2007-04-18

κερκοπορτα;

Η συζήτηση για το Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι ένα πολύ φιλόδοξο πολιτικό project με το οποίο νομίζω ότι τα ΜΜΕ αλλά και οι bloggers και άλλες ανεξάρτητες ομάδες θα έπρεπε να έχουν ασχοληθεί περισσότερο. Έχω συχνά την αίσθηση ότι ελάχιστοι καταλαβαίνουν την έκταση και την μορφή αυτού του project, θα αφιερώσω λοιπόν λίγο χρόνο να περιγράψω τί έχω δει.

Κατ' αρχήν, υπάρχει μία διατυπωμένη πολιτική βούληση να γίνει διάλογος και να συγκεντρωθούν όλα τα σχόλια και οι παρατηρήσεις πάνω στο προγραμματικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα αυτή η συζήτηση να μην περιοριστεί στο εσωτερικό του κομματικού μηχανισμού, αλλά να γίνει παντού. Και προφανώς υπάρχει βούληση τα αποτελέσματα όλων αυτών των συζητήσεων να καταγραφούν, να συγκεντρωθούν και να χρησιμοποιηθούν. Δεν είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα.

Ανέφερα και παλιότερα στο θέμα των συζητήσεων αυτών που οργανώνονται από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης: 20-25 άτομα που ενδιαφέρονται μπορούν να φτιάξουν ένα "κύκλο διαλόγου" και να απευθυνθούν στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (epimorfosi@politicalforum.gr ή 210 3890120) για να διοργανώσει την σχετική συζήτηση. Από ό,τι έχω ακούσει έχουν γίνει ήδη εκατοντάδες παρόμοιες συζητήσεις και θα γίνουν ακόμη περισσότερες μέχρι το Προγραμματικό Συνέδριο που θα γίνει τον Μάιο. Τα σημεία που προκύπτουν από αυτούς τους "κύκλους" καταγράφονται και συγκεκντρώνονται.

Το ίδιο συμβαίνει και με όλες τις παρατηρήσεις που διατυπώνονται στο dialogos.pasok.gr όπου μπορεί ο καθένας να σχολιάσει ή να προτείνει. Μέχρι τώρα έχουν γίνει περισσότερα από 500 σχόλια.

Χθές βρήκα και το 221.gr μία ανεξάρτητη προσπάθεια με γενικό στόχο την προβολή, ανάδειξη, σχολιασμό και -γιατί όχι- τον εμπλουτισμό του νέου κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, από μία σκοπιά λιγότερο “hardcore ΠΑΣΟΚ”.

Παρόλα αυτά, όταν άκουσα αρχικά για το Διάλογο, εγώ, περίμενα ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή. Φανταζόμουν ότι θα υπάρχουν σχόλια σε blogs που να σχολιάζουν το Πρόγραμμα θετικά ή αρνητικά, προτάσεις, επισημάνσεις για θέματα που ίσως να έχουν διαφύγει. (Ξέρω, θα μου πείτε πολλοί ότι είμαι στον κόσμο μου)

Θυμήθηκα το βιβλίο που που σχολιάζαμε πριν από λίγο καιρό το "Crashing the Gate" και σκέφτηκα ότι το συγκεκριμένο project είναι μία κερκόπορτα για να αλώσουν οι πολίτες ένα πολιτικό σύστημα που συχνά είναι απόμακρο. Έχω την αίσθηση ότι πολλοί κοίταξαν με δυσπιστία την πόρτα και σκέφτηκαν "άσε, την έχω ξαναπατήσει, ποιος ξέρει τί με περιμένει..."

Ίσως τελικά αυτό να είναι και το μεγάλο στοίχημα του συγκεκριμένου project: να αποδείξει ότι κάτι μπορεί να αλλάξει και ότι η συμμετοχή στην πολιτική είναι για όλους και όχι μόνο για τους "μέσα". Αυτό είναι ευθύνη που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ -μεγάλη ευθύνη...

Ίσως πρέπει και εμείς ως πολίτες να γίνουμε πιο ενεργοί, να μην δεχόμαστε μοιρολατρικά ότι "στην Ελλάδα δεν αλλάζει τίποτα". Ελπίζω, κάποιοι να "βάλουν πόδι" στην χαραμάδα και να μείνει ανοιχτή η πόρτα. Αυτό είναι ευθύνη όλων μας.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μου κάνι έκπληξη που περίμενες μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου στο project. Νομίζω ότι πολύ απλά δεν έχεις αντιληφθεί πόσο βαθιά έχει πληγεί η σχέση πολίτη - πολιτικής.

Αν το καλοσκεφτείς, αυτοί που θα μπορούσαν να συμετέχουν σε ένα τέτοιο διάλογο δεν είναι τυχαίοι πολίτες. Έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Ανήκουν στο λεγόμενο "Μεσαίο χώρο", κατοικούν σε μεγάλα αστικά κέντρα, είναι ανένταχτοι σε κόμματα και παρατάξεις, σχετικά υψηλό μορφωτικό επίπεδο, και καλή σχέση με την τεχνολογία (:-))

Ξέρεις τι περιμένει αυτός ο κόσμος? Να κάνουν οι "απέναντι" το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Οι "απέναντι" είναι το όποιο πολιτικό κόμμα.

Αυτή τη στιγμή η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (στο επίπεδο της Δημόσια εικόνας) ισορροπεί ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο. Συνδυάζει κάποιες νέες προτάσεις, με μια πολλές φορές παλιά φρασεολογία - "μπαλκονάτη".

Βλέπουμε κάποια νέα πρόσωπα (που είναι αλήθεια δεν πείθουν και πάρα πολύ), την ίδια στιγμή που βλέπουμε και παλιές φυσιογνωμίες που μας φέρνουν κακές αναμνήσεις.

Ξέρω ότι δεν είναι καθόλου εύκολο. Γνωρίζω το πόσο ισχυρές αντιστάσεις του παρελθόντος.

Αλλά εγώ ως πολίτης του Μεσαίου χώρου περιμένω αυτό που έλεγε ο Καφετζόπουλος στον Γιώργο τις πρώτες μέρες της αρχηγίας του: "Γκρέμισέ το και χτίστο από την αρχή".

Χρειάζονται γενναία βήματα Παναγιώτη πριν κάνουμε εμείς οι πολίτες το πρώτο βήμα. Και νομίζω ότι μπορείς να βοηθήσεις κι εσύ. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να είσαι περισσότερο τολμηρός όσο περνάει ο καιρός....

Unknown είπε...

Sygnwmh katarxhn gia ta greeklish. O Giannis Varoufakis se prosfato arthro tou sto re-public.gr grafei kati shmantiko:
"Η βασική αντίρρησή μου στην αισιόδοξη εκτίμηση για το wiki και τα συναφή είναι πως αυτές οι λαμπρές ελπίδες βασίζονται πλήρως σε μια λανθασμένη διάγνωση: ότι τα δημοκρατικά μας ελλείμματα είναι ένα τεχνολογικό πρόβλημα που επιζητά μια τεχνολογική λύση."
Exei dikio opws kai o nikos.
Apo ekei kai pera, sto texniko kommati, yparxoun kai kapoies engeneis adynamies tou project opws kai opoiodhpote paromoiou. Opws kai sta blogs etsi kai sto programma tou PASOK, exoume aplws parathesh apopsewn kai idewn, oxi synthesh. Les oti ta apotelesmata ta sygkentrwthoun, tha katagrafoun kai tha lhfthoun ypopsh. Opws katalavaineis den einai kai poly apotelesmatikh ayth h diadikasia kathws xarakthrizetai apo ena logiko elleima empistosynhs se autous pou tha thn pragmatopoihsoun. Xreiazetai texnologikh platforma syntheshs apopsewn, opou osa katateithentai na mporoun na aksiologithoun posotika ws pros thn apixhsh tous kai h aksiologish ayth na einai diafanhs se olous. To na katathesei kapoios mia apopsh xwris na mathei pote thn aphxish ths h ton vathmo poy ephreazei to teliko apotelesma, den voithaei sthn synthesh. Kai h synthesh mporei na mhn einai idiaitera aparaithth se ena thematiko blog, einai omws shmantiko proapaitoumeno se mia politikh diadikasia me diakyvevma, opws to programma tou PASOK. Tous tropous me tous opoious to project tou PASOK, ta blogs h ta wikies, tha mporesoun na apokthsoun mia pio dhmokratikh (kai isws diadikastikh gia tous skeptikistes) diastash, den tous exoume dei akoma (ektos kai an den exw psaksei arketa). Einai omws kata thn gnwmh mou aparaithth metavash an theloume na oloklhrwsoume thn efarmogh twn social media sthn politikh h opoia den leitourgei mono me parathesh apopsewn.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@christos: δεν πιστεύω ότι υπάρχει τεχνολογική πλατφόρμα που θα μπορούσε να κάνει σύνθεση πολιτικών απόψεων (και ξέρετε πόσο geek είμαι). Δεν είναι e-procurement θέσεων. Ούτε θα γίνουν αποδεκτές όλες οι απόψεις (που άλλωστε μερικές είναι αντικρουόμενες!).

Το dialogos.pasok.gr είναι ένας μηχανισμός που επιτρέπει σε αυτόν που δεν έχει πρόσβαση στους πολιτικούς και κομματικούς μηχανισμούς να εκφράσει την άποψή του, τις αντιρρήσεις του και τις προτάσεις του δημόσια και να ξέρει ότι αυτοί που θα φτιάξουν το τελικό Πρόγραμμα, θα τις ακούσουν. (Είναι τόσο απλό και ταυτόχρονα τόσο τρομακτικό ότι ΥΠΑΡΧΕΙ αυτή η ανάγκη!)

Αν θα μπορούσε το dialogos.pasok.gr να είναι καλύτερο τεχνικά; Να δίνει περισσότερες δυνατότητες, να διευκολύνει; ΝΑΙ. Αλλά όπως επισημαίνω στο post μου και νομίζω ότι συμφωνεί και ο Nikos στο σχόλιό του, το πιο σημαντικό είναι οι συμμετέχοντες. Αν θέλουν να συμμετέχουν, αν εμπιστεύονται κ.λ.

Unknown είπε...

Kai mia erwtish, mporoume na xrhsimopoihsoume autousia kommatia tou programmatos sta blogs mas pros sizitish?

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Προφανώς!

(άλλωστε, κάτω-κάτω στο dialogos.pasok.gr υπάρχει η σήμανση CC που οδηγεί στο CC Attribution-NonCommercial)

Ανώνυμος είπε...

Αυτή τη στιγμή που γράφω το comment, ο αύξων αριθμός των comment στο dialogos.pasok.gr έχει ξεπεράσει το 1.000. Οπότε δεν νομίζω ότι είναι τόσο τραγική η κατάσταση.
Και μην ξεχνάμε και τις ομάδες διαλόγου που σχηματίζονται καθημερινά σε όλη την χώρα και που και αυτές θα βγάλουν κρίσιμα συμπεράσματα.
Έχω μια εμπειρία πολλών χρόνων σε συμμετοχικές διαδικασίες μέσω διαδικτύου.
Αυτό που εντοπίζω είναι ότι τον χρήστη του διαδικτύου τον ενδιαφέρει περισσότερο να χρησιμοποιήσει το internet σαν εργαλείο διασκέδασης.
Προτιμά να δει ένα αστείο video, από το να κάτσει να διαβάσει με τις ώρες πολιτικά κείμενα (εδώ που τα λέμε δεν είναι και ότι καλύτερο να διαβάζεις κείμενα σε μια οθόνη. Σου βγαίνουν τα μάτια!). Και ακόμη πιο δύσκολο είναι να συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@krogias: με παρεξήγησες, δεν εννοούσα ότι ο διαλογος δεν πάει καλά σαν project, το αντίθετο. Με δεδομένη την αντιμετώπιση που έχει ο πολιτικός κόσμος από την υπόλοιπη κοινωνία θα έλεγα ότι πάει πολύ καλά.

Υπολογίζω ότι μέχρι την λήξη του, χιλιάδες πολίτες θα έχουν συνεισφέρει τις απόψεις τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (όπως επισημαίνεις και εσύ).

Αλλά δεν θα έπρεπε να είναι εκατομμύρια και όχι χιλιάδες οι συμμετέχοντες σε μία κοινωνία στην οποία οι πολίτες αισθάνονται ότι η συμμετοχή τους μετράει;

Ανώνυμος είπε...

Δεν διαφωνώ. Το ιδανικότερο θα ήταν να συμμετέχουν τόσα εκατομμύρια όσοι είναι οι πολίτες μιας χώρας. Τότε θα μιλάμε για την απόλυτη δημοκρατία. Ίσως κάποια στιγμή η τεχνολογία να κάνει το άλμα που χρειάζεται για κάτι τέτοιο.
Σκέψου να ανακαλυπτόταν μια τεχνολογία που θα δίνει την δυνατότητα σε όλους τους πολίτες με εύκολο και φτηνό για το κράτος τρόπο, με το πάτημα ενός κουμπιού από το σπίτι τους, να συμμετέχουν σε δημοψηφίσματα (για αρχή)!
Στο σήμερα όμως. Το δείγμα που έχουμε αυτό τον καιρό είναι άκρος ικανοποιητικό, όταν πριν από λίγα χρόνια ούτε η πιο ζωηρή φαντασία ενός Έλληνα πολίτη δεν θα μπορούσε να τοποθετήσει με την παρακάτω σειρά τις λέξεις:
συμμετοχική + δημοκρατία (+ μέσω + διαδικτύου)
Το σημαντικότερο για εμένα όμως, είναι ότι θα πρέπει αυτοί οι μερικές χιλιάδες πολίτες που θα συμμετάσχουν στο διάλογο αυτό, να μην απογοητευθούν. Να νοιώσουν την ικανοποίηση ότι συνέβαλαν και αυτοί και ότι έβαλαν έστω κι ένα λιθαράκι σε μια καλύτερη κοινωνία.
Για εμένα αυτοί οι πολίτες είναι σύγχρονοι «πρόδρομοι» μιας νέας εποχής. Όσο πιο δυνατό και ειλικρινές το μήνυμα ότι ακούστηκε η φωνή τους, τόσο αυτή θα δυναμώνει και θα προσελκύει και άλλους.

Ανώνυμος είπε...

vrypan είπε: να αποδείξει ότι κάτι μπορεί να αλλάξει και ότι η συμμετοχή στην πολιτική είναι για όλους και όχι μόνο για τους "μέσα"

πιστεύω ότι 'πέφτεις μέσα' με αυτή τη φράση ...

και θα το πάω λίγο πιο μακριά, μεταφέροντας την απογοήτευση φίλου που μου είπε (σήμερα, στην ομιλία του ΓΑΠ για τη δημοκρατία) ότι είναι οξύμωρο να είναι ευκολότερο για όποιον θέλει να συμμετάσχει στο διάλογο για το πρόγραμμα μέσω διαδικτύου, παρά μέσα από το 'οργανωμένο ΠΑΣΟΚ' (δημοτικές οργανώσεις) όπου δεν υπάρχουν οι πρωτοβουλίες από τις συντονιστικές ...

το dialogos.pasok είναι πολύ μεγάλη ποιοτική επιτυχία, παρόλο που δεν είναι πολύ μεγάλα (συγκριτικά) τα νούμερα

vrypan είπε:δεν πιστεύω ότι υπάρχει τεχνολογική πλατφόρμα που θα μπορούσε να κάνει σύνθεση πολιτικών απόψεων (και ξέρετε πόσο geek είμαι). Δεν είναι e-procurement θέσεων.

Υπάρχουν, απολύτως, οι τεχνολογίες, οι τεχνικές και οι μεθοδολογίες.

Απλά (α) δεν έχουν γίνει οι εξόφθαλμες συνθέσεις τους ακόμη και (β) δεν έχουν δοκιμαστεί αυτές οι συνθέσεις σε τόσο μεγάλο βαθμό μέχρι στιγμής

Και σε αυτό το σημείο καινοτομεί το ΠΑΣΟΚ κάνοντας (με μέτριο, 'ερασιτεχνικό', μη επιστημονικό, και όπως αλλιώς το κρίνει καθένας) τρόπο αυτά που άλλοι λένε ότι θα κάνουν

Πολλοί από μας συμμετέχουμε, εδώ και μήνες, στο πιο ζωντανό εργαστήρι ανάπτυξης συμμετοχικών "τεχνολογιών" που υπάρχει στη χώρα μας (ΠΑΣΟΚ, is.pasok, ethelontes.pasok, κ.λπ.), και -ίσως- ένα από τα σημαντικά, παγκόσμια.

Ίσως να μην επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα η προσπάθεια μας, όμως είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα επηρεάσει την ποιότητα της δημοκρατίας μας στα επόμενα χρόνια.

φιλικά

τριάντα

Ανώνυμος είπε...

Η προσπάθεια με το "Ανοικτό Πρόγραμμα" είναι μια.. κίνηση σε σωστή κατεύθυνση, όμως από μόνη της δεν αρκεί..

Η εισήγηση του προγράμματος θα έπρεπε να είχε προταθεί σε Επιτροπή με Γνώσεις Επιστημών, Πολιτικής, Τεχνικράτες και παράλληλα να υπήρχε ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (με πολλαπλές διαστάσεις και μορφές).

Τετελεσμένα γεγονότα, λειψές εισηγήσεις και σε αρκετά σημεία οπισθοδρομικές αντιλήψεις..


Άντε να δούμε... Πάντως θα μπορούσε να παίξει και Τηλεοπτικό trailer για το dialogos.gr

ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ!!!

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@GIANNIS SALONIKI:

Γράφεις: Η εισήγηση του προγράμματος θα έπρεπε να είχε προταθεί σε Επιτροπή με Γνώσεις Επιστημών, Πολιτικής, Τεχνικράτες και παράλληλα να υπήρχε ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (με πολλαπλές διαστάσεις και μορφές).

Το πρώτο μέρος προφανώς και έγινε. Το δεύτερο, η διαβούλευση, είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει τώρα. Δες τα links που αναφέρω στο post, θα δεις ότι η προσπάθεια είναι να καλυφθεί ακριβώς αυτό το "πολλαπλές διαστάσεις και μορφές".

Χρήστος Μυρωνίδης είπε...

Οι περιπέτειες ενός επιμορφωτή…

Φίλε Παναγιώτη, μου άρεσε πολύ αυτό σου το post, και ειλικρινά πολλές φορές μπήκα στον πειρασμό να το σχολιάσω. Αλλά συγκρατήθηκα !

Προτίμησα να περιμένω λίγο για να δω πως θα εξελιχθεί το εγχείρημα του προσυνεδριακού διαλόγου, να κόψω αντιδράσεις που λέμε, και μετά να προσπαθήσω να σας δώσω και εγώ με την σειρά μου ένα feedback από τις εμπειρίες μου ως επιμορφωτής… (Α! ξέχασα να συστηθώ, ονομάζομαι Χρήστος και είμαι μέλος στο Συμβούλιο Επιμόρφωσης Ξάνθης.)

Σήμερα λοιπόν, λίγες μέρες πριν το προγραμματικό Συνέδριο μπορώ με σιγουριά να δηλώσω πως πήγαμε καλά, το εγχείρημα πέτυχε (ΠΡΟΣΟΧΗ: η προσπάθεια δεν ολοκληρώθηκε!).

Έως τώρα έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα περίπου 450 κύκλοι μάθησης με θέμα τους το προγραμματικό πλαίσιο διαλόγου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Πάνω από 10.000 συμμετέχοντες (μέλη και φίλοι) είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σχετικά με το όραμα του Κινήματός μας σε αυτήν την νέα ιστορική του φάση.

Προτάσεις υπάρξανε ένα σωρό, τις γράψαμε, τις καταγράψαμε, τις ηχογραφήσαμε, τις ομαδοποιήσαμε και τέλος τις προωθήσαμε εκεί που έπρεπε… Κάθε πολίτης είχε κάτι σημαντικό να πει, για την οικογένειά του, την γειτονιά του, το μέλλον των παιδιών του, τον χώρο εργασίας του, τον μισθό του, την σύνταξη του, για το μέλλον του! Όλοι οι συμμετέχοντας προσπάθησαν να βρουν έναν τρόπο να εκφράσουν τις ιδέες τους και τα όνειρά τους, γιατί μέσα από τέτοιες διαδικασίες ο πολίτης μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα, σχεδόν υποσυνείδητα, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στα ιδανικά του και κυρίως χωρίς να μπαίνει στην λογική των μηχανισμών και της εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων.

Δεν μπαίνω στην διαδικασία να σας παραθέσω προτάσεις και σχόλια σχετικά με το πρόγραμμα, αν και μερικά από αυτά έχουν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον… λίγη υπομονή το συνέδριο έρχεται !

Απλά θέλω να σας υπενθυμίσω πως πολλές φορές κλεινόμαστε στον εαυτό μας και κοιτάμε διαρκώς πίσω στο παρελθόν, προσπαθώντας να εντοπίσουμε τα λάθη και τις παραλήψεις που μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση. Πολλές φορές ξεχνάμε πως μια νέα εποχή έχει ήδη ξεκινήσει…

Εδώ και τρία χρόνια νέες ιδέες και πρακτικές προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα μέσα στην αφιλόξενη πολιτική πραγματικότητα της χώρας μας. Σε κανέναν δεν αρέσει ο τρόπος που παίζεται ''το παιχνίδι'' σήμερα (media, πολιτικό χρήμα, μηχανισμοί, κτλ)… αλλά συμμετέχουμε για να το αλλάξουμε !

Ας σταματήσουμε λοιπόν να παρακολουθούμε τις εξελίξεις παθητικά, φιλοσοφώντας για το τι μέλη γενέσθαι και ας συμμετάσχουμε σε αυτές. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε στους πολίτες αυτής της χώρας μια σύγχρονη, προοδευτική λύση (αποτέλεσμα της δικιάς τους συμμετοχής!) στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Συμμετείχα σε αρκετούς κύκλους μάθησης, άλλοτε σαν ΄΄εισηγητής΄΄ και άλλοτε απλά κουβαλώντας διάφορα gadgets (προτζέκτορες, laptop, ηχεία, κτλ) σε καφενεία, σε ανψυκτήρια και ξενοδοχεία του Νομού Ξάνθης. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληγα κάθε φορά που τελείωνε μια τέτοια διαδικασία ήταν ένα,
ο κόσμος ήθελε κι άλλο !
Ήθελε περισσότερο χρόνο για να μιλήσει, ήθελε περισσότερο χώρο για να μιλήσει…

Όσο αφορά τον χρόνο οι διαδικασίες του Ινστιτούτου βασίζονται στην μεθοδολογία της εκπαίδευσης ενηλίκων, και εκεί τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, δυόμισι άντε τρεις ώρες το πολύ, (είμαστε και Μεσόγειος λαός βλέπεις), μετά αρχίζουν οι επαναλήψεις, και οι λόγοι τύπου Fidel Castro…

Όσο αφορά τον χώρο, αυτό είναι ευθύνη του Κόμματος (δηλαδή, πάλι δικιά μας!), πρέπει να το ΄΄ανοίξουμε΄΄ και σιγά-σιγά να το κάνουμε δίκτυο. Ένα δίκτυο με πολύ φαντασία, πολύ επικοινωνία (προς όλες τις κατευθύνσεις), πολύ δημιουργικότητα και κυρίως χωρίς αυστηρή ιεραρχία και παραμάγαζα.

Προϋπόθεση για να το επιτύχουμε αυτό, είναι η ουσιαστική συμμετοχή όλων μας. Με την συμμετοχή μας σε διαδικασίες σαν αυτές που έγιναν (και θα γίνουν) για την διάδοση της Κυβερνητική μας Πρότασης, κάνουμε την Συμμετοχική Δηκρατία απο πολιτικό σύνθημα, πραγματικότητα !

Συμμετέχουμε και Δημιουργούμε μια κοινωνία που δεν υπομένει ούτε ακολουθεί παθητικά της εξελίξεις, αλλα τις συνδιαμορφώνουν ενεργά !

! Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ !
ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ.


Υ.Γ.1. Προλαβαίνω οποιαδήποτε αρνητικές σκέψεις και διευκρινίζω, πήγαμε καλά για αρχή ! Προφανώς και θα μπορούμε και καλύτερα, αλλά ήδη έχει δημιουργηθεί μια μαγιά που πολύ σύντομα ελπίζω πως θα δράσει πολλαπλασιαστικά μέσα στην κοινωνία… ;-)

Υ.Γ.2. Συγνώμη για το μακροσκελές του comment μου, αλλά πραγματικά προσπάθησα να είμαι όσο ποιο σύντομος και συμμετοχικός μπορούσα. Ειλικρινά δεν ήθελα να σας κουράσω με θεωρητικές προσεγγίσεις για ένα ζήτημα τόσο απτό. Για όποιον ενδιαφέρεται, θα ανεβάσω μια εκτενέστερη ΄΄αναφορά΄΄ με τις εμπειρίες μου από τον Προσυνεδριακό Διάλογο και το Προγραμματικό Συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο blog μου (http://notebook84.blogspot.com) μόλις ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες του συνεδρίου…

φιλικά
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΥΡΩΝΙΔΗΣ
http://notebook84.blogspot.com

Agis είπε...

Αυτό που έκανε το ΠΑΣΟΚ, να βγάλει σε δημόσια διαβούλευση το Πρόγραμμά του, δεν έχει γίνει ποτέ από κάποιο άλλο Κόμμα έως τώρα. Μπορεί η προσέλευση για διάλογο , διαβούλευση , σχολιασμό και προτάσεις να μην είναι στο επίπεδο που ενδεχομένως θα έπρεπε για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, είναι όμως σαφές ότι κατάφερε να «ιντριγκάρει» μια μερίδα σκεπτόμενων πολιτών και να δώσει ερέθισμα για κάτι καλύτερο στη συνέχεια. Ο διάλογος δεν θα πρέπει να σταματήσει εδώ, στο προγραμματικό πλαίσιο ενός Κόμματος εξουσίας αλλά να συνεχιστεί , να είναι σε συνεχή διαμόρφωση και να αποτελεί βήμα διαλόγου του πολίτη.