Δεν καταλαβαίνω όλους αυτούς που διαμαρτύρονται για το "δίλημμα" που έθεσε ο Πρωθυπουργός. Δεν το καταλαβαίνω, γιατί αυτοί ακριβώς είναι που το ανακάλυψαν, το πρόβαλλαν και το έθεσαν στον πολίτη. Του έδωσαν μάλιστα και όνομα: "αντι-Μνημονιακή ψήφος".
Η εναντίωση σε μία κεντρική πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης δεν είναι μόνο σεβαστή, αλλά και επιβεβλημένη όταν κάποιος θεωρεί ότι πρέπει να εναντιωθεί. Και δεν υπάρχει πιο δημοκρατικός τρόπος, να το κάνει, από την κάλπη. Και ένας Πρωθυπουργός που έχει δημοκρατικές ευαισθησίες, πρέπει να την σέβεται.
Απλά πέρασαν οι εποχές που πολιτικοί μπορούσαν να λαϊκίζουν ανέξοδα και οι πολίτες να ψηφίζουν "χαλαρά". Περνάμε την μεγαλύτερη κρίση εδώ και δεκαετίες και όλοι μας έχουμε την ευθύνη των επιλογών που κάνουμε.
Η δική μου άποψη είναι ότι οι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι με το Μνημόνιο. Ποιος θα ήταν; Αλλά αναγνωρίζουν ότι είναι η καλύτερη επιλογή που έχουμε. Και βλέπουν ότι μέσα από αυτή την επίπονη διαδικασία, δημιουργείται ένα καλύτερο κράτος, αλλάζουν παθογένειες που μας κρατούσαν πίσω επί δεκαετίες, μπαίνουν τα θεμέλια για κάτι πολύ καλύτερο από αυτό που είχαμε ως σήμερα.
Υπάρχουν άλλοι, οι θεωρούν ότι η σημερινή κυβέρνηση με την πολιτική της "κάνει κακό στον τόπο" και πρέπει να φύγει. Σεβαστό.
Το ποιος έχει δίκαιο θα το δείξει η "αντι-Μνημονιακή ψήφος" την Κυριακή. Δυστυχώς, εις βάρος της ελευθερίας να επιλέξουμε τους τοπικούς άρχοντες αποκλειστικά και μόνο με τοπικά κριτήρια.
9 σχόλια:
Το αστείο είναι ότι και πολλές από τις (και καλά) αριστερές δυνάμεις έχουν παίξει τα ρέστα τους στην ... επιτυχία του μνημονίου! Ο ΓΑΠ κάνει ο,τι χρειάζεται για να επιστρέψουμε στις αγορές, υφίσταται το πολιτικό κόστος, και μετά... business as usual (κρατικές επιχορηγήσεις, διορισμοί στο δημόσιο κλπ). ΣΥΡΙΖΑ, ΔΑ, ΝΔ, είναι τόσο πολύ μέρος του συστήματος (και άρα συνυπεύθυνοι) που είναι αστείο να μιλάνε για καταδίκη του μνημονίου. Όσοι συντρίβονται από τα νέα μέτρα και την ανεργία ας ψηφίσουν Λαϊκή Συσπείρωση που μιλάει για ανατροπή του υφιστάμενου συστήματος - μέση οδός δεν υπάρχει (και στην Ε.Ε. και όχι στο μνημόνιο).
Παναγιώτη, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι συνυπεύθυνοι για την υποβάθμιση των δημοτικών εκλογών σε προκριματικές αναμετρήσεις πολιτικής ισχύος σε εθνικό επίπεδο. Αν η πρακτική την οποία ασκούσε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση, σήμερα δεν βολεύει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, τόσο το χειρότερο για το ΠΑΣΟΚ.
Δεν θυμάμαι όμως το αντιπολιτευόμενο ΠΑΣΟΚ να λέει ποτέ για τις δημοτικές εκλογές: ξέρετε εμείς θα ασχοληθούμε με τον τοπικό χαρακτήρα αυτών των εκλογών και δεν θα τις καταντήσουμε ad hoc δημοψήφισμα.
Η πολιτική συνέπεια βλέπεις είναι ακριβή αρετή και για τους μεν και για τους δε. Άσε που βολεύει να διαμαρτύρεσαι για την κατάντια των δημοτικών εκλογών ως κυβέρνηση, επειδή η αντιπολίτευση κάνει ακριβώς αυτό που έκανες κι εσύ ως τέτοια. Κι η ΝΔ όταν θα ξανακυβερνήσει, θα σκούζει παρομοίως.
Κι όσο υπάρχουν πολίτες που ανέχονται αυτή την κοροϊδία σε βάρος τους, όσο υπάρχουν πολίτες που πέρνουν μέρος στην κοροϊδία αυτή, τα κόμματα δεν θα έχουν απολύτως κανένα λόγο να αλλάξουν την στάση τους.
Λεωνίδα, η τακτική των κυβερνήσεων, όπως ακριβώς λες, ήταν να υποβαθμίζουν την πολιτική σημασία των δημοτικών εκλογών.
Αυτή την φορά, το σκηνικό είναι κάπως διαφορετικό. Ναι, όπως πάντα (ο καθένας μπορεί να κρίνει τις προθέσεις) η κυβέρνηση έλεγε ότι οι δημοτικές εκλογές είναι δημοτικές. Ναι, όπως πάντα, η αντιπολίτευση έλεγε ότι οι δημοτικές εκλογές είναι ευκαιρία να καταψηφιστεί η κυβερνητική πολιτική.
Αλλά αυτό που άλλαξε είναι ότι τελικά, η κυβέρνηση είπε: "ΟΚ, αν το θέμα είναι να καταψηφιστεί η κυβερνητική πολιτική, αν όντως συμβεί, θα πάμε σε εκλογές." Θες "να στείλεις μήνυμα"; Συνυπολόγισε ότι θα ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Εσύ, εγώ, όλοι μας, θα κρίνουμε όλα αυτά και θα ψηφίσουμε.
Εισαι υπερ ή κατα του μνημονιου;
Ειμαι υπερ οσων ειναι κατα
και κατα οσων ειναι υπερ...
Ή ΠΑΣΟΚ ειναι αυτος ή ο Αριστειδης ο Δικαιος...
Σταθης (Ελευθεροτυπια)
Ο ωμός εκβιασμός του λαού από τον πρωθυπουργό είναι απαράδεκτος κατά την γνώμη μου.Στις δημοκρατίες ο λαός στέλνει μηνύματα στις κυβερνήσεις και δεν δέχεται εκβιασμούς.
Ωρες ώρες φαντάζομαι τι θα γινόταν αν ο Καρμανλής ο Σαμαράς ή οποιοσδήποτε πρωθυπουργός της δεξιάς έπαιρνε απόφαση να βάλει την χώρα στο ΔΝΤ. Θα είχε ανέβει ο Γ.Παπανδρέου στα κεραμίδια. Οι πράσινοι συνδικαλισταράδες θα είχαν χαλάσει τον κόσμο ενώ τώρα λουφάζουν. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός όπου ο ΓΑΠ δακρυσμένος από τα δακρυγόνα των ¨μπλε" ματ συμπαραστεκόταν στους κρητικούς αγρότες. Ηταν η εποχή του λεφτά υπάρχουν, του καιρός να πληρωσουν οι έχοντες και οι κατέχοντες, του ανάπτυξη με πάγωμα μισθών δεν γίνεται και άλλων τσιτάτων.
Πάντως κάθε βράδυ των βουλευτικών εκλογών ο κερδισμένος παθαίνει ένα είδος εγκεφαλικού και ξεχνά ότι έλεγε προεκλογικά.
Φίλε μου, το πρόβλημα δεν είναι είναι αν είμαστε υπερ ή κατά του μνημονίου. Είναι πως φτάσαμε στο μηνμόνιο αν μπρούσαμε να το αποφυγουμε και δεν το κάναμε και ότι δυστυχώς το μνημόνιο είναι η τρανή απόδειξη ότι η σοσιαλδημοκρατία την οποία και εγώ υποστήριξα απέτυχε σαν σύστημα. Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι το σύστημα που προτεινε είναι καλό όταν υπαρχει ευημερία και ότι σε περιόδους κρίσης μόνο ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός έχει αποτέλεσμα. Θα πρέπει να σώσουμε δηλαδή την χώρα με δεξιές πολιτικές και αν αυτές αποδώσουν γυρίζουμε ξανα στη σοσιαλδημοκρατία; Το ΠΑΣΟΚ δικαιωσε τον Μητσοτάκη τον ΜΑνο και τον Ανδριανόπουλο!!!!
Η αρνητική ψήφος κατά του ΠΑΣΟΚ έχει λογική. Την λογική ότι δεν αντέχουμε άλλο. Είμαστε άνεργοι, ή αν δεν είμαστε ο μισθός μας δεν φτάνει να ζήσουμε. Πως να το πούμε αλλιώς, ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!!! Πρέπει να λάβει το μήνυμα ο Πρωθυπουργός να πει και κανένα ΟΧΙ στην τροϊκα. Διαφορετικά αν πάει καλά στις εκλογές την επόμενη ημέρα και άλλα άδικα μέτρα θα μας θερίσουν. Πρέπει η βάση του ΠΑΣΟΚ να πει ΟΧΙ. Δεν μπορούμε να πουλήσουμε την ιδεολογία μας για την δήθεν σωτηρία της χώρας που αμφιβαλλω αν γίνει διότι τα παπααγαλάκια άρχισαν ήδη να μιλούν περί αναδιαρθρωσης του χρέους.
Θα πρέπει να σταλεί μηνυμα κατά την γνωμη μου. Αν ο πρωθυπουργός το λάβει έχει καλώς. Αν δεν το λάβει όμως ίσως το λάβει ισχυρότερο το βράδυ των βουλευτικών εκλογών όταν και όποτε τις κάνει. Διότι όπως είπε και ο σύντροφος Καστανίδης μπορεί το ΠΑΣΟΚ να σώσει την χώρα αλλά θα βάλει την ταφόπλακα στην σοσιαλδημοκρατία.
Ενας εκ της βάσης του ΠΑΣΟΚ
Φίλε μου,
Από πότε η δυνατότητα να ψηφίσεις ονομάζεται εκβιασμός; Ψήφισε ό,τι νομίζεις και στείλε το μήνυμα που θες.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι θα το λάβει σοβαρά υπόψη του. Και έχει πει ότι αν δεν έχει την στήριξη των πολιτών στις αλλαγές που γίνονται και την πολιτική που ακολουθεί, θα πάει σε εκλογές (τί πιο έντιμο και δημοκρατικό;)
Όσο για το τί θα γίνει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε γίνουν αυτές, έχει ο ίδιος ξεκαθαρίσει ότι τον ενδιαφέρει πρώτα να κάνει αυτό που θεωρεί σωστό για την χώρα και μετά το πολιτικό του μέλλον.
Βεβαίως είναι έντιμο αρκεί αυτό να το έκανε μετά τις εκλογές. Πριν τις εκλογές είναι εκβιασμός. Δηλαδή υπήρχε περίπτωση να μην λάμβανε υπόψη του το λαό και μας το τόνισε τόσο?
Βεβαίως και δεν μας ενδιαφέρει η πολιτική πορεία του Παπανδρέου και καλά κάνει και δεν τον ενδιαφέρει. Ίσως τον δούμε να αναλαμβάνει και διεθνή αξιώματα άρα το ενδιαφέρον του φαίνεται να μετατοπίζεται στην Ευρώπη ή παγκοσμίως. Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η πατρίδα μας, για αυτό παρακολουθούμε με προσοχή τα εθνικά μας θέματα, και βεβαίως σε δεύτερη φάση το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας. Μετά τον Παπανδρέου δεν τελειώνει η ζωή γι αυτό θα πρέπει να προσέξει τι θα αφήσει πίσω του.
Παναγιώτη,
ας μην κρυβόμαστε. όποια κουβέντα για πρόωρες εκλογές, αφού αυτές στοιχίζουν στο -κατά πολύ- μειωμένο ταμείο του κράτους, άρα και στην δική μας τσέπη, την τόσο ταλαιπωρημένη από πράσινες και γαλάζιες πολιτικές (για να βολευτούν εκατέρωθεν παιδιά...) είναι επικίνδυνη, χωρίς πλάνο και άσκοπη.
Ένας πρωθυπουργός που κατά γενική ομολογία έχει αποτύχει μέχρι τώρα στην ουσία της οικονομικής πολιτικής του, αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί - και του το αναγνωρίζει ο κόσμος να κάνει και κάποιες τομές απαραίτητες στην ελληνική κρατική μηχανή, δεν γίνεται να βγαίνει και να ζητάει στήριξη, όταν έχει εντολή κυβέρνησης μόλις ενός χρόνου.
Αν έβγαινε να πει ότι κύριοι σας κορόδειψα, με κορόδειψαν, κάτι τέλος πάντων, και δεν μπορώ να σας παρέχω σαν πρωθυπουργός αυτά που σας υποσχέθηκα και αυτά για τα οποία με ψηφίσατε και θα κάνω εκλογές, για να πάρω νέα εντολή για να κάνω αυτά τα 10-20-50 πράγματα (στο ακέραιο όμως, όχι ψεύτικα λόγια, μεγάλα), τότε ναι θα είχε ένα νόημα. Να ζητάει να τον στηρίξει ο κόσμος μέσω μίας άσχετης εκλογικής διαδικασίας, όταν ο ίδιος δεν τηρεί αυτά για τα οποία ζήτησε εκλογική στήριξη πέρσι και όταν δεν αποτελεί ζητούμενο για αυτόν να διορθώσει τα λάθη του (δεν είναι δυνατόν να ομολογεί λάθη στην πολιτική του για την Ελλάδα το ΔΝΤ και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να μην τα βλέπει και να μην τα διορθώνει).
Δεν γίνεται να μην έχουν μπει τόσα χρόνια, επί κυβερνήσεων στις οποίες συμμετείχε και είχε μεγάλο ρόλο (στις πρώτες κυβερνούσε ο μπαμπάς του και στις επόμενες ένας φίλος που ο ίδιος είχε στηρίξει τότε, έχοντας μάλιστα και σημαντικά υπουργεία, στα οποία ελάχιστα, αν όχι τίποτα, δεν εξυχρόνισε).
Δεν προέρχεται από πολιτική παρθενογένεση, ούτε αυτός ούτε ο Σαμαράς. Δεν γίνεται να έχει το θράσος να βγαίνει και να λέει για τομές που έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια, για διαφθορά, για σκάνδαλα κτλ και να μην πιάνει ενόχοες, να μην δείχνει έστω. Ας χάσει την στήριξη του Σημίτη. Ποιος χέστηκε; Οι φοράδες στα αλώνια δεν ψηφίζουν άλλωστε.
Δεν είναι δυνατόν να μην προβληματίζεται για το αν έχει ανίκανα στελέχη ή αν έχει απλά αδιάφορα και διεφθαρμένα στελέχη που δεν μπορούν να βάλουν σε εφαρμογή τα αυτονόητα που περιμένει εδώ και χρόνια ο λαός. Δεν είναι τόσο δύσκολο να βελτιώσεις κάποια απλά γραφειοκρατικά και νομικά ζητήματα, για να βελτιώσεις την ργαφειοκρατία, την διαφθορά. Έτσι κι ναλλιώς, ιδιαίτερη νομοθετική δουλειά δεν χρειάζεσαι. Να καταργήσεις ίσως χρειάζεται. Να μην υπάρχει νομική ασάφεια ίσως. Αλλά το βασικό είναι η βούληση, να εφορμόσεις τους νόμους. Σωστά, αδιάκριτα και με σύνεση.
Ο λαός έχει κουραστεί από τους πολιτικούς, από τις πολιτικές κόντρες, ατέρμονες συζητήσεις. Δεν θέλουμε παρόλες. Θέλουμε πράξεις, απλές. Δεν περιμένουμε πρωτότυπες, περσπούδαστες και 100% σχετικές με την πραγματικότητα της αγοράς και της κοινωνίας από πολιτικούς. Δεν πετάμε στα σύννεφα. Δεν περιμένουμε ξαφνικά να τους έρθει επιφοίτηση. Περιμένουμε να ακουστεί η φωνή, η τεχνογνωσία και η εμπειρία των παραγόντων της κοινωνίας και της αγοράς και να προχωρήσουν οι αλλαγές που απαιτούνται. Αυτές και μόνο θα μας ικανοποιήσουν. Για να το κάνω λιανά: Ας μην λυθούν και τα εκατοντάδες προβλήματα που έχουμε εδώ και χρόνια ή μας έχετε δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια. Ας λυθούν τα δεκάδες χρόνια, αυτονόητα και καθημερινά.
Κρίση έχουμε εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα. Δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Το καλό είναι ότι η διεθνής κρίση ενεργοποίησε το φιλότιμο του Προέδρου σας. Έστω και τώρα, ένα βημα πριν (ή μετά για κάποιους) το γκρεμό. Ας την εκμεταλλευτεί και ας αφήσει τα κλαψοαυτοτέτοια και ας δουλέψει αυτός και η κυβέρνησή του.
Ευχαριστώ,
ένας από τους πολλούς αηδιασμένους.
Δημοσίευση σχολίου