με κινητά ή κάμερες (από διαδηλώσεις μέχρι παρτούζες) και τις δείχνουν δεξιά και αριστερά το να σε πάρει ως περαστικό και μια κάμερα ξώφαλτσα δεν αποτελεί και τόσο μεγάλη παραβίαση της ιδιωτικότητας σου (πράγμα που πριν 30 χρόνια μπορεί να θεωρούνταν θηριώδες).

Είναι ένα θέμα που νομίζω ότι σήμερα είναι δύσκολο να έχει κάποιος κατασταλλαγμένη άποψη

Ανώνυμος είπε...

@oneiros

το θέμα είναι βέβαια ότι πιο πιθανό από τον "μέσο πολίτη" που επικαλείσαι αυτοί που πρώτοι θα χρησιμοποιούν τις κάμερες θα είναι από τον κάθε επίδοξο Τριανταφυλλόπουλο που προσπαθεί να βγάλει νούμερα και εκεί που δεν υπάρχουν, το κάθε Γκρουπούσκουλο που ενδιαφέρεται μόνο να καταγγέλλει την αστυνομική βία ή τον κάθε "νυκοκυραίο" που θέλει να αποδείξει ότι "10 αλήτες καίνε την Αθήνα, να αυτοί είναι!!!

Σε κάθε περίπτωση πάντως μην ακυρώσουμε τη δύναμη της εικόνας, θα υπάρχουν και φορές που αυτό που φαίνεται είναι και αυτό που έγινε!!!

Oneiros είπε...

vasviz, κι εμένα με ανησυχεί η επέλαση των κρυφο-οπερατέρ χωρίς δικλείδες προστασίας της ιδιωτικότητας, αλλά εξίσου σημαντικό είναι και το δικαίωμα του πολίτη να καταγγέλει τεκμηριωμένα την τυχόν αυθαιρεσία ή τον αντιεπαγγελματισμό των δημοσίων υπαλλήλων. Ο νόμος 3448/2006, που αποτελεί εφαρμογή στην ελληνική νομοθεσία της οδηγίας 2003/98/ΕΚ ορίζει τι συνιστά δημόσια πληροφορία. Με την ίδια φιλοσοφία, θα μπορούσε να οριστεί ένα πλαίσιο διαφάνειας των διαδικασιών εξυπηρέτησης των πολιτών από τους δημοσίους υπαλλήλους, χωρίς βέβαια να θίγεται η ιδιωτική εικόνα των δεύτερων.

Εξίσου σημαντική είναι φυσικά η κατάδειξη της αστυνομικής βίας, ειδικά μετά τις εξάρσεις των τελευταίων χρόνων' δε μπορώ να καταλάβω γιατί όσοι την απεχθάνονται θα πρέπει να θεωρούνται εξ' ορισμού "γκρουπούσκουλα".