"Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών είναι αποκλειστική ευθύνη του Πρωθυπουργού".
Ακριβώς. ΕΥΘΥΝΗ. Θεωρώ ότι ο χρόνος που επιλέχθηκαν να γίνουν οι συγκεκριμένες εκλογές δεν δείχνουν αίσθημα ευθύνης, για μερικούς απλούς λόγους:
1. Ανακοινώθηκαν σε περίοδο που η Βουλή είναι κλειστή. Μου ακούγεται εντελώς ανάρμοστο οι διαδικασίες για την σημαντικότερη στιγμή σε μία δημοκρατία, τις εκλογές, να ξεκινάνε σε μία περίοδο που η Βουλή δεν λειτουργεί.
2. Είναι η περίοδος που ένα μεγάλο μέρος των πολιτών "απέχει" από τα κοινά. Δεν ενημερώνεται τακτικά, έχει προγραμματίσει να απουσιάζει είτε μακρυά από τον τόπο διαμονής του είτε ακόμη και εκτός Ελλάδας.
3. Ενώ υπάρχουν "μείζονα εθνικά θέματα" όπως οι φωτιές, που την ημέρα που προαναγγέλθηκαν οι εκλογές έκαιγαν δεκάδες σπίτια και περιουσίες, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να επιλέξει όχι ένα λόγο αλλά μία δικαιολογία: την ψήφιση του Προϋπολογισμού!
Παράλληλα, η κυβέρνηση είχε καταθέσει μία σειρά νομοσχεδίων που υποτίθεται ότι είναι "η πραγματοποίηση της λαϊκής εντολής" που έλαβε το 2004. Αλλά αντί να τα πραγματοποιήσει όπως έλεγε η εντολή, τα... υποσχέθηκε! (ότι ΘΑ τα ψηφίσει αν εκλεγεί, ενώ είχε κάθε δυνατότητα να τα ψηφίσει και να πάει μετά σε εκλογές).
Προσπαθώ να αναλύσω την λογική πίσω από τις κινήσεις αυτές και καταλήγω μόνο σε δύο εκδοχές: ή οι εκλογές ήταν στο σχέδιο να γίνουν πιο μετά αλλά κάτι τους τρόμαξε ότι θα "σκάσει" μέσα στον επόμενο μήνα ή αποφάσισαν με όσο πιο στενά κομματικά κριτήρια υπάρχουν ελπίζοντας σε μία εκλογική περίοδο την οποία δεν θα προλάβουν να παρακολουθήσουν οι πολίτες.
Δεν ξέρω πιο από τα δύο είναι χειρότερο.
3 σχόλια:
"Παράλληλα, η κυβέρνηση είχε καταθέσει μία σειρά νομοσχεδίων που υποτίθεται ότι είναι "η πραγματοποίηση της λαϊκής εντολής" που έλαβε το 2004. Αλλά αντί να τα πραγματοποιήσει όπως έλεγε η εντολή, τα... υποσχέθηκε! (ότι ΘΑ τα ψηφίσει αν εκλεγεί, ενώ είχε κάθε δυνατότητα να τα ψηφίσει και να πάει μετά σε εκλογές)."
Eilikrina auto einai tragiko.Den kserw posoi apo tous aplous polites tha to katalavoun kai tha apofasisoun oti pleon i koroidia ftanei...
Δεν νομίζω πως υπάρχει περίπτωση να ξανασυμφωνήσουμε τόσο πολύ.
Έκανα ένα απλό υπολογισμό για το μέσο όρο χρονικών περιόδων που γίνονται οι εκλογές στην Ελλάδα από το '74 και μετά. Εδώ η πηγή elections.gr.
Αν είναι σωστοί οι υπολογισμοί προκύπτει ότι στην Ελλάδα κάνουμε εκλογές ανά 3 χρόνια περίπου και αν αφαιρέσουμε τις περιόδους συγκυβερνήσεων Τζαννετάκη 3.6 χρόνια. Έτσι στην Ελλάδα μπορούμε να πούμε ότι οι εκλογές γίνονται περίπου ανά 4 χρόνια όπως θα λέγαμε ότι στην Ελλάδα οι πολιτικοί και η πολιτική είναι περίπου.. σοβαροί.
Συμφωνώ πάντως ότι η διακήρυξη πρόωρων εκλογών και η δικαιολογία με την οποία γίνεται είναι τουλάχιστον καραγκιοζιλίκια (συγνώμη στον ορίτζιναλ καραγκιόζη που αυτός έχει χιούμορ). Θα ήθελα να ζούσα σε μία κοινωνία που κάτι τέτοιο θα μπορούσε ο απλός πολίτης να το καταγγείλει σε μια ανεξάρτητη αρχή που με κάποιο τρόπο θα τιμωρούσε τον πρωθυπουργό για άσκοπη αναστάτωση της χώρας. Θα έκανε εκλογές μεν αλλά θα διακινδύνευε την επανεκλογή του οπότε θα το σκεφτόταν διπλά.
Και αυτό πάει και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση που είχε αρχίσει να ζητάει εκλογές από την αρχή του χρόνου. (Συνήθως ζητούσε κανένα μήνα μετά τις εκλογές οπότε ίσως αυτή τη φορά να μιλάμε για μια κάποια βελτίωση).
Δημοσίευση σχολίου