2007-05-14

τί θα θέλατε να δείτε;

Λοιπόν, είχα πει ότι σκέφτομαι να δείχνω video από το "εσωτερικό" της Χαριλάου Τρικούπη 50. Θα ήθελα λοιπόν λίγη βοήθεια. Τί νομίζετε ότι θα είχε ενδιαφέρον να δείξω;

Δεν υπόσχομαι ότι ό,τι ζητήσετε θα το δείτε, αλλά... δώστε ιδέες ελεύθερα!

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να μας δείξεις το γραφείο του προέδρου , τα βιβλία που διαβάζει και γενικά να δούμε πλευρές του προέδρου πέρα από τα κομματικά πλαίσια που τον έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα. ΑΑΑ και του προτείνω να ανοίξει ένα πραγματικά δικό του blog με τις σκέψεις του και τις καθημερινές του δραστηριότητες. Να γράφει ο ίδιος να βλέπει τα σχόλια και να απαντάofngof

John Karakatsanis είπε...

Συμφωνώ με τον Vaslog. Να δούμε το γραφείο του ΓΑΠ και άλλων στελεχών, να πουν 2 λόγια στην κάμερα, να τους δούμε εν ώρα εργασίας, χωρίς τίποτα να θυμίζει το πώς τους βλέπουμε σε εφημερίδες, κανάλια κλπ..

Όσο πιο απλό τόσο το καλύτερο. Τράβα πλάνα που θα ήθελες να δεις κι εσύ πριν πιάσεις δουλειά εκεί.

Ανώνυμος είπε...

να βάλεις κρυφή κάμερα την ώρα που συνεδριάζουν και αποφασίζουν τι θα πούνε

Ανώνυμος είπε...

ενδιαφέρουσα θα ήταν και μια συνέντευξη τύπου, στην ειδική αίθουσα, που να μην δείχνει μόνο τους ομιλητές (όπως στην κλασσική εικόνα) αλλά και πίσω από τις κάμερες. Τους δημοσιογράφους, την αναμονή πριν τις δηλώσεις, μετά που αδειάζει η αίθουσα κλπ.

Ανώνυμος είπε...

Running through the space. Ένα ντοκυμανταίρ διασχίζοντας την είσοδο και περνώντας ή δείχνοντας κάθε γραφείο.

Οδυσσέας Κορακίδης είπε...

Egw tha ebriska endiaferon na gnwrisw ekeinoun tous anthropous opou ethelontika briskontai sta grafeia tou pasok kai prosferoun syxna spoudees yperesies. Den kserw an Xar. Trik. yparxoun poloi ap aftous alla se alous xwrous kserw oti kati ginete.
Episis mia ekpompi apo to web radio pws stinete, pws dieksagete.
Telos tha simfwnisw me ton Papoulia gia tin aithousa sinintefksewn, na doume tous ekprosopous twn MME, pws simperiferwntai, prin kata ti diarkia kai meta mias sinentefksis.

Ανώνυμος είπε...

Εμένα θα μου άρεσε πολύ να δω τι γίνεται αμέσως μετά την είσοδο στο κτήριο: ξέρεις, όταν περνάν ανάμεσα στις κάμερες και τους δημοσιογράφους που με προτεταμένα τα μικρόφωνα ζητούν δηλώσεις. Πάντα αναρωτιόμουν τι κάνουν ακριβώς μετά...

Χρήστος Μυρωνίδης είπε...

Δεν ξέρω εάν θα ενδιέφερε και άλλους, αλλά εγώ θα ήθελα να μάθω εάν το κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη έχει στοιχεία Βιοκλιματικού Σχεδιασμού ;
…ή τουλάχιστον εάν πρόκειται να αποκτήσει;

Προφανώς, ένα κτίριο που σχεδιάστηκε σε μια δεκαετία που η φύση θεωρούταν ανεξάντλητη, είναι μάλλον απίθανο να έχει υποδομές φιλικές προς το περιβάλλον... Παρόλα αυτά πιστεύω πως ένα ευφάνταστο βιντεάκι, θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή αφορμή για αλλαγές και για κουβέντα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων που ζούνε στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας…

Πέτρος ΚΟΥΠΕΓΚΟΣ είπε...

Παναγιώτη,
εμείς θα θέλαμε να μας δείξεις το κτίριο των γραφείων του ΠΑΣΟΚ από μια άλλη οπτική γωνία. Έτσι όπως το φανταστήκαμε...

Να το δούμε διάφανο, κρυστάλινο, μοντέρνο, με παράθυρα που είναι ταυτόχρονα "τζάμια" και φωτοβολταϊκά, να καθρεφτίζει γύρω του μια πιο καθαρή με πολύ πράσινο, όμορφη πόλη και ένα γαλανό χωρίς μόλυνση Αττικό ουρανό.

Στο ισόγειο του, ανοιχτό σαν δρόμος, οι οθόνες και τα κιόσκια με υπολογιστές θα δίνουν την ευκαιρία σε όλους τους ΠΟΛΙτεΣ που περνούν να επικοινωνούν με τα στελέχη και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους και τα γραφεία τους, να ζητάνε πληροφορίες, να διευκολύνονται να βρουν πληροφορίες για δημόσιες υπηρεσίες, να υποβάλλουν ενυπόγραφα δημόσια και όχι κρυφά αιτήματα, ιδέες, προτάσεις στους βουλευτές ή το κόμμα.

Ναι, φανταστήκαμε τα κεντρικά γραφεία του κόμματος που πρόκειται να κυβερνήσει, να είναι το πρότυπο ενός χώρου στρατηγικού σχεδιασμού, μιάς δημόσιας υπηρεσίας, ενός ερευνητικού κέντρου, ενός πολιτιστικού χώρου, ενός τόπου συνάντησης, ενημέρωσης και διαλόγου για και με τους ΠΟΛΙτεΣ.

Στο αίθριο, την εσωτερική αυλή με τις εναλασσόμενες εκθέσεις έργων τέχνης, το πράσινο και τις περιοδικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θα υπάρχει η ΑΓΟΡΑ, ο χώρος όπου σε ένα μικρό βάθρο επώνυμοι και ανώνυμοι μπορούν να αναπτύσουν τις ιδέες τους στους συγκεντρωμένους με την διαδικτυακή τηλεόραση να καταγράφει και να μεταδίδει όλο το 24ωρο τα τεκτενόμενα...

Θα θέλαμε, ακόμα, να μας δείξεις με την κάμερα σου, καθώς θα περνάς στο φωτεινό ελικοειδή διάδρομο που αγκαλιάζει από μέσα και έξω το κτήριο, ανεβαίνοντας από την μιά και κατεβαίνοντας από την άλλη, έτσι ώστε όλοι να συναντιώνται σε αυτόν τον τεχνητό δρόμο που ενώνει όλα τα γραφεία, την συναδελφικότητα, την αλληλεγγύη, το κλίμα συνεργασίας που επικρατεί μεταξύ των στελεχών όλων των βαθμίδων. Θα θέλαμε να δούμε καθώς θα περνάμε από τι αίθουσες συναντήσεων, άτομα και ομάδες εργασίες να "δουλεύουν" με μεθοδικότητα, αποτελεσματικότητα, πρωτοβουλία, καινοτόμες ιδέες, έτσι όπως θα τους θέλαμε αργότερα όταν κάποιοι από αυτούς θα επάνδρωναν την κρατική μηχανή και την διοίκηση.

Θα ήταν ενδιαφέρον, να έκανες "ζουμ" δίπλα στην πόρτα των γραφείων για να δούμε σε ένα φωτισμένο πλεξιγκλάς όχι μόνο τα ονόματα των υπαλλήλων ή στελεχών αλλά και ένα σύντομο βιογραφικό τους, τα πρόζεκτ που παρακολουθούν ή κατευθύνουν, σε ένα χώρο όπου όλοι παράγουν συλλογικό έργο αλλά και όλα αναγνωρίζονται σε όποιον τα δουλεύει και για αυτό έχουν όνομα και για τα "βραβεία" και για τις "ευθύνες" όταν τα πράγματα πάνε στραβά..

Πρέπει να σου πω ότι αν μας δείξεις ένα χώρο στον οποίο επικρατεί καθαριότητα, αρμονία, αισθητική, προηγμένες τεχνολογίες, ένα χώρο δουλειάς όπου η παραγωγή έργου, ο ελεύθερος χρόνος και χώρος, η γνώση, ο πολιτισμός και η τέχνη συνυπάρχουν με την πολιτική θα είχαμε πραγματικά πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε ότι μας υπόσχονται και ετοιμάζουν τα στελέχη του κόμματος όταν έρθει η ώρα της νέας διακυβέρνησης.

Θέλουμε επίσης να δούμε τα υπόγεια, τις σκοτεινές γωνιές χωρίς αράχνες και σκόνες, θέλουμε να δούμε το χώρο όπου φυλάσσονται τα αρχεία, η ιστορία αυτού του κόμματος όπου όποιος θέλει θα μπορεί φανταζόμαστε να επισκεφθει σαν σύγχρονο μουσείο, θα μπορεί να ακούσει όποιο απόσπασμα θέλει, από όποια ομιλία του Ανδρέα, ή του Σημίτη, όπου θα μπορεί να ακούσει τον Κ. Λαλιώτη και τα επιχειρήματα του στο συνέδριο του 96, να ακούσει τον χαιρετισμό του Αραφάτ .... και ακόμα τις πολιτικές ομιλίες των αντιπάλων στην Βουλή. Φανταζόμαστε ότι θα μας δείξεις πως με το πάτημα ενός κουμπιού μπορούμε να δούμε σε βίντεο την ομιλία του ΓΑΠ όταν αναλάμβανε την Προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς... καθώς και την ομιλία του στην συνάντηση των Σοσιαλιστών στην Ινδία... Φυσικά, θα είναι εύκολο για κάθε επισκέπτη να τα προμηθεύεται όλα αυτά σε ένα dvd ή να τα καταβάζει δωρεάν (!) στο διαδίκτυο.

Θα είναι φυσικά πολύ ενδιαφέρον να δούμε το κέντρο ενημέρωσης και πληροφόρησης, εκεί όπου κάθε πληροφορία, κάθε εφημερίδα, κάθε τηλεοπτικός σταθμός και ραδιόφωνο είναι η ανοιχτή πόρτα επικοινωνίας της κοινωνίας με την φιλοσοφία και τις πολιτικές της παράταξης, όπου τίποτα δεν μένει αναπάντητο, τίποτα στην τύχη, ώστε και ο τελευταίος πολίτης, ο τελευταίος δημοσιογράφος, ο πιό απομακρυσμένος περιφερειακός σταθμός να επικονωνήσει τις ιδέες, το πρόγραμμα, την μέθοδο εφαρμογής της πολιτικής πρότασης... Θα είναι πραγματικά εντυπωσιακό να δούμε αυτήν την πολυπληθή ομάδα νέων, δημοσιογράφων, πολιτικών επιστημόνων, επικοινωνιολόγων να επεξεργάζονται και να αναλύουν τα πάντα όσα η απλή ενημέρωση ή η οργανωμένη επικοινωνιακή εκστρατεία των πολιτικών αντιπάλων προτάσει απέναντια στην καμπάνια του Προέδρου και των στελεχών του κόμματος.

Στο τμήμα διεθνών σχέσεων, το πολύγλωσσο και ειδικευμένο προσωπικό, επικοινωνεί φανταζόμαστε συνέχεια με τους ηγέτες, τα κόμματα, τα θεσμικά όργανα όλης της Σοσιαλιστικής οικογένειας στην Ευρώπη και τον Κόσμο, και θα μπορούμε να δούμε σε "real time" με την κάμερα σου, τι συμβαίνει στις άλλες χώρες, πως επικοινωνούν μεταξύ τους οι Σοσιαλιστές ηγέτες για να γίνουν αντίβαρο στην "αχόρταγη" οικονομία της αγοράς, αν έχουν βρει ή αν προτείνουν πάλι ένα τρίτο, ένα νεώτερο προσαρμοσμένο σε νέα δεδομένα για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα δρόμο. Σε ένα τέτοιο χώρο θα είναι αυτονόητο ότι θα συναντήσουμε ανταποκριτές των ξένων εφημερίδων, των μεγάλων περιοδικών ή τους διεθνείς διαμορφωτές κοινής γνώμης να "αναζητούν" εκεί μια πληροφορία, ένα άρθρο, μια συνέντευξη από τον Πρόεδρο της ΣΙ ή τις προσωπικότητες διεθνούς κύρους προσκεκλημένους του.

Ο τελευταίος όροφος, η "σκεπή", από μακρυά μας μοιάζει να είναι ένα υπόδειγμα αισθητικής και "επιστροφής" στην Αθήνα του "πράσινου" που έκλεψε όταν κτίστηκε το κτήριο... πρέπει όμως να μας δείξεις ότι ταυτόχρονα είναι ένα στρατηγικό "παρατηρητήριο" της εξέλιξης της πόλης και της χώρας με δορυφορικές online συνδέσεις με τα αντίστοιχα γραφεία στις πρωτεύουσες όλων των νομών όπου σε περίοδο διακυβέρνησης ή αντιπολίτευσης αναλύονται οι ρυθμοί ανάπτυξης, καταγράφονται τα προβλήματα, αξιολογούνται τόσο ο βαθμός όσο και τα κριτήρια ποιότητας των δημόσιων έργων έτσι ώστε να μην μένει ούτε κρυφή, ούτε πίσω, ούτε δεύτερης και τρίτης κατηγορίας καμμιά περιφέρεια, καμμιά Ελλάδα. Εκεί, στην κεντρική αίθουσα, "ανεβαίνουν" και "κατεβαίνουν" όχι τα ποσοστά του ΑΕΠ κατά περιοχή, που είναι κατάλληλο εργαλείο για τις ...μετρήσεις μιας παγκόσμιας τράπεζας, αλλά οι σταθμισμένοι δείκτες προόδου και ανάπτυξης που επεξεργάζεται μια ειδική ομάδα στελεχών και λαμβάνουν υπόψη τους κατά περιοχή, δημογραφικά, ηλικιακά, εργασιακά, περιβαλλοντικά, έργων υποδομής, επιπέδου εκπαίδευσης, πρόσβασης σε δίκτυα, υγείας, θνησιμότητας, ποιότητας ζωής... κριτήρια, έτσι ώστε να μπορούν να επικεντρώνουν τις προτεραιότητες εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη και όπου η συγκέντρωση των προσπαθειών έχει τη μεγαλύτερη απόδοση.

Τέλος, πρέπει να σου πούμε, ότι εμείς δεν φανταστήκαμε ακριβώς μόνοι μας όλα αυτά για τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.
Αυτά που λέμε, νοιώθουμε να τα έχει δαχτυλοδείξει κατά καιρούς ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, νοιώθουμε να μας τα έχει "υποσχεθεί" αυτό που είναι η ψυχή και το μέλλον μιας παράταξης που ανέβαζε πάντα πιό ψηλά τον πήχυ για την Ελλάδα, και αν παρ' ελπίδα δεν καταφέρεις τώρα να τα αποτυπώσεις με την κάμερα σου, εμείς στον "ΠΟΛΙΣ" μπορούμε να σε διαβεβαιώσουμε ότι ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ότι αυτό μπορεί και πρέπει κάποια στιγμή να γίνει.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@vaslog, karakatsanis, gpapoul, black pearl, korakidis, ασμοδαίος, μυρωνίδης: πολύ καλές ιδέες, θα ξεκινήσω το συντομότερο.

@null: το αστείο είναι ότι οι περισσότερες συζητήσεις δεν είναι "κλειστές". Αλλά δεν θα το κάνουμε big brother. :-)

@πόλις: όμορφο το σχόλιό σου, αλλά τόσο εκτενές (σεντόνι...) θα ταίριαζε περισσότερο να είναι άρθρο στο blog σου -εκτός και αν νομίζεις ότι είμαι ο Spielberg. :-)

Ανώνυμος είπε...

Egw tha ebriska endiaferon na gnwrisw ekeinoun tous anthropous opou ethelontika briskontai sta grafeia tou pasok kai prosferoun syxna spoudees yperesies.

Ta legomena "prasina paidia".

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@anonymous: ευτυχώς δεν είναι όλοι όσοι ασχολούνται με την πολιτική ούτε πορωμένοι ούτε υστερόβουλοι.

Το ξέρω ότι είναι δύσκολο να το πιστέψεις και εγώ δεν θα το πίστευα πριν από μερικούς μήνες. Υπάρχει όμως κόσμος που δουλεύει εθελοντικά μόνο και μόνο γιατί πιστεύει σε αυτό που κάνει.

Σχόλια όπως το δικό σου, το μόνο που κάνουν είναι να τους εξισώνουν όλους και να αποτρέπουν τους καλούς.

Και βέβαια είναι άσχετο με την συζήτηση που γίνεται εδώ, φαντάζομαι ότι για αυτό δεν έβαλες το όνομά σου δίπλα του.

Dimitris Athanasiadis είπε...

Θα ήθελα να δω πραγματικές συναντήσεις (με περισσότερα ή λιγότερα άτομα) και το πως αυτές καταλήγουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα ή πράξεις. Θα ήθελα να καταλάβω τους μηχανισμούς λειτουργίας του γραφείου. Δε χρειάζεται να είναι για τις πιο σημαντικές αποφάσεις προφανώς - απλά θα ήθελα να δω πως μια ιδέα κάποιου για πράξη γίνεται όντως πράξη. Και θα ήταν χρήσιμο να γίνουν γνωστά και κάποια άτομα που έχουν καταλυτικό ρόλο στην διαδικασία αποφάσεων (δεν είναι μόνο ο ΓΑΠ το επίκεντρο). Και, ναι, θα ήθελα να υπάρχει το στοιχείο του απρόβλεπτου στα βιντεάκια. Δες εδώ για το παράδειγμα της Microsoft. O κόσμος θα είναι διστακτικός στην αρχή να δουλεύουν under the eye αλλά αν γίνει συνηθισμένο αυτό - νομίζω μόνο κέρδος υπάρχει. Και ένας vidcaster δεν αρκεί - πάρε κι άλλους:)

Just a bit of brainstorming - δε ξέρω τι από αυτά είναι εφικτό ή και απλά ρεαλιστικό...

deGreece είπε...

τους πολίτες που έρχονται (αν έρχονται) και τι ζητούν