2007-08-27

να στηρίξουμε τους πυροσβέστες

Βλέπω όλη μέρα τα κανάλια να περιγράφουν την φωτιά. Άκουσα πολλές φορές τους δημοσιογράφους να σχολιάζουν τους πυροσβέστες με τρόπο όχι τόσο τιμητικό. Αισθάνομαι άσχημα γιατί είμαι σίγουρος ότι όλοι τους βάζουν τα δυνατά τους και ξεπερνάνε τους εαυτούς τους. Και είμαι σίγουρος ότι αυτή την στιγμή που βρίσκονται μέσα στην φωτιά δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο, δεν τους νοιάζει αν πληρώνονται ή όχι, αν ο μισθός τους αξίζει το ρίσκο που παίρνουν.

Βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι πολλές φορές με τους κάτοικους των πυρόπληκτων περιοχών που και αυτοί μέσα στην συμφορά τους ίσως προσπαθούν να ξεσπάσουν κάπου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αισθάνομαι ότι κάθε καλή κουβέντα τους δίνει δύναμη. Το λένε κι όλας (στο video που ακολουθεί) ότι "εμείς θέλουμε τον σεβασμό μας" και έχουν δίκιο. Χαίρομαι που ο Παπανδρέου στην επίσκεψή του στην Ολυμπία τους μίλησε με αυτό τον τρόπο. Πρέπει όλοι να τους στηρίξουμε και να τους αντιμετωπίζουμε ως ήρωες.



UPDATE: Εδώ μπορείτε να δείτε και το video που τράβηξε ο Γιάννης Μάιπας που βρισκόταν εκεί.

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Φίλε Παναγιώτη διαφωνώ! Οι πυροσβέστες όλον τον χρόνο κάθονται και παίζουν τάβλι, ενώ θα μπορούσαν πολύ εύκολα να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες και να προετοιμάζονται για την δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού! Τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν (φυσικά και κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες τώρα), αλλά τώρα είναι αργά!!!

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@john: δεν ξέρω τί κάνουν όλο τον χρόνο. Φαντάζομαι ό,τι τους λένε οι επιτελείς τους. Αλλά οι άνθρωποι που πολεμάνε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες (και σκοτώνονται πάνω σε αυτή την προσπάθεια) αξίζουν τον σεβασμό μας και την αναγνώρισή του έργου τους.

Unknown είπε...

Ναι ρε Παναγιώτη, αλλά με νευριάζει αυτό το ηλίθιο greek-mentality όπου περιμένουμε να γίνει κάτι και τρέχουμε μετα να σώσουμε ότι μπορέσουμε. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, κάθε καλοκαίρι έχουμε standard πολλές φωτιές. Δηλαδή πόσο δύσκολο είναι να σκεφτεί κάποιος να γίνεται μια προεργασία τον χειμώνα έτσι ώστε να αποτρέψουμε πολλές από αυτές, αλλά και να περιορίσουμε αυτές που θα πιάσουν σε συγκεκριμένες ζώνες (έτσι ώστε να καούν όσο λιγότερα στρέματα γίνεται). Τόσο δύσκολο είναι να το σκεφτεί κάποιος?

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Έχεις δίκιο. Και όχι μόνο στην πρόληψη αλλά ακόμη και την τελευταία στιγμή, στην αντιμετώπιση.

Γιατί π.χ. δεν επιτάχθηκαν τα τεράστια μηχανήματα που έχουν κατασκευαστικές εταιρίες κοντά στις περιοχές που καίγονται ώστε να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες, να απεγκλωβίσουν κόσμο κ.λ. ;

Αλλά φαίνεται ότι η "κοινή λογική" δεν είναι τόσο κοινή...